Επιστολή Τσίπρα προς Τουσκ-Γιούνκερ για εργασιακά & κοινωνικό μοντέλο

Ο πρωθυπουργός έστειλε την Πέμπτη μια επιστολή στους προεδρεύοντες της Συνόδου ζητώντας απάντηση για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τις εργασιακές σχέσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επιστολή Τσίπρα προς Τουσκ-Γιούνκερ για εργασιακά & κοινωνικό μοντέλο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε την Πέμπτη το απόγευμα επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε αυτήν, τους ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Κατεβάστε εδώ την επιστολή

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του που κοινοποιείται σε όλους τους αρχηγούς των 27, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει:

"Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στη Ρώμη τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα 60 αυτά χρόνια αποτύπωσε θεσμικά τις κατακτήσεις των λαών της. Κατακτήσεις με στόχο την πρόοδο, την ευημερία, την ειρήνη. Κατακτήσεις με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία στην κοινωνική προστασία".

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι "δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση. Εναπόκειται όμως στη δημοκρατική επιλογή των λαών τη Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων που εκλέγουν, να τις υπερασπιστούν, και να τις διευρύνουν".

"Σε όλες τις περιπτώσεις;", ερωτά ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει: "Δυστυχώς όχι σε όλες. Στη χώρα μου το δικαίωμα αυτό περιορίζεται".

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: "Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ' αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις "βέλτιστες πρακτικές" σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων".

"Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια", υπογραμμίζει, "προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις".

"Σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας", αναφέρει και επισημαίνει ότι "άλλωστε έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα".

Για να σημειώσει: "Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο". Και υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός ότι "η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας σε μια καθοριστική στιγμή". Επισημαίνει ότι "είναι προφανές ότι η ευθύνη καθορισμού του πλαισίου και των θεσμικών ορίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει σε τρίτους μη ευρωπαϊκούς υπερεθνικούς οργανισμούς, αλλά αποκλειστικά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διακυβερνητικά όργανα της ΕΕ".

"Ενόψει λοιπόν της Συνόδου της Ρώμης, υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γιορτάσει μαζί με τους εταίρους της την επέτειο των 60 χρόνων της ΕΕ και ειδικότερα τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις των λαών μας. Για το λόγο αυτό πρόθεση μας είναι να υποστηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις. Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα", τονίζει ο Έλληνα πρωθυπουργός.

Και καταλήγει: "Σας ζητώ λοιπόν την υποστήριξη σας ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου".

Κυβερνάμε τη χώρα σε συνθήκες οικονομικού εκβιασμού

Σε ιδιαίτερα σκληρούς τόνους ήταν και η ομιλία του στην εκδήλωση του δικτύου transform! Europe με τίτλο: «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό» όπου και εκεί έθεσε το θέμα των εργασιακών. Από την αμφιθεατρική αίθουσα της οικονομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza» ο Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζήτημα που αφορά στο σύνολο της την Ευρώπη.

«Κυβερνάμε», είπε ο πρωθυπουργός, « τη χώρα εδώ και δύο χρόνια κάτω από συνθήκες διαρκούς οικονομικού εκβιασμού. Το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια. Αλλά δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την κυριότητα των αποτυχημένων προγραμμάτων και των πολιτικών τους». «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλόμισθων και των ανέργων. Και δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους «yes-men"των δυνάμεων εκείνων στην Ευρώπη και αλλού που θέλουν την Ελλάδα στον «ζουρλομανδύα» της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα», είπε. Σημείωσε πως «η Αριστερά, όταν ο λαός της έχει εμπιστευθεί την εντολή του, δεν έχει άλλη επιλογή, ανεξαρτήτως δυσκολίας, παρά να τιμήσει αυτή την εντολή. Όχι να αποδράσει υπό το βάρος της δικής της πολιτικής ευθύνης. Δεν αποτελεί επιλογή για την Αριστερά να παρατήσει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας: «είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τα Μνημόνια. Είμαστε αποφασιμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Το «παράδοξο» της ελληνικής αριστεράς

Η διαίρεση στο εδώ και το εκεί, στο μέσα και το έξω, περιγράφει με σαφήνεια το παράδοξο της ελληνικής αριστεράς τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι παράδοξο μια αριστερή δύναμη να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβληθεί από την τρόικα είπε ο πρωθυπουργός. «Αλλά», τόνισε, «αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε αυτόν τον παράδοξο ρόλο για τους εαυτούς μας, αποφασίσαμε να κάνουμε έναν συμβιβασμό τακτικής προκειμένου να αποφύγουμε μια συνολική στρατηγική ήττα».

«Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Ο πρωθυπουργός έθεσε ευθέως το διακύβευμα της περιόδου: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, διότι αυτές τις μέρες Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον». Αυτός, είπε, «είναι ένας απ' τους λόγος που δεν τα παρατήσαμε πριν από δύο χρόνια, γιατί γνωρίζαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια καλύτερη θέση, και τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να δώσει μια ευθεία απάντηση: «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο για όλα τα κράτη-μέλη, ναι ή όχι;». Τόνισε πως το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση.

«Ο Νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη»

«Σίγουρα αυτή δεν είναι η δική μας Ευρώπη, είναι μόνο η Ευρώπη που θέλουμε να αλλάξουμε. Στη θέση μιας Ευρώπης του φόβου, της ανεργίας και της φτώχειας, θέλουμε μια Ευρώπη στην υπηρεσία των ανθρώπινων αναγκών. Αλλά δεν θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς μέλλον», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, όπου οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες μπορούν να καρποφορήσουν, το μόνο μέρος όπου η κοινωνική αλλαγή μπορεί να είναι ουσιαστική. Η Ευρώπη, συνέχισε, είναι το πεδίο μάχης μας και πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να ενώσουμε δυνάμεις ώστε να γίνουμε δυνατότεροι και αποτελεσματικότεροι. Τόνισε πως η Ρώμη πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου που υπερβαίνει τις διαφορές και επιτίθεται σε αυτές τις πολτικές της λιτότητας.

«Σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη».

Ειδικότερα, περιέγραψε ότι το τρέχον επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής απόκλισης στην Ευρωζώνη είναι άνευ προηγούμενου και σε αντίθεση με τους στόχους της ευρωπαϊκής συνθήκης. Επισήμανε την απειλητική άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού και λαϊκισμού και τόνισε πως είναι η απουσία της αλληλεγγύης και η υιοθέτηση της λογικής: «όχι στην αυλή μου», με φράχτες στα σύνορα, που εξέθρεψαν τον λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό. Γι' αυτό για εμάς ο νεοφιλελευθερισμός αποτέλεσε την πολιτική πηγή της εθνικιστικής δεξιάς και γι' αυτό η δεξιά δεν είναι εναλλακτική στην ακροδεξιά, είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι η νεοφιλεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που μεγέθυνε υπάρχουσες ανισότητες και ασυμμετρίες μέσα στις χώρες μας και μεταξύ τους. «Πήρε τη μορφή μιας συστηματικής επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας» και «πέρα από τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, βάθυνε επίσης τους διαχωρισμούς στην Ευρώπη μέσα από επιθετικά και παράλογα στερεότυπα». Ευτυχώς, σχολίασε, «υπάρχουν λίγοι που θέλουν να κρύψουν την οικονομική ανισότητα που ο νεοφιλελευθερισμός προκάλεσε πίσω από έναν ανύπαρκτο πολιτισμικό διαχωρισμό. Το κάνουν καταφεύγοντας σε γελοία στερεότυπα και γλώσσα προκατάληψης περί του «συνετού Βορά» και του «ανεύθυνου Νότου»».

«Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη οφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νότου»

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ρητορικά το ερώτημα ποιος ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Βορρά, πριν από τον Μάη του 2010, το 2009, η Ελλάδα ή οι ευρωπαϊκές τράπεζες; Και ποιος επωφελήθηκε από τις δύο πρώτες συμφωνίες δανεισμού, η Ελλάδα ή οι ευρωπαϊκές τράπεζες;

Αναφερόμενος εκτενώς και αναλυτικά στην πρώτη συμφωνία δανεισμού των 110 δισ. τον Μάη του 2010, εξήγησε πως αυτό παρασχέθηκε στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να αλλάξει χέρια το ελληνικό χρέος: από τις ιδιωτικές τράπεζες στα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Το πρωτο δάνεια έγινε μονο για να σωθούν οι τράπεζες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφορικά δε με τη δεύτερη συμφωνία δανεισμού των 130 δισ. των Οκτώβριο του 2011, σημείωσε ότι κι εκείνο επίσης σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τις τράπεζες, καθώς τα 48 δισ. αφορούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση αλλά και καθώς ήταν συνδεδμένο με το περιβόητο PSI. Εξήγησε ότι οι απώλειες αφορούσαν κυρίως ελληνικές δημόσιες οντότητες όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια και συνταξιοδοτικά ταμεία, και μικρομολογιούχοι.

Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε το ερώτημα «ποιος επωφελήθηκε από την οικονομική κρίση: Η Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός Νότος ή ο ευρωπαϊκός Βορράς; «Ποιες χώρες είδαν το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε ιστορικά χαμηλά; Ποιες χώρες είδαν ρεκόρ πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της κρισης; 8,5% του ΑΕΠ το 2015 και 9% το 2016, το υψηλότερο στον κόσμο, εις βάρος της υπόλοιπη Ευρωζώνης; Για να απαντήσει: Η Γερμανία.

«Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για «ποτά και γυναίκες», να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών; Είπε ότι αυτό εξηγεί γιατί ενώ το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει από 7,4% σε 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από 7,8% σε 25%.

«Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη οφέλησε τον Βορά εις βάρος του Νότου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε επίσης ότιτο ΑΕΠ κατά κεφαλήν στη διάρκεια της κρίσης δείχνει μια διεύρυνση της οικονομικής απόκλισης στο πλαίσιο του διαχωρισμού: Βορράς-Νότος. Τα επίπεδα μακροχρόνιας ανεργίας και ανεργίας των νέων είναι ιστορικά υψηλά και αβάσταχτα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη στις 4 χτυπημένες από την κρίση χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, ενώ επισήμανε πως η αύξηση της φτώχειας στη νέα γενιά σε αυτές τις 4 χώρες αφορά περίπου 1,16 εκ παιδιά. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ανέφερε όλα αυτά τα στοιχεία για να αποδείξει ότι η βασική αφήγηση είναι λάθος. «Είναι fake story, όχι success story». «Δεν αποτελεί επιλογή για την Αριστερά να παρατήσει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων». Έχοντας περιγράψει την κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, η Ελλάδα αγωνίζεται για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από τα νεοφιλεύθερη μνημόνια της κοινωνικής αδικίας. Τερματίσαμε την ύφεση, η οικονομίας υπεραπόδωσε πέρυσι και τώρα κάνει στρογή στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας το κυρίως βάρος του μνημονίου».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ 30 Ιουλ 2020 | 18:42

Viral o "σωσίας" του Αλέξη Τσίπρα - Καταπληκτική ομοιότητα με πρωταθλητή του MMA [Εικόνες]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωταθλητή του MMA

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 15:07

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση εργάζεται μόνο υπέρ των συμφερόντων και των φίλων

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την Οικονομία

ΤΖΑΜΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 24 Ιουλ 2020 | 18:22

Τσίπρας για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία της

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιουλ 2020 | 22:55

Τσίπρας για ανάρτηση Μακρόν: "Τον συγχαίρω για τα... άπταιστα ελληνικά του"

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μακρόν για τη σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Νότου.

ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ 23 Ιουλ 2020 | 15:13

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis να επιχειρήσει εντός της ελληνικής ΑΟΖ

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 23 Ιουλ 2020 | 14:30

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη- Φώφης- Αρχισε με καθυστέρηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Ιουλ 2020 | 12:50

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα: Όλος ο διάλογος μπροστά στις κάμερες[Βίντεο]

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα μετά από 6 μήνες. Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και οικονομία.

ΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ 23 Ιουλ 2020 | 07:31

Μητσοτάκης - Τσίπρας: Πρώτο τετ α τετ μετά από 7 μήνες - Τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Για τα εθνικά θέματα και την οικονομία ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα ξαναβρεθούν κατ' ιδίαν μετά από πολύ καιρό.