"Ενα βήμα εμπρός,δύο πίσω" για τη ριζική ανανέωση της ΝΔ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δυσκολεύεται αρκετά να ανανεώσει τα όργανα του κόμματος.

"Ενα βήμα εμπρός,δύο πίσω" για τη ριζική ανανέωση της ΝΔ

«Αν ο Μητσοτάκης δεν βάλει νέο κόσμο στο κόμμα και δεν αφήσει στην άκρη όλους αυτούς που κυβέρνησαν χρόνια με αρνητικά αποτελέσματα, φως πραγματικό δεν πρόκειται να δει όσο πρώτος και να είναι» έλεγε την περασμένη Κυριακή σε μια σύναξη στελεχών της Ν.Δ. έμπειρο στέλεχος με πολυετή κοινοβουλευτική παρουσία.

Ένα θέμα που τίθεται από αρκετά κεντρικά στελέχη είναι κατά πόσο μπορεί η σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιβληθεί των «βαρόνων» και να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες, ανατρέποντας στερεότυπα δεκαετιών.

Το εν λόγω στέλεχος αξιολογούσε τον κομματικό ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή και έλεγε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δυσκολεύεται αρκετά να ανανεώσει τα όργανα του κόμματος.

«Αυτό το υλικό έχει και με αυτό πορεύεται» είναι η πρώτη αυθόρμητη απάντηση από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ο ίδιος λέει με ένταση στους συνομιλητές του ότι όταν έρθει η ώρα και η Ν.Δ. είναι στην κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιό του θα έχει αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς.

Αυτό το τονίζει σε κάθε ευκαιρία, αλλά όπως σημειώνουν άλλα έμπειρα στελέχη του «καραμανλικού» συστήματος, αυτό δεν αρκεί για να πειστούν οι πολίτες ότι πραγματικά η Ν.Δ. αλλάζει. Και μόνο ο κομματικός ανασχηματισμός που έγινε ενέταξε στο…«παιχνίδι» τους 50 από τους 75 βουλευτές του κόμματος με ότι αυτό σημαίνει για τα εσωκομματικά δεδομένα.

Είναι σαφές, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που έλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι έως τις εκλογές για να μην διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες κάνει διαχείριση, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να στέλνει μηνύματα για την επόμενη μέρα, τονίζοντας τη φράση «θέση στην κυβέρνησή μου θα έχουν οι ικανοί και οι άξιοι, ακόμα και εκτός Ν.Δ.». Και ο νοών νοείτο.

Όμως ένα θέμα που τίθεται από αρκετά κεντρικά στελέχη είναι κατά πόσο μπορεί η σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιβληθεί των «βαρόνων» και να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες, ανατρέποντας στερεότυπα δεκαετιών.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν κέρδισε την ηγεσία της Ν.Δ. δεν κατάφερε να επιβάλλει πλήρως τη δική του ατζέντα και τους δικούς του ανθρώπους σε ένα κόμμα όπου κυριαρχούν οι «καραμανλικοί».

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των «καραμανλικών», των «σαμαρικών», των «μητσοτακικών» και άλλων δυνάμεων (πχ. της δεξιάς τάσης της Ν.Δ.), παρά το γεγονός ότι σε μερικά πόστα έκανε αυτό που πραγματικά ο ίδιος ήθελε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέφυγε από τις κλασσικές νόρμες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με την θεσμική κατοχύρωση του Τάκη Θεοδωρικάκου ως υπεύθυνου για τη στρατηγική και την επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ., του Μιχάλη Μπεκίρη, διευθυντή του γραφείου του ως του προσώπου που θα απευθύνονται όλοι και θα συνεργάζονται μαζί του και του Βασίλη Κικίλια ως εκπροσώπου τύπου του κόμματος.

Το κόμμα παραμένει βαθύτατα γηρασμένο και στελεχιακά έχει μεγάλο πρόβλημα, αν και γίνεται μεγάλη προσπάθεια με τη δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών και της Ακαδημίας Στελεχών και νέα πρόσωπα να ενταχθούν στο οργανόγραμμα και να εκπαιδευτούν.

Εξάλλου, η ανάληψη της διακυβέρνησης δεν είναι απλώς η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά σχετίζεται με βασικές δομές του κρατικού μηχανισμού. Μέχρι στιγμής στη ΝΔ υπάρχει «μαγιά» με περίπου 150-200 άτομα που διαθέτουν καλό βιογραφικό και εμπειρία αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα για να εφαρμοστούν στην πράξη όσα έχει εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης και να μην επιστρέψει η ΝΔ στην πρακτική του παρελθόντος, όπου τοποθετούνταν σε θέσεις-«κλειδιά» αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη.

Την ίδια στιγμή η ανανέωση στο κόμμα, αν και προχωρεί, δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχει μεγάλο θέμα, όπως παραδέχονται πολλοί, με σημαντικό τμήμα της Κ.Ο. και την παρουσία βουλευτών (ορισμένοι απέχουν αδικαιολόγητα ακόμα και από ομιλίες του Κυρ. Μητσοτάκη) στη Βουλή και στα ΜΜΕ, όπου εμφανίζονται σχεδόν αδιάβαστοι, με ελάχιστες καλές παρουσίες.

Το βασικό στοιχείο που προκύπτει από τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι αξιοποιεί σε επίπεδο Κ.Ο. ότι υλικό υπάρχει, στο κόμμα δίνει θέσεις σε πρόσωπα εκτός οργανογράμματος και συγκροτεί μια «ομάδα» με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα τα οποία θα χρησιμοποιήσει όταν έρθει η ώρα και δεν επιθυμεί να βγουν, όπως λένε οι πιο μυημένοι, προς τα έξω, όχι μόνο για να μην «καούν», αλλά και για να μην προκληθούν εσωκομματικές αντιδράσεις.

Στις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. αν και διατηρεί σημαντική διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολύ μπροστά, εντούτοις εμφανίζεται η πλειοψηφία των πολιτών να θεωρεί το κόμμα πρόβλημα και πως δεν μπορεί να δώσει λύσεις.
Αυτό αντισταθμίζεται από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη μέχρι στιγμής που υπερτερεί σημαντικά έναντι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο δημοφιλίας και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι το δυνατό χαρτί της αδύναμης και φθαρμένης Ν.Δ.

Μόνο που στη Ν.Δ. αντιλαμβάνονται την θεωρία περί φθαρμένου κόμματος ως μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά και επιμένουν ότι η φορά των πραγμάτων είναι τέτοια που νομοτελειακά η Ν.Δ. θα γίνει κυβέρνηση και το στοίχημά της την επόμενη μέρα είναι να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Και για το κάνει αυτό, όπως λένε και συνεργάτες του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν θα χρειαστούν μόνο στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και πρόσωπα από άλλους χώρους. Αυτό το έδειξε, όπως αναφέρουν, και η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη το βράδυ της Δευτέρας στο βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου, όπου απηύθυνε, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Σταύρου Θεοδωράκη, και πάλι προσκλητήριο συστράτευσης σε ευρύτερες δυνάμεις μιλώντας για νέο πατριωτισμό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο Τετάρτη στις 11:00, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ , με ημερήσια διάταξη:

α) Εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την πορεία της χώρας

β) Εισήγηση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κώστα Τσιάραγια την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:58

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Απολύτως εσφαλμένο ότι αν είχαμε τα ποσοστά εμβολιασμού Πορτογαλίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας

"Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:50

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Πολάκη: "Είσαι άσχετος" - "Με αντιεμβολιαστές δεν μιλώ, κ. Τσίπρα διώξτε τον"

Μαινόμενος ο Παύλος Πολάκης αποκάλεσε "άσχετο" τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - Ο πρωθυπουργός αντέδρασε λέγοντας ότι δεν συνομιλεί με αντιεμβολιαστές.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 15:34

Μητσοτάκης στο Reuters NEXT: Δεν υπάρχει σχέδιο για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και για άλλες ηλικίες

O πρωθυπουργός εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς, σχετικά με την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 14:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η 3η δόση του εμβολίου να χορηγείται ακόμα και στους 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών 60 ετών και άνω.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 01 Δεκ 2021 | 11:46

Συνάντηση Μητσοτάκη με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ - Τι συζήτησαν

Eπενδύσεις, ενέργεια και ψηφιακή μετάβαση συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον ΣΕΒ.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 01 Δεκ 2021 | 11:28

Μητσοτάκης: Δυνατότητα αναδοχής παιδιών σε ανθρώπους με HIV - Πλήρης ένταξη των οροθετικών στην άυλη συνταγογράφηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγες στην ανάδοχη και την άυλη συνταγογράφηση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 01 Δεκ 2021 | 09:44

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13.30 στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 01 Δεκ 2021 | 08:44

Εκτακτο βοήθημα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναπήρους: Τι προβλέπει η τροπολογία στη Βουλή

Κατατέθηκε η τροπολογία για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ 01 Δεκ 2021 | 07:22

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Το παρασκήνιο της απόφασης και τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη με τις Βρυξέλλες

Η κρίσιμη σύσκεψη της Δευτέρας και η επικοινωνία Μητσοτάκη με τις Βρυξέλλες. Το δρόμο της υποχρεωτικότητας ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 30 Νοε 2021 | 20:25

Μητσοτάκης: Ζητά αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας - "Απαρχαιωμένοι οι στόχοι του, χρειαζόμαστε περισσότερα κονδύλια"

Ζητούμενο η εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της "πράσινης" μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΕΔΗΝ 30 Νοε 2021 | 17:21

Τσίπρας: Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ακραία και τιμωρητικά τα μέτρα

"Θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Νοε 2021 | 16:28

Διορία 45 ημερών στους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιατί αποφασίστηκε τώρα