Ενδοκυβερνητικές κόντρες και "αδειάσματα" για το δημοψήφισμα

Λίγο φαίνεται ότι κράτησε το κυβερνητικό μορατόριουμ που αποφάσισαν πριν από μια εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ενδοκυβερνητικές κόντρες και "αδειάσματα" για το δημοψήφισμα

Λίγο φαίνεται ότι κράτησε το κυβερνητικό μορατόριουμ που αποφάσισαν πριν από μια εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ και κυρίως το ποσοστό της συμμετοχής αποτέλεσμα το έναυσμα της αναζωπύρωσης μιας παλιάς κόντρας ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο με συνεχή “καρφιά” και αιχμές εκατέρωθεν. Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ επιχείρησε να προβάλλει ένα πανηγυρικό κλίμα στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος το πρωί της Τρίτης, λέγοντας ότι η συγκυβέρνηση μπορεί ακόμη και να ολοκληρώσει την τετραετία, ωστόσο είναι σαφές ότι οι ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα βρίσκονται σε… βαρομετρικό χαμηλό, λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων και θέσεων στο Σκοπιανό. Αρκεί κανείς να καταγράψει τα επεισόδια των τριών μόνο τελευταίων ημερών.

Επεισόδιο πρώτο: Ο πανηγυρισμός του Καμμένου και το αρχικό άδειασμα από το ΥΠΕΞ

Με την γνωστοποίηση των πρώτων στοιχείων για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας την Κυριακή το βράδυ, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να το… κηρύξει άκυρο. Ειδικότερα, με ανάρτησή του ανέφερε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν.Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».

Λίγα λεπτά αργότερα, ήρθε το πρώτο “άδειασμα” από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του έκανε μεν λόγο για αντιφατικό αποτέλεσμα, υπογράμμιζε όμως δε τον συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος. Σημείωνε ακόμη ότι δεν πρόκειται για “τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών”, ενώ αναφερόταν στην ανάγκη νηφαλιότητας από όλες τις πλευρές.

Επεισόδιο δεύτερο: Η προσεκτική τοποθέτηση Τζανακόπουλου

Σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου πήρε και την επόμενη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα. «Ο κ. Καμμένος έκανε μία νομική ερμηνεία. Δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό», είπε με νόημα ο κ. Τζανακόπουλος.

Για να προσθέσει: «Επαναλαμβάνω λοιπόν το αυτονόητο: Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και αίσθηση του εθνικού της καθήκοντος να υποστηρίζει την ανάγκη για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση των δύο χωρών και ώστε τα Βαλκάνια να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την σταθεροποίηση και την εξασφάλιση της φιλίας και της συνεργασίας».

Επεισόδιο τρίτο: Τα “καρφιά” από Φίλη και Παππά

Το δικό του «καρφί» επεφύλαξε και ο Νίκος Φίλης για τον Πάνο Καμμένο και την αντίδρασή του μεσω Twitter να χαρακτηρίσει άκυρη τη διαδικασία. «Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τους συνταγματολόγους από την Ελλάδα, με τις δικές τους διαδικασίες θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Ο κ. Καμμένος έχει γενικότερη διαφωνία για το θέμα, επικαλείται το Σύνταγμα. Εγώ δεν είμαι συνταγματολόγος και δεν κάνω το συνταγματολόγο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας τη Δευτέρα σε ρ/φ σταθμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη διάσταση Κοτζιά - Καμμένου τόνισε πως «δεν είναι καλή εικόνα». Υπογράμμισε δε με νόημα αυτό που είχε πει και ο πρωυθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ότι δηλαδή «υπάρχει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας».

Επεισόδιο τέταρτο: Οι δηλώσεις Κοτζιά και η αναφορά στον πρωθυπουργό

Η συνέχεια ήρθε από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας. Όπως είπε, το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για τη συμφωνία, επικαλούμενος σχετικό χωρίο του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες, απαντώντας έτσι εμμέσως, στην ανάρτηση του κ. Καμμένου που χαρακτήρισε άκυρη την εκλογική διαδικασία στη γείτονα.

Ενώ αναφερόμενος στη διαφορετική γνώμη του κ. Καμμένου ανέφερε: «Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες». Και πρόσθεσε με νόημα: «Εξωτερική Πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».

Τέλος, είπε με νόημα: «ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».

Επεισόδιο πέμπτο: Οι δηλώσεις Καμμένου και η νέα αναφορά στον πρωθυπουργό

Η απάντηση ήρθε μία ημέρα μετά από τον κ. Καμμένο μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, στην οποία προσπάθησε να εμφυσήσει ένα πανηγυρικό κλίμα. Ερωτηθείς σχετικά με την κόντρα με τον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Καμμένος ανέφερε ορθά κοφτά: «εγώ συνομιλώ με τον πρωθυπουργό». Ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση για τις αιχμές του Νίκου Φίλη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό κλίμα: «Είναι φίλος μου. Κάνουμε μαζί διακοπές στην Ικαρία».

Επεισόδιο έκτο: Φίλης ξανά κατά Καμμένου

Στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και τη στάση του Πάνου Καμμένου επανήλθε την Τρίτη ο κ. Φίλης, και μάλιστα μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ και τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας.

«Δεν υπάρχει θέμα ακυρότητας της συμφωνίας, ούτε κάποια άλλη πολιτική δύναμη στη γειτονική χώρα το βάζει αυτό το θέμα. Αν δεν μπαίνει θέμα ακυρότητας από τα Σκόπια, είναι λογικό να μπαίνει από εμάς και κάποιους πολιτικούς παράγοντες;», είπε και πρόσθεσε «και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Καμμένο αλλά και στην αντιπολίτευση -άλλωστε οι απόψεις τους στο συγκεκριμένο θέμα ταυτίζονται.

Στην ερώτηση εάν ο Π. Καμμένος δικαιώνεται που λέει όχι στην συμφωνία, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Στο θέμα αυτό είναι ακραίος και ο κ. Καμμένος. Δεν δικαιώνεται κανείς και το μείζον θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η σταθερότητα στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, στήριξε τον Νίκο Κοτζιά λέγοντας τα εξής: «Έχει δίκιο. Πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα αλλά και από απόσταση και να μην δίνουμε την εντύπωση ότι παρεμβαίνουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά τους. Να μην συνταγματολογούμε από την Ελλάδα για το Σύνταγμά τους».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ 04 Δεκ 2020 | 15:41

Τηλεδιάσκεψη με λοιμωξιολόγους: Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πλήρη διαφάνεια επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με λοιμωξιολόγους ζήτησε πλήρη διαφάνεια στοιχείων ανά περιφέρεια. Οι προβληματισμοί που εξέφρασε.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 23:07

Fake news ξανά από τον Τσίπρα στη Βουλή - Η ανάρτηση για το "πρόστιμο σε συνταξιούχο"

Η αλήθεια πίσω από την ιστορία με τον "συνταξιούχο" που του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί η μάσκα ήταν κάτω από τη μύτη του - Τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ 02 Δεκ 2020 | 14:06

Κορονοϊός: "Ψεκασμένος" πρώην υφυπουργός των ΑΝΕΛ καταγγέλλει τα εμβόλια- Εξαλλος ο γιατρός στο πάνελ

Ο πρώην υφυπουργός των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης άρχισε να υποστηρίζει ψεκασμένες θεωρίες

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού