"Ενα βήμα εμπρός,δύο πίσω" για τη ριζική ανανέωση της ΝΔ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δυσκολεύεται αρκετά να ανανεώσει τα όργανα του κόμματος.

"Ενα βήμα εμπρός,δύο πίσω" για τη ριζική ανανέωση της ΝΔ

«Αν ο Μητσοτάκης δεν βάλει νέο κόσμο στο κόμμα και δεν αφήσει στην άκρη όλους αυτούς που κυβέρνησαν χρόνια με αρνητικά αποτελέσματα, φως πραγματικό δεν πρόκειται να δει όσο πρώτος και να είναι» έλεγε την περασμένη Κυριακή σε μια σύναξη στελεχών της Ν.Δ. έμπειρο στέλεχος με πολυετή κοινοβουλευτική παρουσία.

Ένα θέμα που τίθεται από αρκετά κεντρικά στελέχη είναι κατά πόσο μπορεί η σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιβληθεί των «βαρόνων» και να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες, ανατρέποντας στερεότυπα δεκαετιών.

Το εν λόγω στέλεχος αξιολογούσε τον κομματικό ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή και έλεγε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δυσκολεύεται αρκετά να ανανεώσει τα όργανα του κόμματος.

«Αυτό το υλικό έχει και με αυτό πορεύεται» είναι η πρώτη αυθόρμητη απάντηση από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ο ίδιος λέει με ένταση στους συνομιλητές του ότι όταν έρθει η ώρα και η Ν.Δ. είναι στην κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιό του θα έχει αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς.

Αυτό το τονίζει σε κάθε ευκαιρία, αλλά όπως σημειώνουν άλλα έμπειρα στελέχη του «καραμανλικού» συστήματος, αυτό δεν αρκεί για να πειστούν οι πολίτες ότι πραγματικά η Ν.Δ. αλλάζει. Και μόνο ο κομματικός ανασχηματισμός που έγινε ενέταξε στο…«παιχνίδι» τους 50 από τους 75 βουλευτές του κόμματος με ότι αυτό σημαίνει για τα εσωκομματικά δεδομένα.

Είναι σαφές, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που έλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι έως τις εκλογές για να μην διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες κάνει διαχείριση, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να στέλνει μηνύματα για την επόμενη μέρα, τονίζοντας τη φράση «θέση στην κυβέρνησή μου θα έχουν οι ικανοί και οι άξιοι, ακόμα και εκτός Ν.Δ.». Και ο νοών νοείτο.

Όμως ένα θέμα που τίθεται από αρκετά κεντρικά στελέχη είναι κατά πόσο μπορεί η σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιβληθεί των «βαρόνων» και να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες, ανατρέποντας στερεότυπα δεκαετιών.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν κέρδισε την ηγεσία της Ν.Δ. δεν κατάφερε να επιβάλλει πλήρως τη δική του ατζέντα και τους δικούς του ανθρώπους σε ένα κόμμα όπου κυριαρχούν οι «καραμανλικοί».

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των «καραμανλικών», των «σαμαρικών», των «μητσοτακικών» και άλλων δυνάμεων (πχ. της δεξιάς τάσης της Ν.Δ.), παρά το γεγονός ότι σε μερικά πόστα έκανε αυτό που πραγματικά ο ίδιος ήθελε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέφυγε από τις κλασσικές νόρμες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με την θεσμική κατοχύρωση του Τάκη Θεοδωρικάκου ως υπεύθυνου για τη στρατηγική και την επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ., του Μιχάλη Μπεκίρη, διευθυντή του γραφείου του ως του προσώπου που θα απευθύνονται όλοι και θα συνεργάζονται μαζί του και του Βασίλη Κικίλια ως εκπροσώπου τύπου του κόμματος.

Το κόμμα παραμένει βαθύτατα γηρασμένο και στελεχιακά έχει μεγάλο πρόβλημα, αν και γίνεται μεγάλη προσπάθεια με τη δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών και της Ακαδημίας Στελεχών και νέα πρόσωπα να ενταχθούν στο οργανόγραμμα και να εκπαιδευτούν.

Εξάλλου, η ανάληψη της διακυβέρνησης δεν είναι απλώς η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά σχετίζεται με βασικές δομές του κρατικού μηχανισμού. Μέχρι στιγμής στη ΝΔ υπάρχει «μαγιά» με περίπου 150-200 άτομα που διαθέτουν καλό βιογραφικό και εμπειρία αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα για να εφαρμοστούν στην πράξη όσα έχει εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης και να μην επιστρέψει η ΝΔ στην πρακτική του παρελθόντος, όπου τοποθετούνταν σε θέσεις-«κλειδιά» αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη.

Την ίδια στιγμή η ανανέωση στο κόμμα, αν και προχωρεί, δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχει μεγάλο θέμα, όπως παραδέχονται πολλοί, με σημαντικό τμήμα της Κ.Ο. και την παρουσία βουλευτών (ορισμένοι απέχουν αδικαιολόγητα ακόμα και από ομιλίες του Κυρ. Μητσοτάκη) στη Βουλή και στα ΜΜΕ, όπου εμφανίζονται σχεδόν αδιάβαστοι, με ελάχιστες καλές παρουσίες.

Το βασικό στοιχείο που προκύπτει από τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι αξιοποιεί σε επίπεδο Κ.Ο. ότι υλικό υπάρχει, στο κόμμα δίνει θέσεις σε πρόσωπα εκτός οργανογράμματος και συγκροτεί μια «ομάδα» με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα τα οποία θα χρησιμοποιήσει όταν έρθει η ώρα και δεν επιθυμεί να βγουν, όπως λένε οι πιο μυημένοι, προς τα έξω, όχι μόνο για να μην «καούν», αλλά και για να μην προκληθούν εσωκομματικές αντιδράσεις.

Στις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. αν και διατηρεί σημαντική διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολύ μπροστά, εντούτοις εμφανίζεται η πλειοψηφία των πολιτών να θεωρεί το κόμμα πρόβλημα και πως δεν μπορεί να δώσει λύσεις.
Αυτό αντισταθμίζεται από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη μέχρι στιγμής που υπερτερεί σημαντικά έναντι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο δημοφιλίας και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι το δυνατό χαρτί της αδύναμης και φθαρμένης Ν.Δ.

Μόνο που στη Ν.Δ. αντιλαμβάνονται την θεωρία περί φθαρμένου κόμματος ως μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά και επιμένουν ότι η φορά των πραγμάτων είναι τέτοια που νομοτελειακά η Ν.Δ. θα γίνει κυβέρνηση και το στοίχημά της την επόμενη μέρα είναι να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Και για το κάνει αυτό, όπως λένε και συνεργάτες του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν θα χρειαστούν μόνο στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και πρόσωπα από άλλους χώρους. Αυτό το έδειξε, όπως αναφέρουν, και η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη το βράδυ της Δευτέρας στο βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου, όπου απηύθυνε, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Σταύρου Θεοδωράκη, και πάλι προσκλητήριο συστράτευσης σε ευρύτερες δυνάμεις μιλώντας για νέο πατριωτισμό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο Τετάρτη στις 11:00, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ , με ημερήσια διάταξη:

α) Εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την πορεία της χώρας

β) Εισήγηση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κώστα Τσιάραγια την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ 03 Δεκ 2020 | 13:44

Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα- Με τσουρέκια και ποδήλατα δεν γίνεται αντιπολίτευση

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βόλτα στην Πάρνηθα

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ LOCKDOWN 03 Δεκ 2020 | 11:41

"Κλείδωσε" η παράταση του lockdown ως 14 Δεκεμβρίου: Σχολεία και εστίαση από Ιανουάριο - Ανακοινώσεις Πέτσα

Η εισήγηση των ειδικών για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου - Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση - Τι ανακοινώνει ο Σ. Πέτσας.

ΔΩΡΕΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ 03 Δεκ 2020 | 10:12

Αυτός είναι ο νέος ανελκυστήρας της Ακρόπολης για τα ΑΜΕΑ- Εγκαίνια με Μητσοτάκη και Μενδώνη

"Σήμερα η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του ανελκυστήρα.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 03 Δεκ 2020 | 10:05

Μητσοτάκης για θάνατο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν: "Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας"

"Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο φίλο της, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν" αναφέρει στο μήνυμά του ο Κ. Μητσοτάκης.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ 03 Δεκ 2020 | 09:01

Στα εγκαίνια του ανελκυστήρα για ΑμεΑ στην Ακρόπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εγκαίνια του ανελκυστήρα από τον Πρωθυπουργό που θα επιτρέπει την πρόσβαση στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα στον Ιερό Βράχο.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2020 | 07:40

Χριστούγεννα με light lockdown – Τι αποκάλυψε ο Μητσοτάκης για μπαρ και λιανεμπόριο – Νέα παράταση καραντίνας ως 14/12

Σήμερα εκτός απροόπτου η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 20:36

Μητσοτάκης: Κλειστά μπαρ και χωρίς νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έρθει το εμβόλιο - Σκεφτόμαστε το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Χωρίς νυχτερινή διασκέδαση η Ελλάδα μέχρι να έρθει το εμβόλιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ "World Leaders"

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 20:06

Μητσοτάκης στο 31ο Greek Economic Summit: Κλειστά τα σχολεία για όσο μας πουν οι ειδικοί

Στη συζήτηση του 31ου Greek Economic Summit συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΔΡΟ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 16:12

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε και σποτ για τον Αντιδήμαρχο Baden Baden και τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και την ανάρτηση του Αντιδημάρχου Αθηναίων

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΟΙ ΕΞΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 12:50

Εκανε λάθος ο πρωθυπουργός στη βόλτα στην Πάρνηθα; - Μια αποτίμηση, η Αυγή και το Μακελειό

Μια αποτίμηση των αντιδράσεων για την βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και η φωτογραφία χωρίς μάσκα.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ 17,5 ΔΙΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ 9ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020 02 Δεκ 2020 | 12:18

Μητσοτάκης: "Μικρός άθλος" η αντοχή του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου εν μέσω πανδημίας

Στόχος, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι "η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει". Η ομιλία στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.