Τον πύχη των προσδοκιών για δυο επιδιωκώμενους στόχους: την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος με τα Σκόπια και την έξοδο μνημόνια «χαμήλωσε» ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Παρασκευής. Ταυτοχρόνως όμως «ψήλωσε» το αίσθημα κυβερνητικής αυτοπεποίθησης μιλώντας με πάθος για επιτεύγματα της κυβέρνησης της αριστεράς που δεν παραδίδεται που θέλει να αξιοποιεί κάθε χαραμάδα προς όφελος των πολλών που δεν θέλει να το βάζει στα πόδια και δεν « δεν προσέρχεται για μια ιστορική ήττα να περιλάβει στα βιβλία της ιστορίας».
Για το Σκοπιανό επανέλαβε την αποφασιστική βούληση της κυβέρνησης να απαλλάξει τη χώρα από ένα πρόβλημα που την ταλανίζει εδώ και 25 χρόνια, μίλησε για παράθυρο ευκαιρίας. Οπως είπε επιδιώκουμε μια λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας αλλά και μια ευρύτερη συμφωνία που δεν θα επιτρέπει τον αλυτρωτισμό αλλά έδειξε προς την πλευρά των Σκοπίων να γίνουν τα αναγκαία βήματα.
Ο πρωθυπουργός εξήρε την στάση του Αρχιεπισκόπου στο θέμα ενώ με βαρύτατες εκφράσεις επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη τους οποίους κατηγόρησε για «ακραίο και ανεύθυνο πολιτικό τυχοδιωκτικό» σε ένα τέτοιο σημαντικό εθνικό θέμα.
Εμμέσως είπε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ότι μέσω του Σκοπιανού θέλει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση κάτι που δεν κατάφερε να κάνει με τις αξιολογήσεις και την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ΝΔ όπως και άλλοι στο εσωτερικό της χώρας δεν χαίρονται που βγαίνουμε απο τα μνημόνια. « Σχεδιάζουν μοχθηρά σχέδια για να μην τα καταφέρουμε. οι μάσκες θα πέσουν. Την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια όσα εμπόδια και να ορθώσουν δεν θα μπορέσουν να την ανατρέψουν» είπε καταχειροκροτούμενος.
Στη μεταμνημονιακή εποχή προσδιόρισε τρία σκέλη που θα κινηθεί η κυβέρνηση , παραγωγή πλούτου, αναδιανομή του με κοινωνική δικαισούνη και ελάφρυνση της φορολογίας στην μεσαία τάξη.
Η έξοδος από την κρίση δεν συμβολαιοποιείται σε μια ημερομνηνία
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ύπαρξη της αριστεράς στην διακυβέρνηση της χώρας έγινε η «προϋπόθεση» για την έξοδο από τα μνημόνια την οποία απέφυγε αυτή τη φορά να τοποθετήσει χρονικά. Αντιθέτως σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια αλλά αυτή δεν α είναι το τέλος της διαδρομής αλλά ένας σημαντικός κόμβος.
« Η έξοδος από την κρίση για να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε καθαρές κουβέντες δεν συμβολαιοποιείται σε μια ημερομηνία λήξης. Χρειάζεται συντεταγμένη πορεία και άλλες πολιτικές» είπε. Και επιχείρησε με αναφορές σε νούμερα να κάνει την αντιδιαστολή του πού είμαστε σήμερα με το « success story που πούλαγε η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου που την πουλούσαν ως καθρεφτάκια σε ιθαγενείς». Υποστήριξε ότι μέσα στην τριετία της διακυβέρνησης του αυξηθήκαν οι προϋπολογισμοόι για υγεία παιδεία πρόνοια.Η ανεργία μειώθηκε 7 μονάδες, 320 χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έκαναν ρεκόρ δεκαετίας
« Δεν συγκρίνεται η εικόνα ανάκαμψης με την προσπάθεια εξαπάτησης των κυβερνήσεων Σαμαρά- Βενιζέλου του 2014» σηείωσε μιλώντας για «δεξια παραχάραξη της πραγματικότητας».
«Η παρουσία της αριστεράς ήταν προϋπόθεση για να έρθει το τέλος των μνημονίων...Αυτή η αριστερά παίρνει ρίσκα. Και η τόλμη μας να μπούμε στη φωτιά έχει παράξει σημαντικές νίκες. Και σημαντικό έργο που αποτελει διαπιστευτήρια για το παρόν και παρακαταθήκες για το μέλλον» σημείωσε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μικρές και μεγάλες θεσμικές τομές στο χώρο της εργασίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το Πόθεν Εσχες, το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Ο νόμος για την ιθαγένεια σύμφωνο , νομική κατοχύρωσης ταυτότητας φύλου, συμβίωσης ομόφυλα ζευγάρια, κατάργηση φυλακών γ΄τύπου.
Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση της κρίσης
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανάκτησης του διεθνούς μας κύρους μέσω της πολυδιάστατης, ενεργούς και φιλικής εξωτερικής πολιτικής . Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο Σκοπιανό.
« Η Ελληνική θέση είναι σαφής και θέση ευθύνης.Διεκδικούμε με αποφσιστικότητα την επίλυση του ζητήματος. Και αυτό σημαίνει κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Βλέπουμε στα Σκόπια μια κυβέρνηση που εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει βήματα. Μένει να το δούμε στην πράξη. Θέλουμε μια λύση που θα την αναζητήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».
Επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη με...όπλο τον Σαμαρά
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο Σκοπιανό ανέτρεξε στο 1992 όταν όπως είπε «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την ατυχία να έχει ΥΠΕΞ τον κ. Σαμαρά» που προτίμησε την προσωπική του πολιτική καριέτα.
«Και σήμερα υπάρχουν συνεχιστές της παράδοσης Σαμαρά πολλοί στην ΝΔ που επιχειρούν να αγγίξουν ευαίσθητες χορδες σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδολκαπηλίες. Εχοντες την ιστορική πείρα και της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων εμείς ξέρουμε ότι αυτά δεν υπερασπίζονται με κραυγές» σημείωσε
Καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει δημόσια την άποψή του και να την υποστηρίζει είπε και έφερε ως θετικό παράδειγμα «την στάση του αρχιεπισκόπου που έστειλε μήνημα ομοψυχίας και νηφαλιότητας του».
Αντιθέτως είπε ο αρχηγός της ΝΔ προσθέτει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας και αντιμεωπίζει ένα θέμα με όρους εθνικής επιπολαιότητας.
«Το μόνο που τον νοιάζει είναι να συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα. Λέει αντιφατικά πράγματα. Τη μια αναφέρεται στον Καραμανλή και την άλλη στον Σαμαρά. Την μια αναφέρεται στον πατέρα του και την άλλη στον άνθρωπο που τον ανέτρεψε. Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα να πάρει θέση. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν» κατέληξε.
Αλλά στη συνέχεια επανήλθε λίγο πριν κλείσει εμμέσως καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι μέσω του Σκοπιανού θέλει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση κάτι που δεν κατάφερε να κάνει με τις αξιολογήσεις και την οικονομία.
Υπήρξε μεγάλη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης
Για την μεταμνημονιακή εποχή ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται σε τρια σκέλη: στην παραγωγή νέου πλούτου στη δίκαιη ανακατανομή του μέσω και της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων και στην μείωση των φορολογικών βαρών.
Ειδικά για το θέμα της φορολογίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν ήδη δρομολογημένα μέτρα αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο εκεί.
«Υπήρξε μεγάλη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης. Στις προτεραιότητες μας να υπάρχξουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν ανάγκη» είπε αποδίδοντας την ευθύνη για την υπερβολική φορολόγηση της μεσαίας τάξης σε όσους χρεοκόπησαν και έβγαλαν έξω τα λεφτά τους και σε όσους φοροδιεύφευγαν μέσω των οφ σορ.
Δεν έχετε δει ακόμη τίποτα
Επανέλαβε το επιχείρημα οι διαπλεκόμενοι παίζουν τα ρέστας τους και αντιπολιτεύονται σκληρά την κυβέρνηση διότι δεν ήταν και δεν θα γίνει του χεριού τους.
«Πολλοι έχασαν τον νύπνο τους την μέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση και προχωρήσαμε σε εξεταστικές επιτροπές. Το σύτημα της μίζας του τριγώνου της διαπλοκής είχε φτάσεις στα όρια του. Και όσοι γνωρίζουν ότι είναι εκτεθειμένοι παίζουν τα ρέστα τους να αντιπολιτευτούν αυτή την κυβέρνηση που δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους» είπε και επικαλέστηκε την φράση του Τσακαλώτου.
«Κι εδώ ισχύει αυτό που είπε ο Ευκλείδης: ακόμη δεν έχετε δει τίποτα» .
Εδώ και 5μιση χρόνια είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη
« Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη πολιτική αριστερή δύναμη στην Ευρώπη. Δώσαμε μεγάλες μάχες, πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά μείναμε όρθιοι στις μάχες για αλλαγή των συσχετισμών. Ορθώς αισθάνομαστε ότι πράξαμε ορθά. Η δική μας παρουσία μετατόπισε την ατζέντα των συζητήσεων. Είδαμε την αριστερά να αλλάζει βηματισμό σε μια σειρά χώρες.» είπε ο κ.Τσίπρας ενισχύοντας την εικόνα των επιτευγμάτων της κυβέρνησης του.
ΟΙ εργασίες της Κ.Ε θα συνεχιστούν το Σάββατο, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.Και κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΚΕ θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΥΡΙΖΑ.