Εθνικολαϊκιστές vs Υπνοβάτες: Η νέα εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών

«Η κοινωνία αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες παρακολουθούμε ως υπνοβάτες το που μας οδηγούν, σε ένα σκηνικό που θυμίζει την περίοδο πριν τον Α’ ΠΠ».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εθνικολαϊκιστές vs Υπνοβάτες: Η νέα εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών

Ανοιχτή συζήτηση με αντικείμενο τον λαϊκισμό στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με βάση και τα όσα συμβαίνουν στον παγκόσμιο χάρτη διοργανώνει για αύριο Παρασκευή 17.2, στις 18.00, στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς, ο "Κύκλος Ιδεών" του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η εκδήλωση με τίτλο «Εθνικολαϊκιστές vs Υπνοβάτες» θα έχει ομιλητές τους Ανδρέα Πανταζόπουλο, Πέτρο Παπασαραντόπουλο, Ιάσονα Πιπίνη. Παρεμβαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου. Συντονίζει ο Ηλίας Κανέλλης. Τη συζήτηση θα κλείσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η επίσημη ανακοίνωση του Κύκλου Ιδεών:

«Εθνικολαϊκιστές Vs. Υπνοβάτες.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του λαϊκισμού»

Τον όρο «εθνικολαϊκισμός» τον εισήγαγε ο Γάλλος φιλόσοφος Pierre - Andre Taguieff στο ομώνυμο βιβλίο του (Le nouveau national-populisme, CNRS Editions, 2012). Στην Ελλάδα κυκλοφορεί την επόμενη χρονιά. (Ο νέος εθνικολαϊκισμός, εκδόσεις Επίκεντρο, 2013). Ο Pierre - Andre Taguieff χρησιμοποιεί τον όρο πρώτη φορά το 1986 για να περιγράψει το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο του Le Pen. Πατέρας όμως του όρου είναι ο Ιταλό-αργεντίνος κοινωνιολόγος, Gino Germani το 1978 που περιγράφει τον «εθνικολαϊκιστικό» χαρακτήρα του περονισμού.

Σύμφωνα με τον Taguieff: «Ο εθνικολαϊκισμός εξουδετερώνει τη διαφορά δεξιάς/αριστεράς. Εξουδετερώνεται, επίσης, η διαφορά μεταξύ επαναστατικής και συντηρητικής θέσης [...]. Κάθε λαϊκιστής ηγέτης που απευθύνεται στο λαό διατείνεται ότι του υποδεικνύει τους πραγματικούς του εχθρούς, τους "αποπάνω" (τις άνομες ελίτ), τους τριγύρω ("το σύστημα"), ή τους από αλλού (οι εχθρικοί ξένοι, οι μετανάστες εισβολείς), και κυρίως τους κρυμμένους εχθρούς στο εσωτερικό του εθνικού σώματος - εξού και η συνωμοσιολογική αντίληψη, η οποία εικονίζεται από την μία ή την άλλη "θεωρία συνωμοσίας", που συναντάμε συνήθως στις ομιλίες ή στα κείμενα των λαϊκιστών ηγετών"»

Ο όρος «υπνοβάτες» παραπέμπει στο ομώνυμο ιστορικό βιβλίο του Christopher Clark του 2014 όπου περιγράφει τις καταστάσεις που οδήγησαν στον Α’ ΠΠ και στον περίφημο «σύντομο 20ο αιώνα». Οι «Υπνοβάτες» είναι οι τότε κοινωνίες που αφέθηκαν και οδηγήθηκαν από τις πολιτικές ελίτ στον Μεγάλο Πόλεμο. Όπως γράφει ο συγγραφέας αναφερόμενο στο σήμερα «οι άνθρωποι του 1914 είναι σύγχρονοί μας»

«Εθνολαϊκίστικο μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορούμε πια με ασφάλεια να μιλήσουμε για την ύπαρξη μιας εθνικολαϊκιστικής κυβέρνησης στην χώρα μας. Μια εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση που δεν αποτελείται από δύο κόμματα αλλά είναι σάρκα μία και δρουν συμπληρωματικά. Μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις και έχουν την ίδια αισθητική.

Αυτό το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα οδηγεί τη χώρα μας στο τρίπτυχο: της οικονομικής καταστροφής, της θεσμικής εκτροπής, της εθνικής ταπείνωσης.

Η δε συζήτηση περί επιστροφής σε ένα δήθεν εθνικό νόμισμα που ανοιγοκλείνει η κυβέρνηση για να διατηρεί την ευχέρεια των κινήσεων καθώς εμφανίζεται ως ο εγγυητής τόσο του ευρώ όσο και της «απελευθέρωσης από αυτό» και της επιστροφής στη δραχμή, με μόνο στόχο τη διατήρηση της εξουσίας, βλάπτει την χώρα ανεπανόρθωτα.

Κι εμείς, η κοινωνία αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες παρακολουθούμε ως υπνοβάτες το που μας οδηγούν, σε ένα σκηνικό που θυμίζει την περίοδο πριν τον Α’ΠΠ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς.

Στην εκδήλωση εισηγούνται τρεις άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το φαινόμενο του λαϊκισμού ιδίως στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική καθώς και με την άνοδο της ακροδεξιάς :

Ανδρέας Πανταζόπουλος, αν. καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ΑΠΘ

Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας

Ιάσων Πιπίνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Παρεμβαίνει ο ηθοποιός & σκηνοθέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου

Συντονίζει ο δημοσιογράφος, Ηλίας Κανέλλης

Τη συζήτηση θα κλείσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Λίγα λόγια από τους ομιλητές της εκδήλωσης για το θέμα που θα συζητήσουν

Ανδρέας Πανταζόπουλος

Τίτλος εισήγησης: «Η "ουσία" του εθνικολαϊκισμού.»

Τι είναι εθνικολαϊκισμός και ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του;

Είναι "ύφος" ή και "ιδεολογία"; Τι είναι αυτό που "πείθει" το εν δυνάμει ακροατήριό του, η ψευδεπίγραφη ηθική του ή κάτι άλλο; Μέσα από αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την "ουσία", τον πυρήνα του φαινομένου, το οποίο, ιδιαίτερα σήμερα, αποτελεί ένα από τα βασικά πολιτικά προβλήματα τόσο στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, αλλά και στην Λατινική Αμερική.

Πέτρος Παπασαραντόπουλος

Τίτλος εισήγησης: «Λαϊκισμός και Εξουσία - Η ελληνική περίπτωση»

Εννοιολόγηση και ορισμός του λαϊκισμού. Μονιστικός και μανιχαϊστικός χαρακτήρας του λαϊκισμού. Σχέση λαού και ελιτ. Ιστορική αναδρομή στις πρακτικές των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη ως ελάσσονες εταίροι σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Αξιολόγηση επιδόσεων ως μείζων κυβερνητικός εταίρος (Ελλάδα και Ουγγαρία). Στην ελληνική περίπτωση, όσμωση λαϊκισμού, εθνικισμού και μαρξισμού-λενινισμού ως ξενιστή. Εντοπισμός τομέων που η λαϊκιστική εξουσία επεμβαίνει κατά προτεραιότητα. Θεσμικές παρεμβάσεις και ιδεολογικές επιλογές των λαϊκιστών. Πως αντιδρούν οι υπέρμαχοι των φιλελεύθερων δημοκρατιών στη λαϊκιστική επέλαση; Τι είναι η διαδικαστική και τι η μαχόμενη δημοκρατία; Λαϊκιστές και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιάσων Πιπίνης

Τίτλος εισήγησης: «Λατινοαμερικάνικος ποπουλισμός: Από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα και στην Ισπανία»

Τι είναι ο λατινοαμερικάνικος ποπουλισμός. Η διαφοροποίηση του από την έννοια του «λαϊκισμού» και του «εθνικολαϊκισμού». Είναι μια ιδεολογία ή μια στρατηγική;

Η εμπειρία της Βενεζουέλας. Πως έφθασε ο λατινοαμερικάνικος ποπουλισμός στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Ποια κοινά χαρακτηριστικά εντοπίζουμε και ποια είναι η ιδεολογική συγγένεια που υπάρχει. Ποια είναι η σχέση του λατινοαμερικάνικου ποπουλισμού με τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, την αντιπολίτευση και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι ποπουλιστές για να διατηρηθούν στην εξουσία. Λατινοαμερικάνικος ποπουλισμός και διαφθορά.

Βενεζουέλα: Τι άφησε πίσω της η 17ετής διακυβέρνηση Τσάβες – Μαδούρο. Ειδικότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και της οικονομίας. Ποιες είναι οι προοπτικές για τη χώρα με το υπάρχον καθεστώς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 10 Αυγ 2020 | 22:37

Συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα: Φωτογραφίες του Oruc Reis με συνοδεία πολεμικών πλοίων

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε φωτογραφίες από το Oruc Reis το οποίο συνοδεύουν πολεμικά πλοία

ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 10 Αυγ 2020 | 21:21

Ραγδαίες εξελίξεις: Την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώνει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Υπό τη σκιά των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

10 Αυγ 2020 | 21:04

Oruc Reis: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με απλωμένα καλώδια - "Πόλεμος" με Navtex και ανακοινώσεις

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα στο "Oruc Reis". Για "Συμμαχία του Κακού" κάνει λόγο η Άγκυρα.

10 Αυγ 2020 | 20:21

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές

Τους προκλητικούς τόνους συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΝΗΣΥΧΗ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 10 Αυγ 2020 | 19:46

Ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ κατά της Τουρκίας: Σταματήστε τις έρευνες του Oruc Reis

Σαφές μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Βάζει "φρένο" στις έρευνες του τουρκικού Oruc Reis

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 10 Αυγ 2020 | 19:25

Αυστηρό διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ με εντολή Δένδια

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα με διάβημα στην παράνομη τουρκική NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 10 Αυγ 2020 | 19:01

Δέσμευση Μητσοτάκη από Εύβοια για ταχύτατες αποζημιώσεις - Πλήρης στήριξη στον Χαρδαλιά [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια - Όλα όσα είπε για αποζημιώσεις και το "112"

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 18:48

Μητσοτάκης σε NATO: Η τουρκική συμπεριφορά υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα

Η τουρκική συμπεριφορά υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΓΓ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ 10 Αυγ 2020 | 18:29

Το Oruc Reis έριξε καλώδια σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - Τι λέει η Αθήνα

Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μπήκε το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 10 Αυγ 2020 | 17:56

Ένταση στην Ανατολικη Μεσόγειο: Που βρίσκεται το "Oruc Reis";

Τα ξημερώματα το Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας.

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 17:30

Tραγωδία Εύβοια: Live oι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Περιφερειακό Μέγαρο Εύβοιας στην Χαλκίδα

ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ NAVTEX 10 Αυγ 2020 | 17:25

Στο "κόκκινο" η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Δεύτερη Navtex εξέδωσε η Άγκυρα

Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου με την έκδοση νέας Navtex, ως απάντηση στην ελληνική. Σε επιφυλακή ο στόλος.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 10 Αυγ 2020 | 15:11

Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές [Εικόνες]

Αυτοψία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.