Επιχείρηση "Ελευθερία": Το κρυφό χαρτί του Μητσοτάκη με τους εμβολιασμούς - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πάτησαν "γκάζι" οι εμβολιασμοί καθώς πραγματοποιήθηκαν 100.000 μέσα σε μία ημέρα. Θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ. στο τέλος Μαΐου.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Η πρωτόγνωρη για ελληνικά δεδομένα οργάνωση που υπάρχει σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, οι επιλογές που υπάρχουν στο κλείσιμο των ραντεβού αλλά και η άψογη συμπεριφορά των υγειονομικών, έχουν κερδίσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς και δύσπιστους πολίτες.

Το πολιτικό χρώμα απουσιάζει από αυτή την εθνική προσπάθεια, κάτι που επιβεβαιώνεται καθημερινά από εκατοντάδες αναρτήσεις στα social media, οι οποίες ανεξαιρέτως ηλικίας και κομματικής προέλευσης αναφέρονται με ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια για τον τρόπο που διεξάγεται η όλη διαδικασία.

Η κυβέρνηση με τον σχεδιασμό της και την συστηματική δουλεία, απέδειξε πως το κράτος μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά και να φέρει σε πέρας ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο και πρωτόγνωρο εγχείρημα, το οποίο κέρδισε από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και κυρίως των νέων που είναι συνήθως οι πιο αυστηροί κριτές.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών αποτυπώνονται οι θετικές γνώμες για την οργάνωση που επικρατεί από την αρχή μέχρι το τέλος της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Το γεγονός αυτό υπενθύμισε ο Στράτος Φαναράς, με ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή το ρεκόρ των 100.000 ημερησίων εμβολιασμών. "Είναι μεγάλη η ικανοποίηση μου να διαβάζω ότι σήμερα, έστω και ένα μήνα μετά, καταφέραμε να φτάσουμε τις 100.000 χιλιάδες εμβολιασμούς καθώς και ότι το πρόγραμμα έχει ανοίξει και για νεότερες ηλικίες (θα έπρεπε για όλους τους ενήλικες κατά τη γνώμη μου). Κι ας μην ξεχνάμε: οι νέοι πηγαίνουν μπροστά τις κοινωνίες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Metron Analysis επανέφερε μία δημοσίευση που είχε κάνει στις 7 Απριλίου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει μία μέτρηση που είχε κάνει μαζί με την εταιρεία έρευνας "διαΝΕΟσις" και έδειχνε την απόλυτη ικανοποίηση που υπήρχε στην κοινωνία για τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η διαδικασία των εμβολιασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπω την καθημερινή αύξηση στο ρυθμό εμβολιασμών, ενώ ταυτόχρονα από τα σχόλια των εμβολιαζομένων προκύπτει ότι η υψηλή ποιότητα στην όλη διαδικασία διατηρείται. Η προσέλευση επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε τονίσει από την αρχή ότι η ζήτηση (εμβολιασμού) ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά (εμβολίων). Σημειώνω ότι σε έρευνα που διενεργήσαμε σε συνεργασία με τη Dianeosis στις αρχές του Μαρτίου, ο βαθμός ικανοποίησης μεταξύ των εμβολιασθέντων ήταν σχεδόν απόλυτα θετικός (99%!). Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει τόσο υψηλό βαθμό ικανοποίησης σε κάποια υπηρεσία" αναφέρει ο Στράτος Φαναράς.

Στη θετική αντίδραση των νέων για τους εμβολιασμούς αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τους οποίους κάλεσε να παρακινήσουν τους ηλικιωμένους για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

"Να εκφράσω την παράκληση, ο καθένας από τους νέους αυτούς, τους λαμπρούς νέους, να πάρει από το χέρι έναν διστακτικό ηλικιωμένο και να του δείξει τον δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάιος: Ο μήνας των ρεκόρ των εμβολιασμών

Στην κυβέρνηση γίνεται αγώνας δρόμου, προκειμένου να χτιστεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία, ενόψει μάλιστα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν 100.000 εμβολιασμοί μέσα σε μία ημέρα και σε αυτούς τους ρυθμούς θα συνεχιστεί από εδώ και στο εξής η όλη διαδικασία.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 3,2 εκ. πολίτες

1 εκ άτομα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις

Τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκ εμβολιασμοί

3,5 εκ. πολίτες θα έχουν κάνει μία δόση (33%)

1,9 εκ θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις

Ιούνιος και Ιούλιος μαζικοί εμβολιασμοί (Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ανεξαρτήτων ηλικίας και όσοι είναι κάτω των 30 ετών).

"Ο ρυθμός εμβολιασμών επιταχύνεται. Καθώς θα λαμβάνουμε περισσότερα εμβόλια τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε τα εμβόλια σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό μας σχετικά σύντομα. Προς το παρόν, όλοι οι πολίτες άνω των 30 μπορούν να εμβολιαστούν", τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στους Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξάνονται οι παραδόσεις από τις εταιρείες

Η ραγδαία αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών οφείλεται κυρίως στην παράδοση των δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Μέσα στον Μάιο αναμένονται:

Pfizer: 2.150.000 δόσεις

Moderna: 350.000 δόσεις

Johnson & Johnson: Έχουν επιβεβαιωθεί 200.000. Αναμένονται ακόμη 80.000

AstraZeneca: Έχουν επιβεβαιωθεί 150.000. Αναμένονται 450.000

Παράλληλα λειτουργούν 1500 εμβολιαστικά κέντρα (1200 στο ΕΣΥ και 300 στους μέγα – εμβολιαστικούς σταθμούς). Τις επόμενες ημέρες, εντός του Μαΐου, θα προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και από τους ιδιωτικούς φορείς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 13 Ιουν 2021 | 12:45

Αξιωματούχος EMA: Nα σταματήσει η χορήγηση εμβολίων AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών

Ο EMA θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες, ωστόσο αρκετά κράτη έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ 13 Ιουν 2021 | 10:13

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν, την παραμονή της συνάντησής τους στο ΝΑΤΟ: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος…

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν την παραμονή του ραντεβού τους στις Βρυξέλλες

ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΙΑΣ 18ΧΡΟΝΗΣ 13 Ιουν 2021 | 08:48

DW: H Ιταλία αλλάζει την εμβολιαστική στρατηγική - Οριστικά τέλος το Astrazeneca στους κάτω των 60 ετών

H Ιταλία αλλάζει την εμβολιαστική στρατηγική της βάσει των οδηγιών της επιστημονικής επιτροπής - Η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης τον Σεπτέμβριο δεν είναι πλέον βέβαιη

ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 13 Ιουν 2021 | 08:00

"Διευκολύνσεις" για τους εμβολιασμένους από 1η Ιουλίου - Ποιες "πόρτες" ανοίγει το ελευθέρας μέσω του πιστοποιητικού

Στο τραπέζι των συσκέψεων που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας εξετάζεται να μην υπόκεινται σε ελέγχους όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

12 Ιουν 2021 | 21:22

Επί τάπητος το πρώτο πακέτο "προνομίων" για τους εμβολιασμένους - Όλα όσα εξετάζουν οι ειδικοί

Σχέδιο για το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών σε εμβολιασμένους εντός Ιουλίου, έχει ξεκινήσει να καταστρώνει η κυβέρνηση.

43 ΣΗΜΕΙΑ 12 Ιουν 2021 | 20:39

ΕΟΔΥ: Ολα τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test την Κυριακή

Σε 43 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, θα βρίσκονται την Κυριακή Κινητές Ομάδες Υγείας, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 12 Ιουν 2021 | 18:02

Κορονοϊός - Ο χάρτης της διασποράς: 253 κρούσματα στην Αττική, 62 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 17:47

Κορονοϊός: 591 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι - 360 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 591 νέα κρούσματα - Μειώνονται οι διασωληνωμένοι.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 12 Ιουν 2021 | 17:15

Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε γάμους και γεννήσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αναμενόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στους γάμους και την γαμηλιότητα την τετραετία 2020-2023 στη χώρα μας θα είναι σημαντικές.

"ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" 12 Ιουν 2021 | 15:36

Γεννηματά: Ανοίγουμε νέο δρόμο μέσα από συμπληγάδες συντήρησης και λαϊκισμού - Ο Μητσοτάκης κυβερνά υπέρ της ελίτ

Με άρθρο της η Φώφη Γεννηματά τονίζει πως το ΚΙΝΑΛ στέκεται απέναντι στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τις εύκολες φωνές της δημαγωγίας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 15:35

"Πράσινη" η Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Σταθεροποιητική είναι τάση της συγκέντρωσης κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 12 Ιουν 2021 | 15:35

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στην Ελλάδα

"Το σύστημα μοριακής επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ευρώπη, πηγαίνει χωλαίνοντας", είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 12 Ιουν 2021 | 12:38

Συναγερμός στην Πάτρα: 15 κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές - Θετικός και ο Νίκος Παλαιοκώστας

Συναγερμός έχει σημάνει στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.