Eνας «άγνωστος πόλεμος» με παρελθόν και...μέλλον στη ΝΔ

Διαστάσεις ανοιχτής εμφύλιας σύγκρουσης λαμβάνει στη ΝΔ η κόντρα μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Βαγγ. Μεϊμαράκη, με φόντο την εκλογή νέου αρχηγού.

Eνας «άγνωστος πόλεμος» με παρελθόν και...μέλλον στη ΝΔ

Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η σχέση των οποίων παραπέμπει σε πολικές θερμοκρασίες. Η μάχη για τη διαδοχή έχει ξυπνήσει μίση και πάθη από το παρελθόν, υπενθυμίζοντας στους πιο μυημένους ότι οι δυο πολιτικοί ποτέ δεν είχαν και τις καλύτερες των σχέσεων. «Λυκοφιλία» ήταν αναφέρει ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξιάς που παρατηρεί με προσοχή τον πόλεμο των δυο πλευρών που μαίνεται στο παρασκήνιο.

Μόλις προχθές, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, όντας πρόεδρος της Ν.Δ. κατά παραχώρηση του Αντ. Σαμαρά μετά την παραίτησή του, λόγω της συντριπτικής υπεροχής του «ΟΧΙ» έναντι του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, ζήτησε να αρθούν οι αποσπάσεις 87 υπαλλήλων του κόμματος και να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Μεσσήνιοι και άρα πολιτικοί φίλοι και υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά και ορισμένοι βρίσκονται σε θέσεις – κλειδιά στον κομματικό μηχανισμό και άρα εμπλέκονται και στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Ν.Δ.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είναι έξαλλος με πολλά και «καρφώνει» συνεχώς τον πρώην Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν του άφησε ούτε οικονομικό απολογισμό και αναφέρεται συνεχώς στην κακή οικονομική κατάσταση της Ν.Δ.

Ούτε καν... μιλιούνται

Την ημέρα της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών, δεν μίλησαν στην Βουλή, όχι γιατί δεν είδε ο ένας τον άλλο, αν και πέρασαν δίπλα, αλλά διότι δεν ήθελαν. Ο ένας μισεί τον άλλο, άσχετα εάν την επόμενη μέρα, έσπευσαν να χαιρετηθούν για να τους πιάσει ο φακός…Παιχνίδια της στιγμής! Η ένταση παραμένει…, καθώς βλέπει ο μεν Βαγγ. Μεϊμαράκης σαμαρικούς βουλευτές, να στηρίζουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και ο δε Αντ. Σαμαράς να ακούει συνεχώς καταγγελίες για την περίοδο που ήταν πρόεδρος.

Την ημέρα της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών, δεν μίλησαν στην Βουλή, όχι γιατί δεν είδε ο ένας τον άλλο, αν και πέρασαν δίπλα, αλλά διότι δεν ήθελαν. Ο ένας μισεί τον άλλο.

Αυτά όμως είναι δυο από τα πολλά παρασκηνιακά επεισόδια, καθώς η ένταση κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα και αποτυπώνεται τόσο στην Κ.Ο. όσο και στον κομματικό μηχανισμό. Η επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των υποστηρικτών -βουλευτών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής, μελών και στελεχών- του Αντ. Σαμαρά να συμπορευτεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα εξόργισε το επιτελείο του Βαγγ. Μεϊμαράκη και τον ίδιο.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είδε Αννα Ασημακοπούλου, Σίμο Κεδίκογλου, Νότη Μηταράκη (κουμπάρο του Αντ. Σαμαρά), Ανδρέα Κατσανιώτη να συμπορεύονται με τον Απ. Τζιτζικώστα και τον Κώστα Καραγκούνη να παραιτείται από τη θέση του εκπροσώπου τύπο, θέση στην οποία ήταν τα τελευταία έτη επί προεδρίας Αντ. Σαμαρά. Ακόμα και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο χρεώνει στον Αντ. Σαμαρά και γι΄αυτό υπάρχει αυτή η μεγάλη κόντρα του Βαγγ. Μεϊμαράκη με τον γραμματέα της ΝΔ.

Η προϊστορία της κόντρας

Η κόντρα τους έρχεται από πολύ παλιά…από το 1984, όταν ο Βαγγ. Μεϊμαράκης αποφάσισε κατ’ εντολήν του τότε προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να διαλύσει τις παραοργανώσεις «Κένταυροι» και «Ρέιντζερς», τις οποίες στήριζε ο Αντ. Σαμαράς.

Η κόντρα τους έρχεται από το 1984, όταν ο Β. Μεϊμαράκης αποφάσισε κατ’ εντολήν του Κ. Μητσοτάκη να διαλύσει τις οργανώσεις «Κένταυροι» και «Ρέιντζερς», τις οποίες στήριζε ο Αντ. Σαμαράς.

Η στιγμή όμως που θυμάται ακόμα ο Αντ. Σαμαράς ήταν ακριβώς τέτοιες μέρες, πριν έξι χρόνια, όταν ο Βαγγ. Μεϊμαράκης όχι απλά τάχθηκε με τη Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική αναμέτρηση, αλλά καταλόγισε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, ότι «πρόδωσε το δάκρυ του εθνάρχη» και δεν δίστασε να μιλήσει για το «αμαρτωλό 1993».

Ο Αντ. Σαμαράς ποτέ δεν του το συγχώρησε και αμέσως μετά την αναρρίχησή του στην ηγεσία της Ν.Δ. ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έμεινε στο περιθώριο. Όμως ως πρωθυπουργός επέλεξε να βάλει το μέγα τακτικιστή Μεϊμαράκη στην Προεδρία της Βουλής και το καλοκαίρι τον όρισε πρόεδρο με απόφασή του.

«Είναι αχάριστος. Ποτέ του δεν τίμησε τον Αντ. Σαμαρά ειλικρινά. Τον έκανε πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Ν.Δ. Τι άλλο μεγαλύτερο δώρο υπήρχε από αυτό; Που ήταν όταν ο Σαμαράς έδινε μάχη με την κυβέρνησή του;» λένε πικρόχολα οι υποστηρικτές του, απαντώντας στα σενάρια της πλευράς Μεϊμαράκη, ότι όλο το σύστημα του πρώην Πρωθυπουργού ανά την επικράτεια βοηθάει τον Απ. Τζιτζικώστα και εν μέρει τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Στόχος του Σαμαρά τα "τζάκια"

Εάν δει κανείς τις δυο λίστες με τα 50 άτομα που υπογράφουν τις δυο υποψηφιότητες θα διαπιστώσει κανείς ότι όλοι σχεδόν είναι υποστηρικτές του Αντ.Σαμαρά και αρκετοί πολιτικοί φίλοι του Ανδρέα Παπαμιμίκου. «Και αυτό τι σημαίνει;» απαντάνε από την πλευρά Σαμαρά, εμμένοντας ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν εμπλέκεται, αν και δεν μπορεί να το πιστέψει η πλευρά Μεϊμαράκη που ξέρει ότι η «αλεπού Σαμαράς» έχει βγει, όπως λένε…«στη γύρα» και το υποψήφιο θύμα είναι όχι μόνο ο Μεϊμαράκης, αλλά και ευρύτερα οι οικογένειες της Ν.Δ.

Τι εννοούν; Ο,τι εκ των πραγμάτων μια νίκη του Απ. Τζιτζικώστα αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για τον Μεϊμαράκη που χάνει, αλλά και για το καραμανλικό σύστημα ευρύτερα που τον στηρίζει και άρα για τον Κώστα Καραμανλή, την οικογένεια Μητσοτάκη, λόγω ήττας Κυριάκου, αλλά και κτύπημα στην Ντόρα Μπακογιάννη, διότι εάν κερδίσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, καθυστερεί κατά πολύ τα όποια πολιτικά σχέδια για την κεντρική πολιτική σκηνή του γιου της Κώστα Μπακογιάννη….

Και είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού έχουμε 40 μέρες έως τις εκλογές για το νέο πρόεδρο της Ν.Δ. και πολλοί προβλέπουν να γενικεύεται η σύγκρουση του Βαγγ. Μεϊμαράκη με τον Αντ. Σαμαρά.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΡΟΠΑ 18 Νοε 2020 | 14:58

ΝΔ για Πολυτεχνείο και ΚΚΕ: Νίκη της Δημοκρατίας και της κοινής λογικής - Θα διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ για το Πολυτεχνείο σημειώνεται ότι η Δημοκρατία και η κοινή λογική έδωσαν την απάντησή τους σε όσους επένδυαν στο μπάχαλο.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019 17 Νοε 2020 | 20:32

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake News η ανάρτηση του ΠΑΜΕ - Από τα γαλλικά "κίτρινα γιλέκα" η φωτογραφία [Εικόνα]

Fake News: Φωτογραφία τραβηγμένη κατά την περίοδο της εξέγερσης των "κίτρινων γιλέκων" παρουσιάστηκε ως σημερινή από την Αθήνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Νοε 2020 | 18:00

Πολυτεχνείο: Πολιτική κόντρα για τις παράνομες συγκεντρώσεις - Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια και τα "σκισμένα πουκάμισα"

Τα γεγονότα "είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα", αναφέρει το υπουργείο για όσα συνέβησαν σήμερα με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 07 Νοε 2020 | 14:19

Μητσοτάκης για lockdown: "Να συγκρατήσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να σώσουμε τα Χριστούγεννα"

"Στόχος μας να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 04 Νοε 2020 | 15:09

Η ατάκα της Ρένας Δούρου "με...πρόσχημα την πανδημία" προκάλεσε πόλεμο με τη ΝΔ- "Εισαι πρωταθλήτρια των ψεκασμένων"

Η αναφορά της Ρένας Δούρου ότι "με πρόσχημα την πανδημία" η κυβέρνηση θυσιάζει τους ανθρώπους της εστίαςης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 03 Δεκ 2020 | 10:05

Μητσοτάκης για θάνατο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν: "Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας"

"Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο φίλο της, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν" αναφέρει στο μήνυμά του ο Κ. Μητσοτάκης.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ 03 Δεκ 2020 | 09:01

Στα εγκαίνια του ανελκυστήρα για ΑμεΑ στην Ακρόπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εγκαίνια του ανελκυστήρα από τον Πρωθυπουργό που θα επιτρέπει την πρόσβαση στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα στον Ιερό Βράχο.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2020 | 07:40

Χριστούγεννα με light lockdown – Τι αποκάλυψε ο Μητσοτάκης για μπαρ και λιανεμπόριο – Νέα παράταση καραντίνας ως 14/12

Σήμερα εκτός απροόπτου η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΑΣ 02 Δεκ 2020 | 23:39

Handelsblatt για Τουρκία: "Βασικό εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ"

"Η περίπτωση της Τουρκίας πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί ανοιχτά" αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 02 Δεκ 2020 | 22:26

Δημοσκόπηση Interview: Διαφορά 17,1 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 72% υπέρ των μέτρων για τον κορονοϊό

Ένας στους δύο πολίτες (ποσοστό 52%) είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση της κυβέρνησης όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού