Επίθεση Τσίπρα κατά ΝΔ: Είστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού για την αριστεία

Νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή για την υγεία ο Αλέξης Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επίθεση Τσίπρα κατά ΝΔ: Είστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού για την αριστεία

Νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή για την υγεία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε και πάλι να αναδείξει αυτό που θεωρεί διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιποίτευση για νεοφιλελεύθερη αντίληψη όχι μόνο στο θέμα της παιδείας αλλά και στο θέμα της υγείας. «Ανάμεσα στη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Όσο περνά η περιπέτεια των μνημονίων θα ξεδιπλώνονται. Στο χώρο της υγείας αυτές οι διαφορές θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την υγεία. Βλέπω εδώ τις μεταγραφές σας (σσ. Αναφέρθηκε στους κκ. Φωτήλα και Οικονόμου που είναι τομεάρχες υγείας) [...] Είστε το κόμμα που υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της παιδείας, της υγείας, κλπ. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη. Δεν μπορεί ο αρχηγός σας να έρχεται και να κάνει αναφορές στους πολίτες της δυτικής Αττικής. Τι μπορείτε να πείτε εσείς για αυτούς τους ανθρώπους που στα χρόνια της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να εκμηδενίζονται και το πάρτι στο χώρο της υγείας να συνεχίζεται. Έρχεστε και λέτε ότι η λύση είναι να διοχετεύσουμε τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές;» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το ίδιο συνέβη πριν από δύο μέρες στη συζήτηση για την παιδεία. Έχετε υιοθετήσει τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κ. Διαμαντοπούλου. Και γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού για την αριστεία. Εσείς που κλείσατε σχολεία, που καταντήσατε τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με φωτοτυπίες. Για μας βοήθεια στην αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία -όλοι έχουν δικαίωμα να κρατούν τη σημαία- αλλά είναι τα σχολεία να ανοίγουν στην ώρα τους, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες και όχι να τις κλείνουμε».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην οικοδόμηση του success story υπογραμμίζοντας ότι υλοποιείται «σε ένα πλαίσιο πολύ μεγάλων δυσκολιών, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στην οικονομία επιστρέψαμε με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, είμαστε σε τροχιά οριστικής λήξης της περιόδου των μνημονίων. Το τέλος αυτής της περιόδου δεν είναι απλά ένα ορόσημο, μια ημερομηνία. Η νέα εποχή πρέπει να χτιστεί. Οργανικό κομμάτι της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους».

Έγινε μεγάλη συζήτηση για την αξιοπιστία της χώρας. Πολλοί την συνέδεαν με τη βούληση των κυβερνήσεων να υπακούν στους δανειστές. Το πρόσχημα ήταν οι μεταρρυθμίσεις, άλλες αναγκαίες άλλες αχρείαστες. Σήμερα εγώ θα σας καταθέσω άλλη άποψη. Το κύρος της χώρας όχι μόνο δεν ήταν συνάρτηση της πολιτικής βούλησης, αλλά απεδείχθη ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Την περίοδο 2010-2014 υπήρξε το μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας. Όταν από το βήμα ακούστηκε ότι “μαζί τα φάγαμε”, ότι είναι “ευλογία τα μνημόνια”. Η αξιοπιστία είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται κανείς την αξιοπρέπεια των πολιτών, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και των αποτελεσμάτων στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών. Και αν οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από αγαθά. Η καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Δώσαμε βάρος στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το όραμα της δικαιοσύνης και της ισότητας. Άλλο να μοιράζεις με δικαιοσύνη τους πόρους που έχεις και άλλο να συνεχίζεις το πάρτι εις βάρος ων πολλών».

«Στην υγεία, θέλουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους του πολίτες, καλύπτοντας μια διαχρονική έλλειψη. Ένα κενό που οι κυβερνήσεις της κρίσης χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία για να διευκολυνθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Έτσι οργανώθηκε και συντηρήθηκε ένα καθεστώς μη τεκμηριωμένης ιατρικής πρακτικής, συναλλαγής με ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και φαρμάκου, ανοχής και συγκάλυψης των φαινόμενων σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Αντί για κορώνες θα σας πρότεινα να ζητήσετε μια συγγνώμη από όλους αυτούς που έχασαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ισότιμες υπηρεσίες στο τομέα της υγείας. Και τους εξευτελίζατε. Σήμερα αυτοί έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης με αξιοπρέπεια».

Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία για τη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάκαμψη δεν μετριέται μόνο στους δείκτες αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε η ευημερία των αριθμών να συνδυαστεί με την ευημερία των ανθρώπων. Η Εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να ψηφίσει μια εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση στην υγεία. Και είναι σημαντικό οι συζητήσεις στην Ολομέλεια να μην γίνονται είδηση όταν έρχονται μέτρα αλλά και όταν έρχονται μεταρρυθμίσεις με σαφές πρόσημα και σαφή την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Θα κλείσω λέγοντας ότι είμαστε 2 φορές περήφανοι. Γιατί το κάνουμε πράξη σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Μαϊ 2021 | 09:24

Ο Σάντσεθ, η Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας

Εκ πρώτης όψεως τα δυο γεγονότα είναι άσχετα. Είναι όμως;

12 Μαϊ 2021 | 09:17

Τα "σταματημένα" ρολόγια του κ. Αλέξη...

Θυμάμαι την εποχή που η "Σοβιετία" έστεκε ακόμη αγέρωχη όρθια και ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην ΚΝΕ (εντάχθηκε κατά την περίοδο της πτώσης...), τη θλίψη που με καταλάμβανε ως νεαρό αριστερό τότε, έστω και του ευρωπαϊκού δημοκρατικού δρόμου, όταν βρισκόμουν σε κάποια από τις χώρες του "Παραπετάσματος".

ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 11 Μαϊ 2021 | 18:12

Φίλης: Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία

Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία, δήλωσε ο Νίκος Φίλης

«ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ ΕΩΣ 30.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ» 11 Μαϊ 2021 | 10:24

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Nα μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια ζητά ο Α. Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

TWEET 11 Μαϊ 2021 | 08:16

Τσίπρας για Παλαιστίνη: Το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για λύση δύο κρατών

"Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ξεκινήσουν άμεσα αξιόπιστες συνομιλίες για λύση δύο κρατών", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ 10 Μαϊ 2021 | 23:09

6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Στόχος του Ιδρύματος Ωνάση, η δημιουργία ενός Smart Fully Digital νοσοκομείου

Οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν θέμα μέγιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ" 10 Μαϊ 2021 | 16:03

Τσίπρας με ΔΟΕ: Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με τη ΔΟΕ σημείωσε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά.

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΕΜΕΙΣ;" 09 Μαϊ 2021 | 12:35

Αλέξης Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο"

"Το πρόβλημα με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι ανήκει στη Δεξιά. Είναι ότι υπερασπίζεται με σθένος τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο} τονίζει ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην Καθημερινή".

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 09 Μαϊ 2021 | 08:53

Φωτιά στο Μάτι: Οι αποκαλύψεις για τους νεκρούς που έκρυβαν και η σιωπή Τσίπρα

Διάλογοι φωτιά στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες για την τραγωδία στο Μάτι - Ποιοι γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών όταν ο Αλέξης Τσίπρας έφτανε στο συντονιστικό.

08 Μαϊ 2021 | 11:20

Πατέντα η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς, το θέμα δεν είναι αν πρώτος πρότεινε την άρση της πατέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας. Ούτως ή άλλως πρώτος το πρότεινε ο Η. Μόσιαλος.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 07 Μαϊ 2021 | 13:25

Νέες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Καινοτομίες και νέα επιτεύγματα που αυξάνουν τις δυνατότητες επιτυχίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Μαϊ 2021 | 12:53

Τσίπρας: Ιστορική τομή η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "ιστορική τομή" την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο - "Θέατρο σκιών" το ποιος μίλησε πρώτος για τις πατέντες.