Follow us

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για Blue Horizon: Ο θάνατος του Αντώνη θα είχε αποφευχθεί αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία

Ο τραγικός θάνατος του Αντ. Καρυώτη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν είχε εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και οι λιμενικές αρχές βρίσκονταν στη θέση τους-Ερώτηση στον υπ. Ναυτιλίας, λέει το ΠΑΣΟΚ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΟ ΠΑΣΟΚ

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με τις "ευθύνες για τον τραγικό θάνατο του Αντώνη Καρυώτη που σπρώχτηκε στη θάλασσα".

Οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ζητούν από τον υπουργό Ναυτιλίας να πληροφορηθούν για ποιους προκύπτουν ευθύνες από το πόρισμα της ΕΔΕ, σε ποια επίπεδα είναι αυτές και για ποιες ενέργειες ή παραλείψεις. Ρωτούν σε ποιες άλλες ενέργειες έχει προβεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα και πού κατατείνουν οι έλεγχοι και η "περαιτέρω διερεύνηση";

Επίσης ποιες ενέργειες έχει πραγματοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο για τον έλεγχο της εταιρίας που διαχειρίζεται το "Blue Horizon"; Εάν έχει ελεγχθεί και πότε το Σύστημα Ασφαλούς Διαχείρισης του πλοίου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών; Εάν έχουν ελέγξει οι αρμόδιες Υπηρεσίες την άρτια λειτουργία του Voice Data Recorder (VDR), το οποίο καταγράφει όλες τις συνομιλίες μεταξύ πλοιάρχου και πληρώματος, καθώς και όλες τις εντολές που έδωσε ο πλοιάρχος; Καθώς και πόσα είναι τα αποσπασμένα στελέχη του ΔΣ - ΕΛ.ΑΚΤ. από Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ, πότε έγιναν οι αποσπάσεις, πόσα στελέχη θα επιστρέψουν, σύμφωνα με την εντολή του Υπουργού, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και πότε;

Ποιος ο αριθμός των αποσπασμένων από το ΚΛ Πειραιά στελεχών και πότε αυτές εκτελέστηκαν; Ποιος είναι ο προβλεπόμενος αριθμός υπηρετούντων ΛΣ - ΕΛ. ΑΚΤ στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, συνολικά και κατά θέση ευθύνης; Πόσοι εκ των υπηρετούντων ΛΣ - ΕΛ. ΑΚΤ έχουν αποσπασθεί σε υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ και ποιες; Πώς καλύπτονταν τα υφιστάμενα κενά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ένεκα των αποσπάσεων στο ΥΝΑΝΠ, ανά συγκεκριμένη θέση ευθύνης, από Μάιο έως και Σεπτέμβριο 2023, ως περίοδο έντονης κίνησης από και προς Πειραιά (αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου);

Στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν πως "ο τραγικός, όσο και πρωτοφανής θάνατος του Αντώνη Καρυώτη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν είχε εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και οι λιμενικές αρχές βρίσκονταν στη θέση τους κατά τον απόπλου του πλοίου "Blue Horizon"". Επίσης, ότι το "κυρίως διοικητικό "αλαλούμ" βαρύνει την κυβέρνηση και μία σχεδόν "εθιμοτυπική" για τέτοιες περιπτώσεις ΕΔΕ, δεν μπορεί να αποτελέσει την "κολυμβήθρα του Σιλωάμ", για τις ξεκάθαρες ευθύνες που την συνοδεύουν".

Σημειώνουν ότι "ο κ. υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προέβη σε εξαιρετικά "ατυχή" δήλωση, με την οποία εξίσωνε συλλήβδην θύτες και θύμα, την οποία λίγες ώρες αργότερα και μετά τη γενική κατακραυγή απέσυρε, ενώ παράλληλα διαβεβαίωνε πως στο σημείο του συμβάντος υπήρχε "έμπειρος λιμενικός", ωστόσο κατόπιν διέταξε ΕΔΕ "για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά", αφού από το οπτικό υλικό δεν βρέθηκε κάτι που να συνηγορεί στα όσα είπε ο ίδιος" προσθέτοντας ότι "ο υπουργός μετά την παράδοση της ΕΔΕ, έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για τους οποίους προκύπτουν ευθύνες σύμφωνα με το πόρισμα. Παράλληλα, απομακρύνονται δύο λιμενικοί, ενώ ο κ. υπουργός έδωσε εντολή για την άμεση επιστροφή αποσπασμένων στελεχών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. από Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, προς ενίσχυση της επιτήρησης και αστυνόμευσης του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 22 Σεπ 2023 | 14:04

Ανδρουλάκης: Καταψηφίζουμε το εργασιακό νομοσχέδιο - Εμπαιγμός με τις τριετίες

"Δουλέψτε περισσότερες ώρες χωρίς περισσότερα δικαιώματα και αμοιβές" είναι το μήνυμα της ΝΔ με το εργασιακό νομοσχέδιο, είπε ο Ν. Ανδρουλάκης στη Βουλή.

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ 22 Σεπ 2023 | 09:50

Βουλή: Σήμερα η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο

Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων 14 βουλευτών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών.

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 21 Σεπ 2023 | 14:35

Ομόφωνη άρση ασυλίας για Καλαματιανό, Κοτρωνιά και Δούρου αποφάσισε η Βουλή

Την άρση ασυλίας και των τριών είχε προτείνει ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας ενώ και οι τρεις βουλευτές είχαν ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας τους.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Σεπ 2023 | 10:52

Δεν παραιτούνται από βουλευτές Όθωνας Ηλιόπουλος και Ακρίτα- Απίθανο να καταφέρει να ορκιστεί βουλευτής ο Κασσελάκης

Όθωνας Ηλιόπουλος και Έλενα Ακρίτα δεν παραιτούνται από βουλευτές. Είναι τα πρώτα "όχι" στην πιθανότητα εισόδου του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΚΕ 21 Σεπ 2023 | 09:13

Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο - Τι περιλαμβάνει

Στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 21 Σεπ 2023 | 09:03

Πώς βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ το φαινόμενο Κασσελάκη και γιατί ο Ανδρουλάκης βάζει πλέον στόχο την "προοδευτική κυβέρνηση"

Στο ΠΑΣΟΚ δεν παραλείπουν να αφήσουν αιχμές για τους πανηγυρισμούς της Κουμουνδούρου σχετικά με τη συμμετοχή, κάνοντας συγκρίσεις με τη δικιά τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 20 Σεπ 2023 | 13:36

Βουλή: Κόντρα Ταχιάου-Κωνσταντοπούλου για τα έργα στη Θεσσαλία και τις ευθύνες Αγοραστού

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Νίκο Ταχιάο για διαπλοκή με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με τον υφυπουργό Υποδομών να κάνει λόγο για "τηλεοπτικό σόου".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 20 Σεπ 2023 | 12:25

Ανδρουλάκης: Αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες είναι μία αποτυχία του επονομαζόμενου Επιτελικού Κράτους

"Τους τελευταίους μήνες είχαμε τα Τέμπη, φωτιές, εκρήξεις στην Αγχίαλο, την καταστροφή στη Δαδιά και την Θεσσαλία" είπε ο κ. Ανδρουλάκης σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

«ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ» 20 Σεπ 2023 | 11:13

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταδικάζουν τις δηλώσεις Ερντογάν για διχοτόμηση της Κύπρου και αναγνώριση του ψευδοκράτους

Τα δύο κόμματα αντιδρούν στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 20 Σεπ 2023 | 10:24

Στη Βουλή η τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών από το 2024 - Τι προβλέπει

Αργά τη νύχτα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τριετίες.

ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ 20 Σεπ 2023 | 09:54

Στήριξη Καμίνη σε στελέχη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ - Κόντρα στην κομματική γραμμή

Με ανάρτησή του, ο Γιώργος Καμίνης δηλώνει την στήριξή του σε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο οποίος έχει πάρει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΑΔΟΞΟ 19 Σεπ 2023 | 11:47

Πώς μπορεί να βρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή - Πρέπει να παραιτηθούν 6 υποψήφιοι βουλευτές, "θυσιάζεται" ήδη ο Τσακρής

Το σενάριο εισόδου Κασσελάκη στη Βουλή θέλει τουλάχιστον 5+1 παραιτήσεις για να γίνει πραγματικότητα. "Θυσιάζεται" ο επιλαχών Αθ. Τσακρής, σε περίπτωση που κερδίσει ο Κασσελάκης.

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 18 Σεπ 2023 | 19:05

Οικονόμου για ταυτότητες: "Μυθολογία και σκοταδισμός οι αντιδράσεις - Από το 2026 θα ισχύουν μόνο οι νέες"

"Αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι η χώρα για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες θα αποκτήσει δελτία ταυτότητας που δεν θα παραχαράσσονται" ανέφερε ο κ. Οικονόμου.