Επίσκεψη Δένδια στη Ρουάντα: Για πρώτη φορά Έλληνας ΥΠΕΞ στην περιοχή

Για πρώτη φορά Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ρουάντα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ρουάντα πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά την συνάντηση του με τον ομόλογό του Vincent Biruta, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα πλέον δίνει έμφαση στον ρόλο της Ρουάντα στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί καταρχάς άνοιγμα της Ελλάδας στην υπο-σαχάρια Αφρική, μια περιοχή, η οποία είχε παραμείνει για αρκετά χρόνια εκτός του πλαισίου των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής. Η εν λόγω επίσκεψη αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ρουάντα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα, χώρα που δεν έχει αποικιακό παρελθόν και λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη ιστορικών Ελληνικών κοινοτήτων στην Αφρική, έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει στέρεες βάσεις συνεργασίας με τις Αφρικανικές χώρες.

Την επίσκεψη αυτή υπαγόρευσαν αρκετοί παράγοντες.

Καταρχάς η Αφρική αποτελεί την ήπειρο με την μεγαλύτερη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης. Η Ρουάντα αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στην Αφρική και συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών Αφρικανικών οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, όμως, η Αφρική, με τεράστια πληθυσμιακή αύξηση και τις υφιστάμενες οικονομικές ανισότητες, αποτελεί επίσης εν δυνάμει πηγή αστάθειας και παράνομης μετανάστευσης για την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενασχόληση της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με τα τεκταινόμενα στην Αφρική καθίσταται επιτακτική.

Διαβάστε Επίσης

Η Ρουάντα, αν και μικρή σχετικά χώρα για τα Αφρικανικά δεδομένα (12 εκατομμύρια κάτοικοι) διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους περιφερειακούς Οργανισμούς.

Συγκρατείται ότι η Γενική Γραμματέας της Γαλλοφωνίας, στην οποία συμμετάσχει επίσης και η χώρα μας, είναι η πρώην ΥΠΕΞ της Ρουάντα.

Επίσης, η Ρουάντα κατέχει την νέα θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Paul Kagame συμμετείχε πρόσφατα στην Σύνοδο Κορυφής του G-20 στη Ρώμη, με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Αφρικανικής Ένωσης (NEPAD).

Επίσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ρουάντα φιλοξένησε την Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής ότι η Ρουάντα είναι η χώρα με την 4η μεγαλύτερη συνεισφορά σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ (βασικά στην Αφρική), παράλληλα συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές της Αφρικανικής Ένωσης και έχει αποστείλει στρατεύματα στην Βόρεια Μοζαμβίκη για την καταπολέμηση ακραίου Ισλαμιστικού κινήματος που έχει κάνει την εμφάνιση του στην περιοχή.

Η Ελλάδα, χώρα η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι και να προωθήσει την πολυμερή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και σε πλήρη σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ βρίσκει στην Ρουάντα ένα φυσικό εταίρο στην Αφρική.

Τέλος, η Ρουάντα αποτελεί χώρα υπόδειγμα για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης και της κοινωνικής ασφάλειας, μετά την γενοκτονία του 1994, η οποία άφησε μεταξύ 500.000-1.000.000 νεκρούς.

Στο πλαίσιο αυτό η Ρουάντα δίνει το παράδειγμα παγκοσμίως και βεβαίως θέτει άλλες χώρες, οι οποίες απαγορεύουν ακόμα και τη χρήση του όρου "γενοκτονία" προ των ευθυνών τους.

Για το σύνολο των ανωτέρω λόγων, η Ελλάδα οφείλει να δείξει το έμπρακτο και όχι μόνο το λεκτικό ενδιαφέρον της για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ρουάντα.

Διαβάστε Επίσης

Τι αποκόμισε η Ελλάδα από την επίσκεψη Δένδια

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια υπήρξαν τρία απτά αποτελέσματα, όπως λένε διπλωματικές πηγές.

Καταρχήν υπογράφηκαν δύο Μνημόνια Συνεργασίας - Πολιτικών Διαβουλεύσεων και Συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών. Η τελευταία διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στο μακρινό 1986.

Η Ελλάδα δώρισε συνολικά 530.000 εμβόλια για την καταπολέμηση του κωρονοϊού (200.000 τον περασμένο Σεπτέμβριο και 330.000 κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ρουάντα).

Πέρα από την προώθηση της "διπλωματίας των εμβολίων", η εν λόγω κίνηση αποτελεί μια όχι αμελητέα συνεισφορά στην καταπολέμηση της πανδημίας στην Αφρική και συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του "vaccination gap" που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε δωρεά 80.000 Ευρώ στο Rwanda Governance Board για την χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2002-2020, η Ελλάδα είχε συνολικά συνεισφέρει περίπου 300.000 Ευρώ σε αναπτυξιακά προγράμματα στην Ρουάντα.

Η ανωτέρω δωρεά αφορά ένα τομέα στον οποίο η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, τόσο μέσω της κατάθεσης και στήριξης σχετικών ψηφισμάτων στα διάφορα όργανα του ΟΗΕ, καθώς και την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, όπως αυτήν που διοργανώθηκε στην Νέα Υόρκη την περασμένη Τρίτη και στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εξωτερικών.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την ενίσχυση του διμερούς συμβατικού πλαισίου και της εμβάθυνσης των σχέσεων με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, ανοίγει νέους ορίζοντες στην Ελληνική Εξωτερική πολιτική.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ LSE 26 Νοε 2021 | 08:06

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Γιατί ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές

"Αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα", τονίζει ο κ. Μόσιαλος.

ΔΕΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ 25 Νοε 2021 | 13:33

ΕΚΠΑ: Το νέο αφρικανικό στέλεχος της Μποτσουάνα ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις

Το νέο στέλεχος ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ UNCLOS 23 Νοε 2021 | 13:27

Δένδιας: Επίσκεψη στη Ρουάντα - Άνοιγμα της Ελλάδας στην υποσαχάρια Αφρική

Eπίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Γκάνα και την Γκαμπόν - Ενδυνάμωση σχέσεων με χώρες Υποσαχάριας Αφρικής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 22 Νοε 2021 | 12:18

Δένδιας: Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Εφόσον η Τουρκία ασπασθεί το Διεθνές Δίκαιο, "είμαστε πάντα πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο", ανέφερε σε συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 21 Νοε 2021 | 10:48

Ηχηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Αγκυρα: Τουλάχιστον οξύμωρο να ισχυρίζεται ότι θέλει ειρήνη και σταθερότητα

Οξύμωρο να κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία που με τις παράνομες ενέργειές της αποσταθεροποιεί την Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή, απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Αγκυρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Νοε 2021 | 08:38

Προκαλεί ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ: Μάταια η Ελλάδα προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία με τεχνητές συμμαχίες

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς έκανε λόγο για "τεχνητές συμμαχίες" που δημιουργεί η Ελλάδα.

ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 20 Νοε 2021 | 10:18

"Υπεράνω πάσης αμφιβολίας η αλληλεγγύη μας", λέει ο Ισπανός ΥΠΕΞ στον Δένδια μετά την προκλητική συμφωνία με την Τουρκία

"Υπεράνω πάσης αμφιβολίας η αλληλεγγύη της Ισπανίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ", είπε ο Ισπανός ΥΠΕΞ στο Νίκο Δένδια, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας για την ισπανοτουρκική συμφωνία.

ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ 19 Νοε 2021 | 21:34

Στην Αθήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ μετά την αντίδραση Δένδια για την συμφωνία Μαδρίτης - Άγκυρας

Επικοινωνία Ν.Δένδια με τον Ισπανό ΥΠΕΞ ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα για διευκρίνιση των ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν από την επίσκεψη Σάντσεθ στην Άγκυρα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΠΑΝΙΑΣ 19 Νοε 2021 | 14:46

Καρφί Νίκου Δένδια για την Ισπανία και τις "πλάτες" που βάζει στην Τουρκία- Ας δει τι κάνει η Γαλλία

Μήνυμα στην Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζει χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της Ε, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ - ΖΑΝ-ΙΒ ΛΕ ΝΤΡΙΑΝ 19 Νοε 2021 | 07:39

Στην Αθήνα σήμερα η τετραμερής Ελλάδας - Γαλλίας - Αιγύπτου - Κύπρου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 15 Νοε 2021 | 11:36

Δένδιας: Να γίνουν σαφείς στην Τουρκία οι "κόκκινες γραμμές" για τα Βαρώσια στην Κύπρο

Την ελπίδα ότι θα υποδειχθούν στην Τουρκία οι "κόκκινες γραμμές" για τα Βαρώσια, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ 15 Νοε 2021 | 08:38

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Στις Βρυξέλλες, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

11 Νοε 2021 | 20:11

Διπλωματικές πηγές: Ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Ελβετία

Ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ελβετία