Επιχείρηση «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

Λυκούδης, παπανδρεΐκοί και οι ΑΝΕΛ φλερτάρουν με την ιδέα νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Bουλή. Τα σενάρια για την συγκρότηση κυβέρνησης χωρίς Σαμαρά – Βενιζέλο.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Επιχείρηση «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

Η πρόταση του Σπύρου Λυκούδη για την συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού απ΄ αυτήν την Βουλή πυροδότησε σενάρια που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απομακρύνονται από τις θέσεις τους και να αναζητούνται νέες συνεργασίες προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζει αυτό το σενάριο παρόλα αυτά όμως και στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής εμφανίστηκαν ως θιασώτες αυτής της εκδοχής οι παπανδρεϊκοί Θ. Μωραΐτης και Ν. Σηφουνάκης, ο Τ. Κουίκ από τους ΑΝΕΛ ενώ στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ μιας αντίστοιχης λύσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Λυκούδης και παπανδρεΐκοί

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός, για την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά αντίστοιχα, αποτελούν τροχοπέδη για τη δημιουργία νέων συμμαχιών από την υπάρχουσα Βουλή. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η αποστρατεία του Ευάγγελου Βενιζέλου θα συμπαρασύρει και τον Φώτη Κουβέλη ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καθώς στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις για την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την ανασύνταξη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε και την προοπτική συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο κ. Λυκούδης είπε πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή και δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ από την υπάρχουσα Βουλή: «Στη μεταβατική αυτή φάση, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή. Μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι τρεις άξονες θεμάτων που καμία δύναμη από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώξει να τα αντιμετωπίσει γιατί είναι θέματα κρίσιμης εθνικής σημασίας που από μόνα τους απαιτούν σημαντικά αυξημένες πλειοψηφίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Νίκος Σηφουνάκης ο οποίος υπερασπίστηκε την πρόταση Λυκούδη και μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε: πως θεωρεί αναγκαία την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης δήλωσε ότι «η εκλογή προέδρου μπορεί να καταστεί πολιτική αφετηρία σταθερότητας, αν χρειαστεί ακόμα και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα βουλή. Εκεί, θα κριθεί τελικά ποιοι σημερινοί αρχάγγελοι της σταθερότητας την υπηρετούν πραγματικά ή αν στόχος τους ήταν πάντα η καρέκλα εις βάρος των εθνικών διακυβευμάτων».

Κεντροδεξιά σενάρια

Αντίστοιχα στον χώρο της Κεντροδεξιάς αναμένεται να υπάρξει έντονη κινητικότητα σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση Αντώνη Σαμαρά όπως εκτιμούν βουλευτές του ευρύτερου χώρου, σε μία προοπτική να αποφευχθούν οι εκλογές τον Μάρτιο και να επιτευχθεί συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Tύπου των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ μιλώντας στη Βουλή είπε ότι «υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά όμως από εθνικές εκλογές. Θα μπορούσε σε αυτή να συμμετέχουν και κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, χωρίς όμως τους σημερινούς τους αρχηγούς». Αντίστοιχα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι, «ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός».

Υπενθυμίζεται ότι η θιασώτης του σεναρίου για κυβέρνηση συνασπισμού από την υπάρχουσα βουλή ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη από τα μέσα του 2013 η οποία επανειλημμένως είχε ζητήσει εκείνη την περίοδο να υπάρξει επαναπροσέγγιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ που είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω ΕΡΤ.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ 06 Ιουν 2020 | 11:23

Πέτσας: Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης

Έδωσε απάντηση στην Κουμουνδούρου για την τουριστική καμπάνια.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ" 05 Ιουν 2020 | 19:02

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ξεφεύγει πολύ η ΝΔ - Στο 23,3% η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνών κόμμα και πρωθυπουργός διευρύνουν το χάσμα που τους χωρίζει από αντιπολίτευση και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς

«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» 05 Ιουν 2020 | 14:34

Στο Πάρκο Σχινιά ο Αλέξης Τσίπρας: "Περιβαλλοντοκτόνο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης" [Εικόνες]

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης και ξεναγήθηκε στο Πάρκο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ 05 Ιουν 2020 | 07:50

Η απίθανη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει συνωμοσία πίσω απο την εκμάθηση αγγλικών στα νηπιαγωγεία

Δηλώνει στο βιογραφικό της ότι διατηρεί δικτύωση και συμμετοχή σε τοπικές συλλογικότητες της Κατερίνης (όπως Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης Κατερίνης).

ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΛΙΣΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ 04 Ιουν 2020 | 19:30

Προανακριτική: Κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά ζητά ο Παπαγγελόπουλος

Κατέθεσε και τη δική του λίστα μαρτύρων που περιλαμβάνει 13 άτομα μεταξύ αυτών των πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 04 Ιουν 2020 | 18:04

"Βολές" Πέτσα σε ΣΥΡΙΖΑ: Σπεκουλάρει ανεύθυνα - Εύχεται να βγει η Ελλάδα "πρωταθλήτρια στην ύφεση"

"Ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο χαιρέκακα προεξοφλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ"

ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ 14 ΧΩΡΕΣ 04 Ιουν 2020 | 16:27

Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ για τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία: Ημαρτον με τις θεωρίες συνωμοσίας

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ Σκούφα υποστήριξε ότι γίνεται κατόπιν εντολής αμερικανικών σχολών

04 Ιουν 2020 | 13:11

Η αβάσταχτη μπουρδολογία της Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα

Η κ. Σκούφα ανακάλυψε σκοτεινό σχέδιο για τον αφελληνισμό των Ελλήνων νηπίων.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ 04 Ιουν 2020 | 12:37

Νέα θεωρία από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Με τα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο εξυπηρετείτε αμερικανικά συμφέροντα

Λέει μάλιστα ότι με τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο "καρατομούν την προσωπικότητα των παιδιών".

Η ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 03 Ιουν 2020 | 07:45

Αποκαλύψεις "φωτιά" από το FBI για Novartis: Στο φως η ταυτότητα των δύο "κουκουλοφόρων" στις ΗΠΑ - Ποιους στέλνει στο εδώλιο η ΝΔ

Αναφορικά με τις εκθέσεις του FBI, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι βασίζονται σε καταθέσεις των "κουκουλοφόρων" μαρτύρων και όχι σε δική τους έρευνα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 02 Ιουν 2020 | 17:40

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Μιζέρια και μικρότητα η στοχοποίηση του υπουργού Τουρισμού

Σχετικά με τις λίστες των χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δεχθεί τουρισμό

02 Ιουν 2020 | 16:02

Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

1967ια το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις του πρωθυπουργού για εκλογές

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Ιουν 2020 | 15:40

ΣΥΡΙΖΑ: "Μετά το πρωτοφανές μπάχαλο στον τουρισμό ο Μητσοτάκης να στείλει σπίτι του τον Θεοχάρη"

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως ο υπουργός Τουρισμού συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα να διασύρει τη χώρα