Ερντογάν: Η Ελλάδα θέλει να μας αποκλείσει από τις θάλασσες

Η Τουρκία θα αυξήσει το επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης στη Λιβύη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ερντογάν: Η Ελλάδα θέλει να μας αποκλείσει από τις θάλασσες

Συνεχίζει στην ίδια σκληρή γραμμή ο τούρκος πρόεδρος. Κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπαθεί μαζί με τους συμμάχους της να μπλοκάρει την Τουρκία από τις θάλασσες, όπως ισχυρίζεται και λέει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση.

Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του κατά την καθέλκυση δύο τουρκικών υποβρυχίων από το ναυπηγείο Γκιολτζούκ. Δήλωσε επίσης:

Η Τουρκία «σίγουρα» δεν αλλάζει τις πολιτικές της στη Συρία, τη Λιβύη. Και συνέχισε μιλώντας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Τρίπολη:

Η Τουρκία θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης για τα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ ηγέτες της Λιβύης με εναέρια, ναυτική και επίγειες εγκαταστάσεις, εφόσον απαιτείται.

Αναλυτικά όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος

Η Τουρκία θα αυξήσει τη στρατιωτική στήριξή της στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, εάν χρειαστεί, και θα αξιολογήσει τις επιλογές εδάφους, αέρα και θαλάσσης, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφού οι δύο υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας τον προηγούμενο μήνα .

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Fayez al-Serraj στη Λιβύη, η οποία έχει διαιρεθεί από συγκρουσιακές συγκρούσεις από το 2011 και έχει ήδη αποστείλει στρατιωτικές προμήθειες στο GNA, παρά το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ από το Reuters τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη αν το GNA υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα. Το GNA αγωνίζεται για μια επί μακρόν επίθεση από τις δυνάμεις του Khalifa Haftar που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας. Οι δυνάμεις του Haftar έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μιλώντας στη βόρεια επαρχία Kocaeli, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είχε πρόσφατα δώσει πολύ σοβαρή υποστήριξη στο GNA, προσθέτοντας ότι η Λιβύη ήταν χώρα στην οποία η Τουρκία θα υποστήριζε "με τη ζωή της".

"Υποστηρίζουν έναν παράνομο πολέμαρχο, ο οποίος είναι το πιόνι ορισμένων εθνών, αντί της κυβέρνησης που έχει αναγνωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο", ανέφερε ο Ερντογάν, σε μια προφανή αναφορά στο Haftar και στις χώρες που τον υποστηρίζουν.

"Εάν είναι απαραίτητο, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική πτυχή της υποστήριξής μας στη Λιβύη και θα αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές μας, από το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα", δήλωσε.

Μιλώντας ενώπιον του Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας Χούλουζι Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση της Λιβύης μέχρις ότου εγκατασταθούν στη χώρα ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια.

Για τη συμφωνία με Τρίπολη

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «απολύτως» δεν θα απομακρυνθεί από τις συμφωνίες της με τη Λιβύη.

"Κανείς δεν πρέπει να έρθει σε μας με προσπάθειες να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις ακτές μας ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα", δήλωσε ο Ερντογάν. "Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε τις συγκρούσεις με κανέναν χωρίς λόγο ή να ληστέψουμε κανένα από τα δικαιώματά τους", δήλωσε.

"Αυτοί που μας αντιτίθενται δεν έχουν κανένα νόημα για δικαιώματα, δίκαιο, δικαιοσύνη, ηθική ή έλεος", ανέφερε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη ναυτιλιακή συμφωνία.

«Ας μην έρθει κανείς με πρόθεση να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στα παράλιά μας ή να σφετεριστεί τα οικονομικά μας δικαιώματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση με οποιονδήποτε για κανέναν λόγο ή να κλέψουμε από οποιονδήποτε τα δικαιώματά του», συνέχισε, τονίζοντας όμως ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται μια διευθέτηση στην οποία «η Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, να πάρει το 1% της αλιείας».

Όπως είπε με τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αποδεχτεί η Τουρκία τον αποκλεισμό της από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους.

Για το Αιγαίο

«Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχουν την κυριαρχία τους πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας με χάρτες που σχεδιάστηκαν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων υπό τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων. Τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μας, όσο και της ΑΟΖ μας και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν υπάρχει κανένα βήμα μας ενάντια στις εφαρμογές εγκατάστασης», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η συνέντευξη Τσαβούσογλου

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να εξετάσει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης σε περιοχές που καθορίζονται από την Τουρκία και τη Λιβύη.

"Θα ήταν η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας στην περιοχή", δήλωσε ο Cavusoglu. "Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας επίσης και φυσικά περιλαμβάνει το δικαίωμά μας να αναπτύξουμε ερευνητικά σκάφη στην περιοχή", ανέφερε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ

Σε μια πρώτη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη συμφωνία, ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ναυτιλιακή συμφωνία ήταν «άχρηστη» και «προκλητική».

Ακάρ: Οπως κάναμε και τη Συρία

Την ίδια ώρα ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωνε: Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται με τους αδελφούς της Λιβύης μέχρι να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια. Όπως ακριβώς κάναμε στη Συρία.

Η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, τον προηγούμενο μήνα.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 22 Σεπ 2020 | 23:02

Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας - Η απάντηση του Γάλλου προέδρου

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τηλεφωνική επικοινωνία

ΤΗΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ 21 Σεπ 2020 | 11:35

Μήνυση του Ερντογάν κατά της εφημερίδας Δημοκρατία για το απαράδεκτο "αι σιχτίρ"

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu οι δικηγόροι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσαν μήνυση εναντίον της εφημερίδας Δημοκρατία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Σεπ 2020 | 10:24

Διπλωματικός μαραθώνιος πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μέρκελ - Μισέλ την Τρίτη

Τηλεδιάσκεψη θα γίνει αύριο με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν της Καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ.

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 17 Σεπ 2020 | 16:26

Ερντογάν: Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και πειρατείες - Παιδιάστικη η συμπεριφορά της Ελλάδας

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει και πάλι τους τόνους, κατηγορώντας την Ελλάδα για παιδιάστικη συμπεριφορά

ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 16 Σεπ 2020 | 19:39

Ερντογάν: Ζήτησε δίκαιη προσέγγιση από τη Μέρκελ ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Άλλη μία επικοινωνία είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 16 Σεπ 2020 | 18:13

Moody's: Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα - Προειδοποίηση για capital controls, υποβαθμίζονται 13 τράπεζες

Με φόντο τις τελευταίες υποβαθμίσεις της Moody's η τουρκική λίρα χάνει και το "οχυρό" του 7,5 έναντι του δολαρίου

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 11 Σεπ 2020 | 08:36

Ερντογάν για σύνοδο Κορσικής, με βίντεο από το παρελθόν: Είμαστε πολύ μεγάλοι, δεν μπορείτε να μας φάτε

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στο μέτωπο των 7 ηγετών, στη σύνοδο της Κορσικής, με μία απειλητική δήλωσή του από το παρελθόν.

ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 09 Σεπ 2020 | 23:26

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: "Η Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά - Αλλιώς θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από την ΕΕ"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει τις ελληνικές θέσεις στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 09 Σεπ 2020 | 11:57

Τουρκικά ΜΜΕ: "Μην ανοίξετε πρώτοι πυρ" η εντολή Ερντογάν - "Μόνο στρατιωτική η λύση" για τα ελληνικά νησιά

Η απόφαση για την οδηγία στα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 07 Σεπ 2020 | 09:44

Κουνά το δάχτυλο στην Ευρώπη ο Ερντογάν: Κρατήστε ουδετερότητα, να μη μπλέκεται η Γαλλία στα πόδια μας

"Ουδετερότητα" της Ευρώπης και "να μην μπλέκεται η Γαλλία στα πόδια μας" ζητά επισήμως από Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ ο Ερντογάν.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 05 Σεπ 2020 | 17:25

Κουρτς: Η Τουρκία χρησιμοποιεί μετανάστες ως όπλο κατά της Ευρώπης - Oι Έλληνες προστατεύουν τα σύνορα της EE

"O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 05 Σεπ 2020 | 10:46

Ανάλυση για Τουρκία: Η κατάρρευση της λίρας και ο τριπλός εφιάλτης του Ερντογάν

Συνολικά το νόμισμα έχασε το 20% της αξίας του εντός του έτους και το 5% μόνο εντός του Αυγούστου.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ 05 Σεπ 2020 | 10:33

Νέα εμπρηστική δήλωση Ερντογάν: Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα όπως πριν 100 χρόνια

Σε δήλωσή του ο Ερντογάν στην εφημερίδα Hurriyet, ανέφερε ότι "πριν από έναν αιώνα, είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα".