
Απρόκλητη επίθεση σε βάρος της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών μετά την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στην Πράγα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε αναίτια την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Πρόσθεσε, δε ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ενόχλησε τον Ερντογάν ο οποίος συνέχισε αργότερα το κρεσέντο των προκλήσεων, λέγοντας πως η χώρα του δεν έχει να συζητήσει πλέον τίποτα με την Ελλάδα.
"Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα", είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την ομιλία του.
Μακρόν σε Ερντογάν: Σεβάσου το Διεθνές Δίκαιο
Της τοποθέτησης Μητσοτάκη προηγήθηκε το γαλλικό "χαστούκι" στην Άγκυρα, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ζητά από τον Ερντογάν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την "ανησυχία" του για την κατάσταση στο Αιγαίο και "κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. "Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η χώρα, προτιμώμενος προορισμός των Ρώσων, είδε να φτάνουν στο έδαφός της χιλιάδες μετά την έναρξη του πολέμου – τουρίστες, πρόσφυγες και επιχειρηματίες, που από τον Μάιο και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr