Έρευνα MRB για τις Ευρωεκλογές: Ποιος ωφελήθηκε από τη σχέση Ελλάδας - ΕΕ

Η άνοδος της τάσης αντιευρωπαϊσμού που εκδηλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα εμφανίζει σημαντικά και σταθερά σημάδια εξασθένισης.

ereuna-mrb-gia-tis-eurwekloges-poios-wfelithike-apo-ti-sxesi-elladas---ee
SHARE THIS
0
SHARES

Τα τελευταία χρόνια, από το 2010 μέχρι σήμερα, η στάση των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη και ειδικότερα την Ε.Ε. διαμορφώθηκε κυρίως από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια που συνέβαλλαν καθοριστικά στην αλλαγή στάσης των Ελλήνων πολιτών απέναντί της, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της MRB για λογαριασμό του Ιδρύματος Konrnad Adernauer που παρουσιάστηκε την Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. 

Η άνοδος της τάσης αντιευρωπαϊσμού που εκδηλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα εμφανίζει σημαντικά και σταθερά σημάδια εξασθένισης.

Η ομαλοποίηση στην σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε. οδηγεί σε σταθερή άμβλυνση των αρνητικών τοποθετήσεων των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και αντίστοιχα την συμμετοχή της στη ζώνη του Ευρώ. Έρευνα για την Ευρώπη - Μάϊος 2019 

 

Ωστόσο, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία στο «μυαλό» του Έλληνα πολίτη η σχέση με την Ε.Ε. είναι μάλλον «παθητική» με δόση καχυποψίας και κριτικής διάθεσης παρά ενεργητική.

Η ενισχυμένη εικόνα υπέρ της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να είναι ανοδική, αν η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης και οι πολίτες της χώρας εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι και να διατηρούν προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυξήθηκε το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι καλώς ενταχθήκαμε και καλώς παραμένουμε στην ΟΝΕ από το 27,4% στο 35,&%. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι κακώς ενταχθήκαμε αρχικώς στην Ευρωζώνη αλλά άπαξ και συνέβη πρέπει να παραμείνουμε μέλος, οι λεγόμενοι «εγκλωβισμένοι»,  αυξήθηκε από το 27,2% στο 43,7%. 

 

Το 58,2 των ερωτηθέντων θεωρεί ότι από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ περισσότερο ωφελημένη βγήκε η ΕΕ και μόλις το 26,3% θεωρεί ότι περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ελλάδα.

Για το μέλλον της χώρας μας εντός της ΕΕ, καταγράφονται 3 κατηγορίες. Οι «αισιόδοξοι», όσοι δηλαδή υποστηρίζουν ότι η ένταξή μας στην ΕΕ μας ωφέλησε και θα μας ωφελήσει και στο μέλλον, οι «απαισιόδοξοι», όσοι πιστεύουν ότι ωφεληθήκαμε στο παρελθόν αλλά δεν θα ωφεληθούμε στο μέλλον και οι «αντίθετοι» που θεωρούν ότι δεν μας ωφέλησε και ούτε πρόκειται, η συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Οι «αισιόδοξοι» κινούνται στο 54% και είναι κυρίως πολίτες άνω των 65 ετών, που έχουν λάβει ανώτερη ή κατώτερη μόρφωση και ψηφίζουν κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα. Οι «απαισιόδοξοι» (7%) πολίτες ηλικίας 50-64 χρόνων οι οποόι ζουν σε αγροτικές περιοχές και ψηφίζουν δεξιά ή κεντρώα κόμματα. Τέλος οι «αντίθετοι», πολίτες ηλικίας 45 – 54 ετών, είναι κάτοικοι αστικών περιοχών χωρίς πολιτικό προσανατολισμό. 

 

 

Για τη συνεισφορά της Ελλάδος στην ΕΕ οι Έλληνες σε ποσοστό 33,5%  πισεύουν ότι η «έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών κρατών και η επιβολή του ισχυρότερου» χαρακτηρίζει την ΕΕ.

Ενα 24,8%  θεωρεί «την υπερβολική παρέμβαση στην διακυβέρνηση των χωρών -μελών»,  με αλλο ένα 24% να θεωρεί την «ελευθερία μετακίνησης επιχειρήσεων, προσώπων και επαγγελμάτων», ως χαρακτηριστικό γνώριμα της Ένωσης.

 

Σε ποσοστό 43,2% πιστεύουν πως η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι η «ιστορία και ο πολιτισμός», σε ποσοστό 15% η «ενεργή συμμετοχή στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος» και σε ποσοστό 13,8% η «ασφάλεια, έλεγχος των εξωτερικών συνόρων».

Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ότι η ΕΈ δεν κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση» με μόλις το 33,4% να εκφράζει διαφορετική άποψη.  

 

 

 

Η ταυτότητα της Ερευνας

 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: MRB HELLAS S.A. (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ:3) Β. ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ: Konrnad Adernauer Stiftung Γ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ: Αποτύπωση των απόψεων των ψηφοφόρων σε θέματα που αφορούν στην στάση και απόψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα Δ. IΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Αντιπροσωπευτικό, βάσει της απογραφής ΕΣΥΕ 2011 ΦΥΛΟ: Άνδρες 48,9% - Γυναίκες 51,1,% ΗΛΙΚΙΑ: 17 και άνω Ε. ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1001 άτομα ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Πανελλαδική (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αστικές, Ημιαστικές, Αγροτικές περιοχές) ο ΣΤ. ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: 10-15 Μαΐου 2019 Ζ. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Στρωματοποιημένη Πανελλαδική Δειγματοληψία. Το δείγμα των περιοχών κατανέμεται στην χώρα λαμβάνοντας υπόψην πλήρως την αναλογική αντιπροσωπευτικότητα ως προς την αστικότητα και τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά. Ως προς το φύλο και την ηλικία τηρούνται ποσοστώσεις με βάση τα στοιχεία της απογραφής από την ΕΣΥΕ. Η έρευνα διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που ορίζουν ο ΣΕΔΕΑ, η WAPOR & η ΕSOMAR, μέλος των οποίων είναι η ΜRB Hellas S.A. Η. ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνική έρευνα 

 Κατεβάστε από εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook