Έρευνα σχετικά με τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).
Όπως αναφέρει σε αποκάλυψη του το EURACTIV, κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε όλο το μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για διάφορες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης.
Η έρευνα της επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή του spyware Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και στους ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή.
Eκπρόσωπος της EPPO αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει στο Euractiv ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη.
"Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια πάνω σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε" είπε εκπρόσωπος της EPPO στο Euractiv.
Χορήγηση αδειών εξαγωγής
Δύο διαφορετικές πηγές δήλωσαν στη EURACTIV ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.
"Τα πρόσωπα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς παρέδωσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε την εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών", δήλωσε μία πηγή προσκείμενη στο θέμα.
Η ελληνική κυβέρνηση, στην αρχή, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το αν ακολουθήθηκαν σωστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για τον Μητσοτάκη η παρέμβαση Ευρωπαίου Εισαγγελέα για τις εξαγωγές Predator
"Ο κ. Μητσοτάκης, που στην αρχή δήθεν δεν γνώριζε για το Predator, για να αποκαλυφθεί εν συνεχεία ότι έδινε άδειες εξαγωγής του σε τρίτες χώρες, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
"Και ως γνωστόν, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δεν έχει τη συνήθεια να ψάχνει να βρει ποιος διέρρευσε την αλήθεια για να τον απειλήσει με φυλάκιση, αλλά ποιος διέπραξε το έγκλημα", αναφέρει και τονίζει:
"Η παρέμβαση των ευρωπαϊκών εισαγγελικών Αρχών για τις παράνομες εξαγωγές του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης με κυβερνητική άδεια από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Σμυρλή, αλλά και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φορολογικές απάτες από τις εμπλεκόμενες εταιρίες, αποτελεί κόλαφο για το παρακράτος Μητσοτάκη και την επιχείρηση συγκάλυψης".
"Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν. Μετά τις 21 Μαΐου τίποτα και κανένας δεν θα μείνει στο σκοτάδι", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr