Follow us

Έρευνα Eteron για τους νέους και την ακροδεξιά: Πόσοι υποστηρίζουν τη δικτατορία και πόσοι θεωρούν την Χρυσή Αυγή "πατριωτικό κόμμα"

Η ανάλυση του ινστιτούτου Eteron για τη λεγόμενη generation Z και την άκρα δεξιά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στις αντιλήψεις της λεγόμενης Generation Z για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα παρουσιάζει το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, αξιοποιώντας τα ευρήματα που προέκυψαν από το νέο ερευνητικό πρόγραμμα Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς.

Εξετάζεται κυρίως η επιρροή της άκρας δεξιάς μέσα από τη διερεύνηση του τι πιστεύουν οι νέοι και οι νέες για τη Χρυσή Αυγή, τη δικτατορία & τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα & τις ΜΚΟ, καθώς και τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών σε γάμο/τεκνοθεσία.

Ακολουθούν τρία από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας του Eteron, σε σχέση με την επιρροή της άκρας δεξιάς στη Gen Z:

Το 5,1% της Gen Z πιστεύει ότι η Χρυσή Αυγή ήταν ένα πραγματικά πατριωτικό κόμμα και προσέφερε πολλά στη χώρα.

Το 19% συμφωνεί & μάλλον συμφωνεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι ίσως προτιμότερη από τη δημοκρατία.

Ενα στα 4 μέλη της Gen Z συμφωνεί ότι για να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, είναι σωστό να γίνονται επαναπροωθήσεις στη θάλασσα ακόμη κι αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Έρευνα Eteron για τους νέους και την ακροδεξιά: Πόσοι υποστηρίζουν τη δικτατορία και πόσοι θεωρούν την Χρυσή Αυγή "πατριωτικό κόμμα"
Eteron
Eteron

"Το 5,1% της θετικής αποτίμησης για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή υποδηλώνει έναν πιο σκληρό πυρήνα επιρροής του νεοναζισμού, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 οι Σπαρτιάτες, με τη στήριξη του καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλία Κασιδιάρη, κατέγραψαν 7,8% στην ηλικιακή κατηγορία 17 - 24 ετών" σημειώνει στην ανάλυση του ο διεθυντής ερευνών της ΜΚΟ Κώστας Γούσης.

Διαβάστε Επίσης

Αναφορικά με τις απαντήσεις των νέων για τη δικτατορία υπογραμμίζει ότι το 19% των φιλο-δικτατορικών απόψεων αποτυπώνει την ύπαρξη ενός αντιδημοκρατικού πυρήνα στη νέα γενιά και φανερώνει ότι ένα τμήμα των μεγάλων ποσοστών δυσαρέσκειας για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα, εκτρέπεται σε ακροδεξιές απόψεις.

"Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνολική εκλογική επιρροή και των τριών ακροδεξιών κομμάτων (Σπαρτιάτες, Νίκη, Ελληνική Λύση) βρίσκεται αθροιστικά στο 12,6% στην ηλικιακή κατηγορία 17 - 24 ετών, συμπεραίνουμε ότι η εν δυνάμει ζώνη επιρροής της άκρας δεξιάς στη Gen Z είναι ευρύτερη της εκλογικής καταγραφής της" προσθέτει.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το 24,9% που συμφωνεί με τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα ακόμη κι αν κινδυνεύουν οι ζωές μεταναστών και προσφύγων, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για την εξοικείωση ενός τμήματος της νέας γενιάς με τη συνοριακή βία και τη συνακόλουθη παραίτηση από την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι θα ήταν λάθος να "διαβάσουμε" στα ευρήματα κάποια επέλαση της άκρας δεξιάς στη Generation Z. Από τα στοιχεία της έρευνας και από πλήθος άλλων ερευνών των τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνονται τα ξεκάθαρα πλειοψηφικά δημοκρατικά και αντιφασιστικά αντανακλαστικά της νέας γενιάς. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα και η δίκη της Χρυσής Αυγής φαίνεται να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των απόψεων και την πολιτικοποίηση των νεότερων ηλικιών.

Διαβάστε Επίσης

Η δυσαρέσκεια της Gen Z για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας, προσθέτει στην ανάλυση του ο Κώστας Γούσης, συνδέεται πλειοψηφικά με τάσεις για εμβάθυνση της δημοκρατίας και πιο ουσιαστική πολιτική συμμετοχή. Σε σχέση με τη στάση της Gen Z στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, παρά τη σοβαρή διείσδυση ακροδεξιών λογικών σε ένα περιβάλλον θεσμικών διακρίσεων και κανονικοποίησης του ακροδεξιού λόγου, η ξενοφοβία επιδρά λιγότερο στους νέους και τις νέες σε σχέση με τις μεγαλύτερες γενιές.

Σε ζητήματα όπως το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρη συμφωνία, ενώ η Gen Z υποστηρίζει σε συντριπτικό βαθμό τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, διαφωνώντας με τη θέση ότι "οι ΜΚΟ υπονομεύουν συνειδητά της εικόνα της Ελλάδας", κατηγορία που συχνά διατυπώνεται στο δημόσιο λόγο για τη στοχοποίησή τους.

Τέλος, σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι έχει διαμορφωθεί πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες υπέρ της θεσμοθέτησης του γάμου ανεξαρτήτως φύλου. Στη Gen Z καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνίας με τη θεσμοθέτηση του γάμου και την τεκνοθεσία ανεξαρτήτως του φύλου των γονέων, δείχνοντας ότι στα ζητήματα αυτά η νέα γενιά πρωταγωνιστεί στην αλλαγή νοοτροπίας και την ήττα της ακροδεξιάς ατζέντας.

Eteron

Η ανάλυση του Κώστα Γούση είναι διαθέσιμη στην διαδικτυακή σελίδα του Eteron.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΛΕΠΕΙ ΔΙΑΛΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 26 Φεβ 2024 | 19:34

Έφη Αχτσιόγλου: "Σε διαρκή φθορά και απαξία ο ΣΥΡΙΖΑ" - Αιχμές κατά Τσίπρα και Κασσελάκη

Η Έφη Αχτσιόγλου εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία μετάλλαξης - Απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 26 Φεβ 2024 | 19:14

Παύλος Πολάκης: Ανάρτηση με αιχμές κατά Τσίπρα - "Άραγε ποιος είχε δίκιο τελικά;"

Ο Παύλος Πολάκης προσπαθεί να... αυτοδικαιωθεί έναν χρόνο μετά τις στοχοποιήσεις δικαστικών και δημοσιογράφων

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 26 Φεβ 2024 | 18:50

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων o Κυριάκος Μητσοτάκης - Στη διάσκεψη Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας [Εικόνες]

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συμμετέχει στη διάσκεψη που διοργανώνει στο Παρίσι ο Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 26 Φεβ 2024 | 18:19

Κασσελάκης: Όλο το στάδιο φώναζε κάτω τα χέρια από τον Στέφανο - Λάθος του Τσίπρα να μην έρθει στο συνέδριο

Πώς σχολίασε ο Σ. Κασσελάκης την παρέμβαση Τσίπρα λίγο πριν το συνέδριο - Τι είπε για την υποψηφιότητα Γεροβασίλη - Τα επόμενα βήματά του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ 26 Φεβ 2024 | 18:14

Το μυστήριο με τον Κασσελάκη: Σήκωσε το χέρι στο συνέδριο για να ζητήσει τον λόγο ή να καταψηφίσει τον εαυτό του;

Οι δύο εκδοχές για τις φωτογραφίες με τον Στέφανο Κασσελάκη να σηκώνει το χέρι του στην ψηφοφορία της κοινής πρότασης Φάμελλου, Παππά και Γιώργου Τσίπρα.

ΔΙΕΘΥΝΤΗΣ MRB 26 Φεβ 2024 | 18:11

Δημήτρης Μαύρος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με πήλινα πόδια και χωρίς βιωσιμότητα

Μοιάζει με πίνακα του Νταλί ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 26 Φεβ 2024 | 18:11

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη δήλωση απασχόλησης των συνταξιούχων - Αναλυτικά οι οδηγίες του e-ΕΦΚΑ

Οι συνταξιούχοι που θα αμελήσουν να δηλώσουν την εργασία τους θα τιμωρηθούν με πρόστιμο που αντιστοιχεί σε παρακράτηση 12 συντάξεων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 26 Φεβ 2024 | 18:07

Νέα Δημοκρατία: Αυτοί είναι οι επικεφαλής Γραμματειών, με απόφαση Μητσοτάκη

Ποιοι ορίζονται ως επικεφαλής των Γραμματειών της ΝΔ, με αρμοδιότητα την οργανωτική και λειτουργική ανάπτυξη, κατεύθυνση και συντονισμό των τομέων δράσης τους

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 26 Φεβ 2024 | 17:51

Ανδρουλάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για διευθέτηση συμφερόντων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα, παγκοσμίως, μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, η Οξφόρδη, δεν είναι ιδιωτικά, αλλά αντιθέτως είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά

ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ 26 Φεβ 2024 | 16:53

Η απίθανη ατάκα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: "Πάμε Στέφανε να τελειώνουμε με τους συριζαίους"

Το περιστατικό διηγήθηκε στον Σκάι ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου που ήταν παρών στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Φεβ 2024 | 14:58

Το "κήρυγμα" Κασσελάκη σε νεαρή ρεπόρτερ έξω από το μπαρ στο Μοναστηράκι και η απάντηση του Λιάγκα [βίντεο]

Η έξοδος Κασσελάκη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο, η "συμβουλή" στους δημοσιογράφους και το φαρμακερό σχόλιο Λιάγκα.

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ 26 Φεβ 2024 | 14:42

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε "χρόνια πολλά" στον Ερντογάν - Εκλεισε τα 70 ο Τούρκος Πρόεδρος

"Χρόνια πολλά" για τα 70ά του γενέθλια ευχήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 26 Φεβ 2024 | 13:32

ΚΥΣΕΑ: Πράσινο φως για τη συμμετοχή της φρεγάτας "Ύδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ελλάδα θα συμμετέχει στην επιχείρηση "Aspides" με την φρεγάτα "Ύδρα" που θα αποπλεύσει προς την Ερυθρά Θάλασσα τις επόμενες ημέρες.