Έμπλεξαν το ΠΑΣΟΚ με την Ελιά στη Χαριλάου Τρικούπη

Νέα προβλήματα ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ. Βγήκαν τα μαχαίρια για το επικείμενο συνέδριο. Άλλοι θέλουν πρώτα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κι άλλοι ευρύτερη σύναξη της κεντροαριστεράς.

empleksan-to-pasok-me-tin-elia-sti-xarilaou-trikoupi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελιά, αυτήν την φορά για το συνέδριο που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Φώφη Γεννηματά, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Δημήτρης Ρέππας, διαφωνούν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ιδρυτικό συνέδριο της Κεντροαριστεράς και προτάσσουν τη διοργάνωση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κόμμα την στρατηγική του για τις συνεργασίες.

Με αφορμή την διοργάνωση του Συνεδρίου έχουν αρχίσει τα όργανα και για την επόμενη μέρα στο κόμμα για αλλαγή ηγεσίας.

Με αφορμή την διοργάνωση του Συνεδρίου έχουν αρχίσει τα όργανα και για την επόμενη μέρα στο κόμμα για αλλαγή ηγεσίας. Στο παρασκήνιο όμως μέλη της κοινοβουλευτική ομάδας του ΠΑΣΟΚ καυτηριάζουν τη στάση της κ. Γεννηματά και του Δ. Ρέππα αναφέροντας σε συνομιλητές τους ότι «αυτοί που απουσίαζαν από τον εκλογικό αγώνα ή εμφανίστηκαν όταν διαμορφώθηκε το πολιτικό κλίμα ήρθαν τώρα να κάνουν κριτική για το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος».

Αφήνουν αιχμές κατά όσων διεκδικούν την διοργάνωση ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι προσπαθούν να απομειώσουν την επιτυχία της ΕΛΙΑΣ που άντεξε λαμβάνοντας 8 % και -με στόχο να εντείνουν την εσωστρέφεια στο κόμμα- ακυρώνουν την πρόταση Βενιζέλου για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Εντός του Κινήματος ξεκινά ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης με κεντρικό σημείο την φυσιογνωμία του κόμματος και τις συμμαχίες της επόμενης μέρας.

Φ. Γεννηματά: Κοινωνικό πρόσωπο με χαρτί την λύση στα ΕΑΣ

Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας προβάλει την ανάγκη αλλαγής πολιτικών και προετοιμάζεται για τις εσωκομματικές διαδικασίες με προφανή στόχο να πλασαριστεί ως διάδοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη με το 8% που έλαβε η ΕΛΙΑ και εκτιμά ότι αυτό το ποσοστό αποτελεί το DNA του ΠΑΣΟΚ ζητώντας την διοργάνωση συνεδρίου του κόμματος πριν από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Προτάσσει την ανάγκη αλλαγής πολιτικών για να προστατευτούν οι κοινωνικά αδύναμες ομάδες και προβάλλει την λύση που έδωσε στα ΕΑΣ ως πρότυπο για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εναλλακτική λύσης απέναντι στις επιδιώξεις των δανειστών.

Βλέπει θετικά την προοπτική σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητά επαναπροσδιορισμό των συμμαχιών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κ. Γεννηματά έχει στο πλευρό της την πάλαι ποτέ ομάδα των Γεννηματικών (Μιλτιάδης Παπαΐωάννου, Κώστας Γείτονας κτλ) αλλά συνομιλεί και με τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Θάνος Μωραΐτης: Όλα από την αρχή στο ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στις ευρωεκλογές έδωσε την μάχη του ευρωψηφοδελτίου στον νομό του και κατάφερε να λάβει η ΕΛΙΑ κοντά στο 10%. Υποστηρίζει όμως ότι «η κεντροαριστερά είτε θα υπάρξει με πολιτικούς και κινηματικούς όρους είτε θα στηθεί ως παρωδία, δεκανίκι της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ», αμφισβητώντας ευθέως την στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος για την συνεργασία με τη ΝΔ.

«Έχω εκφράσει την άποψη – και επιμένω -ότι απαιτείται ένα ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πρωταγωνιστήσει και δεν θα λειτουργήσει ως κομπάρσος, συνομιλητής παραγοντίσκων και πολιτικών σχημάτων – σφραγίδα», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα το Καρφί επισημαίνοντας ότι το προσκλητήριο για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφορά όλα τα στελέχη του κόμματος.

Εκπροσωπώντας την ομάδα των στελεχών που συνομιλούν με τον Γιώργο Παπανδρέου ο Θάνος Μωραΐτης βλέπει στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ αλλαγή της ηγεσίας και δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμφωνήσει σε ένα συνέδριο της Κεντροαριστεράς όπου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κινήσεις, κόμματα και προσωπικότητες που θα προσέλθουν στο συνέδριο. Με την έκφραση «όλα από την αρχή» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ζητά αλλαγή πολιτικών και ηγεσία του κόμματος.

Δ. Ρέππας: Διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας με άρθρο του στο Έθνος ζητά από το ΠΑΣΟΚ να διοργανώσει Συνέδριο προκειμένου να ξεκαθαρίσει την στρατηγική των συνεργασιών του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Δημήτρης Ρέππας προσβλέπει να αναλάβει τα ηνία του κόμματος ως μεταβατικός αρχηγός ο οποίος θα «σφραγίσει» την συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Μπίστης – Πρωτοβουλία των 58

Το στέλεχος της ΕΛΙΑΣ Νίκος Μπίστης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Φώφη Γεννηματά για την στάση της παίρνοντας θέση υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Από το εξωτερικό που βρίσκεται απάντησε στην Φώφη Γεννηματά εκτιμώντας ότι αντίστοιχες κινήσεις δημιουργούν προβλήματα και εμποδίζουν την δυναμική της ΕΛΙΑΣ. Την ίδια στιγμή 40 στελέχη της Κίνησης των 58 -μεταξύ των οποίων ο Γ. Βούλγαρης, ο Στ. Λιβαδάς και στελέχη που ανήκουν στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ αλλά προέρχονται από την πρωτοβουλία- δήλωσαν παρόντα στη νέα αφετηρία και επί της ουσίας απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του Ευ. Βενιζέλου για διάλογο και Ιδρυτικό Συνέδριο το φθινόπωρο.

Πως απαντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρει στο TheTOC.gr ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε μία αντιπαράθεση άνευ ουσίας για το συνέδριο. Έχει ήδη απευθύνει ανοιχτό προσκλητήριο προς όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής όπως η Βάσω Παπανδρέου και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ δημόσια προσκάλεσε τους πρώην Πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου να δώσουν το παρών.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόθεση να μπει σε αντιπαράθεση με στελέχη του κόμματος αφού εκτιμά ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την ανασυγκρότηση του χώρου με το πλεονέκτημα ότι επί των ημερών του το ΠΑΣΟΚ άντεξε και κράτησε το 8% των δυνάμεων του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook