Ερντογάν: Τζαμί και αρχιτεκτονικές αλλαγές μέσα στην Αγία Σοφιά

Μέχρι και δωρεάν είσοδο υποσχέθηκε ο τούρκος πρόεδρος, που σημείωσε ότι μετά τις εκλογές θα προχωρήσει στην μετατροπή του μουσείου σε τζαμί

erntogan-tzami-kai-arxitektonikes-allages-mesa-stin-agia-sofia
SHARE THIS
0
SHARES

Παρεμβάσεις εντός της Αγίας Σοφιάς σχεδιάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο σουλτάνος διερωτήθηκε παράλληλα εάν η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο ή τζαμί, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί αυτό.

«Η Αγιά Σοφιά κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγιά Σοφιά την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγιά Σοφιά βρίσκεται στο καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί».

Στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι η είσοδος θα είναι δωρεάν και μάλιστα θα γίνουν κάποιες αρχιτεκτονικές αλλαγές με στόχο να είναι πιο... άνετη η είσοδος. 

«Γι' αυτό, για να γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγιά Σοφιά πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός. Σε αυτές τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναφέρθηκα και για να είναι πιο άνετη η είσοδος πρέπει να γίνει έλεγχος του δαπέδου, και μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να γίνει βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στον χώρο. Γι' αυτό και είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί. Ο οδικός μας χάρτης και τα σχέδιά μας για το θέμα της προσευχής θα τα κάνουμε με βάση αυτό αργότερα. Πρώτα ο θεός θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε.


Φωτογραφία: REUTERS

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook