Eπιχείρηση "στενά κοστούμια": Οι πρώτες οδηγίες στο υπουργικό

Λίγα λόγια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το μήνυμα Μητσοτάκη προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη κατά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού.

Eπιχείρηση "στενά κοστούμια": Οι πρώτες οδηγίες στο υπουργικό

Λίγα λόγια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Σε αυτές τις φράσεις αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια εισήγηση του κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00 το πρωί, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη πως δεν πρόκειται να δεχθεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου που έχουν αναλάβει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να βάλει «στενά κοστούμια» στους υπουργούς του καθώς από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έχει τονίσει πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και αυτό θέλει να το περάσει σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι πριν από την ΔΕΘ να περάσει μια σειρά από νομοσχέδια για τα οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά ενώ παράλληλα θα σταλεί στην κοινωνία και το πρώτο σημαντικό στίγμα των προθέσεων του.

Συνεχής αξιολόγηση

Η λειτουργία της κυβέρνησης είναι το πρώτο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα χωρίς χρονοτριβές. Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει πως όλα τα κυβερνητικά στελέχη θα αξιολογούνται συνεχώς και θα παρακολουθούνται τα χρονοδιαγράμματα και οι στόχοι που έχουν βάλει οι υπουργοί.

Για τον σκοπό αυτό στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα μοιραστούν σε όλα τα μέλη από ένας φάκελος με τις προτεραιότητες που θα έχει κάθε τομέας ξεχωριστά και οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να γίνει στο τέλος του χρόνου, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο να αναλαμβάνει την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Τα ασυμβίβαστα υπουργών και υφυπουργών

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο θα ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι απαγορεύεται η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και σύναψης στο δημόσιο συζύγων και παιδιών σε υπουργούς, υφυπουργούς και κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία μειώνεται δραστικά ενώ θα μειωθούν από 93 σε 60 οι γενικές γραμματείες των υπουργείων. Πρόκειται για μία δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την περικοπή των κρατικών δαπανών.

Υπουργικό με προτζέκτορα

Μόλις ολοκληρώσει την εισήγηση του ο πρωθυπουργός και κλείσουν οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης το λόγο αναμένεται να πάρει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα παρουσιάσει - χρησιμοποιώντας προτζέκτορα - την δομή της νέας κυβέρνησης προκειμένου να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών.

Ο κάθε ένας θα έχει συγκεκριμένο τομέα ευθύνης έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τόσο στην συνεργασία όσο κυρίως στο αποτέλεσμα του έργου που έχουν αναλάβει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την κυβέρνηση να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή με το κάθε «γρανάζι» να έχει συγκεκριμένο ρόλο και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

Τα «φροντιστήρια» δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα μέχρι να κατανοήσουν όλα τα στελέχη τον τρόπο που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λειτουργεί η κυβέρνηση του.

Το κέντρο της κυβέρνησης στην Β. Σοφίας

Στο κτήριο που στεγάζονταν μέχρι πρότινος το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Βασιλίσσης Σοφίας, αναμένεται να μεταφερθούν τα πρόσωπα που θα ελέγχουν την πορεία του κυβερνητικού έργου. Άλλωστε οι περιορισμένοι χώροι του Μαξίμου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχει γραφείο εκεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να πραγματοποιεί εκεί τις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και να παρακολουθεί ο ίδιος την αποτελεσματικότητα των υπουργών του. Άλλωστε τον συγκεκριμένο χώρο τον γνωρίζει αρκετά καλά ο πρωθυπουργός από την περίοδο που ήταν εκεί ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κάτι ανάλογο είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 και το ακολούθησε εν μέρη στη συνέχεια και ο Αντώνης Σαμαράς.

Συναντήσεις με Σταϊκούρα και Γεωργιάδη

Νέο κύκλο επαφών με υπουργούς αναμένεται να έχει νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον οποίο συναντά καθημερινά αλλά και με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή αυτό το έργο να ξεμπλοκάρει και αυτό θα γίνει» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση του στο twitter.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε αναλυτικά για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον πρωθυπουργό. «Η ΚΥΑ που εκδόθηκε ακατανόητα για το Ελληνικό λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θα ανακληθεί αμέσως. Θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις που είναι απολύτως συμβατή με τη συμφωνία με τον επενδυτή» είχε τονίσει σε συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής επένδυσης που θα δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας. «Η επένδυση θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας για ένα έργο που θα αλλάξει η εικόνα της Αθήνας. Η απόφαση εκδόθηκε για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα γιατί ποτέ δεν ήθελε αυτή την επένδυση» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Φωτό: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΛΕΟΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 29 Οκτ 2020 | 15:56

Tα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός– Σενάριο για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός – Τα δύο σενάρια για τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 29 Οκτ 2020 | 13:06

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Σωτήρη Τσιόδρα: "Στηρίζει το κυβερνητικό ψέμα" - Ηχηρή απάντηση από Μητσοτάκη

Νέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Σωτήρη Τσιόδρα. Τον κατηγορεί ότι καλύπτει την κυβερνητική αδράνεια στα Μέσα Μεταφοράς. Απαράδεκτες οι επιθέσεις, λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 29 Οκτ 2020 | 12:14

Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα - Αύριο ο Μητσοτάκης ανακοινώνει και νέα μέτρα

Νέα μέτρα διάρκειας ενός μήνα ανακοινώνει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης - Σε lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη - Ανοιχτό το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 29 Οκτ 2020 | 07:51

Συνεδριάζει στις 11 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο.

28 Οκτ 2020 | 20:31

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έστω και τώρα να ανακοινώσει έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Κριτική στον πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του κορονοϊού

28 Οκτ 2020 | 20:28

Χαιρετισμός Μητσοτάκη στα βραβεία "Oxi Courage & Service Awards" στις ΗΠΑ: Σεβόμαστε την παρακαταθήκη του "Οχι"

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων "Oxi Courage & Service Awards"

ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ ΡΟΤΑ ΤΟ ORUC REIS 27 Οκτ 2020 | 07:32

Ερντογάν: Το ισλαμιστικό παραλήρημα κατά Μακρόν "ξύπνησε" την Ευρώπη

Άλλαξε πάλι ρότα το Oruc Reis, αλλά παραμένει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex - Υπό την πίεση ομοβροντίας αποδοκιμασιών ευρωπαΐων ηγετών ο Ερντογάν.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Οκτ 2020 | 20:56

Fake news άρθρο της Αυγής ότι Μητσοτάκης και Μαρέβα ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού

Άκυρο το δημοσίευμα της "Αυγής" ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και συγκεκριμένα του βουλευτή Έβρου, Σταύρου Κελέτση

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 18:37

Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα - Επιθετική δράση με θρησκευτικό μανδύα

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 26 Οκτ 2020 | 17:54

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη νέα κάρτα μέλους της ΝΔ παρέλαβε ο πρωθυπουργός [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε τη νέα κάρτα μέλους της ΝΔ από τα χέρια του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπρατάκου.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 26 Οκτ 2020 | 08:00

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.