
Φρένο στις παροχές για το 2024 τράβηξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας οριστικά την συζήτηση για οποιοδήποτε επίδομα και δη προεκλογικά, προτάσσοντας την σωστή εκτέλεση του προυπολογισμού και τον κίνδυνο ενός νέου εκτροχιασμού εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και στην περίοδο της πανδημικής και της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση ενίσχυσε την δημοφιλία της και χάρη στην επιδοματική πολιτική που εφάρμοσε, στηρίζοντας κυρίως τους ασθενέστερους, τώρα για το Μέγαρο Μαξίμου προέχει η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, γιατί οι κανόνες άλλαξαν.
"Με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο όλα αυτά γίνονται πιο δύσκολα. Διότι υπάρχει πια μια "οροφή" δαπανών, η οποία καθορίζεται από την αρχή του έτους, την οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε", είπε μιλώντας χθες στο Action24 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νέες παροχές σε ευάλωτους, ούτε όμως στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Η μόνη …σκέψη που φαίνεται ότι "ριζώνει" στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά μία μονάδα, όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι αντοχές. Αυτό το σενάριο θα συζητηθεί στο δεύτερο μισό του 2024, πιθανώς να είναι και μία από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, εν όψει της κατάθεσης του προυπολογισμού του 2025.
"Θα μπορούσα πολύ εύκολα πριν από τις εκλογές να μιλήσω και να υποσχεθώ πράγματα για τα οποία ενδεχομένως δεν είμαι τελείως σίγουρος. Αποφεύγω να το κάνω. Μιλάω μόνο γι΄ αυτά για τα οποία μπορώ να είμαι απολύτως σίγουρος. Νομίζω ότι στη ΔΕΘ πάντα κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το επόμενο οικονομικό έτος, εκεί θα ακούσετε πιο συγκεκριμένα πράγματα" είπε στην ίδια συνέντευξη.
Η αποχή και το στοίχημα της επιστολικής ψήφου
Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές και η αποχή συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στα κομματικά επιτελεία, καθώς όπως φαίνεται από πολλές μετρήσεις, μπορεί να ξεπεράσει τα ποσοστά του 2019, όπου η συμμετοχή έφτασε το 58,69%. Σε πολλές μετρήσεις, εκτιμάται ότι η συμμετοχή μπορεί να φτάσει μετά βίας το 50%, γεγονός που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Για την κυβέρνηση, η μάχη της συσπείρωσης θα δοθεί σε όλη την χώρα μέχρι την τελευταία ημέρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τους πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ και να συμμετέχουν σε αυτήν την γιορτή της Δημοκρατίας, ενώ υπενθυμίζει συνεχώς σε όσους επέλεξαν να ψηφίσουν επιστολικά, να μην ξεχάσουν να ταχυδρομήσουν τον φάκελο με την ψήφο τους. Το σύνθημα είναι "ταχυδρομήστε" με την προθεσμία για τους διαμένοντες στην Ελλάδα να λήγει στις 4 Ιουνίου, ενώ για τους κατοίκους του εξωτερικού έληξε προχθές, στις 28 Μαίου. Οι εκλογείς που επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα έφτασαν τις 202.516 και τώρα το στοίχημα για την επιτυχία της επιστολικής ψήφου είναι οι φάκελοι να επιστραφούν εντός προθεσμιών για να καταμετρηθούν και αυτές την Κυριακή.
"Η επιστολική ψήφος έχει αναγνωριστεί από όλους όσοι συμμετέχουν ότι έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής άψογα. Και ενθαρρύνω, βέβαια, και τους συμπολίτες μας εκτός και εντός Ελλάδας: παρακαλώ, στείλτε γρήγορα πίσω… Δηλαδή, μην κάνετε τον κόπο και ξεχάσετε να στείλετε τον φάκελο, γιατί αν δεν τον στείλετε δεν έχετε ψηφίσει", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι πρέπει και αυτός να βάλει πλάτη στην επιτυχία του νόμου που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr