Ερευνα PEW: Οι Έλληνες εμπιστεύονται πιο πολύ τον Πούτιν από τον Τραμπ

Η εικόνα της Ρωσίας είναι ισχυρότερη στο Βιετνάμ, την Ελλάδα και τις Φιλιππίνες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ερευνα PEW: Οι Έλληνες εμπιστεύονται πιο πολύ τον Πούτιν από τον Τραμπ

Σε όλο τον κόσμο, λίγοι άνθρωποι εμπιστεύονται τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι κάνει το σωστό όταν πρόκειται για διεθνείς υποθέσεις. Παγκόσμια ο μέσος όρος περίπου ένας στους 4 (26%) δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Ρώσο ηγέτη.

Ωστόσο, οι αμφιβολίες για τον χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τις αντιλήψεις της Ρωσίας ως κίνδυνος για την ασφάλεια. Σε 37 χώρες, ένας μέσος όρος 31% περιγράφει τη δύναμη και την επιρροή της Ρωσίας ως σοβαρή απειλή για τη χώρα τους - όμοια με το μέσο ποσοστό που λέει το ίδιο για την Κίνα και παρόμοιο με το μέσο μερίδιο (35%) που βλέπει την εξουσία και την επιρροή της Αμερικής ως μια μεγάλη απειλή.

Με βάση την έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που δείχνουν εμπιστοσύνη στον Πούτιν, όσον αφορά τις διεθνείς υποθέσεις, σε ποσοστό 50% για τον Πούτιν και σε ποσοστό 19% για τον Τραμπ.

Ερευνα PEW: Οι Έλληνες εμπιστεύονται πιο πολύ τον Πούτιν από τον Τραμπ


Σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η εικόνα της Ρωσίας είναι ισχυρότερη στο Βιετνάμ, την Ελλάδα και τις Φιλιππίνες.

Ερευνα PEW: Οι Έλληνες εμπιστεύονται πιο πολύ τον Πούτιν από τον Τραμπ - εικόνα 2

Και στις τρεις χώρες, περισσότερο από το ήμισυ του κοινού έχει θετική άποψη για τη Ρωσία. Στην Ελλάδα, η αξιολόγηση της ευνοϊκής θέσης της Ρωσίας παρέμεινε σταθερή, κυμαινόμενη λίγο παραπάνω από έξι σε δέκα, δεδομένου ότι το Κέντρο Έρευνας Pew άρχισε να το μετρά το 2012. Ανέρχεται σήμερα στο 64%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ποσοστό 30% πιστεύει ότι η ρωσική κυβέρνηση σέβεται την προσωπική ελευθερία του λαού της. Στη Βόρεια Αμερική, τόσο οι ΗΠΑ (80%) όσο και ο Καναδάς (73%) αισθάνονται έντονα ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν σέβεται τις πολιτικές ελευθερίες. Στην Ευρώπη, περίπου οκτώ στα δέκα αισθάνονται τον ίδιο τρόπο στη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Οι Έλληνες θεωρούν ότι η Ρωσία προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες σε ενα ποσοστό της τάξης του 43%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που εμπιστεύονται περισσότερο τον Πούτιν, όσον αφορά τις διεθνείς υποθέσεις, με ποσοστό 50% για Πούτιν και 19% για Τραμπ. Η Ελλάδα, ο Λίβανος και το Βιετνάμ βρίσκονται ψηλά στη λίστα, δηλώνοντας την ισχυρή πεποίθησή τους.

Ερευνα PEW: Οι Έλληνες εμπιστεύονται πιο πολύ τον Πούτιν από τον Τραμπ - εικόνα 3

Οσον αφορά την πολιτική ιδεολογία 11 από τις 21 χώρες, βρίσκονται πιο κοντά στον Πούτιν. Αυτό παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου το 39% αυτών που συμμετείχαν έδειξαν να είναι με το μέρος του Πούτιν, όπως και στην Ελλάδα και την Αυστραλία.
Σε 12 χώρες, οι ηλικίες των 50 ετών και άνω έχουν πολύ πιο αρνητικές απόψεις για τη Ρωσία από ό, τι οι 18 έως 29 ετών. Σε 11 άλλες χώρες, οπουδήποτε από το 40% έως το 60% περίπου αυτών των 50 και άνω έκφέρουν αποψη για τη Ρωσία.

Οι άνδρες τείνουν να προτιμούν τη Ρωσία περισσότερο από τις γυναίκες: Σε επτά έθνη, το ποσοστό των αντρών που αισθάνονται θερμά για τη Ρωσία είναι από 7 έως 17 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό των γυναικών που αισθάνονται τον ίδιο τρόπο. Αυτό το κενό μεταξύ των φύλων είναι πιο έντονο στη Γαλλία (χάσμα 17 μονάδων) και στη Γερμανία (14 μονάδες).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 17 Απρ 2021 | 20:33

Συνάντηση Κορυφής Μπάιντεν - Πούτιν: Η Βιέννη θέτει υποψηφιότητα για να την φιλοξενήσει

Πέραν της Αυστρίας, την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν αυτή την Συνάντηση Κορυφής, έχουν εκδηλώσει η Φινλανδία και η Ελβετία.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 13 Απρ 2021 | 20:08

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν: Συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος ζήτησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμβάλει στη "μείωση των εντάσεων"

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ 10 Μαϊ 2021 | 21:47

Φόρουμ Δελφών-Τζέφρι Πάιατ: "Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ να ανέβουν επίπεδο"

"Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ 10 Μαϊ 2021 | 21:37

Φόρουμ Δελφών - Χόλεν: Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έχει υπονομεύσει τα αμερικανά συμφέροντα

Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έχει υπονομεύσει τα αμερικανά συμφέροντα, είπε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρις Βαν Χόλεν

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 21:15

ΥΠΕΞ για επεισόδια στα Ιεροσόλυμα: Εκκληση προς όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη χρήση βίας

Η Ελλάδα απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ 10 Μαϊ 2021 | 20:36

Γιάννης Λαγός: Δεν ασκεί έφεση κατά της έκδοσής του στην Ελλάδα - Λήγει η προθεσμία

Μετά τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, ο Χρήστος Παππάς είναι ο μόνος που ακόμα αναζητείται από τις αρχές.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 19:45

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί

Μήνυμα Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Γιάνες Γιάνσα - Αιχμές κατά της Τουρκίας για Κυπριακό και μεταναστευτικό.

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 10 Μαϊ 2021 | 16:44

Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Αναμένω το πράσινο πιστοποιητικό έως τέλη Ιουνίου

Πάνω από 1.000 ομιλητές από 42 χώρες - Κοινή συζήτηση Μητσοτάκη και Σάντσεθ με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ" 10 Μαϊ 2021 | 16:03

Τσίπρας με ΔΟΕ: Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με τη ΔΟΕ σημείωσε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά.

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΝΤΣΕΘ 10 Μαϊ 2021 | 15:56

Μητσοτάκης: Η αναπάντεχη αναφορά στον Θερβάντες που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το θάρρος του μεγαλύτερου Ισπανού μυθιστοριογράφου, του οποίου το χέρι έμεινε παράλυτο μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 10 Μαϊ 2021 | 14:37

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Σάντσεθ: Προτεραιότητα το Πράσινο Πιστοποιητικό

Οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ - Στο επίκεντρο το ευρωπαϊκό "πράσινο πιστοποιητικό" και οι πατέντες των εμβολίων.

ΓΙΑ ΤΟ 8ΩΡΟ 10 Μαϊ 2021 | 14:11

Τα ΝΕΑ "σφάζουν" Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου: Αλλα ψήφιζαν ως ΠΑΣΟΚ άλλα λένε ως ΣΥΡΙΖΑ

Η εφημερίδα Τα Νέα σφάζει με το μπαμπάκι τα (σήμερα) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου για το ελαστικό ωράριο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ THINK TANK 10 Μαϊ 2021 | 13:38

Αιχμές Σαμαρά για το μέλλον της Ευρώπης: Η ακροδεξιά υπονομεύει τη δημοκρατία, η ακροαριστερά την κοινωνική συνοχή

Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός είναι μέλος του think tank, το οποίο αποτελεί την επίσημη δεξαμενή σκέψεων και συζητήσεων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.