«Λαϊκή Ενότητα» το όνομα του νέου κόμματος Λαφαζάνη

Ανακοινώθηκε ο νέος πολιτικός σχηματισμός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στους 29 βουλευτές η κοινοβουλευτική ομάδα της "Λαϊκής Ενότητας" με πρόεδρο τον ίδιο.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
«Λαϊκή Ενότητα» το όνομα του νέου κόμματος Λαφαζάνη

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα, με 25 βουλευτές να ανεξαρτητοποιούνται, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, τρίτης σε δύναμη εδρών στην παρούσα Βουλή είναι "Λαϊκή Ενότημα" και έχει πρόεδρο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι 25 βουλευτές είναι οι εξής:

Π. Λαφαζάνης, Λ. Αμανατίδου, Ι. Γαϊτάνη, Κ. Δελημήτρος, Β. Διαμαντόπουλος, Ζ. Ζάννας, Ι. Ζερδελής, Κ. Ησυχος, Ηλ. Ιωαννίδης, Μιχ. Κριτσωτάκης, Β. Κυριακάκης, Α. Κυρίτση, Θ. Κώτσιας, Κ. Λαπαβίτσας, Στ. Λεουτσάκος, Ρ. Μακρή, Ε. Ουζουνίδου, Θ. Πετράκος, Στ. Σαμοίλης, Θ. Σκούμας, Γ. Σταθάς, Δημ. Στρατούλης, Αλ. Τσανάκα, Δ. Χαραλαμπίδου, Ελ. Ψαρέα.

Στη συνέχεια προστέθηκαν και οι εξής 4 : Ν. Βαλαβάνη, Δημ. Κοδέλας, Ελ. Σωτηρίου και Β. Χατζηλάμπρου.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι Δημ. Στρατούλης και Θ. Πετράκος, γραμματέας της Κ.Ο. ο Στ. Λεουτσάκος και εκπρόσωπος Τύπου ο Κ. Ήσυχος.

Στις 13:30 ο κ. Λαφαζάνης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

«Λαϊκή Ενότητα» το όνομα του νέου κόμματος Λαφαζάνη
«Λαϊκή Ενότητα» το όνομα του νέου κόμματος Λαφαζάνη - εικόνα 2

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του thetoc έγραφε:

Χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ προσδίδει στις επερχόμενες εκλογές η διάσπαση του κόμματος και η συγκρότηση μετώπου αντιμνημονιακών δυνάμεων από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Μ. Μαξίμου και της Αριστερής Πλατφόρμας, έδωσε χτες ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του όπου χωρίς καν να κατονομάσει την τάση που είναι επικεφαλής ο Π. Λαφαζάνης, κατηγόρησε τους βουλευτές που καταψήφισαν την συμφωνία ότι «επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στο τόπο, κυβέρνηση της Αριστεράς».

Σε ένα ιδιαίτερα σκληρό παιχνίδι απόδοσης ευθυνών για την διάσπαση του κόμματος μεταξύ των δύο πλευρών ο Π. Λαφαζάνης απάντησε στον Πρωθυπουργό με ανακοίνωσή του κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπερασπίστηκε το τρίτο Μνημόνιο και σημειώνοντας ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα πιστή στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπής στο 'όχι' του ελληνικού λαού, σηκώνει σήμερα ψηλά τη σημαία του αγώνα για τη διέξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και πρόοδο της χώρας».

Η χθεσινή σύσκεψη της Πλατφόρμας

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε χτεσινή σύσκεψη που είχαν στο γραφείο της Δ. Χαραλαμπίδου στην Βουλή αποφάσισαν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά ατύπως από σήμερα. Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι Στ. Λεουτσάκος, Δ. Στρατούλης, Δ. Χαραλαμπίδου, Κ. Λαπαβίτσας και Σ. Παπαδόγιαννη, αποφασίστηκε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η συγκρότηση του Μετώπου των αντιμνημονιακών δυνάμεων καθώς και η συγκρότηση ψηφοδελτίων σε όλη την χώρα.

Χαρακτηριστικό δείγμα του πολεμικού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι και η χτεσινή παραίτηση από την πολιτική γραμματεία του στελέχους της Αριστερής Πλαφόρμας Αλ. Καλύβη, ο οποίος χαρακτήρισε προσβλητική για το κόμμα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών και κατόπιν την ανακοίνωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας για σήμερα το μεσημέρι.

«Λαϊκή Ενότητα» το όνομα του νέου κόμματος Λαφαζάνη - εικόνα 3

Οι επόμενες κινήσεις του Π. Λαφαζάνη

Η Αριστερή Πλατφόρμα μετά την εκδήλωση για τα πεντάχρονα της Iskra φάνηκε ότι προετοιμάζεται για την συγκρότηση πολιτικού φορέα. Ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την συγκρότηση μετώπου και την κοινή εκλογική κάθοδο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το «σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου καθώς και τις πρώην τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΑ και ΚΟΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μανώλης Γλέζος αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκονται κοντά στις απόψεις και το πολιτικό πλαίσιο του υπό διαμόρφωση αντιμνημονιακού μετώπου. Σύμφωνα με πηγές της Αριστερής Πλατφόρμας εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας και η διαμόρφωση κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Π. Λαφαζάνη.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερους από 28 βουλευτές που θα ανεξαρτητοποιηθούν μεταξύ των οποίων οι Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

«Λαϊκή Ενότητα» το όνομα του νέου κόμματος Λαφαζάνη - εικόνα 4

ΕΑΜ το νέο όνομα;

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να ανακοινώσουν την δημιουργία του πολιτικού φορέα σε πανελλαδική συνάντηση στελεχών που θα γίνει τις επόμενες ημέρες αμέσως μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για την ονομασία του νέου φορέα είναι το EAM – Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει για το τελικό όνομα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «κοντά»στην κίνηση της Αριστερής Πλατφόρμας βρίσκεται η Πρόεδρος της Βουλή κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον Π. Λαφαζάνη. Οι ίδιοι κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας σημειώνουν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θα ανακοινώσει την πιθανή συμπόρευση της με το μέτωπο πολιτικών δυνάμεων που συγκροτεί η Αριστερή Πλατφόρμα μετά την διάλυση της βουλής και την επίσημη προκύρηξη των εκλογών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα: Κυρώσεις σε Τουρκία και Σύνοδο Κορυφής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 10 Αυγ 2020 | 15:02

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Έντονος προβληματισμός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

O Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ 10 Αυγ 2020 | 11:55

Ραγκούσης για την τραγωδία στην Εύβοια: Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, είπε συνειδητά ψέματα

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι εντελώς εκτεθειμένη.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 16:11

ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τραγωδία στην Εύβοια

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 17:12

Τσίπρας: Μια κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία

Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο που θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

ΤΗΣ REUTERS/IPSOS 05 Αυγ 2020 | 14:54

Τραμπ: Δημοσκόπηση "χαστούκι" - Το 66% των αμερικανών ψηφοφόρων λέει όχι στην αναβολή των εκλογών

Δημοσκόπηση "κόλαφος" για τον Τραμπ και τις αμερικανικές εκλογές

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 04 Αυγ 2020 | 15:42

Κυβερνητικοί κύκλοι σε ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός - Με μια στάση στον Γράμμο...

Το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βελτιωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 04 Αυγ 2020 | 14:07

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης

"Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ 04 Αυγ 2020 | 12:21

Ο Τραμπ τρομοκρατεί τους ψηφοφόρους με σενάρια εκλογικής νοθείας

Απείλησε να μηνύσει τη Νεβάδα σχετικά με ένα νέο νόμο που προβλέπει την ταχυδρομική αποστολή ψηφοδελτίων.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 03 Αυγ 2020 | 16:25

"Σφαγή" Πολάκη - Τσακαλώτου: Έτσι θα ελεγχθούν και θα σπάσουν οι αρμοί της εξουσίας!

Mε ανάρτησή του στο Facebook o Παύλος Πολάκης στέλνει "χαιρετισμούς από τα Σφακιά" στον πρώην υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας