Ερντογάν: Η Ελλάδα θέλει να μας αποκλείσει από τις θάλασσες

Η Τουρκία θα αυξήσει το επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης στη Λιβύη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ερντογάν: Η Ελλάδα θέλει να  μας αποκλείσει από τις θάλασσες

Συνεχίζει στην ίδια σκληρή γραμμή ο τούρκος πρόεδρος. Κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπαθεί μαζί με τους συμμάχους της να μπλοκάρει την Τουρκία από τις θάλασσες, όπως ισχυρίζεται και λέει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση.

Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του κατά την καθέλκυση δύο τουρκικών υποβρυχίων από το ναυπηγείο Γκιολτζούκ. Δήλωσε επίσης:

Η Τουρκία «σίγουρα» δεν αλλάζει τις πολιτικές της στη Συρία, τη Λιβύη. Και συνέχισε μιλώντας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Τρίπολη:

Η Τουρκία θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης για τα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ ηγέτες της Λιβύης με εναέρια, ναυτική και επίγειες εγκαταστάσεις, εφόσον απαιτείται.

Αναλυτικά όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος

Η Τουρκία θα αυξήσει τη στρατιωτική στήριξή της στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, εάν χρειαστεί, και θα αξιολογήσει τις επιλογές εδάφους, αέρα και θαλάσσης, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφού οι δύο υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας τον προηγούμενο μήνα .

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Fayez al-Serraj στη Λιβύη, η οποία έχει διαιρεθεί από συγκρουσιακές συγκρούσεις από το 2011 και έχει ήδη αποστείλει στρατιωτικές προμήθειες στο GNA, παρά το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ από το Reuters τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη αν το GNA υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα. Το GNA αγωνίζεται για μια επί μακρόν επίθεση από τις δυνάμεις του Khalifa Haftar που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας. Οι δυνάμεις του Haftar έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μιλώντας στη βόρεια επαρχία Kocaeli, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είχε πρόσφατα δώσει πολύ σοβαρή υποστήριξη στο GNA, προσθέτοντας ότι η Λιβύη ήταν χώρα στην οποία η Τουρκία θα υποστήριζε "με τη ζωή της".

"Υποστηρίζουν έναν παράνομο πολέμαρχο, ο οποίος είναι το πιόνι ορισμένων εθνών, αντί της κυβέρνησης που έχει αναγνωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο", ανέφερε ο Ερντογάν, σε μια προφανή αναφορά στο Haftar και στις χώρες που τον υποστηρίζουν.

"Εάν είναι απαραίτητο, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική πτυχή της υποστήριξής μας στη Λιβύη και θα αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές μας, από το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα", δήλωσε.

Μιλώντας ενώπιον του Ερντογάν, ο υπουργός Άμυνας Χούλουζι Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση της Λιβύης μέχρις ότου εγκατασταθούν στη χώρα ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια.

Για τη συμφωνία με Τρίπολη

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «απολύτως» δεν θα απομακρυνθεί από τις συμφωνίες της με τη Λιβύη.

"Κανείς δεν πρέπει να έρθει σε μας με προσπάθειες να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις ακτές μας ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα", δήλωσε ο Ερντογάν. "Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε τις συγκρούσεις με κανέναν χωρίς λόγο ή να ληστέψουμε κανένα από τα δικαιώματά τους", δήλωσε.

"Αυτοί που μας αντιτίθενται δεν έχουν κανένα νόημα για δικαιώματα, δίκαιο, δικαιοσύνη, ηθική ή έλεος", ανέφερε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη ναυτιλιακή συμφωνία.

«Ας μην έρθει κανείς με πρόθεση να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στα παράλιά μας ή να σφετεριστεί τα οικονομικά μας δικαιώματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση με οποιονδήποτε για κανέναν λόγο ή να κλέψουμε από οποιονδήποτε τα δικαιώματά του», συνέχισε, τονίζοντας όμως ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται μια διευθέτηση στην οποία «η Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, να πάρει το 1% της αλιείας».

Όπως είπε με τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αποδεχτεί η Τουρκία τον αποκλεισμό της από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους.

Για το Αιγαίο

«Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχουν την κυριαρχία τους πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας με χάρτες που σχεδιάστηκαν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων υπό τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων. Τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μας, όσο και της ΑΟΖ μας και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν υπάρχει κανένα βήμα μας ενάντια στις εφαρμογές εγκατάστασης», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η συνέντευξη Τσαβούσογλου

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να εξετάσει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης σε περιοχές που καθορίζονται από την Τουρκία και τη Λιβύη.

"Θα ήταν η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας στην περιοχή", δήλωσε ο Cavusoglu. "Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας επίσης και φυσικά περιλαμβάνει το δικαίωμά μας να αναπτύξουμε ερευνητικά σκάφη στην περιοχή", ανέφερε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ

Σε μια πρώτη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη συμφωνία, ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ναυτιλιακή συμφωνία ήταν «άχρηστη» και «προκλητική».

Ακάρ: Οπως κάναμε και τη Συρία

Την ίδια ώρα ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωνε: Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται με τους αδελφούς της Λιβύης μέχρι να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια. Όπως ακριβώς κάναμε στη Συρία.

Η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, τον προηγούμενο μήνα.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ" ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ 22 Οκτ 2021 | 21:07

"Κλείδωσαν" οι συναντήσεις Βαρθολομαίου με Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Πελόζι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρώτα θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και κατόπιν στη Νέα Υόρκη.

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 18 Οκτ 2021 | 22:19

Ο Ερντογάν επιτίθεται ξανά στη Γαλλία: "Είδε την Αφρική ως αποικία - Εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν"

Στην Αφρική βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιτέθηκε στην παραδοσιακή δύναμη της περιοχής, τη Γαλλία.

ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ 16 Οκτ 2021 | 19:21

Συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν με "σπόντες" για την Ελλάδα - Προκλητικές αναφορές από τον Τούρκο πρόεδρο

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Τουρκία για την Άνγκελα Μέρκελ. Αναφορές στα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ 9,15 14 Οκτ 2021 | 11:00

Τουρκία: Καταρρέει η λίρα- Ο Ερντογάν απέλυσε τα...μεσάνυχτα τους τραπεζίτες που δεν ήθελαν μείωση επιτοκίων

Ο Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας με... μεταμεσονύκτιο διάταγμα, οδηγώντας τη λίρα στο χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ MILLIYET 12 Οκτ 2021 | 19:13

Καλίν: "Κλείδωσε" η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στη Σύνοδο των G20

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία ενδέχεται να επεκτείνει τον στόλο των F-16 και να εκσυγχρονίσει τα ήδη υπάρχοντα με τα χρήματα που έχει πληρώσει για τα F-35.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 11 Οκτ 2021 | 07:32

Πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν – Ανοίγει την βεντάλια των προκλήσεων σε Αθήνα και Λευκωσία – Στις ΗΠΑ ο Δένδιας

Στην Αθήνα παρακολουθούν της κινήσεις της Άγκυρας αλλά δεν αλλάζουν στρατηγική. Προτεραιότητα η αμυντική και διπλωματική θωράκιση της χώρας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 08 Οκτ 2021 | 14:37

"Πυρά" Μπάιντεν σε Ερντογάν: Η Τουρκία υπονομεύει τον αγώνα κατά του ISIS στην βορειοανατολική Συρία

Η Τουρκία "απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα" στην βορειοανατολική Συρία, αναφέρει σε επιστολή προς την Πελόζι ο Τζο Μπάιντεν

«Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ» 05 Οκτ 2021 | 20:34

Προκλητικός ο Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο: "Θα δεχτούμε χάρτες που χαράχτηκαν σε γραφεία;"

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της δηλώνει ο Ερντογάν και προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο ότι δεν θα δεχτεί χάρτες που σχεδιάστηκαν σε ένα τραπέζι.

04 Οκτ 2021 | 06:42

Ο Ερντογάν ήταν δώρο για την Ελλάδα...

Το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy περί μιας πιθανής ασθένειας του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να κρύβει για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του έχουμε αφιερώσει.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ 03 Οκτ 2021 | 08:25

Τουρκικές απειλές πριν από τις διερευνητικές επαφές: Στο στόχαστρο η ελληνογαλλική συμφωνία και η Κυπριακή ΑΟΖ

Μέσα στον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 368 παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

02 Οκτ 2021 | 17:45

Foreign Policy: Πολύ άρρωστος ο Ερντογάν - Ζήτημα ηγεσίας στην Τουρκία

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην είναι καλή.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 01 Οκτ 2021 | 20:52

Απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: "Τουρκικό έμβλημα" ο δικέφαλος αετός - Τι είπε για Κύπρο, Αν. Μεσόγειο και Θράκη

Ο δικέφαλος αετός είναι "τουρκική κληρονομιά", είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση