Ερογλου: Το Ανακοινωθέν ήταν συμβιβασμός

Διάγγελμα-απάντηση στον Κύπριο Προέδρο Νίκο Αναστασιάδη έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου - Ο «νέος συναιτερισμός» θα είναι διζωνικός και δικοινοτικός είπε

eroglou-to-anakoinwthen-itan-sumbibasmos
SHARE THIS
0
SHARES

Στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη επιχειρεί να απαντήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με διάγγελμα που έκανε την Παρασκευή επισημαίνοντας ότι το Κοινό Ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει μόνο τις ευαισθησίες της μιας πλευράς και λέγοντας ότι τα θέματα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μετά τη λύση, «θα διευθετηθούν με τρόπο που να μη ζημιώνουν τον χαρακτήρα της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας του νέου συνεταιρισμού».

Στον νέο συνεταιρισμό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες και θα έχουν ίσο καθεστώς. Στο θέμα των αρμοδιοτήτων των πολιτειών έχει γίνει αποδεκτό ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα μπορεί να επεμβαίνει, είπε ο Ντερβίς Ερογλου. Ανέφερε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητικός και το ίδιο αναμένει και από την άλλη πλευρά. «Μπροστά μας υπάρχει μια ευκαιρία», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

«Το Κοινό Ανακοινωθέν δεν είναι η λύση η ίδια, αλλά μια εργασία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων»

«Το Κοινό Ανακοινωθέν δεν είναι η λύση η ίδια, αλλά μια εργασία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «Αυτό το Κοινό Ανακοινωθέν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε θετικά  ως εργαλείο για την εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης η οποία είναι ο στόχος».

Ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι πρέπει να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια του κυπριακού ζητήματος και να υπάρξει κατάληξη σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

«Μελετήσαμε προσεκτικά τις δηλώσεις που έκανε προχθές το βράδυ ο κύριος Αναστασιάδης για το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος.  Εχω κι εγώ να πω κάποια πράγματα γιατί είναι λάθος να γίνονται σχόλια μόνο από τη μια πλευρά για ένα Ανακοινωθέν στο οποίο υπήρξε συμβιβασμός», είπε ο Ντερβίς Ερογλου προσθέτοντας ότι η βάση των σχολίων του κυρίου Αναστασιάδη δεν ήταν σωστή και τα περισσότερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Θεωρούμε ότι βλάπτει τη διαδικασία να γίνεται μονόπλευρος σχολιασμός. Το Κοινό Ανακοινωθέν στο οποίο συμφωνήσαμε δεν λαμβάνει και δεν μπορεί να λαμβάνει υπόψη μόνο τις ευαισθησίες της μιας πλευράς. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κάτι τέτοιο», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

 «Το Κοινό Ανακοινωθέν δεν λαμβάνει υπόψη μόνο τις ευαισθησίες της μιας πλευράς»

Ο κ. Ερογλου είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία στα ευαίσθητα ζητήματα κατέγραψαν τα ζωτικής σημασίας για τους ιδίους θέματα και κινήθηκαν με καλή πρόθεση ώστε να βρεθούν σε ένα κοινό σημείο με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Με αυτό τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

«Δεν έχει κανείς δικαίωμα να παραβλέπει κάποιες εκφράσεις στο Κοινό Ανακοινωθέν ή να τις θεωρεί ανύπαρκτες. Αυτό βλάπτει το στόχο μας για λύση», ανέφερε ο Ντερβίς Ερογλου.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι η Τουρκοκυπριακή πλευρά που είναι «απομονωμένη» από τη διεθνή κοινότητα και έχει προβλήματα λόγω του συνεχιζόμενου στάτους κβο.

«Όπως γνωρίζετε με σεβασμό στις παραμέτρους των ΗΕ, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτό το Κοινό Ανακοινωθέν διασφαλίζει καθαρά ότι ο νέος συνεταιρισμός που θα ιδρυθεί θα είναι διζωνικός και δικοινοτικός. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα της περιουσίας, η ελεύθερη εγκατάσταση και τα πολιτικά δικαιώματα και άλλα δικαιώματα θα διευθετηθούν με τρόπο που να μη ζημιώνουν τον χαρακτήρα της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας του νέου συνεταιρισμού.

 «Μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή και να γίνουμε παράδειγμα στην περιοχή μας διασφαλίζοντας την ειρήνη»

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αυτό που πρέπει να παρατηρηθεί στο Κοινό Ανακοινωθέν δεν είναι μόνο οι βασικές αρχές της ΕΕ αλλά και ο χαρακτήρας της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας.

«Με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν ο νέος συνεταιρισμός δεν θα διαφέρει στο θέμα της κυριαρχίας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΟΗΕ και καταγράφεται καθαρά ότι αυτή η κυριαρχία θα πηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», είπε ο Ντερβίς Ερογλου.

Στη συνέχεια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως ό,τι και να ζητήσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα όλοι οι πολίτες του ψευδοκράτους.

«Μπροστά μας υπάρχει μια ευκαιρία. Εγώ θα συνεχίσω είμαι εποικοδομητικός και το ίδιο περιμένουμε και από την απέναντι πλευρά» είπε ο Ερογλου και πρόσθεσε: «Μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή και να γίνουμε παράδειγμα στην περιοχή μας διασφαλίζοντας την ειρήνη».

Πηγή/Φωτογραφία: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook