Ερντογαν: Τουρκικός στρατός στη Λιβύη εάν μας ζητηθεί

Στη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη επανήλθε και σήμερα ο τούρκος πρόεδρος δίνοντας μάλιστα και μια ιστορική διάσταση.

erntogan-tourkikos-stratos-sti-libui-ean-mas-zitithei
SHARE THIS
0
SHARES

Στη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη επανήλθε και σήμερα ο τούρκος πρόεδρος δίνοντας μάλιστα και μια ιστορική διάσταση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει και «στρατιωτικό προσωπικό» στην Λιβύη εάν το ζητήσει η Τρίπολη.

Ερωτώμενος για τη συμφωνία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε:«Στην πραγματικότητα, ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της περιόδου του Καντάφι, η οποία διακόπηκε μόνο από το θάνατό του. Έτσι, πήραμε τον Φαγέζ Σαράτζ ως συνομιλητή μας, κάθισαμε μαζί του και συμφωνήσαμε. Από εδώ και στο εξής, θα συνεχίσουμε να τον δρόμο μας»..

Σε ερώτηση αν υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «στη βάση του win-win μπορούμε να κάνουμε κάθε είδους βήματα με όλες τις μεσογειακές χώρες. Αλλά στη λογική "όλα είναι δικά μου" ... όχι, δεν έχει νόημα» και πρόσθεσε πως «σε αυτό το σημείο, στέλνουμε συνεχώς πληροφορίες στις παράκτιες χώρες».

Αναφορικά με ενδεχόμενη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως «αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία».

Η συμφωνία «συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας» υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στη διάρκεια συνάντησης των Ερντογάν και Σάρατζ στην Κωνσταντινούπόλη.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, το πρωτόκολλο αυτό «είναι μια ευρύτερη εκδοχή μιας υφιστάμενης συμφωνίας-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών και «ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα» στους δύο στρατούς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να τάσσεται υπέρ του.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο αντίπαλός του, ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, έχει από την πλευρά του την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τουλάχιστον πολιτική στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ έχουν επίσης «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρείας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner. Η εταιρεία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό».

Ο Ερντογάν μοιάζει έτσι να θεωρεί αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που διαψεύδονται από τη Μόσχα, περί παρουσίας ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times είχε πράγματι αναφέρει στις αρχές Νοεμβρίου την ανάπτυξη στη Λιβύη σχεδόν 200 μισθοφόρων του ομίλου Wagner, μιας ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook