
Διέξοδο αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας στις πλέον δραματικές ώρες για την κυβέρνηση που βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στις αντιδράσεις σύσσωμης της κοινωνίας με τους αγρότες να αποτελούν το πιο θερμό μέτωπο. Το ασφαλιστικό, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και η όξυνση του προσφυγικού αποτελούν πλέον γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πλέον δεινή θέση με το επόμενο χρονικό διάστημα να προμηνύονται δυσάρεστες... εξελίξεις. Ενδεικτική η δραματική ομολογία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το χειρότερο, «για να μας κλείσουν τα σύνορα».
Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Κανένα τρακτέρ στην Αθήνα αλλά και παράθυρο διαλόγου αναμένεται να αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του και θα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα τρακτέρ να …παρελάσει στην Αθήνα κρατώντας σκληρή στάση και βάζοντας φρένο στις προθέσεις των αγροτών να έρθουν στην πρωτεύουσα.
Παράλληλα όμως αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τους αγρότες τους οποίους αναμένεται να καλέσει ακόμη μία φορά σε διάλογο όπου θα δεσμευτεί να παρουσιάσει βελτιωμένες προτάσεις που δεν θα αφορούν μόνο την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής των εισφορών από το 2017 στο 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας έχει προετοιμάσει μία σειρά νέων προτάσεων για το ασφαλιστικό των αγροτών τις οποίες θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός μόνο στην περίπτωση που οι αγρότες καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι τα μπλόκα των αγροτών δεν είναι συντεταγμένα στην γραμμή του ΠΑΜΕ που ετοιμάζει τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα
Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι τα μπλόκα των αγροτών δεν είναι συντεταγμένα στην γραμμή του ΠΑΜΕ που ετοιμάζει τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο και ότι υπάρχουν αντιθέσεις στο εσωτερικό του Κινήματος των αγροτών τις οποίες η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει δίνοντας διέξοδο διαλόγου.
Ο Πρωθυπουργός θα διαψεύσει τα σενάρια των εκλογών και θα επιδείξει αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η συζήτηση για το χρέος και για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο- στην εφαρμογή του προγράμματος αφήνοντας αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία έχουν ψηφίσει την συμφωνία.
Νομοθετικό μπαράζ
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης επικεντρώνοντας:
Στην νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή με την οποία ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες θα …φύγει από το ΕΣΡ που δεν μπορεί να συγκροτηθεί και θα μεταφερθεί στην κυβέρνηση, πιθανότατα στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Στο νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση όπου ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ανάγκη αποκομματικοποίησης του κρατικού μηχανισμού.
Στο νομοσχέδιο για την υγεία που έχει κατατεθεί στην βουλή και αφορά τις δράσεις του παράλληλου προγράμματος.
Για το προσφυγικό ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν κοινές περιπολίες με την Τουρκία και πως μία πιθανή παρέμβαση του ΝΑΤΟ θα αφορά μόνο το κυνήγι των διακινητών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr