Έτοιμο το ηλεκτρονικό "μάτι" της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο -Πως θα λειτουργεί το Κέντρο διαχείρισης καμερών θερμικής απεικόνισης

Το νέο σύστημα δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές του Έβρου, με αποτ'έλεσμα να έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί.

Ένα νέο αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών στο Δίλοφο Έβρου, καλύπτει πλέον… 47χιλιόμετρα των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ το υπόλοιπο μήκος θα καλυφθεί με την δημιουργία τριών ακόμη αντίστοιχων κέντρων. Πρόκειται για ένα ακόμη "υπερ-όπλο" της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Μετά το τοίχος… ήχου, οι ελληνικές Αρχές έχουν στην κατοχή τους και τοίχος από… μάτια, που βοηθά στην συντομότερη κίνηση των περιπολιών και περισσότερες αποτροπές μεταναστευτικών ροών. Από την αποτίμηση του περιστατικού της κρίσης που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και έληξε στις 27 Μαρτίου κρίθηκε αναγκαίο από την φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας η δρομολόγηση δράσεων για την περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση. Οι κύριες δράσεις είχαν σχέση με τους ανθρώπινους πόρους, είχαν να κάνουν με την χρήση της τεχνολογίας και με την κατασκευή περαιτέρω τεχνικών εμποδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλεκτρονικά "μάτια" νύχτα-μέρα

Το σύγχρονο αυτοματοποιημένο τηλεπικοινωνιακό κέντρο εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες στο βορειότερο άκρο του Έβρου εκεί όπου ενώνονται τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας (τριεθνές), στην περιοχή του οικισμού Δίλοφου.

Εκεί η Βουλγαρία τα προηγούμενα χρόνια είχε υψώσει φράχτη μπροστά από το Βουλγαροτουρκικό τελωνείο, αποτρέποντας τις ροές από την Τουρκία προς Βουλγαρία. Η Ελλάδα, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχε ροές από το συγκεκριμένο σημείο, δεν είχε θέσει σε προτεραιότητα την αυτοματοποιημένη επιτήρηση.

Μετά τον περασμένο Μάρτιο, και την εντατικοποίηση των ελέγχων και των περιπολιών, τα κυκλώματα είχαν επιλέξει να προωθούν τους τελευταίους μήνες μετανάστες από το βορειότερο άκρο του Έβρου.

Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος πλέον που δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες αυτές περιοχές έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί. Το αυτοματοποιημένο σύστημα προέκυψε μετά από ενέργειες του ΚΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας) και την προσφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. προς το συγκεκριμένο ίδρυμα. Εγκαταστάθηκε με γρήγορες ενέργειες και αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα επιτήρησης πολλών χιλιομέτρων στο βορειότερο άκρο του Έβρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάτια… γάτας έως 4 χιλιόμετρα

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει την δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί ενώ έχουν αποκαλυφθεί "σταθμοί βάσης" και "κρυψώνες" των δουλεμπόρων, όπου κρύβουν τις διακινούμενες ομάδες προσφύγων και μεταναστών.

Την θωράκιση του Έβρου θα έρθουν να ενισχύσουν τους επόμενους μήνες και νέα οχήματα 4Χ4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων. Ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων MRAP Typhoon GSS-300 της Συνοριοφυλακής που παρελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο, περιπολούν σε Καστανιές και παραποτάμια περιοχή σε όλο το μήκος του ποταμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Βλέπουμε και αποτρέπουμε"

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Πασχάλης Συριτούδης αναφέρει πως η ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων θα αυξηθεί με τη δημιουργία άλλων τριών κέντρων ελέγχου συνόρων.

"Θα έχουμε δηλαδή έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα πάρα πολύ ευκρινής και πολύ έγκυρη εικόνα. Η απόσταση που μας ενδιαφέρει εμάς σε ότι αφορά την τουρκική επικράτεια είναι η απόσταση η οποία γειτνιάζει με τον ποταμό Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε να έχουμε έτσι ώστε να βλέπουμε όταν πλησιάζουν ομάδες παράνομων μεταναστών με σαφή πρόθεση να παραβιάσουν τα σύνορά μας να έχουμε την δυνατότητα έγκαιρα να ενημερώσουμε τις δυνάμεις μας να πραγματοποιήσουν αποτροπή" προσθέτει ο κ. Συριτούδης.

Αναφορικά με τα ηχοβολιστικά συστήματα επεσήμανε πως γίνεται χρήση τους όταν παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στην τουρκική όχθη, και τους αναγκάζει να επιστρέψουν στην τουρκική ενδοχώρα. Ο κ. Συριτούδης τόνισε επίσης πως "ο Έβρος ποταμός αυτή τη στιγμή, η στάθμη του είναι πολύ χαμηλή άρα όλα τα σημεία είναι εν δυνάμει σημεία τα οποία μπορούν να παραβιαστούν άρα και οι δράσεις μας είναι σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων".

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας δήλωσε ότι "πλέον οι περιπολίες και η δραστηριότητά μας στο κομμάτι των επιχειρήσεων υποστηρίζεται από εικόνα on line για το τι συμβαίνει ακριβώς στην ευρύτερη περιοχή. Άρα τα πληρώματα υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή και καθοδηγούνται μέσα από αυτό το επιχειρησιακό κέντρο έτσι ώστε να προλαμβάνουμε οποιαδήποτε είσοδο παράνομη από την ευρύτερη εκεί περιοχή". Προσέθεσε επίσης πως "το σύστημα επιτήρησης των καμερών πλέον λειτουργεί νύχτα-μέρα που σημαίνει ότι μπορεί να μας δώσει εικόνα, πολύ καλύτερη την ημέρα μέσα από τις σύγχρονες κάμερες τις οποίες έχει αλλά και το βράδυ πάνω από 3,5 χιλιόμετρα, τα οποία γίνονται ‘μέρα’ για εμάς και μπορούμε να βλέπουμε οποιαδήποτε κίνηση υπάρχει σε εκείνο το σημείο".

"Αν είχαμε αυτά τα ηχοβολιστικά συστήματα την περίοδο των Καστανιών τον περασμένο Μάρτιο δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε τέτοιες ασφυκτικές πιέσεις. Πλέον οι διακινητές που θέλουν να περνάνε σε όλο το μήκος των συνόρων τους μετανάστες, θα βρίσκουν μπροστά τους σειρήνες, φάρους και τα πληρώματα που θα αποτρέπουν αυτή την κίνηση. Τα ηχοβολιστικά είναι η προέκταση της σειρήνας του περιπολικού που μπορεί να ακουστεί χιλιόμετρα μακριά" τόνισε ο κ. Χαρέλας και προσέθεσε: "Οι ροές δεν είναι ούτε αγαθές, ούτε οι προθέσεις των μεταναστών είναι μεμονωμένες. Σαφέστατα και είναι καθοδηγούμενες από την απέναντι πλευρά και από τα κυκλώματα τουλάχιστον των διακινητών. Είναι σε όλο το μήκος των συνόρων, σε όλο το μήκος της παραποτάμιας περιοχής και τις αποκρούουμε όπως μπορούμε".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ FORBES 13 Μαϊ 2021 | 11:04

Με drone - "ιπτάμενους ελεύθερους σκοπευτές" εξοπλίζει ο τουρκικός στρατός τα θωρακισμένα οχήματά του

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε ένα νέο drone - Eίναι εξοπλισμένο με πολυβόλα - Eλέγχεται μέσα από θωρακισμένα οχήματα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 13 Μαϊ 2021 | 10:47

Βαρβιτσιώτης: Δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του

"Κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του από 1500 ρουκέτες που στόχευαν αμάχους", σημείωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

ΖΗΤΑ ΛΗΨΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 13 Μαϊ 2021 | 10:25

Νέα παρέμβαση Τουρκίας κατά Ισραήλ: Οι μουσουλμάνοι έχουν καθήκον να δράσουν υπέρ των Παλαιστινίων

"Τρομοκρατικό κράτος" χαρακτηρίζει ο Ερντογάν το Ισραήλ - Οι μουσουλμάνοι έχουν καθήκον να δράσουν λέει ο Οκτάι.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ 12 Μαϊ 2021 | 21:37

Εκθεση "φωτιά" Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Καταγγέλλει περιορισμούς και πιέσεις στο Πατριαρχείο - Τι λέει για Χάλκη και Αγία Σοφία

Η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων που προστατεύονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης σημειώνεται στην Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΡΗΜΑΖΕ ΣΠΙΤΙΑ 12 Μαϊ 2021 | 16:13

Απίστευτο: Πολίτες έπιασαν στη Γλυφάδα διαρρήκτη που είχε συλληφθεί 102 φορές - Είχε πολυετείς καταδίκες

Πολίτες στη Γλυφάδα πήραν στο κυνήγι διαρρήκτη που είχε συλληφθεί 102 φορές στο παρελθόν.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ 12 Μαϊ 2021 | 09:52

Εντολή ΕΛ.ΑΣ: Κλείνει στις 16:00 ο σταθμός "Φάληρο" της γραμμής 1 του Μετρό

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας θα κλείσει σήμερα, στις 16:00, ο σταθμός "Φάληρο" της γραμμής 1 του Μετρό.

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗΣ «CENTER FOR STRATEGIC AND INTERNATIONAL STUDIES» 11 Μαϊ 2021 | 21:52

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Παράγοντας περιφερειακής αστάθειας στο ΝΑΤΟ

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία έχει καταστεί παράγοντας που υπονομεύει τη περιφερειακή σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή της νατοϊκής συμμαχίας

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 11 Μαϊ 2021 | 20:11

Απολύθηκε από τον στρατό ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη - Ολοκλήρωσε τη θητεία του στον Έβρο [εικόνες]

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πήρε το απολυτήριό του από τον Έβρο όπου και υπηρέτησε όλη τη θητεία του κάνοντας περήφανο τον πατέρα του

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 11 Μαϊ 2021 | 18:06

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Επικηρύχθηκαν οι φονιάδες της 20χρονης - Αμοιβή 300.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες

Χρηματική αμοιβή 300.000 ευρώ θα δοθούν σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες για το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΨΑΡΕΥΑΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΑΡΙΔΑ 11 Μαϊ 2021 | 16:41

La Repubblica: Τουρκικά αλιευτικά εμβόλισαν ιταλικό ψαράδικο ανοιχτά της Συρίας - Σπεύδει ιταλικό στρατιωτικό ελικόπτερο [Βίντεο]

Ιταλικό αλιευτικό εμβολίσθηκε από τουρκικά ψαράδικα στα ανοικτά της Συρίας, γράφει η εφημερίδα La Repubblica

ΣΠΑΝΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ 11 Μαϊ 2021 | 15:40

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Συγκλονισμένος ο Χρυσοχοΐδης: Δύο ομάδες της ΕΛΑΣ εξετάζουν από κάθε πλευρά το έγκλημα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε για το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά πως "τέτοια βαρβαρότητα σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα" και μίλησε για άμεση κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ

ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΕ VIEWS 11 Μαϊ 2021 | 09:18

Σάλος στην Τουρκία: Αρχιμαφιόζος αποκαλύπτει σχέσεις πολιτικών, μαφίας και κρατικής ασφάλειας

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία με έναν Αρχιμαφιόζος ο οποίος αποκαλύπτει σχέσεις πολιτικών, μαφίας και κρατικής ασφάλειας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 11 Μαϊ 2021 | 07:37

Απόβαση της ΕΛ.ΑΣ. στη Μύκονο για το καλοκαίρι: 40 κάμερες, 15 drones και 100 αστυνομικοί στο νησί

Ειδικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στη Μύκονο με τη χρήση καμερών, drones και την επιστράτευση 100 αστυνομικών ετοίμασε η ΕΛΑΣ.