Επικοινωνιακές «κορώνες» και πολυγλωσσία μετά τη συμφωνία

Οι αντικρουόμενες εικόνες αποτυπώθηκαν πλήρως λίγες ώρες μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών.

Επικοινωνιακές «κορώνες» και πολυγλωσσία μετά τη συμφωνία

Πήρε ή δεν πήρε η κυβέρνηση αυτά που επιδίωκε στο Eurogroup και αυτά που αντιστοιχούν στις θυσίες του ελληνικού λαού όπως η ίδια διακήρυττε; Αν ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του Μαξίμου οι στόχοι επετεύχθησαν και η κυβέρνηση πήρε τη «δέσμευση» για έξοδο από τα μνημόνια σε ένα χρόνο από τώρα.

«Αυτό που αφορά και τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί με ιώβεια υπομονή και ψυχραιμία μεγάλες θυσίες, δόθηκε μία σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματος, σε ένα χρόνο από σήμερα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει. Μια επίσκεψη στο Προεδρικό η οποία να είναι ο προπομπός για την «επίθεση συναίνεσης» στους αρχηγούς των κομμάτων που έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας. Και η πρώτη ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο twitter το βράδυ της Παρασκευής ήταν πανηγυρική: «Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μόλις λίγη ώρα μετά την απόφαση του Eurogroup είχε κατεβάσει τον πήχη αποτυπώνοντας με ρεαλισμό τα όσα θα βρει μπροστά της η χώρα το επόμενο διάστημα. Αν και εκτίμησε ότι «υπάρχει πλέον μεγαλύτερη σαφήνεια» φάνηκε ειλικρινής αναγνωρίζοντας - υπό τη μορφή ερωτήματος - ότι τα αποτελέσματα της συμφωνίας δεν είναι ίσως «επαρκή για τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός;»

«Δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού και αναγνωρίζουμε ότι όλες οι πλευρές έχουν επιχειρήσει να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό» είπε ο ΥΠΟΙΚ. Με τον συμβιβασμό στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος να μεταφράζεται ήδη από πολλούς σαν κεκαλυμμένη ήττα του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Την γκάμα των απόψεων εντός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την συμφωνία εμπλούτισε ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος επιχείρησε αρχικά να την «μεταφράσει» χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις των πιστωτών μετά το χθεσινοβραδινό Eurogroup.

Στην πορεία όμως της τηλεοπτικής συνέντευξης στον ΣΚΑΙ και ερωτηθείς για τις αντιφάσεις της κυβέρνησης πχ όταν προ ολίγων μηνών δήλωνε « δεν προνομοθετούμε μέτρα» τα οποία και νομοθέτησε και τα οποία θέτουν το πλαίσιο λιτότητας πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος όχι μόνο δεν τις αρνήθηκε αλλά υπερθεμάτισε

Σκουρλέτης: Πορευόμαστε με λιτότητα και υποσχομαστε έξοδο απ΄αυτήν

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αντίφαση που είναι "καταδικασμένος" να πορεύεται να επιβάλει λιτότητα αλλά παράλληλα να υπόσχεται ότι θα προσφέρει έξοδο από αυτή. Κι αυτό γιατί έχει μια αβέβαιη έκφανση όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος φλέρταρε για ένα διάστημα - ίσως ακόμη- με την φιλοδοξία να εκφράσει την εσωτερική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκήρυξε ούτε προηγούμενες δηλώσεις του περί « ήττας» αλλά την ενέταξε σε άλλο πλαίσιο. «Υπήρξε μια ήττα για το λαό μας όταν με απόλυτη συνείδηση του τι κάνουμε κάναμε τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 που ήταν όμως σαφώς προτιμότερη από την εναλλακτική της τυφλής σύγκρουσης που θα άφηνε την κοινωνία έρμαιο των ακραίων απόψεων του κ. Σόιμπλε και των οπαδών του» σημείωσε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται πως θα αντιληφθούν τη συμφωνία και οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης αλλά και η ομάδα των «53» που ασφυκτίουσε όλο το προηγούμενο διάστημα με την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης.

Τελευταίο αλλά κάθε άλλο παρά ασήμαντο είναι και το κομμάτι του πάζλ που αφορά το μέλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αναλυτές αλλά και «σύντροφοι» του πιστεύουν ότι με το κλείσιμο της Β αξιολόγησης κλείνει και η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ανάγνωση και τα δεδομένα

Πέραν των κυβερνητικών αναγνώσεων της απόφασης του Eurogroup υπάρχουν μερικά δεδομένα που εμπράκτως αμφισβητούν ότι οι στόχοι της κυβέρνησης επετεύχθησαν και πως η παράταση της διαπραγμάτευσης οδήγησε σε κάτι πιο χειροπιαστό.

Παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού:

· Η εκκρεμότητα του χρέους παραμένει για μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

· Αβέβαιη είναι και η πορεία προς τις αγορές και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και για το στοίχημα αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση της ΕΚΤ θα αποφασίσει μόνη της» είπε.

Στο μέλλον παραπέμπονται επίσης ο Αναπτυξιακός μηχανισμός αλλά και η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Όσο για το «ζεστό» χρήμα που θα έρεε στη χώρα μετά το κλείσιμο της Β αξιολόγησης θα δοθεί με δόσεις και τελικά το συνολικό ποσό θα είναι μικρότερο από εκείνο που σύμφωνα με πληροφορίες ζητούσε διακώς η ελληνικής πλευρά. Έτσι από τα 7,7 δις ευρώ που θα λάβουμε τα 6,9 δις θα δοθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και μόνο 800 εκατομμύρια θα «πέσουν» στην αγορά για να διατεθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένει το φθινόπωρο για να πάρει άλλα 800 εκατομμύρια.

Η πρόταση Μητσοτάκη για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση

Μαξίμου και Μοσχάτο αντιπαρατίθενται από χθες με ανακοινώσεις και επιλεκτικές αναγνώσεις της συμφωνίας. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να στριμώξει τον Αλέξη Τσίπρα και την επιχείρηση συναίνεση. Γιαυτό καταθέτει αίτημα για συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Η πραγματικότητα που βιώνει ο Έλληνας, είναι ζοφερή, πρέπει να έρθουν στη βουλή, οι κύριοι και να απολογηθούν...Δεν πρόκειται περί μικροπολιτικού χειρισμού, εμείς θέλουμε να ακουστούν αλήθειες. Την αλήθεια υπηρετούμε αυτή πρεσβεύει, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, και θα φέρει τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, για να απολογηθεί στους Έλληνες, για αυτά τα οποία τους έχει δεσμεύσει, για πολλά χρόνια» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

ΠΑΣΟΚ: Η απόφαση ακύρωσε πλήρως το ιδεολόγημα του Τσίπρα

Με αναλυτικό σημείωμα το ΠΑΣΟΚ σχολίασε την απόφαση του χθεσινού Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι «ακυρώνει πλήρως το πιο πρόσφατο ιδεολόγημα του κ. Τσίπρα ότι αυτός θα μας βγάλει από την κρίση, για την οποία ευθύνονται άλλοι».

«Το Μαξίμου ψεύδεται ανερυθρίαστα στο non paper, ως συνήθως, μιλώντας για πλεονάσματα μικρότερα του 2%», τονίζει το ΠΑΣΟΚ και διαπιστώνει ως προς το χρέος σαφή επιδείνωση σε σχέση με το κεκτημένο του Φεβρουαρίου - Νοεμβρίου 2012,.

«Το γεγονός ότι το 2012 μετά το κούρεμα του PSI, είχαμε γραπτή δέσμευση "για χρέος σημαντικά χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ το 2022", σε αντιπαραβολή με τις χθεσινές αοριστίες, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και τις διαστάσεις της ήττας της χώρας, με ευθύνη τόσο του κ. Τσίπρα όσο και των δανειστών», παρατηρεί το ΠΑΣΟΚ.

Και καταλήγει πως πρόκειται για προσβολή του Ελληνικού λαού, που βλέπει μέρος των θυσιών του να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας από τους Ευρωπαίους Τραπεζίτες και εγείρονται θέματα ηθικής τάξης για τους δανειστές».

Λεβέντης: Θριαμβολογούν σαν να έχουμε όλοι αμνησία

Την άποψη ότι «η μετάλλαξη των απόψεων του κ. Τσίπρα επέφερε εθνική ήττα, μία ήττα που δυσχεραίνει έτι περαιτέρω τις προσπάθειες του λαού μας για έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση» εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στη συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «η κυβέρνηση ανύψωσε τις προσδοκίες για είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση και για μείωση του χρέους κατά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Τίποτα από αυτά δεν έλαβε και τώρα θριαμβολογεί που πήρε μόνο τη δόση, σαν να έχουμε όλοι αμνησία και ξεχνάμε τι έλεγε το τελευταίο δίμηνο, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα μέλη της κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εκτιμά ότι «παρά τις θριαμβολογίες, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι μία δεδηλωμένη 153 βουλευτών δεν φτάνει για να έρθουν στην χώρα επενδύσεις» και διαφωνεί «με τη ΝΔ που ζητάει εκλογές».

Όπως δηλώνει, «με τις εκλογές αυτές, ακόμη και να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι και αυτή η κυβέρνηση ισχνής δεδηλωμένης και άρα αφιλόξενη για τους επενδυτές».

Ως εκ τούτου, «η Ένωση Κεντρώων επιμένει ότι πολιτική σταθερότητα σημαίνει δεδηλωμένη άνω των 200 εδρών για να ικανοποιήσει το δόγμα "μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα-επενδύσεις οι δανειστές"».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 04 Οκτ 2021 | 18:22

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση στην άνοδο των τιμών της ενέργειας

Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 04 Οκτ 2021 | 06:51

Eurogroup: Στο επίκεντρο οι τιμές της ενέργειας και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ" 27 Οκτ 2021 | 10:08

Σπίρτζης για Πέραμα: Λέει ψέματα το υπουργείο - Εχουν αυτονομηθεί ακροδεξιές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλει την ΕΛΑΣ και το υπουργείο για τα γεγονότα στο Πέραμα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Οκτ 2021 | 09:39

Το συγκινητικό αντίο του ΚΙΝΑΛ στη Φώφη Γεννηματά με ένα βίντεο

Με ένα συγκινητικό βίντεο αποχαιρετούν τη Φώφη Γεννηματά οι συνεργάτες της στο ΚΙΝΑΛ.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 27 Οκτ 2021 | 08:35

"Μου ξέφυγε ο μπαγάσας, αλλά θα τον νικήσω": Τι έλεγε η Φώφη στον Μανώλη Οθωνα μέσα από το νοσοκομείο

"Μέχρι την τελευταία ώρα είχε ένα βαρύ πρόγραμμα, ακόμα και για ανθρώπους που χαίρουν άκρας υγείας. Δεν ζητούσε βοήθεια", είπε για τη Φώφη Γεννηματά ο στενός της συνεργάτης.

ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ 27 Οκτ 2021 | 08:29

Φώφη Γεννηματά: Η στιγμή που φτάνει στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης η σορός της - Με τρεις σημαίες το φέρετρο [βίντεο]

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε λίγο μετά τις 8 το πρωί η σορός της Φώφης Γεννηματά. Η σορός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ 27 Οκτ 2021 | 07:29

Αγωνία στην κυβέρνηση για την ακρίβεια: Παίρνουν "φωτιά" λογαριασμοί ρεύματος και σούπερ μάρκετ

Στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας απέναντι στους καταναλωτές.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ 27 Οκτ 2021 | 07:01

Φώφη Γεννηματά: Οταν χόρεψε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας στη γιορτή της, πριν από 18 χρόνια [βίντεο]

Η Φώφη Γεννηματά χορεύει το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας ανήμερα της ονομαστικής της εορτής στο σπίτι της οικογένειάς της στη Βούλα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Οκτ 2021 | 22:08

Φώφη Γεννηματά: Το τελευταίο της SMS στη Συλβάνα Ράπτη - "Είμαι καλύτερα"

Συντετριμμένη από τον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η Συλβάνα Ράπτη σε ανάρτησή της πόσταρε την τελευταία συνομιλία της με τη Φώφη Γεννηματά

ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ 26 Οκτ 2021 | 20:24

Φώφη Γεννηματά: Η Τόνια Αντωνίου θα πάρει τη θέση της στη Βουλή

Η Τόνια Αντωνίου παίρνει την έδρα στη Βουλή που είχε η Φώφη Γεννηματά

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 19:41

Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας: Διεύρυνση συνεργασίας σε επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμό και άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας αλ Σαούντ επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΑΝΤ 26 Οκτ 2021 | 19:21

Μητσοτάκης για Τουρκία: "Δεν υπάρχει γεωπολιτική απειλή - Έχουμε τις συμμαχίες μας, έχουμε χαράξει τις γραμμές μας "

Η συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο John Defterios στο Future Investment Initiative.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 26 Οκτ 2021 | 18:57

Φώφη Γεννηματά: Θα ενταφιαστεί στο μνήμα του πατέρα της

Τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ο ενταφιασμός της Φώφης Γεννηματά.