Επέτειος 80 χρόνων από την γερμανική εισβολή: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων - Ποιοι Γερμανοί τη στηρίζουν

Ο σύλλογος "Σεβασμός για την Ελλάδα" στο Βερολίνο ενημερώνει την κοινή γνώμη για την Κατοχή. Συμφιλίωση χωρίς συζήτηση για τις διεκδικήσεις είναι αδύνατο να υπάρξει. Η FAZ για τα 80 χρόνια από την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα,

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανικές

"Κανείς δεν αμφισβητεί ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα σφαγές από γερμανούς στρατιώτες. Την ίδια στιγμή όμως παραμένει ανοιχτό αν η Ομοσπονδιακή Γερμανία υποχρεούται να καταβάλλει πολεμικές επανορθώσεις", γράφει η διαδικτυακή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: "80η επέτειος της γερμανικής εισβολής: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων".

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: "80 χρόνια μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941 η ελληνική κυβέρνηση επαναδιατυπώνει τη προτροπή της προς τη Γερμανία για διαπραγματεύσεις με αντικείμενο πολεμικές επανορθώσεις. Λίγο πριν την επέτειο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά μετά από ερώτηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων είναι έγκυρες και ενεργές και συνεχίζονται με κάθε μέσο. Ο κ. Γεννηματάς τόνισε ότι διαπραγματεύσεις θα επιδρούσαν θετικά στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Τον Ιούνιο του 2019 η τότε κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο διαπραγματεύσεις για πολεμικές επανορθώσεις. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Γερμανία απέρριψε το αίτημα. Λίγους μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθε με διπλωματική νότα, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει.

Επέτειος 80 χρόνων από την γερμανική εισβολή: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων - Ποιοι Γερμανοί τη στηρίζουν

Για το Βερολίνο η υπόθεση των πολεμικών επανορθώσεων έχει λήξει νομικά και πολιτικά με την Συνθήκη 2 συν 4 για την γερμανική ενοποίηση του 1990. Στη συμφωνία μεταξύ Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Λαοκρατικής Γερμανίας και των πρώην τεσσάρων κατοχικών δυνάμεων ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας δεν αναφέρονται ρητώς πολεμικές αποζημιώσεις. Εκτός αυτού πολλές χώρες που δέχθηκαν επίθεση από τη ναζιστική Γερμανία, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία, δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις".

Γερμανοί στηρίζουν ελληνικές διεκδικήσεις

Στις 25 Μαρτίου η γερμανική βουλή συζήτησε για πρώτη φορά το θέμα της γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας και των ελληνικών διεκδικήσεων. Με εξαίρεση το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) όλα τα κόμματα καταδίκασαν τις γερμανικές βιαιοπραγίες στο διάστημα της κατοχής, επεσήμαναν τη σημασία να διατηρείται ζωντανή η μνήμη για εκείνη την περίοδο, αλλά και να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για συμφιλίωση των δύο λαών μέσω της ανάπτυξης ελληνογερμανικών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων. Στο τέλος όμως της συζήτησης η βουλή απέρριψε τόσο το αίτημα των Πρασίνων για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το κατοχικό δάνειο, όσο και το αίτημα του κόμματος Η Αριστερά για διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης των ελληνικών διεκδικήσεων.

Τη συζήτηση παρακολούθησε από τα θεωρεία της βουλής η 84χρονη Χίλντε Σραμ, ιδρυτικό μέλος των Πρασίνων αλλά και του συλλόγου "Σεβασμός στην Ελλάδα". Η υπερκομματική οργάνωση ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015 στο Βερολίνο ως πρωτοβουλία Γερμανών που διαφωνούσαν με τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν η Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας που της επέβαλε η ΕΕ και στα οποία επέμενε και η Γερμανία. Αρχική τους πρόθεση ήταν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τους Έλληνες, να ενημερώσουν τη γερμανική κοινή γνώμη για το χρέος, να βοηθήσουν έμπρακτα στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα και να ξεκινήσουν ένα οικολογικό πρόγραμμα. Σε αυτή την πρώτη φάση το ζήτημα της γερμανικής Κατοχής ήταν εκτός οπτικού τους πεδίου, παραδέχθηκε η Χίλντε Σραμ σε μια πρόσφατη συζήτηση του συλλόγου στο διαδίκτυο. Σχετικά σύντομα διαπίστωσαν όμως τη μεγάλη σημασία που εξακολουθεί να έχει για τους Έλληνες η Κατοχή και συνεπώς για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ήταν ζήτημα "αυτοπροσδιορισμού" να ασχοληθεί ο σύλλογος με τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, τόνισε η κ. Σραμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Γερμανική μανία για συμφιλίωση"

Μιλώντας για τις εντυπώσεις της από τη συζήτηση για τις αποζημιώσεις στη βουλή, επεσήμανε πως της προκάλεσε "έκπληξη", ότι οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, πλην του AfD, μιλήσαν χωρίς περιστροφές για εγκλήματα πολέμου, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βιαιοπραγίες των δυνάμεων κατοχής. Εξίσου έκπληξη της προκάλεσε όμως το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των ομιλητών απέφυγε να ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα που ήταν στην ημερησία διάταξη, δηλαδή τις επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις. Αντί αυτού επεσήμαιναν τη σημασία της "συμφιλίωσης" μέσω ελληνογερμανικών επαφών σε επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών και ελληνογερμανικών οργανώσεων, "οι οποίες πράγματι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο".

Σύμφωνα με την κ. Σραμ, "μια τέτοιου είδους μανία των Γερμανών για συμφιλίωση είναι ανυπόφορη, επειδή δεν παίρνει υπόψη την πραγματικότητα": τις επιφυλάξεις που έχουν οι Έλληνες σε ό,τι αφορά τις μέχρι στιγμής γερμανικές πρωτοβουλίες, την οργή τους για την επίσημη γερμανική στάση σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις, τα ψυχικά τραύματα που προκάλεσε η Κατοχή και τα οποία δεν έχουν ακόμη επουλωθεί - προπαντός στους ηλικιωμένους. "Η γερμανική πολιτική τρέφει μια ψευδαίσθηση" αν νομίζει, ότι χωρίς τη συζήτηση των ελληνικών διεκδικήσεων θα μπορέσει να εδραιωθεί η φιλία με την Ελλάδα, επισημαίνει η Χίλντε Σραμ. Η ίδια πιστεύει μεν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο ελληνογερμανικός διάλογος για την κατοχή που έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο πρωτοβουλιών μη κυβερνητικών και ημικρατικών οργανώσεων όπως το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Ο διάλογος δεν μπορεί όμως να περιοριστεί σε αυτό το πλαίσιο. Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα έχει "έννομες αξιώσεις" που θα πρέπει να συζητηθούν.

Πρωτίστως τρία αιτήματα

Σε μια επί της αρχής τοποθέτησή του για τις ελληνικές διεκδικήσεις, ο σύλλογος "Σεβασμός για την Ελλάδα" θεωρεί, πώς "ανεξάρτητα από το αν διαπραγματευτούν κάποτε με την Ελλάδα τα επίμαχα ζητήματα των αποζημιώσεων", η γερμανική κυβέρνηση έχει την "πολιτική και ηθική υποχρέωση" να ικανοποιήσει "πρωτίστως" τρία αιτήματα: α) επιστροφή του κατοχικού δανείου, β) επιστροφή στην Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης τόσο του ποσού που κατέβαλε ως λύτρα για την απελευθέρωση των ανδρών που είχαν σταλεί σε καταναγκαστική εργασία όσο και του αντίτιμου των σιδηροδρομικών εισιτηρίων που αναγκαστικά πλήρωναν οι ίδιοι οι Εβραίοι για τη μεταφορά τους στο Άουσβιτς, γ) οικονομική ενίσχυση για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών στην ελληνική επαρχία, ειδικά των μαρτυρικών χωριών.

FAZ

Σήμερα, 80 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τις 6 Απριλίου 1941, ο σύλλογος διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στο προαύλιο του κτηρίου της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου. Εκτός από γερμανούς πολιτικούς θα μιλήσει και ο 94χρονος Κώστας Μπαλάνος που νεαρός στην Κατοχή συμμετείχε στην αντίσταση και αργότερα, μετανάστης στη Γερμανία, στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Απρ 2021 | 22:56

Αλβανία: Καραντίνα 14 ημερών για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

Από αύριο μέχρι τις 3 Μαΐου όσοι μπαίνουν στην Αλβανία από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία θα παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών

ΜΕΣΩ TWITTER 19 Απρ 2021 | 21:16

Μήνυμα Μητσοτάκη: Σπάσαμε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών στην Ελλάδα

"Κάθε εμβολιασμός είναι μία μικρή νίκη κατά της πανδημίας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 19 Απρ 2021 | 19:27

"Νεύρα" Τσελίκ για Δένδια: "Σαμποτάρει τον διάλογο - Μίλησε ως εκπρόσωπος της ΕΕ, όχι της χώρας του"

Ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του καταλογίζοντας στον Νίκο Δένδια ότι σαμποτάρει τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΘΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 19 Απρ 2021 | 17:02

Μετά την κόντρα Δένδια - Τσαβούσογλου ξεκινά ο 4ος κύκλος συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Μετά τη σύγκρουση των δύο υπουργών Δένδια - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα ξεκινά ο 4ος κύκλος συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 19 Απρ 2021 | 11:21

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του 2021: Το ελληνικό διαβατήριο 8ο σε ισχύ μεταξύ 199 παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον Δείκτη Henley Passport Index, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, με 186 προορισμούς, μαζί με την Τσεχία, τη Μάλτα και τη Νορβηγία.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 20:14

Ελπίδες από την Γερμανία: Εντοπίστηκε δραστική ουσία που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού στο σώμα

Γερμανοί ερευνητές αναζητούν τη δραστική ουσία που θα παρέμβει στο έργο της πρωτεΐνης Ν, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εξάπλωση του ιού.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 Απρ 2021 | 15:07

Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν την μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία - Τι προβλέπει

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας

ΤΙ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΣΤΙΣ "ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ" ΤΟΥ 18 Απρ 2021 | 11:36

Ορφέας: Ο Αφγανός πρόσφυγας που άλλαξε το όνομά του για χάρη της Ελλάδας που αγάπησε

Ο Ορφέας, που ζει πλέον στην Γερμανία, σχεδιάζει το επαγγελματικό μέλλον του με επίκεντρο το χώρο της Υγείας, για να στηρίξει όποιον έχει ανάγκη.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 18 Απρ 2021 | 11:16

80 χρόνια από την τελευταία αερομαχία πάνω από την Ακρόπολη - Αυτοί ήταν οι γενναίοι πιλότοι της RAF

Ανάμεσα στους 15 Βρετανούς αεροπόρους που υπερασπίστηκαν την Αθήνα ήταν και ο Νοτιαφρικανός άσος επισμηναγός Πατ Πατλ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους πιλότους δίωξης της RAF.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 17 Απρ 2021 | 14:10

Der Standard: "Πείραμα της Ρόδου" - "Η Ελλάδα επιχειρεί να σώσει την τουριστική σεζόν με επιστημονική καθοδήγηση"

Αφιέρωμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard στο "Πείραμα της Ρόδου" και την προσπάθεια της Ελλάδας να σώσει την τουριστική σεζόν

ΤΙΜΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ 17 Απρ 2021 | 08:06

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Με το ελληνικό παράσημο του Τάγµατος του Σωτήρος το τελευταίο αντίο

Το παράσημο του Τάγµατος του Σωτήρος από το 1833 που επέλεξε ο πρίγκιπας Φίλιππος για την κηδεία του, είναι το ανώτερο Τάγμα Αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 16 Απρ 2021 | 07:22

Ο Δένδιας και οι ατάκες που εξόργισαν τον Τσαβούσογλου: Το παρασκήνιο του "θερμού επεισοδίου" - Τι έγινε στο δείπνο

Η εντολή να μην μείνουν αναπάντητες οι τουρκικές προκλήσεις και πώς απάντησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Το παρασκήνιο της "έκρηξης" μπροστά στον Τσαβούσογλου.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 15 Απρ 2021 | 22:14

Μήνυμα Τσαβούσογλου μετά την άγρια κόντρα με τον Δένδια: Περιμένουμε πιο εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα

Πρώτη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη μετωπική με τον Νίκο Δένδια.