Ευρωεκλογές: Τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν οι νέοι ψηφοφόροι;

Οι νέοι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα σε αυτές τις εκλογές να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης.

eurwekloges-ti-antiktupo-tha-mporousan-na-exoun-oi-neoi-psifoforoi
SHARE THIS
0
SHARES

Οι νέοι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα σε αυτές τις εκλογές να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης αναφέρει σε ανάλυσή της η DW. Συνολικά 28 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες ενώ σε ορισμένα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν μέχρι και το 20% του εκλογικού σώματος!

Όπως δείχνει ανάλυση από την DW, τα 28 εκατομμύρια ψηφοφόροι που για πρώτη φορά θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και στην πολιτική της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και πλέον, στο δρόμο για τις εκλογές, οι νέοι Ευρωπαίοι έχουν κάνει τη φωνή τους να ακουστεί σε διάφορα θέματα. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τα ψηφιακά τους δικαιώματα.

Τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν οι νέοι ψηφοφόροι; 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται ανά πενταετία, οπότε τα άτομα που ήταν μόλις κάτω των 18 ετών το 2014 είναι σήμερα 22 ετών και για πρώτη φορά ψηφοφόροι. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν οι ηλικίες από 18 έως 22 ετών, εκτός από την Ελλάδα, όπου η ηλικία ψήφου είναι από τα 17 έτη ενώ στη Μάλτα και την Αυστρία το ηλικιακό όριο είναι 16 ετών.

Όπως δείχνει η ανάλυση δεδομένων της DW, το ποσοστό των νέων ψηφοφόρων διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ κυμαίνεται για πρώτη φορά από 5% έως 8%.

Όπως αναφέρει το άρθρο το συνολικό εκλογικό μερίδιο των ατόμων κάτω των 30 ετών σημαίνει ένα περιθώριο που θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κάνει τη διαφορά. Μάλιστα οι νέοι ψηφοφόροι αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του εκλογικού σώματος σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως δείχνει το διάγραμμα.

 

Μυστήριο η συμμετοχή

Η βασική αντίληψη παραμένει ότι οι νέοι προτιμούν να διαδηλώσουν στους δρόμους παρά να πάνε στις κάλπες. Όπως σημειώνει η DW αυτό μπορεί να ισχύει και για τις προσεχείς εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις (ECFR) δείχνουν ότι οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν από άλλες ηλικιακές ομάδες.

Αλλά τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν οι νέοι ψηφοφόροι αν τελικά εμφανιστούν στις κάλπες; Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ μεγάλη, ειδικά σε χώρες όπου οι πολιτικές συμπεριφορές διαφέρουν πολύ από γενιά σε γενιά. Σύμφωνα με το άρθρο "το Τσεχικό Κόμμα Πειρατών είναι δύο φορές πιο δημοφιλές μεταξύ των νέων από ότι είναι μεταξύ όλων των τσέχων ψηφοφόρων", δήλωσε ο Pawel Zerka από την ECFR.

Στις τελευταίες εκλογές το Τσεχικό Κόμμα Πειρατών κέρδισε λιγότερο από το 5% των ψήφων και δεν έλαβε θέσεις στο ΕΚ. Δεδομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας του κόμματος, νέοι ψηφοφόροι - οι οποίοι αποτελούν το 17% του τσεχικού εκλογικού σώματος - θα μπορούσαν να καθορισουν εάν θα κερδίσει θέσεις σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Wiosna, το "Spring" στην πολωνική γλώσσα, το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο και βρίσκεται σταθερά στο 10% στις δημοσκοπήσεις. Αν ισχύει αυτή η εκτίμηση, το κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει έξι από τις έδρες της Πολωνίας.

Ωστόσο άλλα κόμματα που προσανατολίζονται προς τη νεολαία δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλα. Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία VOLT φαίνεται απίθανο να κερδίσει κάποιες έδρες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν επίσης ότι σχεδόν οι μισοί νέοι ψηφοφόροι για πρώτη φορά ευνοούν τους Εργατικούς και μόνο το ένα τρίτο υποστηρίζει το πράσινο κόμμα που είναι υπέρ της ΕΕ. Αρκετά πιο πίσω βρίσκεται το νεοϊδρυθέν, υπερ της παραμονής στην ΕΕ κόμμα, Change UK.

Τι έχει σημασία για τους νέους ψηφοφόρους;

Λίγοι νέοι που μεγάλωσαν στην ευρωζώνη γνωρίζουν άλλο νόμισμα απο το ευρώ. Ωστόσο αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι έζησαν επίσης μια Ευρώπη σε αναταραχή καθώς έφταναν σε ηλικία ψήφου. Τα παιδιά που γεννήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία πλήττονται ιδιαίτερα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, βλέποντας για παράδειγμα τους νέους στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον.

Επιπλέον, καθώς οι νέοι δεν έχουν βιώσει στρατιωτικές συγκρούσεις ή τον Ψυχρό Πόλεμο, το μέλλον τους ενδιαφέρει περισσότερο από ότι το παρελθόν των γονιών τους. Σύμφωνα με τον  Pawel Zerka: «Δεν δέχονται φυσικά την έννοια ότι η ΕΕ είναι ένα ειρηνευτικό έργο».

Όπως αναφέρει η DW oι προτεραιότητες των νέων ψηφοφόρων διαμορφώνονται από τις ανησυχίες τους για την αστάθεια της εργασίας και το περιβάλλον. Τα κόμματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ανησυχίες. "Αυτό ισχύει για τα περισσότερα κόμματα που πρόσκεινται στους Πράσινους συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας και των Κάτω Χωρών", τονίζει ο Pawel Zerka. 

Το άρθρο αναφέρει ότι σε όλες αυτές τις χώρες, οι Πράσινοι είχαν κερδίσει περισσότερες από μία θέσεις στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την υποστήριξη νέων εκλογέων, θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμα περισσότερες αυτή τη φορά. Αλλά και οι εθνικιστές μπορούν να απευθύνονται σε νέους ψηφοφόρους που ανησυχούν για το μέλλον τους.

"Σε ορισμένες χώρες, ένας σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων προσελκύονται από τα άκρα ή από τα κόμματα κατά του κατεστημένου", σημειώνει ο Pawel Zerka.

Οι νέοι ψηφοφόροι που για πρώτη φορά, για παράδειγμα, υποστηρίζουν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Jobbik είναι διπλάσιοι σε ποσοστό από εκείνο των Ούγγρων στο σύνολό τους. Το Vox στην Ισπανία και η Kotleba στη Σλοβακία είναι εξίσου δημοφιλείς με τη νεολαία. 

Οι νέοι ψηφοφόροι θα διαμορφώσουν το μέλλον της ΕΕ

Έχοντας λοιπόν λόγο στο μέλλον της ΕΕ, όχι μόνο μέσω δημοψηφισμάτων αλλά και βοηθώντας να καθοριστεί ποιος θα πάρει μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωεκλογές είναι αποφασιστικής σημασίας για τους νέους ψηφοφόρους. Η μέση ηλικία ενός βουλευτή του ΕΚ την περίοδο 2014-2019 ήταν 55 ετών, με την ηλικία των 28 να είναι η μικρότερη και  90 η μεγαλύτερη. Η νέα μέση ηλικία των βουλευτών θα μπορούσε να είναι πολύ νεότερη: Για παράδειγμα το γαλλικό αντι-μεταναστευτικό κόμμα National Rally έχει την 23χρονη Jordan Bardella πρώτη στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου του.

Τέλος το άρθρο σημειώνει ότι οι πολιτικοί που έχουν μια μακρπρόθεσμη ματιά θα ήταν καλό να επενδύσουν στην προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων.Όπως τονίζεται  αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι η αρχή μιας δια βίου συνήθειας για πολλούς. «Οι βασικές προοπτικές και οι προσανατολισμοί των περισσοτέρων ανθρώπων έχουν καθοριστεί αρκετά νωρίς στη ζωή», αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη το Κέντρο Έρευνας Pew και οι τρόποι με τους οποίους οι νέοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν θα μπορούσαν πράγματι να διαμορφώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επόμενες δεκαετίες.

 

 

Πηγή: DW

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook