Aλλαγές στο νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου μετά τις αντιδράσεις

Ένα καυτό διήμερο ανοίγει από σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή με το νομοσχέδιο για την νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.

Aλλαγές στο νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου μετά τις αντιδράσεις

Ένα καυτό διήμερο ανοίγει από σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή με το νομοσχέδιο για την νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.

Οι ρυθμίσεις που φέρουν την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή έχουν προκαλέσει νέους τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, λίγες εβδομάδες μόνο μετά την εμπλοκή με την τροπολογία με την τουρκική ένωση Ξάνθης, ενώ άνοιξαν νέο γύρο εσωστρέφειας με την Εκκλησία που είχε ως αποτέλεσμα και την ματαίωση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος.

Αν και το Μαξίμου επιχειρεί να ρίξει όλο το βάρος της επικοινωνιακής τακτικής στην ΝΔ χρεώνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παρά τις αρχικές προθέσεις του είναι δέσμιος της δεξιάς του πτέρυγας, οι «απερίσκεπτες» πολιτικά κινήσεις του Σταύρου Κοντονή δημιουργούν προβλήματα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Παράθυρο για αλλαγές

Ο φόβος διαφοροποιήσεων είναι αυτός που αναγκάζουν τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες εκτόνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, ο Σταύρος Κοντονής προτίθεται να καταθέσει αλλαγές στην ρύθμιση για τους ανηλίκους (15ο έτος) που επιθυμούν να προχωρήσουν σε νομική αλλαγή του φύλου τους. Αυτή είναι προφανώς και η αιτία της συνάντησης που θα έχει πριν την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός δεν αναμένεται να τροποποιήσει (ουσιωδώς) τις ρυθμίσεις για τους ενήλικους, αν και αυτό θα διεύρυνε την κοινοβουλευτική στήριξη του νομοσχεδίου. Κοινοβουλευτικές πηγές άφηναν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να αποσυρθεί τελείως η παραγράφος για τους ανηλίκους.

Ήδη από την Παρασκευή το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «ενισχύσει» τις συγκεκριμένες διατάξεις, ενώ την Κυριακή σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ «Αθήνα 9.84» έριξε το «καρφί» του προς τους ΑΝΕΛ εκτιμώντας ότι η παρέμβαση της Εκκλησίας δεν θα επηρεάσει τη στάση του Πάνου Καμμένου.

Ο τελευταίος πάντως θα βρίσκεται σε υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό ωστόσο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν θα αποστείλει επιστολική ψήφο (όπως δικαιούται) ή με πρόσχημα την απουσία του θα απέχει από την ψηφοφορία της Τρίτης.

Γεγονός είναι ότι οι βεβιασμένες κινήσεις του Σταύρου Κοντονή δημιούργησαν «τρύπα» στην θωράκιση της κυβερνητικής συνοχής, που είχε διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη στήριξη από τον πρωθυπουργό στον Πάνο Καμμένο στην υπόθεση Noor1 (αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής).

Η αιφνίδια πρωτοβουλία –χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση- του Σταύρου Κοντονή να καταθέσει ρύθμιση και για τους ανήλικους έφερε αναταραχή στους ΑΝΕΛ και διαφοροποιήσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ (Γεωργία Γεννιά).

Διαφωνεί με τη διόρθωση φύλου από τα 15 και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Έως τότε ο εισηγητής του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος είχε εκφράσει κάποιες ενστάσεις για το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να ανοίξει την πόρτα για την υιοθεσία παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια.

Η αποδοχή από τον Σταύρο Κοντονή του αιτήματος γονέων ανηλίκων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου «έσπειρε» αντιδράσεις εντός των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Έτσι ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο ανταποδίδοντας την στήριξη προς τον αρχηγό του κόμματος από την Κουμουνδούρου, αλλά καταψηφίζει τις βασικές διατάξεις.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε λόγω ακριβώς της ρύθμισης για την νομική αλλαγή φύλου στα 15έτη αφού μέχρι τότε είχαν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις για τους ενήλικους μόνο οι Δημήτρης Καμμένος και Κώστα Κατσίκης.

Μένει να διαπιστωθεί αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ θα διατηρήσει έως την Τρίτη την γραμμή αυτή ή θα προχωρήσει σε έναν ακόμα ελιγμό.

Η θέση τους παραμένει βέβαια αρκετά δύσκολη από τη στιγμή που ενεπλάκη η Εκκλησία. Ο Πάνος Καμμένος όπως έχει δείξει και στο παρελθόν δεν διαρρηγνύει ούτε στο ελάχιστο τις στενές σχέσεις που έχει με την Ιερά Σύνοδο καθώς όπως ο ίδιος έχει δηλώσει είναι προτιμότερο να πέσει η κυβέρνηση.

Η Εκκλησία αποτελεί όμως ακόμα ένα βάρος και στην γραμμή που θα ακολουθήσει η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σκλήρυνε τη στάση της μετά την απόφαση Κοντονή να εντάξει τους 15χρονους στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Μέχρι τότε ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Καραγκούνης είχε επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Στο εσωτερικό πάντως της ΚΟ παράταξης όπως και στην βάση της το «καζάνι» έβραζε.

Βουλευτές της ΝΔ δεν έκρυβαν ότι ήταν βιαστική η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ψήφιζε το νομοσχέδιο, ενώ κάποιοι έφταναν στο σημείο να απειλήσουν και με παραίτηση από κομματικά πόστα στην περίπτωση που η Συγγρού εξέδιδε οδηγία κομματικής πειθαρχίας υπέρ της ψήφιση του.

Την ίδια στιγμή η ΚΟ πιέζονταν αφόρητη από την εκλογική βάση και τα κηρύγματα της Εκκλησίας κατά του νομοσχεδίου στις κυριακάτικες λειτουργίες.

Έτσι έχει αποφασιστεί –ως plan B- ) να κατατεθεί τροπολογία η οποία αν δεν γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση θα δώσει το άλλοθι στους γαλάζιους βουλευτές να καταψηφίσουν.

Τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα

Και στην περίπτωση βέβαια που ΑΝΕΛ και ΝΔ καταψηφίσουν, το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη «πατώντας» πάνω στην ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου από τους ΑΝΕΛ δεν λαμβάνει υπόψιν την καταψήφιση των κύριων διατάξεων και παρά την πρόσφατη διακήρυξη ότι στο εξής θα ψηφίζει μόνο όταν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θα υπερψηφίσει. «Ναι» θα πει και το Ποτάμι.

Αντίθετα ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή συνεπείς με την αρχική τους στάση θα καταψηφίσουν.

Η συζήτηση αναμένεται εντονότατη και θα εμπλουτιστεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Συγκέντρωση στη Βουλή από τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 13:44

Κ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Δεκέμβριο- Για 500 χιλιάδες δικαιούχους

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:31

Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα κόμματα - "Τρικ που δεν πείθουν"

Στη Βουλή όλα τα κόμματα καταδίκασαν τους "παιδαριώδεις χειρισμούς" της Άγκυρας.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2020 | 11:51

Ομιλία Μητσοτάκη στις 13:00 στη Βουλή: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:00, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων.