Eπιχείρηση "στενά κοστούμια": Οι πρώτες οδηγίες στο υπουργικό

Λίγα λόγια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το μήνυμα Μητσοτάκη προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη κατά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού.

epixeirisi-stena-kostoumia-oi-prwtes-odigies-sto-upourgiko
|
SHARE THIS
0
SHARES

Λίγα λόγια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Σε αυτές τις φράσεις αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια εισήγηση του κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00 το πρωί, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη πως δεν πρόκειται να δεχθεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου που έχουν αναλάβει. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να βάλει «στενά κοστούμια» στους υπουργούς του καθώς από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έχει τονίσει πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και αυτό θέλει να το περάσει σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι πριν από την ΔΕΘ να περάσει μια σειρά από νομοσχέδια για τα οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά ενώ παράλληλα θα σταλεί στην κοινωνία και το πρώτο σημαντικό στίγμα των προθέσεων του.

Συνεχής αξιολόγηση

Η λειτουργία της κυβέρνησης είναι το πρώτο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα χωρίς χρονοτριβές. Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει πως όλα τα κυβερνητικά στελέχη θα αξιολογούνται συνεχώς και θα παρακολουθούνται τα χρονοδιαγράμματα και οι στόχοι που έχουν βάλει οι υπουργοί. 

Για τον σκοπό αυτό στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα μοιραστούν σε όλα τα μέλη από ένας φάκελος με τις προτεραιότητες που θα έχει κάθε τομέας ξεχωριστά και οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να γίνει στο τέλος του χρόνου, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο να αναλαμβάνει την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Τα ασυμβίβαστα υπουργών και υφυπουργών

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο θα ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι απαγορεύεται η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και σύναψης στο δημόσιο συζύγων και παιδιών σε υπουργούς, υφυπουργούς και κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία μειώνεται δραστικά ενώ θα μειωθούν από 93 σε 60 οι γενικές γραμματείες των υπουργείων. Πρόκειται για μία δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την περικοπή των κρατικών δαπανών.

Υπουργικό με προτζέκτορα

Μόλις ολοκληρώσει την εισήγηση του ο πρωθυπουργός και κλείσουν οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης το λόγο αναμένεται να πάρει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα παρουσιάσει - χρησιμοποιώντας προτζέκτορα - την δομή της νέας κυβέρνησης προκειμένου να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών.

Ο κάθε ένας θα έχει συγκεκριμένο τομέα ευθύνης έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τόσο στην συνεργασία όσο κυρίως στο αποτέλεσμα του έργου που έχουν αναλάβει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την κυβέρνηση να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή με το κάθε «γρανάζι» να έχει συγκεκριμένο ρόλο και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

Τα «φροντιστήρια» δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα μέχρι να κατανοήσουν όλα τα στελέχη τον τρόπο που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης  να λειτουργεί η κυβέρνηση του.

Το κέντρο της κυβέρνησης στην Β. Σοφίας

Στο κτήριο που στεγάζονταν μέχρι πρότινος το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Βασιλίσσης Σοφίας, αναμένεται να μεταφερθούν τα πρόσωπα που θα ελέγχουν την πορεία του κυβερνητικού έργου. Άλλωστε οι περιορισμένοι χώροι του Μαξίμου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχει γραφείο εκεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να πραγματοποιεί εκεί τις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και να παρακολουθεί ο ίδιος την αποτελεσματικότητα των υπουργών του. Άλλωστε τον συγκεκριμένο χώρο τον γνωρίζει αρκετά καλά ο πρωθυπουργός από την περίοδο που ήταν εκεί ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κάτι ανάλογο είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 και το ακολούθησε εν μέρη στη συνέχεια και ο Αντώνης Σαμαράς.   

Συναντήσεις με Σταϊκούρα και Γεωργιάδη

Νέο κύκλο επαφών με υπουργούς αναμένεται να έχει νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον οποίο συναντά καθημερινά αλλά και με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή αυτό το έργο να ξεμπλοκάρει και αυτό θα γίνει» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση του στο twitter. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε αναλυτικά για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον πρωθυπουργό. «Η ΚΥΑ που εκδόθηκε ακατανόητα για το Ελληνικό λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θα ανακληθεί αμέσως. Θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις που είναι απολύτως συμβατή με τη συμφωνία με τον επενδυτή» είχε τονίσει σε συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής επένδυσης που θα δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας. «Η επένδυση θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας για ένα έργο που θα αλλάξει η εικόνα της Αθήνας. Η απόφαση εκδόθηκε για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα γιατί ποτέ δεν ήθελε αυτή την επένδυση» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Φωτό: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook