Ερχεται θερμό φθινόπωρο στη Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα

Ένα θερμό αποκαλόκαιρο και ένα θερμότερο φθινόπωρο προμηνύονται από όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Ερχεται θερμό φθινόπωρο στη Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα

Ένα θερμό αποκαλόκαιρο και ένα θερμότερο φθινόπωρο προμηνύονται από όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή τις δύο προηγούμενες εβδομάδες πριν από την θερινή ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι η περίοδος συναίνεσης και ηπιότητας που είχε καταγραφεί κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά και κατά τη συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις αποτελεί παρελθόν και ότι η συνέχεια προμηνύεται εκρηκτική.

Αλλά και η κυβέρνηση κατέστησε σαφές (προς το παρόν τουλάχιστον) ότι κάθε άλλο παρά εμφανίζεται διατεθειμένη να ρίξει «στροφές» αναζητώντας πάση θυσία αποδοχή ή ευρύτερες συναινέσεις στο πρόγραμμα της.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψηφιακή διακυβέρνηση που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ μέσα σε τεταμένο κλίμα καταδεικνύει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα κόμματα το προσεχές διάστημα.

Η Νέα Δημοκρατία «πέρασε» εμβληματικές διατάξεις χωρίς να τροποποιήσει έστω και στο ελάχιστο το πνεύμα και το περιεχόμενο τους ως ένδειξη υποχώρησης για να εισπράξει τη στήριξη και άλλων κομμάτων.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Το Μαξίμου έχοντας προφανώς κατανοήσει ότι το θέμα όχι μόνο δεν αποτελεί ισχυρό ταμπού στην ελληνική κοινωνία, αλλά και ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε όλο το προηγούμενο διάστημα να το «σηκώσει», προχώρησε αμετακίνητο στη ψήφιση της ρύθμισης.

Αγνόησε έως και τις προσπάθειες του ΚΙΝΑΛ να βρεθεί κοινό πεδίο ώστε να βγει και εκείνο από τη δύσκολη θέση που είχε διαμορφωθεί, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων στο εσωτερικό του κινήματος.

Την ίδια άκαμπτη στάση κράτησε η ΝΔ και σε ότι αφορά την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την απόφαση της να μην συσταθεί νέα νομική σχολή στην Πάτρα.

Ειδικά για την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φάνηκε να οπισθοχωρεί ούτε από τις ενστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά και από την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τους ευρωπαικούς θεσμούς. Σε αποφασιστικούς τόνους απάντησε ότι είναι εκείνος που θα ενημερώσει για την πολιτική σχέση της κυρίας Θάνου με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και για παρόμοιες σχέσεις που είχαν και άλλα μέλη του ΔΣ της επιτροπής Ανταγωνισμού με πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγματι, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, την οποία και ενημέρωσε αναλυτικά για όλα τα θέματα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, μεταξύ αυτών και της κ. Θάνου.

Το ίδιο αποφασιστικοί και έτοιμοι να μην αφήσουν ούτε σκιά εις βάρος τους εμφανίστηκαν και υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν στενή σχέση με τον Πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος απάντησαν ευθέως στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει για τον πρώτο ότι απασχολείτο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τον δεύτερο ότι είχε τοποθετηθεί στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι εκπροσωπούσε το δημόσιο και οι υποθέσεις που ανέλαβε είχαν αίσια κατάληξη σε ποσοστό 85%. Ο κ. Πικραμένος ξεκαθάρισε ότι τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από το ΣτΕ και όχι από το υπουργικό συμβούλιο όπως έγινε με την κυρία Θάνου στην επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παρ΄όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία έχει μπροστά της νομοσχέδια που για λόγους ουσίας (π.χ. άμεση εφαρμογή) αλλά και για λόγους επικοινωνίας θα πρέπει να βρει σημεία σύγκλισης με την αντιπολίτευση.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να επανέλθει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής στις εθνικές εκλογές, αλλά και η παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στους τόπους διαμονής τους περιέχονται στους άμεσα σχέδια για τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να επιδιώξει ευρύτερες αποδοχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μετά από χρόνια πρέπει να συνηθίσει το «κουστούμι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η νέα αυτή κατάσταση δημιουργεί ούτως ή άλλως εγγενείς δυσκολίες στην Κουμουνδούρου καθώς φέρει ακόμα τα βάρη της δική της διακυβέρνησης που πολύ εύκολα γίνονται όπλα στην επιχειρηματολογία των αντιπάλων της.

Οφείλει επίσης να κατανοήσει το νέο του ρόλο και σε ότι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η αποχώρηση του από τη συζήτηση την Πέμπτη το βράδυ λόγω της αιφνίδιας κατάθεσης των τροπολογιών του Γιάννη Βρούτση δεν προκάλεσε έκπληξη αφού ήταν ένας τρόπος για να καταδείξει τη κακή νομοθέτηση της ΝΔ. Η απόφαση όμως να μην παραστούν οι βουλευτές του και στην ονομαστική ψηφοφορία που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την αριστερά) έδωσε αφορμή για δεύτερες σκέψεις (π.χ. ότι υπήρξαν φόβοι για διαρροές κατά τη ψηφοφορία).

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει κατ΄ επανάληψη (και με αφορμή το άσυλο) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει τόσο εκτός όσο και εντός Βουλής.

Όσο για το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί ακόμα να βρει τα «πατήματα» του ώστε να εμφανίζεται με κοινή θέση, τουλάχιστον στα ζητήματα αιχμής. Μέχρι τώρα πάντως αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Κατά πληροφορίες δεν υπήρξε ενιαία στάση απέναντι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ή για τη μη ίδρυση νομικής σχολής στην Πάτρα. Αντιφατικά ήταν εξάλλου τα μηνύματα που εξέπεμψε με αφορμή την πρόσφατη καταψήφιση τροπολογίας για το Ελληνικό. Το ΚΙΝΑΛ έχει επίσης να αντιμετωπίσει και το «μαρκάρισμα» του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σταματήσει να ψάχνει τρόπους για να γίνει ο κεντρικός πόλος στην κεντροαριστερά.

Πιο εύκολο ρόλο έχει βέβαια το ΚΚΕ που παραμένει πιστό στο δόγμα «δύο κόμματα μια πολιτική».

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται πως θα κινηθούν η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.

Μέχρι τώρα ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να ψηφίζει και διατάξεις της κυβέρνησης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αντίθετα καταψηφίζει.

Φωτό: Ευρωκίνηση


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ 14 Ιουλ 2020 | 10:13

Ο Χατζηδακης τρολάρει τον ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική μας είναι ταξική γιατί αφορά στα ...ταξί

Τι είπε ο υπουργός μιλώντας για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 14 Ιουλ 2020 | 09:29

Το επικό τρολάρισμα της Ακρίτα για τον... αγουροξυπνημένο Τσίπρα στα Κουφονήσια

Ο πρώην πρωθυπουργός, ντυμένος casual με βερμούδα και t-shirt και τελείως χαλαρός, έφαγε σε ταβέρνα του νησιού με φίλους του.

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 14 Ιουλ 2020 | 08:14

Παγκόσμιο ρεκόρ: Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν έξι υπουργοί που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό

Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που έχουν προσβληθεί δηλώνουν ότι είναι καλά και εργάζονται σε απομόνωση στα σπίτια τους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 14 Ιουλ 2020 | 07:30

Κορονοϊός: Φόβοι για δεύτερο κύμα στην Ελλάδα - Τα πανηγύρια ήταν μόνο η αρχή - Αυστηροποιούνται τα μέτρα

Έντονη ανησυχία στις αρχές για την αύξηση των κρουσμάτων - Στο "κόκκινο" η βόρεια Ελλάδα.

"ΤΟ ΚΑΛΟΦΕΓΓΟ" 13 Ιουλ 2020 | 22:14

Αυτό είναι το εστιατόριο στο οποίο έφαγαν Τσίπρας και Μπαζιάνα στα Κουφονήσια [Εικόνες-Βίντεο]

Ιδιαίτερα χαλαροί και οι δύο απόλαυσαν το εξαιρετικό φαγητό μαζί με την παρέα τους.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 13 Ιουλ 2020 | 20:33

Ο Φίλης "αδειάζει" τον Παππά: "Είναι καταδικαστέα, πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες"

"Έχουμε μιλήσει για ζητήματα που αφορούν ακόμη και μορφές και πλευρές αλαζονείας στη διακυβέρνησή μας" ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 13 Ιουλ 2020 | 20:18

Διπλωματικό "σκάκι" από την Αθήνα: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ για την πρόκληση Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 13 Ιουλ 2020 | 20:04

ΕΕ: Αυτοί είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας - Τι αποκαλύπτουν διπλωματικές πηγές

Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να επανεξετάσει άμεσα και να αλλάξει την απόφασή της για την Αγία Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ 13 Ιουλ 2020 | 17:12

Κυβερνητικές πηγές απαντούν στον ΣΥΡΙΖΑ: "Η τρικυμία εν κρανίω συνεχίζεται"

Κυβερνητική αντίδραση στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις να απαγορευτούν τα πανηγύρια και να ανοίξουν επιπλέον πτήσεις από το εξωτερικό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΟ FACEBOOK Ο ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ 13 Ιουλ 2020 | 16:16
ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 13 Ιουλ 2020 | 14:22

Οι "σκοτεινές υποθέσεις" του Νίκου Παππά ζαλίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ- Εξηγήσεις ζητά ο Στέλιος Πέτσας

Η τελευταία αποκάλυψη αφορά τις μυστικές επαφές του με τον Κύπριο δικηγόρο των off shore, Αρτεμίου

ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΩΣΙΑ 13 Ιουλ 2020 | 13:14
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 13 Ιουλ 2020 | 13:11

Πέτσας για Αγιά Σοφιά: Κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα

"Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", είπε.