Εργασιακό νομοσχέδιο - Γεραπετρίτης: Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο

"Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ψηφιακή κάρτα εργασίας έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχεται η εργασία" σημείωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γεραπετρίτης: Ναι, ο Μητσοτάκης έχει καταλήξει για τον Πρόεδρο

"Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι υπάρχει μία απόλυτη προστασία σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κληθείς να σχολιάσει αρχικά τα σχετικά με το Συνέδριο περί γονιμότητας, στην εκπομπή "Από τις Έξι" της ΕΡΤ1.

"Είναι αυτονόητο ότι σε μία δημοκρατική φιλελεύθερη κοινωνία μπορεί ο καθένας να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς περιορισμό και χωρίς να υπάρχει ως προς αυτό καμία αντίδραση. Από την άλλη πλευρά, όταν αυτό κινείται στη δημόσια σφαίρα και περιβάλλεται κι από μία δημόσια περιβολή, αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Είναι αυτονόητο ότι ο τρόπος με τον οποίο κοινοποιήθηκε η προβολή του Συνεδρίου ήταν εντελώς έξω από τα όρια τα οποία επιτρέπονται και γι αυτό το λόγο ορθώς απεσύρθη το Συνέδριο και δεν θα έχουμε αυτού του τύπου τις συζητήσεις".

Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως "το περιεχόμενο κάθε Συνεδρίου διαμορφώνεται δυναμικά δεν είναι εξαρχής το πρόγραμμα διαμορφωμένο οπότε συν τω χρόνω όταν βλέπει ο κάθε συμμετέχων ποιος είναι ο προσανατολισμός, ποιοι είναι οι συμμετέχοντες και ποια είναι η θεματολογία, τότε αντιδρά στα ερεθίσματα αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Καταλαβαίνετε ότι όταν κάποιος δηλώνει συμμετοχή σε ένα συνέδριο ή όταν κάποιος δίνει αιγίδα δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο. Όταν αυτό καθίσταται δημόσιο κτήμα τότε αντιδρά και μπορεί βεβαίως να αποσύρει τη συμμετοχή του και ορθώς έπραξαν εκείνοι οι οποίοι αποφάσισαν να αποσυρθούν, με αποτέλεσμα τελικώς την ακύρωση του Συνεδρίου", είπε.

Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ωστόσο ότι "το ζήτημα της υπογεννητικότητας και το δημογραφικό εν γένει αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δυναμιτίζει και την κοινωνική συνοχή. Είναι κάτι το οποίο για εμάς είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα. Θυμίζω ότι αναβαθμίστηκε εντός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το υφυπουργείο που αφορά την Οικογένεια.

Θα υπάρχει ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο θα καταπολεμά τις παθογόνες αιτίες, τις ρίζες δηλαδή του προβλήματος και θα ενθαρρύνει τη δυνατότητα να αποκτούν οι άνθρωποι περισσότερα παιδιά. Και να καταπολεμήσουμε βεβαίως και τη γήρανση του πληθυσμού, η οποία αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα".

Για τα εργασιακά

"Όπως καταλαβαίνετε στον πολιτικό λόγο πάντοτε θα ακούγονται υπερβολές", τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα έντασης μέσα στο οποίο συζητείται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. "Στην προκειμένη όμως περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου αισθάνομαι ότι πραγματικά έχουμε ξεφύγει από το μέτρο".

Επεσήμανε μάλιστα αναλυτικά ότι στη σημερινή κατάσταση την οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει "έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία, εργοδοτικούς καταναγκασμούς, έχουμε μεγάλες υπερβολές σε ό,τι αφορά τις συνδικαλιστικές καταχρήσεις".

Η κυβέρνηση, όπως είπε, φέρνει ένα νομοσχέδιο "το οποίο στο 90%, δε θα πω στο 99%, αποτελεί αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων. Ποιες είναι οι εγγυήσεις αυτές: έχουμε πρώτα απ' όλα εργοδοτικό έλεγχο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ψηφιακή κάρτα εργασίας έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχεται η εργασία. Να μη μπορεί πλέον δηλαδή ο εργοδότης να καταναγκάζει υποδηλωμένα τον εργαζόμενο να δουλεύει.

'Αρα αυτό θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο μέσω της Εργάνης για να μην έχουμε τέτοιου τύπου φαινόμενα". Πρόσθεσε ότι θα γίνεται ενισχυμένος έλεγχος και από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας το οποίο αποκτά αυτοδυναμία έτσι ώστε να μπορεί να ασκεί τη δική του πολιτική.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως "έχουμε κατοχύρωση δικαιωμάτων εργαζομένων. Ποιος αλήθεια διαφωνεί στο να έχουμε άδεια πατρότητας που δεν είχαμε ποτέ, προστασία από απόλυση του νέου πατέρα; Ποιος αμφιβάλλει ότι είναι σωστό να εξομοιώνονται οι εργατοτεχνίτες με τους κοινούς εργαζομένους που δεν προστατεύονταν ποτέ; Ή επίσης τα παιδιά τα οποία δούλευαν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ή οι φροντιστές; Ποιος αμφιβάλλει ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο δικαίωμα του πολίτη, του εργαζόμενου, όταν δεν εργάζεται να μπορεί να αποσυνδέεται από την εργασία του; Που είναι το πιο βασικό στοιχείο αλλοτρίωσης.

Εγώ όταν δεν εργάζομαι δεν θέλω να είμαι διαθέσιμος μέσω του τηλεφώνου ή μέσω του e mail. Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται αυτό. Έχουμε προστασία από τη βία και την παρενόχληση. Εισάγεται καθυστερημένα η Σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που προστατεύει από κάθε μορφή εργοδοτικής βίας. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που διαφωνεί σ' αυτό", διερωτήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης.

Υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης και της αυτοδυναμίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που καθίσταται εντελώς ανεξάρτητο ώστε να χαράσσει την πολιτική των ελέγχων. "Δεν λογοδοτεί στην κυβέρνηση και δεν θα μπορεί να υπάρχει κανενός είδους πελατειακή συναλλαγή, θα λειτουργούν όλα τα μέλη ως αδιάφθοροι, θα βρίσκονται μέσα στην καρδιά της εργασίας και για πρώτη φορά με ηλεκτρονικά μέσα, σε πραγματικό χρόνο ελέγχονται όλες οι εργοδοτικές καταχρήσεις".

Περνώντας στα δύο ζητήματα που έχουν προκαλέσει την ένταση είπε: "το πρώτο έχει να κάνει με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το δεύτερο με το συνδικαλισμό".

Αναφορικά με το δεύτερο ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως "υπάρχει συνήθως μία συνδικαλιστική μειοψηφία η οποία καθορίζει τις τύχες του συνόλου του σώματος των εργαζομένων. Διαφωνούμε πραγματικά με το να υπάρχει μητρώο στο οποίο να εγγράφονται οι συνδικαλιστικοί φορείς έτσι ώστε να μη λειτουργούν άναρχα ή με το δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έτσι ώστε να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις από μία ελάχιστη μειοψηφία αλλά να υπάρχει ευρεία αντιπροσώπευση στις αποφάσεις;".

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε όσα καινούργια εισάγονται είναι να μην υπάρχει και η δυνατότητα να επαναπροκηρυχθεί μία απεργία η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη καθώς και ότι εισάγεται ένας όρος ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος π.χ. στις μεταφορές. Κατά τη συνήθη φορά των πραγμάτων, το ένα τρίτο των εργαζομένων, ώστε να μην έχουμε πλήρη παράλυση της κοινωνίας και της αγοράς επειδή αποφασίζουν να απεργήσουν ένας ελάχιστος αριθμός συνδικαλιστών. "Θα πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως και οι κοινωνική συνέχεια όταν δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας απεργία", τόνισε.

Όσον αφορά το θέμα της διευθέτησης του χρόνου είπε ότι "με πρωτοβουλία του εργαζόμενου και μόνο με τη συναίνεσή του είναι δυνατόν να καθορίζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το ωράριο της απασχόλησής του. Δεν είναι ο εργοδότης ο οποίος το προτείνει. Είναι ο εργαζόμενος και είναι ο εργαζόμενος επειδή θα θελήσει ενδεχομένως ο ίδιος για λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς, για οποιοδήποτε λόγο, να διαμορφώσει ένα διαφορετικό πλαίσιο εργασίας. Δεν επηρεάζεται ούτε ο τρόπος της αμοιβής, όπως εντελώς εσφαλμένα δίδεται προς τα έξω, ούτε επηρεάζεται ο συνολικός χρόνος εργασίας. Ούτως ή άλλως δεν θα μπορέσουμε να παρεκκλίνουμε και από το 8ωρο και από τις 40 ώρες εβδομαδιαίως", τόνισε.

Ως προς τη ρεαλιστική εφαρμογή όσων προβλέπονται ο υπουργός Επικρατείας είπε πως ο εργαζόμενος, είναι αυτό που προτείνει και από την πλευρά του το Κράτος, αναλαμβάνει διά των ανεξάρτητων οργάνων τον πλήρη έλεγχο. "Εμείς αναλαμβάνουμε ότι θα υπάρχει ένας πλήρης ψηφιακός έλεγχος έτσι ώστε ούτε καταναγκασμός να υπάρχει από τον εργοδότη, ούτε να υπάρχει έστω και μία ώρα παραπάνω την οποία ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν θα τη θελήσει. Σ' ένα πράγματι άναρχο εργασιακό τοπίο εμείς ερχόμαστε επιτέλους και βάζουμε μία τάξη". Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρόκειται για ρυθμίσεις που ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και τις διευκολύνσεις

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι πρόκειται για μία συζήτηση που γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και σε όλο τον κόσμο. Αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει μία σταδιακή απελευθέρωση της δραστηριότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Και όπως τόνισε, είναι απολύτως λογικό αφού είναι διαφορετικό το επίπεδο κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κομμάτι που αφορά στις διευκολύνσεις εξήγησε πως αφορά τη σταδιακή αποκατάσταση της πλήρους ελευθερίας στην κίνηση και τη δράση όσων έχουν εμβολιαστεί, ενώ είναι μια ξεχωριστή κουβέντα που αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολίων. Όπως είπε για τα ζητήματα αυτά θα υπάρξει τις αμέσως επόμενες μέρες δημοσιοποίηση της έκθεσης από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που θα θέτει το πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους και συν τω χρόνω θα είμαστε έτοιμοι για να εισάγουμε τη σχετική ρύθμιση.

Κλείνοντας είπε πως θα περιλαμβάνει αφενός ορισμένες δυνατότητες οι οποίες θα επιφυλάσσονται χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς μεγαλύτερη πίεση σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί (ήδη σε έναν βαθμό συμβαίνει αυτό όπως π.χ. στα ταξίδια σε νησί), μπορεί να αφορά τη χρήση της μάσκας κλπ..

Αφετέρου για την υποχρεωτικότητα είπε πως είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες εκείνες που αποτελούν στην πραγματικότητα πηγή για την τυχόν μετάδοση σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι υγειονομικές μονάδες ή οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να είναι πολύ πιο προστατευμένες από τις γενικές υποδομές.

Για τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Όσον αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και το αν κρατά μεγάλο καλάθι για την επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε: "Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ισχυρότερη διπλωματική θέση που έχει βρεθεί στη Μεταπολίτευση, με πολύ ισχυρές πολυμερείς διπλωματικές σχέσεις και συμφωνίες, με ερείσματα όχι μόνο στην ΕΕ και υπερατλαντικά αλλά και περιφερειακά εκεί που παραδοσιακά ήμασταν διπλωματικά αδύναμοι. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ένας πολύ ισχυρός πόλος. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία αντικειμενική γεωγραφία την οποία θα πρέπει να υποστηρίξουμε, είμαστε γείτονες με την Τουρκία και στο μέτρο που οι κανόνες καλής γειτονίας το επιβάλλουν θα πρέπει να συζητάμε".

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της επανέναρξης των διευρευνητικών επαφών μετά από πέντε χρόνια αλλά και του ότι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν. "Είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε με ειλικρίνεια για τα θέματα τα οποία διαφωνούμε", είπε επίσης τονίζοντας πως θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να μπορέσουμε να βρούμε ένα modus vivendi, υπό την προϋπόθεση του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αποφυγής εχθροπαθών πράξεων και ρητορίας ώστε να εδραιωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ 29 Ιουν 2021 | 14:31

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα και γήπεδα από 15 Ιουλίου

Σε δύο κατηγορίες θα χωρίζονται πλέον οι χώροι ψυχαγωγικού χαρακτήρα - Ποιες οι διευκολύνσεις των εμβολιασμένων

ΠΟΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ 29 Ιουν 2021 | 07:40

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα "covid free" εστιατόρια: Ελεύθερα για εμβολιασμένους, μόνο με self test οι ανεμβολίαστοι

Στις 12:30 το μεσημέρι οι υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 25 Ιουλ 2021 | 13:50

Αναστασιάδης: "Δεν θα δεχτώ προαπαιτούμενα για να πάω σε συνομιλίες - Κόκκινη γραμμή οι παράμετροι του ΟΗΕ"

"Στόχος τους είναι τα δύο κράτη. Πού θα κάνουν υποχωρήσεις; Στα στρατεύματα;", αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης

25 Ιουλ 2021 | 08:09

Προεδρικό Μέγαρο: Τα "πηγαδάκια" και οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών στο κιόσκι

Οι εξελίξεις στην πανδημία και τα εθνικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ 24 Ιουλ 2021 | 20:44

Σακελλαροπούλου για επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: "Συμπαράσταση στην Κύπρο, αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία"

Με ανάκρουση του εθνικού ύμνου ξεκίνησε η δεξίωση για την 47η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 24 Ιουλ 2021 | 19:31

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα

"Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας", αναφέρουν δπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ 24 Ιουλ 2021 | 15:12

Πέτσας: Όχι στην απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε λιανεμπόριο - "Πρόβλημα διασποράς στους μεικτούς χώρους"

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στα καταστήματα του λιανεμπορίου, ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας

«ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1974 ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ» 24 Ιουλ 2021 | 14:48

ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: "Συνεχής αγώνας, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα"

"Μόνη πολιτική πυξίδα η προστασία των ελευθεριών και της κοινωνικής ευθύνης", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΡΑ 25 24 Ιουλ 2021 | 14:36

ΜέΡΑ 25: Ανεξαρτητοποίηση Αδάμου - Σοβαρές αιχμές κατά του Γ. Βαρουφάκη για αυταρχικές συμπεριφορές

"Δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι", δηλώνει η Κωνσταντίνα Αδάμου -"Οι όμορφες εξαγγελίες είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου"

ΟΧΙ ΣΤΙΣ «ΔΙΠΡΟΣΩΠΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ» 24 Ιουλ 2021 | 12:16

Μητσοτάκης: "Στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται αμφισβήτηση της επιστήμης - Η φημολογία δεν είναι ιδεολογία"

Στην πανδημία αναφέρεται στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΚΛΗΘΕΙ 24 Ιουλ 2021 | 12:00

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Γιατροί, νοσηλευτές, θύματα της τρομοκρατίας και του φασισμού απόψε στο Προεδρικό

Συμβολικές παρουσίες όπως η Μάγδα Φύσσα, η Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο Γιώργος Μομφεράτος, γιατροί και νοσηλευτές στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για την 47η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ OPEN 24 Ιουλ 2021 | 11:34

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα απέκλεια απόλυση εργαζόμενου που επιμένει να είναι ανεμβολίαστος [Βίντεο]

Δεν θα απέκλεια μια απόλυση σε μια επιχείρηση που ο εργαζόμενος επιμένει να είναι ανεμβολίαστος, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ 24 Ιουλ 2021 | 09:27

Βουλή: Kατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή