Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και με την προσδοκία πως η χώρα μας θα κερδίσει ένα ακόμη σημαντικό στοίχημα, ανοίγει από σήμερα τα πανιά του ο τουρισμός με το οικονομικό επιτελείο να ελπίζει σε ούριο άνεμο, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σύντομα στο δρόμο της ανάπτυξης. Πρωταρχικός στόχος είναι η φετινή καλοκαιρινή περίοδος να είναι καλύτερη από του 2020 που τα έσοδα έφτασαν μόλις τα 4 δισ. ευρώ, όταν το 2019 ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ.
Άλλωστε η πορεία της πανδημίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για προβλέψεις για αυτό τον λόγο και ο υπουργός Τουρισμού απέφυγε να τοποθετήσεις ψηλά τον πήχη. "Ξέρω και λέω από την αρχή ότι η χρονιά αυτή θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Τώρα η αγορά αρχίζει και βλέπει αυτή την χαραμάδα. Είμαστε εδώ να μεγιστοποιήσουμε την ευκαιρία", είπε ο Χάρης Θεοχάρης.
Οι οιωνοί είναι σαφώς καλύτεροι σε σχέση με πέρσι καθώς οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει σε όλες τις χώρες ενώ ετοιμάζεται και το "πράσινο" πιστοποιητικό το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Ιουνίου. Ωστόσο η μέχρι τώρα στάση της Μεγάλης Βρετανίας που έχει αφήσει εκτός "πράσινης" λίστας τα ελληνικά νησιά, έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση που ελπίζει πως το επόμενο διάστημα η απόφαση αυτή θα αναθεωρηθεί.
Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε προκειμένου οι τουρίστες να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν θα επιστρέφουν στην τόπο διαμονή τους καθώς αυτός είναι ένα σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για να επισκεφθούν την χώρα μας. Η πρωθυπουργός της Σερβίας στην συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ευχαρίστησε που αποδέχθηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. "Σημαίνει πολλά για τον λαό της Σερβίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως και οι ίδιοι ανυπομονούν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι", είπε η Άννα Μπράνμπιτς.
Πυξίδα το περσινό μοντέλο μέτρων
Οι βασικοί άξονες των μέτρων για την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας είναι σχεδόν οι ίδιοι με την περσινή τουριστική περίοδο. Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική διαφορά και δεν είναι άλλη από τους εμβολιασμούς, τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων των ελληνικών νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της καλοκαιρινής περιόδου, κάνοντας τις διακοπές ακόμη περισσότερο υγειονομικά ασφαλείς.
"Η Ελλάδα ανοίγει επίσημα τα σύνορά της για τον τουρισμό και θα δεχόμαστε, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς καραντίνας, επισκέπτες που είτε είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ, είτε PCR είτε αντιγόνου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με πέντε ζώνες ασφαλείας απέναντι στον κορονοϊό το υπουργείο τουρισμού προσδοκά να περιορίσει στο ελάχιστο τη διασπορά της νόσου καθώς όσοι θελήσουν να εισέλθουν από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας μας θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ηλεκτρονικά το PLF μία ημέρα πριν από την αναχώρηση τους και να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή πιστοποιητικό ανάρρωσης. "Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει εκτενώς αλλά και βελτιώνουμε, σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς" τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης.
Κατά την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας θα γίνεται στοχευμένη δειγματοληψία με rapid testανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας από την οποία προέρχονται οι ταξιδιώτες. Παράλληλα θα υπάρχουν "ξενοδοχεία καραντίνας" σε 35 σημεία της χώρας, ενώ ιδιαιτέρως αυστηρά θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους εργαζόμενους στα καταλύματα.
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η τουριστική κίνηση θα αρχίσει να "ζεσταίνεται" από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταστήματα εστίασης ετοιμάζονται για να υποδεχθούν τους πρώτους τουρίστες, κρατώντας όμως χαμηλά τον πήχη της αισιοδοξίας καθώς η διάρκεια μιας ακόμη καλοκαιρινής περιόδου, λόγω της πανδημίας, θα είναι λειψή.
Η Γερμανία που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά προσέλκυσης επισκεπτών στην χώρας ανακοίνωσε πως οι πολίτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Είναι ενδεικτικό πως το 2020 που ήταν το πρώτο καλοκαίρι με πανδημία, έφθασαν στην χώρα μας 1,5 εκ Γερμανοί τουρίστες με τις εισπράξεις να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βρετανία με 1 εκ επισκέπτες να επισκέπτονται πέρσι την χώρα μας.
Οι αφίξεις ξεκίνησαν
Οι πρώτοι τουρίστες άρχισαν ήδη να φτάνουν στην χώρα μας ενώ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου αναμένονται από σήμερα μέχρι την Κυριακή 60 πτήσεις από την Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία. Παράλληλα στην Ρόδο πραγματοποιήθηκαν χθες 9 πτήσεις από το Ισραήλ, την ίδια στιγμή μεγάλες αεροπορικές εταιρείες με απευθείας δρομολόγια αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, με τους Ελβετούς τουρίστες να κάνουν ποδαρικό στο "νησί των Ανέμων".
Επίσης τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, της Σαντορίνης και της Κέρκυρας θα υποδεχθούν εντός της ημέρας τους πρώτους επισκέπτες για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο και όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα είναι μία άσκηση ετοιμότητας ενόψει του μεγαλύτερου αριθμού τουριστών που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.