Αποπομπή Φίλη ζητεί σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ

Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ, όπως είχε προαναγγείλει, το θέμα που είχε προκύψει με τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη περί αμφισβήτησης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αποπομπή Φίλη ζητεί σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ

Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ, όπως είχε προαναγγείλει, το θέμα που είχε προκύψει με τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη περί αμφισβήτησης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά η οποία υπογράφεται και από τους 75 βουλευτές του κόμματος.. Μεταξύ των οποίων είναι και ο Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης, αλλά και οι πρώην Πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.

Υπενθυμίζουν ότι το 1994 η Βουλή ομόφωνα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από του Τούρκους και ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 19η Μαίου.

Ερωτούν τον κ. Παππά:

  • Επειδή είστε αρμόδιος για το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκείτε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας έβλαψαν τη διεθνή διάσταση που έχει το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και συνηγόρησαν υπέρ των σχετικών απόψεων της Τουρκίας.
  • Συμφωνείτε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου ως αντεπιχείρημα στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από το τουρκικό κράτος ;
  • Θα αποπέμψει ο Πρωθυπουργός τoν Νίκο Φίλη ώστε να αποδείξει έμπρακτα την αποδοκιμασία της Ελληνικής Κυβέρνησης στις δηλώσεις αυτές;


Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ,
Το 1994, με το νόμο 2193, η Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από τους Τούρκους και ως ημέρα μνήμης ορίσθηκε η 19η Μαΐου. Με το νόμο 2645/1998, αναγνωρίσθηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Θράκης και ως ημέρα μνήμης ορίσθηκε η 14η Σεπτεμβρίου.
Έκτοτε η θέση αυτή αποτελεί εθνική πολιτική και δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και από κανένα Έλληνα αξιωματούχο.
Το Σεπτέμβριο του 2014, με το νόμο 4285, ποινικοποιήθηκε η άρνηση των Γενοκτονιών, που έχουν αναγνωρισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Τότε, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ.Φίλης, ως δημοσιογράφος της εφημερίδας “Αυγή”, επιχειρηματολόγησε κατά της προσθήκης της σχετικής πρόβλεψης για τις Γενοκτονίες, που αναγνώρισε η Βουλή των Ελλήνων, λέγοντας ότι η αναγνώριση των γενοκτονιών ήταν μία απόφαση εσωτερικής σκοπιμότητας και η απόφαση αυτή αναδεικνύονταν σε αγκάθι για τις Ελληνοτουρκικές θέσεις.
Πρόσφατα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ως Υπουργός Παιδείας πλέον, και αφού ερωτήθηκε, απάντησε με τον ίδιο τρόπο.
Αμφισβήτησε, δηλαδή ως μέλος Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι υπήρξε Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους.
Η δήλωσή του αυτή που υπονόμευσε την πολιτική της χώρας στο συγκεκριμένο θέμα, πλήττοντας ταυτόχρονα τη διεθνή διάστασή του, αξιοποιήθηκε από τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας.
Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλης επανέλαβε τις ίδιες θέσεις και κατά τη συζήτηση που έγινε, την Πέμπτη 5-11-2015, στην Ολομέλεια της Βουλής, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να έχει για το ίδιο θέμα δύο θέσεις : μία ως υπουργός και μία ως πολίτης. Στη Βουλή όμως, όπως και σε κάθε δημόσια παρουσία του, ομιλεί ως Υπουργός που δεσμεύει τη χώρα και όχι ως πολίτης.

Κύριε υπουργέ,
Επειδή το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Εσωτερικής Πολιτικής και έχει προσλάβει διεθνή διάσταση, φέρνοντας αρκετές φορές την Τουρκία σε δύσκολη θέση στα διάφορα διεθνή φόρα.
Επειδή είναι Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης και οι θέσεις του έχουν βαρύνουσα σημασία.
Επειδή οι Τούρκοι, ευφυώς, εκμεταλλεύθηκαν τις δηλώσεις του, τιμώντας τον με πρωτοσέλιδες καταχωρήσεις σε ημερήσιες εφημερίδες.
Επειδή βουλευτές του κόμματός σας και μέλη της κυβέρνησης, αλλά και το συγκυβερνών κόμμα, των ΑΝΕΛ, διαφώνησαν δημόσια με τις θέσεις του.
Επειδή μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός κρύβεται και δεν τολμά , μετά την οργή και τις τεράστιες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού, να πάρει την ξεκάθαρη και έντιμη θέση της αποπομπής του ή της αποδοχής των θέσεών του.
Επειδή σύσσωμος ο Ποντιακός Ελληνισμός
-και όχι μόνο-,ζητά την απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού.

Επερωτάσθε
Επειδή είστε αρμόδιος για το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκείτε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας έβλαψαν τη διεθνή διάσταση που έχει το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και συνηγόρησαν υπέρ των σχετικών απόψεων της Τουρκίας.

Συμφωνείτε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου ως αντεπιχείρημα στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Τουρκικό Κράτος;

Θα αποπέμψει ο Πρωθυπουργός τον ανωτέρω Υπουργό ώστε να αποδείξει έμπρακτα την αποδοκιμασία της Ελληνικής Κυβέρνησης στις δηλώσεις αυτές;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Σεπ 2020 | 12:27

Φίλης: Έξω από την ηθική της αριστεράς οι απόψεις Τζάκρη

"Στην ηθική της αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου δεν μπορεί να κατηγορείται κανένας για απάτρις" είπε ο Νίκος Φίλης για τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη.

ΠΥΡΑ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ 22 Σεπ 2020 | 17:16

Σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα λασπόνερα της Καρδίτσας με φόντο "αγανακτισμένους" και "στημένα πλάνα"

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ο "πόλεμος" ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταστροφές στην Καρδίτσα.

19 Σεπ 2020 | 18:20

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία Μητσοτάκη - Ποιο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 15 Σεπ 2020 | 16:02

ΝΔ: Η αντιπολίτευση της μάσκας και του παγουρίνου, δείχνει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι η παγκόσμια κρίση

"Η αμηχανία της αντιπολίτευσης του παγουρίνου και της μάσκας, υπογραμμίζει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι οι πρωτόγνωρες προκλήσεις της παγκόσμιας κρίσης".

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 11 Σεπ 2020 | 11:55

Αυτοκριτική Φίλη: Στη Μόρια ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε - Ντρέπομαι και έχω τύψεις

Αυτοκριτική Νίκου Φίλη για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό- Στη Μόρια αποτύχαμε, δεν προλάβαμε

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ 07 Σεπ 2020 | 15:31

ΝΔ για Big Brother: Εγκληματικό και καταδικαστέο οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού

Ανακοίνωση της ΝΔ για το Big Brother στην οποία τονίζει ότι οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού είναι εγκληματικό

ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ 29 Σεπ 2020 | 20:36

ΣΥΡΙΖΑ: Εκανε πίσω ο Τσίπρας για το "Πειθαρχικό" - Ο διάλογος με τον Τσακαλώτο στο Πολιτικό Συμβούλιο

Σχεδόν πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τί είπε ο Τσίπρας στον Τσακαλώτο.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ 29 Σεπ 2020 | 20:02

Οργισμένος ο Τσελίκ λόγω της επίσκεψης Πομπέο: Δεν βοηθούν την ειρήνη οι δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα

Απειλές πολέμου από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ με αφορμή την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ 29 Σεπ 2020 | 19:59

Καρέ - καρέ η ξενάγηση Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη στο ζεύγος Πομπέο που ενθουσιάστηκε στην αρχαία Άπτερα [Εικόνες]

Τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Απτέρας επισκέφθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάικ Πομπέο

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 29 Σεπ 2020 | 19:40

Τηλεφωνική επικοινωνία Μάας - Τσαβούσογλου: "Αποφασιστικής σημασίας οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας"

Επικοινωνία μέσω τηλεφώνου για τον Χάικο Μάας και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 29 Σεπ 2020 | 18:51

Υπουργικό την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης: Ποια θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα

Αύριο στις 12:00 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης-Ποια θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 29 Σεπ 2020 | 17:24

Μάικ Πομπέο-Αν. Μεσόγειος: Ενθαρρύνουμε την επιστροφή στον διάλογο - Στα ελληνικά το ευχαριστώ στον Μητσοτάκη

Ο Μάικ Πομπέο κάνει λόγο για ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και κοινές αξίες που μοιράζονται Ελλάδα και ΗΠΑ.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 29 Σεπ 2020 | 16:15

Μητσοτάκης - Πομπέο: Οι πρώτες εικόνες από το παραδοσιακό γεύμα στο πατρικό του πρωθυπουργού στα Χανιά [Βίντεο}

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα εργασίας στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά, στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.