Ένας αιώνας ΚΚΕ: Η πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ (βίντεο & φωτό)

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση που έγινε στον Περισσό, το ΚΚΕ παρουσίασε το Σάββατο την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε μία καθ' όλα ξεχωριστή και συγκινητική εκδήλωση που έγινε στην έδρα του κόμματος στον Περισσό, το ΚΚΕ διοργάνωσε και παρουσίασε το Σάββατο την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. 

Ήταν μία ακόμα εκδήλωση στο πλαίσιο της προβολής το Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ κλείνει έναν αιώνας ζωής και παρουσίας στην ελληνική πολιτική σκηνή. 

Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησε ο Γ.Γ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας

Το βίντεο διάρκειας 100 λεπτών επιχειρεί να "χωρέσει" τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, από την ίδρυσή του στον Πειραιά το 1918 έως σήμερα, με πλάνα αρχείου, περιεκτικές διηγήσεις αλλά και "πρόζα" από ηθοποιούς. "Ζωντανεύει" ηγετικές προσωπικότητες του ΚΚΕ, όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Μπελογιάννης και ο Πλουμπίδης, πρόσωπα όπως ο Μάνος Κατράκης αλλά και ξεχωριστές στιγμές του κόμματος όπως ο Μάης του 36, η ΕΑΜική αντίσταση και άλλα. 

 

Πριν από την προβολή, η οποία σε αρκετά σημεία της συγκίνησε τους παρευρισκομένους, μίλησαν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ, ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, υπεύθυνος του τμήματος Προπαγάνδας και ο σκηνοθέτης Κώστας Σταματόπουλος.

Η κ. Παναγιωτακοπούλου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Πράγματι η φετινή χρονιά, χρονιά που το κόμμα μας γιορτάζει τα 100χρονια του και η ΚΝΕ τα 50χρονά της, είναι για όλους εμάς μια ξεχωριστή χρονιά. Θεωρούμε, όμως, ότι ταυτόχρονα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, το κίνημα.

Γιατί κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος, κάθε επιστήμονας, ερευνητής, αλλά και απλός μελετητής της Ιστορίας που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, έχει πολλά να μάθει από τη συναρπαστική ιστορία του ΚΚΕ, την ιστορία του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που γεννήθηκε στον Πειραιά το Νοέμβρη του ‘18. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του γιορτασμού, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και θα κορυφωθεί στα τέλη αυτής της χρονιάς.

 

Ο Γιάννης Κλεφτογιάννης είπε σχετικά:

"H συγγραφή του σεναρίου για το ντοκιμαντέρ των 100 χρόνων του ΚΚΕ δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Τι να πρωτοθυμηθούμε απ’ όλη αυτή τη μεγαλειώδη διαδρομή και τι να αποτυπώσουμε μέσα σε λίγες γραμμές και σελίδες. Πόσα κατορθώματα, που δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου.

Χιλιάδες μικρές και μεγάλες πράξεις έγιναν και που συνεχίζουν να γίνονται ακόμη και τώρα που μιλάμε, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Αλλά και ιστορίες, που μπορεί ποτέ να μην τις μάθουμε, γιατί αυτοί που τις έζησαν ποτέ δεν νοιάστηκαν να πουν ότι έκαναν κάτι σπουδαίο.

Με ποιο, όμως, σκεπτικό πορευτήκαμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ΚΚΕ; Προχωρήσαμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι ένα ντοκιμαντέρ για το ΚΚΕ, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως ένα σημείο αναφοράς. Μια αφετηρία, ένα ερέθισμα για την εργατική τάξη και το λαό, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ώστε να πατήσει πάνω του και να κολυμπήσει έπειτα σε πιο βαθειά νερά", ενώ ο σκηνοθέτης Κώστας Σταματόπουλος σημείωσε:

"Σε κάθε όμως περίπτωση, τα τεκμήρια, τα ντοκουμέντα, αλλά και το φιλμικό υλικό, που παρατίθενται, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια «για του λόγου το αληθές». Αποδεικνύουν όχι μόνο την ιστορική σημασία της εμφάνισης του ΚΚΕ, αλλά και την ηρωική του πορεία, τη συνέπεια του, την αντιστοίχιση λόγων και έργων.

Μέσα από τη δύναμη της εικόνας αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλες οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού, ήταν αποτέλεσμα των δικών τους αγώνων με την πρωτοπόρα και γεμάτη αυτοθυσία πάλη των κομμουνιστών κόντρα σε θεούς και δαίμονες.
Μια διαρκής πάλη, ως την πλήρη δικαίωση. Αναδεικνύονται μεγάλα ιστορικά γεγονότα, που φωτίζουν τη μεγάλη αλήθεια, ότι όταν ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμη του γίνεται παντοδύναμος. Τέτοια γεγονότα, όπως ο Μάης του ‘36, η απελευθέρωση της Ελλάδας, ο αγώνας του ΔΣΕ, η πάλη κατά της δικτατορίας."

Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα: 

- Στις 29 Οκτώβρη, η επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ και η εκδήλωση για την ανακοίνωση των βραβείων του διαγωνισμού για το πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο, ο οποίος προκηρύχτηκε προς τιμήν των 100χρονων.

- Στις 2-3 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο εκδήλωση στο κτίριο που έγινε το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1973 - Η έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 – 1949, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις τόμους

- Στις 5 Νοέμβρη, θα γίνουν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεση ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού στο πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” στο Θησείο.

- Στις 23–24-25 του Νοέμβρη θα διεξαχθεί η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, εδώ, στην Αθήνα, απ΄ όπου και ξεκίνησαν οι Διεθνείς Συναντήσεις, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ - Στις 25 Νοέμβρη, στο ΣΕΦ, η μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση γιορτασμού των 100 χρόνων, αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκέμβρη στο Παλαί ντε Σπορ

- Στις 15-16 Δεκέμβρη, θα γίνει το 5ο επιστημονικό συνέδριο λογοτεχνίας με θέμα: “Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το μεσοπόλεμο”.

- Θα προηγηθούν 2 λογοτεχνικοί περίπατοι στην Αθήνα, η θεατρική παράσταση “το Φως που καίει” του Κώστα Βάρναλη και η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, στο έργο του Νίκου Καββαδία στις 8 του Δεκέμβρη. Για το ίδιο όμως το ντοκιμαντέρ θα μιλήσουν ο Γιάννης Κλεφτογιάννης από την ομάδα που επιμελήθηκε το σενάριο και ο Κώστας Σταματόπουλος από την ομάδα των σκηνοθετών.

 

Φωτό: 902.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook