Επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας από το Μέγαρο Μαξίμου

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας. Μάχη της κυβέρνησης με τον χρόνο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων υπό τον φόβο του...κόφτη. Αλλαγή ατζέντας.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας από το Μέγαρο Μαξίμου

Μάχη με τον χρόνο θα δώσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα από την ψήφιση των προαπαιτούμενων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς «κάθε μέρα που περνάει δεν γυρίζει πίσω», όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος για τα σκληρά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στην εφαρμογή των μέτρων.

Εκτός από το τσουνάμι των φόρων και το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την αναζήτηση ισοδυνάμων μέτρων μέχρι τον Σεπτέμβρη για να αποφύγει το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων ενώ μέσα στις άμεσες προτεραιότητες που έθεσαν οι δανειστές είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης του Ελληνικού εντός του Ιουνίου καθώς και η πώληση του management του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Ιούλιο.

Σαν σανίδα σωτηρίας βλέπει το Μ. Μαξίμου την καταβολή της δόσης που θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να καλύψει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ...απόδοση των αναμενόμενων φόρων καθώς η απειλή του κόφτη των δημοσιονομικών δαπανών προκαλεί τρόμο στο κυβερνών κόμμα.

Aλλαγή ατζέντας

Σε κάθε περίπτωση το Μ. Μαξίμου επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης σε πιο φιλικό γήπεδο για το κυβερνών κόμμα και για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η καθημερινότητα των πολιτών ως αντίδοτο στα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος που τέθηκαν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και θα ξεδιπλωθούν στο τέλος του καλοκαιριού, εκτιμάται ότι αποτελούν προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση που θα μπορέσουν να δώσουν πόντους στο Μ. Μαξίμου.

Με τις δημοσκοπήσεις όμως να δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται έως και 8 μονάδες από το κυβερνών κόμμα στο Μ. Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσει να αναστραφεί το κλίμα αν δεν δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση του κύριου προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας που είναι η ανεργία.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το Μ. Μαξίμου έχει δώσει εντολή να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να γίνουν επενδύσεις στην χώρα ενώ έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για επιδοτούμενη εργασία.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθούν προσλήψεις στο δημόσιο και στους δήμους προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να πέσει η ανεργία κάτω από το 24% που είναι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ευλπιστεί ότι θα δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στους πολίτες σε συνδυασμό με μέτρα κοινωνικής πολιτικής που ετοιμάζεται να λάβει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της υγείας.

Παράλληλα επιδιώκει να δημιουργήσει αναχώματα στην συνεχόμενη αντίδραση κοινωνικών ομάδων για τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί στην βουλή καθώς και στην γκρίνια κυβερνητικών βουλευτών που αυξάνονται μέρα με την ημέρα αφού οι πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες ασκούν ισχυρές πιέσεις και αντιδρούν έντονα για τα μέτρα με τα οποία έκλεισε η αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η αντιδεξιά ρητορική και η αντιπαράθεση με την διαπλοκή έχει τα όρια της καθώς η εφαρμογή των μέτρων θα δοκιμάσει ακόμη μία φορά τις αντοχές της κοινωνίας που δείχνει ότι δεν παρακολουθεί τις άγονες αντιπαραθέσεις αφού βιώνει μία πρωτόγνωρη οικονομική πραγματικότητα 6 χρόνια μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου.

Οι «επιτυχίες» της διαπραγμάτευσης

Το βράδυ της Παρασκευής πάντως, κυβερνητικές πηγές προχώρησαν σε ένα αναλυτικό απολογισμό των όσων υποστηρίζουν ότι πέτυχαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Στην επόμενη, ίσως, συνεδρίαση της ΕΚΤ, η κυβέρνηση αναμένει την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων και σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τα δημοσιονομικά η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και στο ασφαλιστικό πέτυχε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.

Στην ενέργεια με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ ενώ το θέμα του χρέους ρυθμίζεται άμεσα με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα .

Τέλος για το νέο Ταμείο όλα τα έσοδα , πλην των εσόδων του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, θα διατίθενται κατά 50% σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ με την προηγούμενη συμφωνία, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονταν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών κύκλων εδώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 30 Νοε 2021 | 13:25

Φίλης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Βαρβαρότητα τα 100 ευρώ πρόστιμο - Απάνθρωπη επιλογή, θα εξαγριώσει πολλούς

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε βαρβαρότητα την απόφαση της κυβέρνησης για πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

"ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" 30 Νοε 2021 | 13:06

O ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60- Είναι μέτρο τιμωρίας και τους εξοντώνει οικονομικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τα νέα μέτρα τιμωρεί και εξοντώνει οικονομικά τους άνω των 60.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Νοε 2021 | 10:55

Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ: Η ενημερωτική καμπάνια δεν συνδέεται με την τροπολογία – Δεν τη διάβασαν καν

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη διαφημιστική δραστηριότητα του δημόσιου τομέα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Νοε 2021 | 07:22

Μετάλλαξη Ομικρον: Στάση αναμονής από κυβέρνηση και ειδικούς - Σενάριο για rapid τεστ σε όλους ενόψει Χριστουγέννων

Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11 το πρωί αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις για την πανδημία και τους εμβολιασμούς.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 29 Νοε 2021 | 07:22

Μετάλλαξη Ομικρον: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές - Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα νέο μέτρο στο τραπέζι.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 27 Νοε 2021 | 21:20

Δημοσκόπηση GPO: Σαφές προβάδισμα 10,7 μονάδων για τη ΝΔ - Σκληρή "μάχη" στο ΚΙΝΑΛ [Βίντεο]

Νέα δημοσκόπηση από την GPO για τα "Παραπολιτικά" δείχνει σταθερά διψήφια διαφορά 10,7 μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛ, στο 9,4%.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 27 Νοε 2021 | 11:16

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σώσει την "Αυγή" με οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων

"Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή - Έλαβε ψίχουλα από τις Λίστες Πέτσα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 13:21

ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία: Η τραγωδία που ζει η χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι μαρτυρίες των ανθρώπων του δείχνουν πως η τραγωδία που ζει η χώρα μας για τέταρτη συνεχή φορά", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.