Follow us

Εργασιακό νομοσχέδιο - Γεραπετρίτης: Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο

"Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ψηφιακή κάρτα εργασίας έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχεται η εργασία" σημείωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γεραπετρίτης: Ναι, ο Μητσοτάκης έχει καταλήξει για τον Πρόεδρο

"Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι υπάρχει μία απόλυτη προστασία σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κληθείς να σχολιάσει αρχικά τα σχετικά με το Συνέδριο περί γονιμότητας, στην εκπομπή "Από τις Έξι" της ΕΡΤ1.

"Είναι αυτονόητο ότι σε μία δημοκρατική φιλελεύθερη κοινωνία μπορεί ο καθένας να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς περιορισμό και χωρίς να υπάρχει ως προς αυτό καμία αντίδραση. Από την άλλη πλευρά, όταν αυτό κινείται στη δημόσια σφαίρα και περιβάλλεται κι από μία δημόσια περιβολή, αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Είναι αυτονόητο ότι ο τρόπος με τον οποίο κοινοποιήθηκε η προβολή του Συνεδρίου ήταν εντελώς έξω από τα όρια τα οποία επιτρέπονται και γι αυτό το λόγο ορθώς απεσύρθη το Συνέδριο και δεν θα έχουμε αυτού του τύπου τις συζητήσεις".

Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως "το περιεχόμενο κάθε Συνεδρίου διαμορφώνεται δυναμικά δεν είναι εξαρχής το πρόγραμμα διαμορφωμένο οπότε συν τω χρόνω όταν βλέπει ο κάθε συμμετέχων ποιος είναι ο προσανατολισμός, ποιοι είναι οι συμμετέχοντες και ποια είναι η θεματολογία, τότε αντιδρά στα ερεθίσματα αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Καταλαβαίνετε ότι όταν κάποιος δηλώνει συμμετοχή σε ένα συνέδριο ή όταν κάποιος δίνει αιγίδα δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο. Όταν αυτό καθίσταται δημόσιο κτήμα τότε αντιδρά και μπορεί βεβαίως να αποσύρει τη συμμετοχή του και ορθώς έπραξαν εκείνοι οι οποίοι αποφάσισαν να αποσυρθούν, με αποτέλεσμα τελικώς την ακύρωση του Συνεδρίου", είπε.

Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ωστόσο ότι "το ζήτημα της υπογεννητικότητας και το δημογραφικό εν γένει αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δυναμιτίζει και την κοινωνική συνοχή. Είναι κάτι το οποίο για εμάς είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα. Θυμίζω ότι αναβαθμίστηκε εντός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το υφυπουργείο που αφορά την Οικογένεια.

Θα υπάρχει ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο θα καταπολεμά τις παθογόνες αιτίες, τις ρίζες δηλαδή του προβλήματος και θα ενθαρρύνει τη δυνατότητα να αποκτούν οι άνθρωποι περισσότερα παιδιά. Και να καταπολεμήσουμε βεβαίως και τη γήρανση του πληθυσμού, η οποία αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα".

Για τα εργασιακά

"Όπως καταλαβαίνετε στον πολιτικό λόγο πάντοτε θα ακούγονται υπερβολές", τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα έντασης μέσα στο οποίο συζητείται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. "Στην προκειμένη όμως περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου αισθάνομαι ότι πραγματικά έχουμε ξεφύγει από το μέτρο".

Επεσήμανε μάλιστα αναλυτικά ότι στη σημερινή κατάσταση την οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει "έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία, εργοδοτικούς καταναγκασμούς, έχουμε μεγάλες υπερβολές σε ό,τι αφορά τις συνδικαλιστικές καταχρήσεις".

Η κυβέρνηση, όπως είπε, φέρνει ένα νομοσχέδιο "το οποίο στο 90%, δε θα πω στο 99%, αποτελεί αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων. Ποιες είναι οι εγγυήσεις αυτές: έχουμε πρώτα απ' όλα εργοδοτικό έλεγχο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ψηφιακή κάρτα εργασίας έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχεται η εργασία. Να μη μπορεί πλέον δηλαδή ο εργοδότης να καταναγκάζει υποδηλωμένα τον εργαζόμενο να δουλεύει.

'Αρα αυτό θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο μέσω της Εργάνης για να μην έχουμε τέτοιου τύπου φαινόμενα". Πρόσθεσε ότι θα γίνεται ενισχυμένος έλεγχος και από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας το οποίο αποκτά αυτοδυναμία έτσι ώστε να μπορεί να ασκεί τη δική του πολιτική.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως "έχουμε κατοχύρωση δικαιωμάτων εργαζομένων. Ποιος αλήθεια διαφωνεί στο να έχουμε άδεια πατρότητας που δεν είχαμε ποτέ, προστασία από απόλυση του νέου πατέρα; Ποιος αμφιβάλλει ότι είναι σωστό να εξομοιώνονται οι εργατοτεχνίτες με τους κοινούς εργαζομένους που δεν προστατεύονταν ποτέ; Ή επίσης τα παιδιά τα οποία δούλευαν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ή οι φροντιστές; Ποιος αμφιβάλλει ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο δικαίωμα του πολίτη, του εργαζόμενου, όταν δεν εργάζεται να μπορεί να αποσυνδέεται από την εργασία του; Που είναι το πιο βασικό στοιχείο αλλοτρίωσης.

Εγώ όταν δεν εργάζομαι δεν θέλω να είμαι διαθέσιμος μέσω του τηλεφώνου ή μέσω του e mail. Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται αυτό. Έχουμε προστασία από τη βία και την παρενόχληση. Εισάγεται καθυστερημένα η Σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που προστατεύει από κάθε μορφή εργοδοτικής βίας. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που διαφωνεί σ' αυτό", διερωτήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης.

Υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης και της αυτοδυναμίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που καθίσταται εντελώς ανεξάρτητο ώστε να χαράσσει την πολιτική των ελέγχων. "Δεν λογοδοτεί στην κυβέρνηση και δεν θα μπορεί να υπάρχει κανενός είδους πελατειακή συναλλαγή, θα λειτουργούν όλα τα μέλη ως αδιάφθοροι, θα βρίσκονται μέσα στην καρδιά της εργασίας και για πρώτη φορά με ηλεκτρονικά μέσα, σε πραγματικό χρόνο ελέγχονται όλες οι εργοδοτικές καταχρήσεις".

Περνώντας στα δύο ζητήματα που έχουν προκαλέσει την ένταση είπε: "το πρώτο έχει να κάνει με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το δεύτερο με το συνδικαλισμό".

Αναφορικά με το δεύτερο ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως "υπάρχει συνήθως μία συνδικαλιστική μειοψηφία η οποία καθορίζει τις τύχες του συνόλου του σώματος των εργαζομένων. Διαφωνούμε πραγματικά με το να υπάρχει μητρώο στο οποίο να εγγράφονται οι συνδικαλιστικοί φορείς έτσι ώστε να μη λειτουργούν άναρχα ή με το δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έτσι ώστε να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις από μία ελάχιστη μειοψηφία αλλά να υπάρχει ευρεία αντιπροσώπευση στις αποφάσεις;".

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε όσα καινούργια εισάγονται είναι να μην υπάρχει και η δυνατότητα να επαναπροκηρυχθεί μία απεργία η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη καθώς και ότι εισάγεται ένας όρος ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος π.χ. στις μεταφορές. Κατά τη συνήθη φορά των πραγμάτων, το ένα τρίτο των εργαζομένων, ώστε να μην έχουμε πλήρη παράλυση της κοινωνίας και της αγοράς επειδή αποφασίζουν να απεργήσουν ένας ελάχιστος αριθμός συνδικαλιστών. "Θα πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως και οι κοινωνική συνέχεια όταν δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας απεργία", τόνισε.

Όσον αφορά το θέμα της διευθέτησης του χρόνου είπε ότι "με πρωτοβουλία του εργαζόμενου και μόνο με τη συναίνεσή του είναι δυνατόν να καθορίζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το ωράριο της απασχόλησής του. Δεν είναι ο εργοδότης ο οποίος το προτείνει. Είναι ο εργαζόμενος και είναι ο εργαζόμενος επειδή θα θελήσει ενδεχομένως ο ίδιος για λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς, για οποιοδήποτε λόγο, να διαμορφώσει ένα διαφορετικό πλαίσιο εργασίας. Δεν επηρεάζεται ούτε ο τρόπος της αμοιβής, όπως εντελώς εσφαλμένα δίδεται προς τα έξω, ούτε επηρεάζεται ο συνολικός χρόνος εργασίας. Ούτως ή άλλως δεν θα μπορέσουμε να παρεκκλίνουμε και από το 8ωρο και από τις 40 ώρες εβδομαδιαίως", τόνισε.

Ως προς τη ρεαλιστική εφαρμογή όσων προβλέπονται ο υπουργός Επικρατείας είπε πως ο εργαζόμενος, είναι αυτό που προτείνει και από την πλευρά του το Κράτος, αναλαμβάνει διά των ανεξάρτητων οργάνων τον πλήρη έλεγχο. "Εμείς αναλαμβάνουμε ότι θα υπάρχει ένας πλήρης ψηφιακός έλεγχος έτσι ώστε ούτε καταναγκασμός να υπάρχει από τον εργοδότη, ούτε να υπάρχει έστω και μία ώρα παραπάνω την οποία ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν θα τη θελήσει. Σ' ένα πράγματι άναρχο εργασιακό τοπίο εμείς ερχόμαστε επιτέλους και βάζουμε μία τάξη". Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρόκειται για ρυθμίσεις που ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και τις διευκολύνσεις

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι πρόκειται για μία συζήτηση που γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και σε όλο τον κόσμο. Αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρξει μία σταδιακή απελευθέρωση της δραστηριότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Και όπως τόνισε, είναι απολύτως λογικό αφού είναι διαφορετικό το επίπεδο κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κομμάτι που αφορά στις διευκολύνσεις εξήγησε πως αφορά τη σταδιακή αποκατάσταση της πλήρους ελευθερίας στην κίνηση και τη δράση όσων έχουν εμβολιαστεί, ενώ είναι μια ξεχωριστή κουβέντα που αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολίων. Όπως είπε για τα ζητήματα αυτά θα υπάρξει τις αμέσως επόμενες μέρες δημοσιοποίηση της έκθεσης από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που θα θέτει το πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους και συν τω χρόνω θα είμαστε έτοιμοι για να εισάγουμε τη σχετική ρύθμιση.

Κλείνοντας είπε πως θα περιλαμβάνει αφενός ορισμένες δυνατότητες οι οποίες θα επιφυλάσσονται χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς μεγαλύτερη πίεση σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί (ήδη σε έναν βαθμό συμβαίνει αυτό όπως π.χ. στα ταξίδια σε νησί), μπορεί να αφορά τη χρήση της μάσκας κλπ..

Αφετέρου για την υποχρεωτικότητα είπε πως είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες εκείνες που αποτελούν στην πραγματικότητα πηγή για την τυχόν μετάδοση σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι υγειονομικές μονάδες ή οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να είναι πολύ πιο προστατευμένες από τις γενικές υποδομές.

Για τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Όσον αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και το αν κρατά μεγάλο καλάθι για την επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε: "Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ισχυρότερη διπλωματική θέση που έχει βρεθεί στη Μεταπολίτευση, με πολύ ισχυρές πολυμερείς διπλωματικές σχέσεις και συμφωνίες, με ερείσματα όχι μόνο στην ΕΕ και υπερατλαντικά αλλά και περιφερειακά εκεί που παραδοσιακά ήμασταν διπλωματικά αδύναμοι. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ένας πολύ ισχυρός πόλος. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία αντικειμενική γεωγραφία την οποία θα πρέπει να υποστηρίξουμε, είμαστε γείτονες με την Τουρκία και στο μέτρο που οι κανόνες καλής γειτονίας το επιβάλλουν θα πρέπει να συζητάμε".

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της επανέναρξης των διευρευνητικών επαφών μετά από πέντε χρόνια αλλά και του ότι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν. "Είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε με ειλικρίνεια για τα θέματα τα οποία διαφωνούμε", είπε επίσης τονίζοντας πως θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να μπορέσουμε να βρούμε ένα modus vivendi, υπό την προϋπόθεση του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αποφυγής εχθροπαθών πράξεων και ρητορίας ώστε να εδραιωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΣΕΙΣ» 30 Νοε 2022 | 14:04

Γεραπετρίτης: Εκλογές στο τέλος ή κοντά στο τέλος της τετραετίας

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απέρριψε το επιχείρημα ότι δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 23 Νοε 2022 | 13:52

Γεραπετρίτης: Οι πολίτες στις εκλογές θα αποφασίσουν, εάν η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της προόδου ή όχι

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ισχυρή και σταθερή, γιατί οι κρίσεις, οι οποίες υφίστανται, απαιτούν πολύ ισχυρές κυβερνήσεις.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 12 Νοε 2022 | 11:50

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Επίθεση κατά της Ελλάδας και των ΗΠΑ - "Προστατεύουν τρομοκράτες"

"Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της ΕΕ προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO", είπε ο Ερντογάν.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Δεκ 2022 | 17:18

Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη δευτερολογία του - Γιατί διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει πριν την τριτολογία του και κατέβηκε από το βήμα, ζητώντας να επανέλθει μετά την απάντηση Μητσοτάκη

ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ 08 Δεκ 2022 | 15:54

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση κρίσιμων διατάξεων του Συντάγματος.

ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ; 08 Δεκ 2022 | 15:47

Η επίμονη, περίεργη ερώτηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα για παρακολουθήσεις "υπουργών, δημοσιογράφων, δικαστών" επί ΣΥΡΙΖΑ

Εντύπωση έχει κάνει η επιμονή Μητσοτάκη να ρωτάει τον Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Δεκ 2022 | 15:22

Κατρίνης για νομοσχέδιο ΕΥΠ: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία παρακρατικών μηχανισμών

"Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, κινείται στη λογική της συγκάλυψης και της αναδρομικής νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί" τόνισε ο κ. Κατρίνης.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Δεκ 2022 | 14:49

Μητσοτάκης οργισμένος στον ενικό: "Ντροπή να λέτε ότι παρακολουθούσα τους υπουργούς μου- Δεν ντρέπεσαι λίγο;"

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ και το ζήτημα των υποκλοπών.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ 08 Δεκ 2022 | 14:40

Αποκάλυψη-βόμβα των New York Times: Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια για εξαγωγή του Predator

Στην αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια στην εταιρεία Intellexa για την πώληση του Predator προχώρησαν οι New York Times.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 08 Δεκ 2022 | 14:04

"Καλάθι του νοικοκυριού": Ανοικτό το ενδεχόμενο το μοσχάρι να μείνει στη λίστα και μετά τις γιορτές

Οι καταναλωτές έχουν οδηγήσει τις αλυσίδες στο να μειώνουν τις τιμές η μία μετά την άλλη, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΡΑΣΜΑ 08 Δεκ 2022 | 13:18

Βουλευτής του ΚΚΕ κέρασε για τη γιορτή του μακαρόν με... σφυροδρέπανα - Τι του ευχήθηκε νεοδημοκράτης [εικόνα]

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης κέρασε τους συναδέλφους του στη Βουλή μακαρόν με σφυροδρέπανα για τη γιορτή του

ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗ 08 Δεκ 2022 | 13:08

Φονική έκρηξη στις Σέρρες: Με τους γονείς του 11χρονου Βασίλη μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς του 11χρονου Βασίλη που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη στον καυστήρα του σχολείου στις Σέρρες είχε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 08 Δεκ 2022 | 13:07

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη στη Βουλή για τις υποκλοπές: Χαρακτηριστικό των ενόχων η δειλία και το θράσος

"Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία" δήλωσε ο κ. Τσίπρας.