Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ: Σύγκρουση σε κορυφή και βάση

Συγκρουση κορυφής αλλά και βάσης. Νέο κόμμα προαναγγέλλει ο Γιώργος Παπανδρέου, σηκώνει το γάντι η Χ. Τρικούπη, σφάζονται οι τοπικές οργανώσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο κύβος ερρίφθη, η  προαναγγελία κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου έδωσε το τελικό σύνθημα και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και επισήμως πλέον σε σφοδρό εμφύλιο - κατά πολλούς, δε, ακόμη ακι σε τροχιά διάσπασης.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε από την κορυφή, έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλα τα μέτωπα φθάνοντας έως και τη βάση του κόμματος.

Στη Βοιωτία η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Βενιζελικοί vs Παπανδρεϊκών, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα σε πολλές τοπικές οργανώσεις. Η εικόνα είναι χαρακτηριστική: η σύγκρουση κορυφής Παπανδρέου- Βενιζέλου μεταφέρεται στη βάση και πλέον η φράση «εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ» δεν είναι απλά ένα λεκτικό σχήμα.

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε επισήμως ότι σκοπεύει να παίξει ενεργό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις. Και το παρών στην «επόμενη ημέρα» θα είναι με την ίδρυση νέου κόμματος.

Μάλιστα στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου καλεί την ηγεσία της κυβέρνησης- δηλαδή και τον Βενιζέλο- να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι «ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος».

Η Χαριλάου Τρικούπη σήκωσε τάχιστα το γάντι, επιλέγοντας να απαντήσει με μια λιτή μεν, φαρμακερή δε ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με ένα δηλητηριώδες σχόλιο: «Όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας. Αρκεί να το θυμόμαστε και να το υπολογίζουμε σωστά.» Μάλιστα κατά πολλούς, η στη λέξη «χρέος» υπάρχει υπαινιγμός για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι «ολοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές». Σημείωναν επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι σαν να θέτει τον εαυτό του στην διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση στις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε...