Follow us

Ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές ο Πέτρος Κόκκαλης με τον "Κόσμο": "Δεν θα είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας"

Το στίγμα του νέου πολιτικού φορέα με το όνομα ΚΟΣΜΟΣ έδωσε ο Πέτρος Κόκκαλης - Ποιοι είναι οι δύο συνιδρυτές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τις αδρές γραμμές του νέου πολιτικού φορέα με το όνομα ΚΟΣΜΟΣ περιέγραψε ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης και οι δύο συνιδρυτές του εν λόγω φορέα Μαρία Βασιλάκου και Λευτέρης Παπαγιαννάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.

Ο νέος φορέας τοποθετείται στον ιστορικά "προοδευτικό χώρο" και θα είναι κάθετα αντίθετος στον "ακροδεξιό λαϊκισμό" θα αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας, θα μετάσχει στις ευρωεκλογές, τις τοπικές και τις εθνικές εκλογές και εντός των προσεχών ημερών θα εκλέξει τα όργανα διοίκησής του που θα αποφασίσουν ενδεχόμενες συμπράξεις με άλλους φορείς ή κόμματα που αγγίζουν τον χώρο της οικολογίας ή και ευρύτερα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ φιλοδοξεί να συνάψει ένα "πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο", με τους Έλληνες πολίτες, έχοντας στο επίκεντρό του την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με κοινωνική δικαιοσύνη, "ώστε να μην μείνει κανείς πίσω", με αναφορές στον ορθολογισμό, την επιστήμη και τη συμμετοχή των πολιτών στις λύσεις , οι οποίες θα αποτελούν προτάσεις διακυβέρνησης. "Δεν θα είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας", τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Διαβάστε Επίσης

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενοποίησης του χώρου της οικολογίας και του επείγοντος για δράση υπέρ του κλίματος είπε: "Δεν μπορούμε πια να είμαστε πράσινες κουκίδες αλλά να αποτελέσουμε έναν πράσινο πόλο γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ και τώρα".

"Βλέπουμε ήδη τη μεγάλη στροφή που κάνει η ΕΕ βλέπουμε τις μεγάλες πολιτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και ζούμε τη μεγάλη μάχη απέναντι στην άκρα δεξιά. Την είδαμε στο ΕΚ στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, με το μορατόριουμ για τις πράσινες πολιτικές και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω".

Τέλος έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες "που δουλεύουν στο χωράφι, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις, τους νέους ανθρώπους που καινοτομούν να βρούμε μια φωνή. Να αποκτήσουμε μια πλατιά συνεργασία, ένα μακροχρόνιο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος". Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι μεγάλες αυτές κατηγορίες του πληθυσμού θα πλαισιώσουν τον νέο φορέα ώστε να αποκτήσει μαζικότητα ως τις ευρωεκλογές.

Πέτρος Κόκκαλης

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον σεβασμό της ισότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο κράτος δικαίου, ενώ ειδικά για τα θέματα αυτά μίλησε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων. Είναι θέματα που επηρεάζουν όλη μας τη ζωή είπε και κατήγγειλε ότι "όλες οι κρίσεις που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων". Μίλησε επίσης για υποβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, της ελευθερίας του Τύπου, της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Αναφερόμενος στο σχετικό ψήφισμα του ΕΚ, είπε ότι "ανησυχίες" έχει εκφράσει για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι μια κατάσταση που χτίζεται από την πολιτεία και όχι από τους εχθρούς του κράτους. "Η κατάσταση διολισθαίνει και το ψήφισμα την αναγνωρίζει", είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε και την "έλλειψη αποτελεσματικής και γρήγορης δικαιοσύνης", η οποία ακόμη και οικονομικά να το δούμε, όπως είπε, αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Η Μαρία Βασιλάκου, πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης, μίλησε για την κατάσταση στις πόλεις στις οποίες ζει ο μισός ελληνικός πληθυσμός. Εκεί σωρεύονται τα προβλήματα είπε, εκεί είναι και το "χρυσό κλειδί" των λύσεων.

Πέτρος Κόκκαλης

Οι πόλεις είναι επίκεντρο των προβλημάτων όπως η ακρίβεια, ειδικά στην ενέργεια, η στεγαστική κρίση, ειδικά για τους νέους, η αύξηση των ανισοτήτων στις ευκαιρίες που πλήττουν επίσης κυρίως τους νέους, η αντιπεριβαλλοντική κινητικότητα με κύριο μέσο το ΙΧ και η έλλειψη πρασίνου.

Βήμα βήμα, πρόσθεσε, πρέπει να αλλάξει η μετακίνηση προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προς τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, προς τη θέσπιση ζωνών ήπιας κυκλοφορίας και πρασίνου σε κάθε γειτονιά.

Ζητούμενο είπε είναι "να τους λύσουμε τα χέρια ώστε να μπορούν να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα και με την τοπική κοινωνία".

Ως καλά παραδείγματα ανέφερε 6 ελληνικές πόλεις που έχουν ξεκινήσει αυτό το ταξίδι και στην επόμενη δεκαετία να επιδιώξουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και άλλες 80 που ακολουθούν, αλλά χρειάζονται μεταξύ άλλων "εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία, ενιαία βάση δεδομένων".

"Στηρίζω ένα νέο κόμμα με γνώμονα τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του, σήμερα, καθώς και των επόμενων γενεών, συνειδητοποιώντας ότι η μητέρα των κρίσεων είναι η κλιματική κρίση", είπε η ίδια.

Στην ερώτηση που δέχθηκαν οι ομιλητές ως προς τη δύσκολη συγκυρία απάντησαν ότι "δεν μας προσδιορίζει η συγκυρία αλλά η ανάγκη" και ότι "τώρα είναι η καλύτερη συγκυρία, μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς".

Αρνητικοί ήταν και στο θέμα των εξορύξεων, τονίζοντας ότι και ο ΟΗΕ και η ΕΕ μας λένε ότι "ο πλανήτης δεν μπορεί να σηκώσει νέα ορυκτά καύσιμα", ενώ ως προς τις εξορύξεις στον ελληνικό χώρο που υπάρχει η δέσμευση για μηδενικό άνθρακα ως το 2050 δύσκολα θα προλάβουν να το πουλήσουν οι πετρελαϊκές εταιρίες.

Η κ. Βασιλάκου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μια μοναδική λύση στο ενεργειακό. Είναι πολλές και τοπικές και προέρχονται και από τις επιχειρήσεις αλλά και από τις δράσεις του καθενός μας. "Ο δρόμος μας χρειάζεται συνεργασίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο".

Ο κ. Παπαγιαννάκης διευκρίνισε ότι μιλάμε για ενεργειακή δημοκρατία και αναρωτιέμαι γιατί οι κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν αυτό το μεγάλο asset που λέγεται ΔΕΗ.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ κατά πόσον η ΚΑΠ μπορεί να ανταποκριθεί στην πράσινη μετάβαση, ο κ. Κόκκαλης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχασε την μοναδική ευκαιρία το 2021 να δημιουργήσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, να κάνει έναν ευρύ διάλογο και να σχεδιάσει μαζί με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα προβλήματα των αγροτών είναι κυρίως απέναντι στην ακρίβεια των εισροών και στη γραφειοκρατία.

Η ΚΑΠ, τόνισε, θα είναι ένα από τα μεγάλα αντικείμενα της επόμενης εκλογικής περιόδου και πρέπει να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που με τη σειρά της "πρέπει να επιβιώσει από τη μεγάλη επίθεση που δέχεται σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙ 05 Απρ 2024 | 09:52

Τα δάκρυα της Δήμητρας Ματσούκα: "Είναι κάτι το οποίο πάντα απευχόμουν, να που μου συνέβη"

Η συνέντευξη με τον Κόκκαλη και η στιγμή που η Δήμητρα Ματσούκα έβαλε τα κλάματα χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της.

ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ 05 Απρ 2024 | 08:14

Πέτρος Κόκκαλης: Όταν είδα την Δήμητρα Ματσούκα στο θέατρο, ζαλίστηκα - Η γνωριμία το 2014 και η πρόταση γάμου

Πέτρος Κόκκαλης και Δήμητρα Ματσούκα μίλησαν στον Νίκο Χατζηνικολάου για τη σχέση και τον γάμο τους.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 04 Απρ 2024 | 20:29

Πέτρος Κόκκαλης: Αυτοί είναι οι πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του "Κόσμου"

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη και μέλη του Volt, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

ΜΕ RALPH LAUREN ΚΑΙ STELLA MCCARTNEY 01 Απρ 2024 | 15:41

Πέτρος Κόκκαλης - Δήμητρα Ματσούκα: Το γεύμα σε εστιατόριο της Βουκουρεστίου με Ralph Lauren και Stella McCartney

Το casual look της Δήμητρας Ματσούκα με Polo Ralph Lauren και η Stella McCartney μεγάλη σουέντ τσάντα της με τις αλυσίδες.

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 28 Μαρ 2024 | 09:28

Ο Πέτρος Κόκκαλης για τη Δήμητρα Ματσούκα: "Μπορεί να είχαμε κάνει παιδί μαζί αν..."

Η σπάνια αναφορά του Κόκκαλη στη σύζυγό του Δήμητρα Ματσούκα και το θέμα του παιδιού: "Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω ίσως...".

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΤΟΝ ΛΙΑΓΚΑ 27 Μαρ 2024 | 11:27

Κάνουν κόμμα οι παλαιοημερολογίτες: Υποψήφιος και ο 45χρονος παλαιοχριστιανός της Κορινθίας που εξυμνεί τη Ρωσία [βίντεο]

Στην ίδρυση κόμματος προσανατολίζονται οι "παλαιοημερολογίτες", όπως αποκάλυψε ο γνωστός πλέον "παλαιοχριστιανός" Μανώλης Καλαϊτζιδάκης.

ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 Μαρ 2024 | 15:28

Η Δήμητρα Ματσούκα "καρφώνει" τον Πέτρο Κόκκαλη: Ταξίδι του μέλιτος το λες αυτό; - Που φάγαμε μαζί ένα βράδυ; [βίντεο]

Δήμητρα Ματσούκα και Πέτρος Κόκκαλης μίλησαν για το ταξίδι του μέλιτος που δεν έχουν προλάβει να κάνουν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Απρ 2024 | 20:45

Ο Κασσελάκης αποφάσισε την καρατόμηση Παπανώτα όσο ήταν στις ΗΠΑ, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ - Κριτική για τις θέσεις του για ΝΑΤΟ, Ισραήλ

Προσπάθεια αποσύνδεσης της ανακοίνωσης Κασσελάκη, από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν - Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου άσκησαν κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που εξέφρασε για ΝΑΤΟ, Ισραήλ και Ουκρανία

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 18 Απρ 2024 | 20:44

"Μετωπική" Φάμελλου-Σκυλακάκη: "Ιδιωτικοποιείτε το νερό στη Θεσσαλία" - "Λέτε τερατώδη ψέματα"

Ο Σ. Φάμελλος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας - Η απάντηση Σκυλακάκη.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΟΛΤ 18 Απρ 2024 | 19:05

Οι "Πράσινοι - Οικολογία" κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές μαζί με τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη

Συνολικά 8 μέλη των Πρασίνων- Οικολογία θα είναι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΥ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

ΣΥΡΙΖΑ 18 Απρ 2024 | 18:38

Στροφή 180 μοιρών από Γκλέτσο για Κασσελάκη: Μιλάει για "τσίρκο", για "επίδειξη πλούτου" και θέμα ταυτότητας

"Τι απογοήτευση είναι αυτή, αυτό το παιδί, μέσα στη μεγάλη μας θλίψη για τη φυγή του Αλέξη του Τσίπρα. Το αντιμετωπίσαμε σοβαρά…" έγραψε ο Απόστολος Γκλέτσος.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 18 Απρ 2024 | 18:36
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Απρ 2024 | 18:19

Κόντρα Βελόπουλου - Θεοχάρη για την υποψηφιότητα Μπελέρη: "Είστε πατριδοκάπηλοι" - "Θα μείνεις με το πολιτικό μπεγλέρι"

Ο Βελόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ για πατριδοκαπηλία και παιχνίδια με τον Ράμα - Η έντονη αντίδραση Θεοχάρη.