Ερντογάν στον ΟΗΕ: Δεν μπορούν να μας αγνοούν για τις θαλάσσιες ζώνες - Υπέρ διάσκεψης για ανατολική Μεσόγειο

Μέσω διμερούς διαλόγου θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μέσω διμερούς διαλόγου θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε πως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, "το οποίο είναι το ουσιαστικό στοιχείο για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να καταγραφεί”, προσθέτοντας ότι "η Τουρκία στηρίζει το νέο όραμα λύσης που πρότειναν οι Τ/κ”.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερντογάν ανέφερε ότι "μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο με μια ρεαλιστική προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα”.

"Ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ότι ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί σε αυτήν την πλατφόρμα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τ/κ λαού, το οποίο είναι το ουσιαστικό στοιχείο για τη λύση πρέπει να καταγραφεί. Στηρίζουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τ/κ λαός. Από εδώ καλώ τη διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει τις απόψεις των Τ/κ με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις", είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η συνέχιση του ήρεμου περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο "είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ `όλα, είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε την αντίληψη η οποία αγνοεί ότι η Τουρκία, έχει τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο και τη συνεργασία. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Διάσκεψης της ανατολικής Μεσογείου είναι ακόμα στο τραπέζι”.

"Διατηρούμε επίσης την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Με τη δύναμη που αντλούμε από τους βαθιά ριζωμένους δεσμούς μας με την Αφρική για αιώνες, είμαστε αλληλέγγυοι με την ήπειρο και την Αφρικανική Ένωση”, είπε ο Τ. Ερντογάν.

Τι είπε ο Ερντογάν για Αφγανιστάν - Συρία

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι "είμαστε αντιμέτωποι με μια ροή μετανάστευσης από αυτήν τη χώρα”. "Ως χώρα που έσωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη συριακή κρίση, δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε την υπομονή να ανταποκριθούμε στο νέο κύμα μετανάστευσης. Τώρα, πρέπει να προταθεί μια συγκεκριμένη στάση εναντίον όσων διαβρώνουν τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, ανέφερε.

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν είπε ότι "ο λαός του Αφγανιστάν έχει μείνει μόνος με τις συνέπειες της αστάθειας και των συγκρούσεων που διαρκούν περισσότερο από 40 χρόνια”. Ανεξάρτητα από την πολιτική διαδικασία, "χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Ελπίζουμε ότι θα εγκατασταθεί ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα το συντομότερο δυνατόν. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το καθήκον αδελφοσύνης απέναντι στον αφγανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες μέρες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Υποστήριξε ακόμη ότι "η Τουρκία είναι ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πάλεψε σώμα με σώμα με την DAESH (Ισλαμικό Κράτος) και νίκησε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση”. Πρόσθεσε ότι "η παρουσία της Τουρκίας στο έδαφος απέτρεψε επίσης τις σφαγές και τις δραστηριότητες εθνοκάθαρσης που πραγματοποιήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωσης ΡΚΚ στη Συρία”.


Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψαν οικειοθελώς 462 χιλιάδες Σύριοι στις περιοχές που η Τουρκία έχει διασφαλίσει ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της, προσθέτοντας ότι χάρη στην παρουσία της Τουρκίας στο Ιντλίμπ, σώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι.

"Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση της κρίσης στη Συρία για άλλα 10 χρόνια”, προσθέτοντας ότι πρέπει να προταθεί ισχυρότερη βούληση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, με βάση το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συριακού λαού.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε ακόμη "έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να σταθεί δίπλα στη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της Λιβύης”, υποστηρίζοντας ότι "είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που τροφοδοτούν την αστάθεια και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας”.

Διαβάστε Επίσης

Στόχος ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος

Για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι "όσο συνεχίζονται οι διώξεις του παλαιστινιακού λαού δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Γι `αυτό, η κατοχή, η προσάρτηση και οι παράνομες πολιτικές εποικισμού πρέπει να τερματιστούν απόλυτα και άμεσα”.

Συνεχίζοντας, είπε ότι "θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στις παραβιάσεις του διεθνούς του καθεστώτος, της ιδιωτικής ζωής του Χαράμ-Σαρίφ και των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η ειρηνευτική διαδικασία και το όραμα μιας λύσης δύο κρατών πρέπει να αναβιώσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους, βασισμένου στα σύνορα του 1967, ιδίως με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, παραμένει μεταξύ των πρωταρχικών στόχων του.

Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζουν, όπως είπε, να υποβάλουν τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή για έγκριση στην τουρκική εθνοσυνέλευση τον επόμενο μήνα. "Θεωρούμε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στις επενδύσεις, την παραγωγή και την πολιτική απασχόλησής μας, ως ένα από τα κύρια στοιχεία του οράματός μας για το 2053. Ξεκινήσαμε το σχέδιο δράσης που ήταν απαραίτητο για την εναρμόνιση με την πράσινη συμφωνία της ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Υπό την ηγεσία της συζύγου μου Εμινέ Ερντογάν, αυξήσαμε τα μηδενικά απόβλητα κατά 9 μονάδες σε 3 μήνες”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Οκτ 2021 | 20:38

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: "Θα απαντήσουμε στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας"

Η Άγκυρα εξαπέλυσε νέες απειλές και το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα δώσει απάντηση και στο πεδίο, αν Αθήνα και Λευκωσία ξεκινήσουν νέα γεώτρηση "στην υφαλοκρηπίδα μας"

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 21 Οκτ 2021 | 16:00

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στο προσχέδιο συμπερασμάτων για τις "επιθέσεις μεταναστών"

Δεν θα αποδεχθούμε απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες - Καταδιάζουμε υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο της Ε.Ε.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 15:15

Ερντογάν σε ΗΠΑ: "Τα λεφτά μας πίσω" για τα F-35 - Άγρια επίθεση σε Μακρόν και... σύγκριση με Σιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 20 Οκτ 2021 | 22:32

Γκρίνια για τον Ερντογάν στην Τουρκία: Αυξάνει τον μισθό του εν μέσω... φτώχειας

Η μηνιαία αύξηση που θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανέρχεται σε 4,5 κατώτατους μισθούς στην Τουρκία

ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΑΝ 20 Οκτ 2021 | 19:00

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Ακατανόητες οι αντιδράσεις για τις συμφωνίες μας με ΗΠΑ και Γαλλία

"Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος" σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

NORDIC MONITOR 20 Οκτ 2021 | 11:38

Αποκάλυψη: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν και "φακελώνουν" επικριτές του Ερντογάν στη Βρετανία

Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο κατασκοπεύει Τούρκους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαβιβάζει την παράνομη λίστα με τα προφίλ στην Άγκυρα, ανέφερε το Nordic Monitor επικαλούμενο επίσημα έγγραφα.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 20 Οκτ 2021 | 07:29

Οργή στην Τουρκία για την τριμερή της Αθήνας - Στην μέγγενη της Δύσης ο Ερντογάν – ΕΕ και ΗΠΑ έτοιμες για κυρώσεις

Αυστηρές προειδοποιήσεις από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο που καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 19 Οκτ 2021 | 20:52

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου - "Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει χωρίς εμάς"

Προκαλεί η Τουρκία στέλνοντας μήνυμα στην Αίγυπτο: "Δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο".

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 19 Οκτ 2021 | 20:03

"Φρένο" της Κομισιόν στην Τουρκία: "Να εγκαταλείψει τις γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών"

"Χαστούκι" η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία - Τι αναφέρει για Ανατολική Μεσόγειο, Βαρώσια, μεταναστευτικό και δραστηριότητες γεωτρήσεων στο Αιγαίο

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ 19 Οκτ 2021 | 15:56

ΗΠΑ: Ανοίγει δρόμο; για κυρώσεις στην Τουρκία και για τη Λιβύη - Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη

ΤΑ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ 19 Οκτ 2021 | 12:41

Σεισμός στην Κάρπαθο: Μέχρι και το επίκεντρο διεκδικούν οι Τούρκοι - Είναι εντός της "μεσογειακής περιοχής" μας, λένε

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι το επίκεντρο του σεισμού στην Κάρπαθο βρίσκεται εντός της... "μεσογειακής περιοχής της Τουρκίας".

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ 19 Οκτ 2021 | 11:20

Συνάντηση Μητσοτάκη - αλ Σίσι για ενέργεια και άμυνα: "Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας"

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 19 Οκτ 2021 | 09:31

Το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ζήτησε από τον Μπορέλ να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας - Παρέμβαση Δένδια

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον Μπορέλ προτάσεις κατά της Τουρκίας.