Επιμένει ο Ιβάνοφ: Η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

«Η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» ανέφερε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της πΓΔΜ κ Ιβάνοφ.

epimenei-o-ibanof-i-sumfwnia-den-mporei-na-ginei-apodekti
SHARE THIS
0
SHARES

Χαρακτήρα ανοιχτής ρήξης παίρνει πλέον η διαφωνία του προέδρου Ιβάνοφ με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για τη συμφωνία επί του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας. 

Σε διάγγελμά του ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς παραβιάζει τη συνταγματική τάξη. 

«Η θέση μου είναι οριστική. Δεν πρόκειται να υπογράψω αυτό το κείμενο συμφωνίας» δήλωσε ο κ. Ιβάνοφ, ενώ σημείωσε πως για πρώτη φορά σήμερα είδε σημεία της συμφωνίας, μιας συμφωνίας που κατά τον ίδιο παραβιάζει τις θέσεις που είχαν οικοδομηθεί μέχρι τώρα.

«Είπα στον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ ότι αυτή είναι μια προσωπική δική τους συμφωνία, δική τους απόφαση και δική τους ευθύνη. Η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή και παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους» είπε ο Ιβάνοφ όπως μεταδίδει το σκοπιανό σάιτ Makfax.

Νωρίτερα, η συνάντηση του κ. Ιβανόφ με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου ο πρώτος να ενημερωθεί από τους άλλους δύο για τη συμφωνία, διήρκησε μόλις δυο λεπτά.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, οι κ.κ. Ζάεφ και Δημητρόφ επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο κ. Ιβανόφ «διέκοψε τη συζήτηση και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να συζητήσει για οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ιστορική συμφωνία για το μέλλον της χώρας».

Μέσω της ανακοίνωσής της, η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες να ενωθούν γύρω από τις εθνικές προτεραιότητες. «Οι πολίτες έχουν τελικά την ευκαιρία να γράψουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους παρεμποδίσει να λάβουν την ενδεδειγμένη απόφαση για το μέλλον της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι ο Γκιόργκι Ιβανόφ έχει εκλεγεί με την στήριξη του κόμματος VMRO και έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία.

Φωτογραφία: Αρχείου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook