Eurointelligence: Οι αναλυτές προβλέπουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα αναφέρεται ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Eurointelligence με τίτλο «Snap Elections in the Air».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eurointelligence: Οι αναλυτές προβλέπουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της έναρξης των δύσκολων συζητήσεων για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά αναφέρεται ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Eurointelligence με τίτλο «Snap Elections in the Air».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think tank, που βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του γνωστού αρθρογράφου των Financial Times Wolfgang Münchau, η πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυγή» καταγράφει το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα, με τους αναλυτές να δίνουν πολλές φορές ακόμη και αντικρουόμενες εξηγήσεις για αυτό.

Παρά το γεγονός ότι και στο παρελθόν οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω στην Ελλάδα, σημειώνει το Eurointelligence, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον περιορισμένο, τη στιγμή που φόροι ύψους 2,5 δισ. περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Σύμφωνα μάλιστα με το think tank, τα «δύσκολα» έπονται καθώς οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

Eurointelligence: Οι αναλυτές προβλέπουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα
«Και εμείς είμαστε επιφυλακτικοί με τις δημοσκοπήσεις αλλά τα πράγματα αυτή τη φορά είναι διαφορετικά» σημειώνεται στην ανάλυση του think tank

Οι εικασίες και οι πρόωρες εκλογές

Μία νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 36% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ θα ήταν καταλληλότερη για την χώρα, έναντι ενός 14% να απάντησε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφέρει στην ανάλυσή του το Eurointelligence και προσθέτει:

«Η ενδιαφέρουσα όψη αυτής της δημοσκόπησης είναι ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αυγή”, που υποστηρίζει σθεναρά τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του.

«Το γεγονός αυτό έδωσε τροφή σε εικασίες ότι ορισμένα τμήματα του κόμματος προσπαθούν να στείλουν ένα μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, πριν το συνέδριο του κόμματος, ότι πρέπει να παραδώσει την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία και βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη γραμμή του πυρός. Αξιωματούχοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άλλη, υποψιάζονται ότι η δημοσκόπηση μπορεί να είναι μια προσπάθεια συσπείρωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ πριν το Συνέδριο» σημειώνει το Eurointelligence και προσθέτει:

«Μια τρίτη εξήγηση που αναφέρουν ορισμένοι είναι ότι απλώς η εταιρία που έκανε τη σχετική δημοσκόπηση έχει ένα συμβόλαιο με την “Αυγή” που υποχρεώνει την εφημερίδα να δημοσιεύει όλες τις μηνιαίες έρευνες που κάνει για λογαριασμό της. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μη δημοσίευση θα ήταν πιο ζημιογόνος από τη δημοσίευση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά της δημοσκόπησης είναι ότι δείχνει πως ένα όλο και αυξανόμενο τμήμα των Ελλήνων τάσσονται υπέρ της ιδέας των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 51% πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι “πιθανότατα αναγκαίες” έναντι ενός 46% που αισθάνεται ότι δεν είναι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει η Public Issue κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Οι έλληνες εμφανίζονται επίσης ρεαλιστές αναφορικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική κυβέρνηση. Το 52,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει περισσότερα από την παρούσα κυβέρνηση».

Το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πιο περιορισμένο από ότι ήταν στο παρελθόν, εκτιμά το Eurouintelligence
Το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πιο περιορισμένο από ότι ήταν στο παρελθόν, εκτιμά το Eurouintelligence

Η αλλαγή του κλίματος και τα δύσκολα ανοιχτά μέτωπα

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του Eurointelligence, «η κυβέρνηση επιχείρησε να αγνοήσει τις δημοσκοπήσεις, με την αιτιολογία ότι έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν. Το πρωθυπουργικό γραφείο δημοσίευσε τις προβλέψεις που είχαν κάνει για τις εκλογές του 2015 και για το δημοψήφισμα και τις συνέκρινε με τα τελικά πραγματικά αποτελέσματα.

Και εμείς είμαστε επιφυλακτικοί με τις δημοσκοπήσεις αλλά τα πράγματα αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πιο περιορισμένο, κάτι που ενδεχομένως θα καταστήσει δύσκολο να επιχειρηθεί μια προβολή του ιδίου ως τιτάνα της πολιτικής. Επίσης, την περασμένη χρονιά, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν de facto αποδυναμωμένο, ενώ στην παρούσα φάση ο νέος πρόεδρός του Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει σκληρό παιχνίδι με την κυβέρνηση.

Είναι αλήθεια πως δίνοντας έμφαση στην ελάφρυνση του χρέους, ο Τσίπρας αφήνει ανοιχτή την επιλογή να κατηγορήσει τους άλλους ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Και τα θετικά νέα, όπως η μεταβολή που προβλέπει το ΔΝΤ για αυτή τη χρονιά, μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την απογοήτευση των ανθρώπων. Ας θυμηθούμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχασε από τον Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σημάδια ανάκαμψης. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα “Το Βήμα”, ο φημολογούμενος ανασχηματισμός μπορεί επίσης να μην οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, μεταξύ άλλων στην ανάλυση του think tank, «υπάρχουν και άλλα βάρη που έρχονται. Οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με άλλη μία αύξηση στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή [....] Εν τω μεταξύ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Επίσης, δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε σε επιτροπή της Βουλής ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Νοέμβριο του 2015 δεν ήταν αναγκαία».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.