Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ξαναβάζουν από το «παράθυρο» το ασφαλιστικό

Σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις, αργά ή γρήγορα, το θέμα του ασφαλιστικού θα ξανατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ξαναβάζουν από το «παράθυρο» το ασφαλιστικό

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι ολοένα και αυξανόμενες παρεμβάσεις ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων που θέτουν, άμεσα ή έμμεσα, ζήτημα νέων μεταρρυθμίσεων στο πεδίο του ασφαλιστικού. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι δεν το ασφαλιστικό έχει κλείσει, πίσω από τις πόρτες των υπουργικών γραφείων οι φόβοι παραμένουν έντονοι. Και τούτο, διότι σύμφωνα με ορισμένους, αργά ή γρήγορα, το θέμα αναμένεται να ανοίξει και πάλι και να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Το προειδοποιητικό σήμα ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με το πέρας του πρώτου «ημιχρόνου» των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις έκανε μια απαρίθμηση των παραγόντων τους οποίους το Ταμείο εκτιμά ότι είναι μη βιώσιμοι. Εκτός από το χρέος, πάγια θέση του Ταμείου, και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επίσης γνωστή θέση, ο κ. Ράις έβαλε στο παιχνίδι και το ασφαλιστικό.

Η συνέχεια ήρθε την Τρίτη από το πρόεδρο του Eurogroup. Σε έγγραφό του που αφορά την ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, o Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο αυτής της αποστολής (σσ. των Θεσμών). Τα μέτρα θα ληφθούν επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης» και αλλά και σχετικά με με «τον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση».

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ξαναβάζουν από το «παράθυρο» το ασφαλιστικό
Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι ολοένα και αυξανόμενες παρεμβάσεις ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων που θέτουν, άμεσα ή έμμεσα, ζήτημα νέων μεταρρυθμίσεων στο πεδίο του ασφαλιστικού

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση, προεξάρχοντος του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, σπεύδει να ξορκίσει το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ασφαλιστικού στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. «Το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την α' αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», δήλωσε ο υπουργός το μεσημέρι της Τρίτης. Για να επανέλθει και λίγο αργότερα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «γενικευμένη παρερμηνεία» δηλώσεων του Προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, ακόμη και εάν δεν τεθεί θέμα του ασφαλιστικού στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να το αποφύγει μέχρι το τέλος του χρόνου. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για τους όρους χρηματοδοτικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική διάσωση, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο στο πλαίσιο της υπογραφής ενός νέου προγράμματος με το Ταμείο, καθώς το προηγούμενο έχει λήξει. Όπως έχει καταστήσει σαφές, το Ταμείο θα ασκήσει αμφίπλευρες πιέσεις τόσο προς τους ευρωπαίους για το θέμα του χρέους και των υψηλών πλεονασμάτων, όσο και προς την Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος τις μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας εμβάθυνσης, πάγιο αίτημα του ΔΝΤ είναι άλλωστε και η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης. Με βάση τα τωρινά δεδομένα και την σταθερή άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της γερμανικής πλευράς να συζητήσουν το χρέος μέχρι το 2018, είναι πολύ πιθανόν οι πιέσεις να επικεντρωθούν στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα

To ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα παραμένει μη βιώσιμο. Mε αυτά τα λόγια είχε σχολιάσει την κατάσταση στο ασφαλιστικό ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα αναχώρησης των εκπροσώπων των Θεσμών από την Αθήνα.

Οι απεσταλμένοι του Ταμείου βρέθηκαν στην Αθήνα για συζητήσεις σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με το Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, είχε σημειώσει ο κ. Ράις, τονίζοντας ότι οι δύο διαδικασίες είναι χωριστές.

Όπως είχε προσθέσει, αυτό που θέλει το ΔΝΤ είναι να επιτύχει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Ο κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Πόουλ Τόμσεν, διευθυντή του Ταμείου για τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και το οποίο θα προβλέπει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των εργασιακών, ο κ. Ράις είχε τονίσει πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται. Επανέλαβε, ωστόσο, πως το ασφαλιστικό παραμένει μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, είναι πιθανόν το ΔΝΤ να αποφασίσει πριν το τέλος του έτους εάν θα συμμετέχει και οικονομικά σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και η δεύτερη αξιολόγηση.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις

Nτάισελμπλουμ: Το ασφαλιστικό θα συζητηθεί

Εν τω μεταξύ, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού έχει κλείσει, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει ότι τo πρώτο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι και πάλι το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, σε έγγραφό του που αφορά την ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής. Τα μέτρα θα ληφθούν επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης» και αλλά και σχετικά με με «τον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ντάισελμπλουμ συνδέει τη δρομολόγηση του πρώτου σκέλους των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτών που χαρακτηρίζονται ως άμεσης εφαρμογής, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο ESM αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ξεκίνησε τις διαδικασίες συγκεκριμενοποίησης των μέτρων οι οποίες θα χρειασθούν αρκετή προσπάθεια και «τεχνικές» λύσεις μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή για να εφαρμοσθούν. Η ολοκλήρωση και η εφαρμογή, θα δρομολογηθεί αφού ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση.

Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup
Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup

Διαβεβαίωσεις Κατρούγκαλου και διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα ασφαλιστικού. Την Τρίτη το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να δηλώσει ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την α' αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», καθώς εκκρεμούν οι εκδόσεις αποφάσεων και εγκυκλίων. Πρόσθεσε δε ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο, ωστόσο όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.

Ανακοίνωση για το θέμα εξεδόθη και από το υπουργείο. «Σε σχέση με γενικευμένη παρερμηνεία δηλώσεων του Προέδρου του Eurogroup κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, το Υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης. Αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Όλα τα υπόλοιπα ανάγονται στο γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης των ημερών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η διαρροή που έγινε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση και ως εκ τούτου «άνοιγμα του ασφαλιστικού» εκ νέου δεν υφίσταται, σημείωναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν, επίσης, ότι το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της β’ αξιολόγησης και πως ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι οι παράγοντες αυτοί ερμήνευαν διαφορετικά την αιτία την αναφοράς του κ. Ντάισελμπλουμ από το υπουργείου Εργασίας. Αυτό που αποτελεί μέρος της β’ αξιολόγησης, πρόσθεταν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημείωναν οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Οκτ 2021 | 19:27

Γιώργος Κατρούγκαλος: Λιποθύμησε στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ένιωσε μια ξαφνική αδιαθεσία - Αισθάνθηκε δυσφορία και χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

27 Οκτ 2021 | 19:14

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά: Χιλιάδες κόσμου τη συνόδευσαν για να ταφεί δίπλα στον πατέρα της, Γιώργο

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας "Αθάνατη" αποχαιρέτησαν τη Φώφη Γεννηματά στο Α' Νεκροταφείο.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ 27 Οκτ 2021 | 18:51

Μαριέττα Γιαννάκου: Βγήκε από τη ΜΕΘ covid του Ευαγγελισμού μετά από σχεδόν έναν μήνα

Η Μαριέττα Γιαννάκου εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμός και βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο που ήταν η Φώφη Γεννηματά.

ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 27 Οκτ 2021 | 16:17

Η Φώφη Γεννηματά δίπλα στον πατέρα της Γιώργο- Στο Πρώτο Νεκροταφείο [Βίντεο]

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας "Αθάνατη" συνόδευσαν τη Φώφη Γεννηματά προς την τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο.

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ 27 Οκτ 2021 | 15:57

Φώφη Γεννηματά – Βουρκωμένος ο Χριστοδουλάκης: Ανέστησες ένα κόμμα, χωρίς εσένα θα ήταν μια ανάμνηση [Βίντεο]

Ο επικήδειος λόγος του Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη για τη Φώφη Γεννηματά

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 27 Οκτ 2021 | 15:45

Η πομπή με τη σορό της Φώφης Γεννηματά έφθασε έξω από τη Βουλή

Η σορός της Φώφης Γεννηματά μεταφέρεται αυτή την ώρα από τη Μητρόπολη Αθηνών, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 27 Οκτ 2021 | 15:36

Συνταρακτικός ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος: Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχαν όρια [βίντεο]

"Αντίκρυσες τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελο σου, δείχνοντας τη δυναμικότητα σου και τη θέληση για τη ζωή" είπε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος.

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 27 Οκτ 2021 | 15:26

Σακελλαροπούλου: Η Φώφη Γεννηματά ήταν πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο για τη Φώφη Γεννηματά.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 27 Οκτ 2021 | 15:10

Συγκλόνισαν τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά, καθώς αποχαιρετούσαν τη μητέρα τους- "Θα μας λείψει το χάδι σου" [Βίντεο]

Επικηδείους εκφώνησαν εκ μέρους της οικογένειας και τα 3 παιδιά της Φώφης Γεννηματά

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ 27 Οκτ 2021 | 14:47

Τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματα- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: "Εκανε οίστρο ζωής τον φόβο του θανάτου"

Το συγκινητικό ύστατο χαίρε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη Φώφη Γεννηματά.

ΦΑΝΕΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΗ 27 Οκτ 2021 | 14:07

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Χειροκροτούμενη η Ντόρα Μπακογιάννη με μπαστούνι - Μαζί της ο Κώστας και η Αλεξία

Η Ντόρα Μπακογιάννη στηριζόμενη από τον Κώστα Μπακογιάννη και με μπαστούνι βρέθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετήσει τη Φώφη Γεννηματά.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΖΙ 27 Οκτ 2021 | 13:52

Απαρηγόρητοι ο σύζυγος και τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά στην κηδεία- Με δάκρυα στα μάτια

Απαρηγόρητος ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά Ανδρέας Τσούνης, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του

ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 27 Οκτ 2021 | 13:48

Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά: Με χειροκροτήματα στη Μητρόπολη η σορός της

Αυτή την ώρα καθώς τελείται στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή της Φώφης Γεννηματά στο Α΄ Νεκροταφείο.