Εγκώμια από τη FAZ για τον ένα χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: "Η αισιοδοξία της Ελλάδας"

Πως ο Μητσοτάκης άλλαξε το προφίλ της χώρας γράφει η μεγάλη γερμανική εφημερίδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με επαίνους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, το άρθρο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνοντας έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. σημειώνει ότι η διακυβέρνηση της χώρας φαίνεται να αποφέρει καρπούς και μάλιστα ως παράδειγμα φέρνει την επιτυχημένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ένα αουτσάιντερ όπως αποκαλούν τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος είχε ήδη κερδίσει την ηγεσία του κόμματος, η χώρα βρήκε ένα νηφάλιο, φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή στο τιμόνι, να την οδηγεί, σε μια δύσκολη περίοδο που είχε ξεκινήσει από το 2009 όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου.

Οι κινήσεις που άλλαξαν το προφίλ της χώρας

Οι γρήγορες κινήσεις Μητσοτάκη με το που ανέλαβε την πρωθυπουργία δημιούργησαν αμέσως ένα θετικό κλίμα με την καλή προετοιμασία, τη δυναμική εκκίνηση του νέου υπουργικού συμβουλίου λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογική νίκη, τις γρήγορες συμβολικές αλλαγές, και την πρώτη μείωση του τεράστιου φόρου ακίνητης περιουσίας για τη μεσαία τάξη.

Η FAZδεν παραλείπει να εξάρει την στάση μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας λέγοντας πως "οι Έλληνες για πρώτη φορά δεν είναι οι τελευταίοι της Ευρώπης, αλλά μάλλον αποτελούν πρότυπο. Χάρη στην προσεκτική κυβέρνηση και την έγκαιρη καραντίνα η Ελλάδα είχε μέχρι στιγμής λίγες χιλιάδες κρούσματα και 193 νεκρούς. Μάλιστα συγκρίνει με τη Βαυαρία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, και οι αριθμοί ήταν 13 φορές υψηλότεροι."

Η εφημερίδα σημειώνει πως απαιτούνται πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις για να γυρίσει τροχιά η Ελλάδα, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας πως το φθινόπωρο θα φανεί αν η αντοχή της κυβέρνησης είναι επαρκής και η τάση θετική.

Οι επιτυχίες Μητσοτάκη

Οι πρώτες επιτυχίες του Μητσοτάκη δείχνουν ότι στην Ελλάδα κάνει καλό, όταν επιτέλους προχωρά σε αλλαγές. Ήρθε επιτέλους ο καιρός να μπει τέλος στον μύθο ότι η Ελλάδα είναι το φτωχό θύμα λανθασμένων μεταρρυθμιστικών αιτημάτων των πιστωτών. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται οίκτο, αλλά υποστήριξη για τις νέες προσπάθειες. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορία επιτυχίας, γράφει η εφημερίδα και ο συντάκτης δεν παραλείπει να σημειώσει πως αυτό το καλοκαίρι θα κρίνει πολλά, καθώς ο τουρισμός που αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους με την εισροή τουριστών. Παρόλα τα πιθανά προβλήματα, τόσο οι Έλληνες, όσο και η κυβέρνηση δεν αποθαρρύνονται αλλά συνεχίζουν και εμμένουν σε πορεία μεταρρύθμισης.

Η καλή προετοιμασία, το αέρινο ξεκίνημα του νέου υπουργικού συμβουλίου μετά την εκλογική νίκη, γρήγορες συμβολικές αλλαγές, μία πρώτη μείωση του πολύ μεγάλου φόρου ακινήτων για τη μεσαία τάξη στις χαρακτηριζόμενες ως "καλύτερες περιοχές" είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του ελληνικού οικονομικού κλίματος, την ώρα που στην Ιταλία ή τη Γερμανία, για παράδειγμα, η διάθεση το φθινόπωρο του 2019 είχε ήδη υποχωρήσει. Ακόμα και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, η Ελλάδα βρισκόταν, σύμφωνα με το δείκτη που μετριέται από την Eurostat για την εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών, σημαντικά πάνω από τις τιμές των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ - η Ελλάδα πέτυχε την τρίτη καλύτερη επίδοση.

Οι Έλληνες ένιωσαν υπερήφανοι

Στους καιρούς της πανδημίας του κορονοϊού, οι Έλληνες ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δεν είναι οι ουραγοί της Ευρώπης, αλλά ότι ανήκουν στις χώρες-πρότυπο. Χάρη και στην προσεκτική κυβέρνηση, αλλά και στον γρήγορο περιορισμό της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η Ελλάδα μετρά μέχρι τώρα μόνον 3.600 κρούσματα και λιγότερους από 200 νεκρούς. Στη Βαυαρία, η οποία έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, οι τιμές είναι 13 φορές μεγαλύτερες. Η μέχρι τώρα ομαλή πορεία της πανδημίας ενισχύει την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα διέλθει την κρίση καλά και στο οικονομικό πεδίο. Επιπλέον, με την επιτυχία τους στον περιορισμό του ιού, οι Έλληνες επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη όσων στην Κεντρική Ευρώπη είναι διατεθειμένοι να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ειδικά στον τουρισμό υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Αυτός ο κλάδος, σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικονομία, βίωνε κατά τα περασμένα δέκα χρόνια συνεχώς καινούρια ρεκόρ. Το 2019 καταμετρήθηκαν 34 εκατ. επισκέπτες, οι οποίοι έφεραν στη χώρα 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ. Παρόλο, όμως, που τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ξανανοίξει μετά την επιβληθείσα -εξαιτίας του κορονοϊού- παύση, οι προοπτικές για τον κλάδο με τους 700.000 απασχολούμενους είναι γι' αυτό το καλοκαίρι θολές. Οι επισκέπτες από την Αμερική, τη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία δεν επιτρέπεται καταρχήν να εισέλθουν στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα πολλοί παραθεριστές από την Ευρώπη αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια. Έτσι, η Ελλάδα θα χάσει, μάλλον, αυτήν τη χρονιά τα 2/3 των συναλλαγών από τον τουρισμό.

Τα λάθη του λαϊκισμού

Οι Έλληνες δεν πτοούνται καταρχήν από αυτό. Η κυβέρνηση επιμένει στη μεταρρυθμιστική πορεία της. Σύμβολα των αλλαγών, τις οποίες η προηγούμενη αριστερή λαϊκιστική κυβέρνηση δεν θέλησε ή δεν κατάφερε, είναι η έναρξη των οικοδομικών εργασιών σε ένα πρότζεκτ 8 δισ. ευρώ στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, στο Ελληνικό, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η κατά το ήμισυ μείωση των "κόκκινων δανείων", αλλά και η μεταφορά ολοένα και περισσότερων διοικητικών διαδικασιών στο διαδίκτυο.

Προκειμένου η Ελλάδα να αλλάξει ριζικά, όπως είναι η υπόσχεση, είναι απαραίτητες και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις. Το αν οι αντοχές της κυβέρνησης αρκούν και η καλή διάθεση διατηρηθεί, αυτό θα φανεί το φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σε κάθε περίπτωση φιλόδοξος: Την ώρα που στη Ρώμη ερασιτέχνες γίνονται υπουργοί και οι κομματικοί φίλοι τους σύμβουλοι, ο απόφοιτος του Harvard, Μητσοτάκης, έφερε τον κάτοχο Νόμπελ στα Οικονομικά, Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος θα επεξεργαστεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για περισσότερη παραγωγικότητα, εξαγωγές και θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, ο Πισσαρίδης θα προσδώσει αξιοπιστία στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με την προσδοκώμενη βοήθεια από την ΕΕ. Έτσι ακριβώς θα μπορούσε η Ελλάδα να επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σταθερή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση έχει εκλεγεί έως το 2023.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Αυγ 2020 | 09:27

Το tweet Μακρόν στα ελληνικά και η απάντηση Μητσοτάκη: "Είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας"

Ενίσχυση της Γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας - Να σταματήσουν οι προκλήσεις και να ευοδωθεί ένας ψύχραιμος διάλογος, ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος.

12 Αυγ 2020 | 21:07

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο: Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το "Oruc Reis"- Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν και Σίσι. Συναντήσεις Δένδια με Πομπέο και Νετανιάχου. Στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό.

12 Αυγ 2020 | 18:43

Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη - Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί [Βίντεο]

"Η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας", τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

ΝΕΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΕΡΚΕΛ-EΡΝΤΟΓΑΝ 12 Αυγ 2020 | 15:57

DW: Τι είχε συμφωνήσει τελικά κατά την Milliyet η Ελλάδα με την Τουρκία;

Την ώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, η εφημερίδα Μιλιέτ αποκαλύπτει τι είχε συμφωνηθεί για τις διερευνητικές επαφές των δύο χωρών.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ 24ΩΡΟ 12 Αυγ 2020 | 07:19

Παίζει με την "φωτιά" η Άγκυρα – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις – Ολονύχτιο θρίλερ με το Oruc Reis

Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα με το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι τεταμένο και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε επιφυλακή.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΡΑ 11 Αυγ 2020 | 19:25

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για συντονισμό των ενεργειών

Τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση με αφορμή τις δραστηριότητες του "Oruc Reis".

ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 10 Αυγ 2020 | 21:21

Ραγδαίες εξελίξεις: Την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώνει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Υπό τη σκιά των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 17:30

Tραγωδία Εύβοια: Live oι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Περιφερειακό Μέγαρο Εύβοιας στην Χαλκίδα

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 10 Αυγ 2020 | 07:26

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Στις 11 τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα

Νέα μέτρα μετά τα 203 κρούσματα της Κυριακής για τον περιοροσμό της διασποράς της νόσου.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ 09 Αυγ 2020 | 22:25

Τηλεδιάσκεψη για Βηρυτό - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Λίβανου να οδηγήσει τον λαό του στην ευημερία

Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Λίβανου να οδηγήσει τον λαό του στην ευημερία δήλωσε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη για τη Βηρυτό

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 16:11

ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τραγωδία στην Εύβοια

ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, 15.00 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 09 Αυγ 2020 | 14:27

Εκρήξεις Βηρυτός: Στην τηλεδιάσκεψη για το Λίβανο με Μακρόν και Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Γαλλία, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 14:22

Έντονο προβληματισμός για τον Τουρισμό: Κάτω των προσδοκιών η κίνηση

Η μειωμένη τουριστική κίνηση, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής αγοράς συνεχίζεται και τον Αύγουστο.