Ευρώπη και ΔΝΤ δεν βιάζονται να κλείσει η αξιολόγηση

Η υπόγεια σύγκρουση κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τον ρόλο του ΔΝΤ. Aναστάτωση από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ευρώπη και ΔΝΤ δεν βιάζονται να κλείσει η αξιολόγηση

Οι χτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group Γ. Ντάισελμπλουμ ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανησύχησαν την Αθήνα καθώς το Μαξίμου υποστηρίζει ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων που θα οδηγήσουν στην «πρώτη αξιολόγηση» του προγράμματος και στην

Οι προειδοποιήσεις Ντάισελμπλουμ ήρθαν λίγες ώρες αργότερα από την συμφωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τις εργοδοτικές οργανώσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που πιστώθηκε ως νίκη της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στην εσωτερική διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς φορείς, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες εμφανίζουν τους εταίρους να αντιδρούν στην ενδεχόμενη επιβάρυνση των εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την «υπόγεια» σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τις διαφωνίες των δύο πλευρών όσον αφορά την πορεία προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε στο ΤheTOC.gr ότι από την ελληνική πλευρά θα τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία που έχει γίνει με τους δανειστές και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση τα οποία – σύμφωνα με την ελληνική πλευρά – είναι: το ασφαλιστικό, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Το ίδιο στέλεχος τόνιζε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει απώλειες στο ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι η συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και οι διορθώσεις σχετικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών κυρίως στα «μπλοκάκια», ανοίγουν τον δρόμο για ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συμφωνία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Είναι προφανές ότι μία συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας για το ασφαλιστικό θα φέρει σε δύσκολη θέση τους δανειστές που πιέζουν για οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις βάζοντας μπροστά το ΔΝΤ», σημειώνει χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Τα σημεία τριβής

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως μεταφέροντας τις προθέσεις του σκληρού πυρήνα των Βρυξελλών για το ελληνικό ζήτημα με την δήλωσή του έθεσε επί τάπητος τα βασικά σημεία της διαφωνίας μεταξύ εταίρων και Αθήνας που αφορούν:

· Τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα: οι δανειστές διαμηνύουν στην Αθήνα ότι το ΔΝΤ όχι μόνο πρέπει να συμμετέχει αλλά και να καταβάλει χρήματα για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας στις πρόσφατες «διαρροές» της ελληνικής κυβέρνησης που εξέφραζαν την πεποίθηση ότι πρέπει να αποχωρήσει το Ταμείο από την Ελλάδα.

· Την δημιουργία του υπερ- Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στην τελευταία δήλωση που έκανε για την Ελλάδα πριν από μερικές βδομάδες τόνισε την υποχρέωση για την σύσταση του Ταμείου. Η σύσταση του νέου υπερ Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

· Ο υπολογισμός της τρύπας στον προϋπολογισμό του 2016. Οι εταίροι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα ύψους 850 εκ. ευρώ για την χρονιά που διανύουμε προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% όπως έχει συμφωνηθεί. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει καμιά υστέρηση στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο προϋπολογισμός αλλά το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει πακέτο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που θα περιλαμβάνουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών. Εξάλλου ο αρμόδιος υπουργός Ευκ. Τσακαλώτος είχε προετοιμάσει για πιέσεις των εταίρων με στόχο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2016.

προμηνύεται μία έκρυθμη πολιτικά και διαπραγματευτικά περίοδος τους επόμενους μήνες και μέχρι το καλοκαίρι, καθώς όσο σκληραίνει το παιχνίδι εκ μέρους των δανειστών τόσο εντονότερες θα καταστούν οι έξωθεν πιέσεις για τον σχηματισμό ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχηματισμού

Σε αυτόν τον Γολγοθά των μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό αποτελεί μόνο το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή στην περίπτωση που οι δανειστές ζητήσουν σημαντικές αλλαγές στην ελληνική πρόταση.

Με στόχο να διαμορφωθεί ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, το Μαξίμου υιοθέτησε τις προτάσεις των βουλευτών του κόμματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τον αν. υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη για να διευθετηθεί το ζήτημα. Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

Το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου χτες το βράδυ, βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι όποιες διαφωνίες βουλευτών.

Όλα συντείνουν στο συμπέρασμα ότι προμηνύεται μία έκρυθμη πολιτικά και διαπραγματευτικά περίοδος τους επόμενους μήνες και μέχρι το καλοκαίρι, καθώς όσο σκληραίνει το παιχνίδι εκ μέρους των δανειστών τόσο εντονότερες θα καταστούν οι έξωθεν πιέσεις για τον σχηματισμό ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχηματισμού υπό μορφή οικουμενικής κυβέρνησης.εκκίνηση της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:03

Γερμανία: Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ποια στελέχη τους υπουργοποιούνται στη νέα κυβέρνηση

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν τα στελέχη τους που θα αναλάβουν υπουργεία στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, τον καγκελάριο εν αναμονή.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΑΝΑΛΥΣΗ 25 Νοε 2021 | 07:22

Νέα γερμανική κυβέρνηση: Μία "Πράσινη" φιλέλληνας απέναντι στον Ερντογάν και ένας "Σόιμπλε" στο τιμόνι της οικονομίας

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα της Αθήνας από τα όσα αναφέρονται στην συμφωνία των τριών κομμάτων της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ 24 Νοε 2021 | 17:50

Γερμανία: "Ο φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα" - Πώς μοιράζονται τα κρίσιμα υπουργεία - Η συμφωνία 177 σελίδων

Κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) στη Γερμανία

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ Ο ΣΟΛΤΣ 24 Νοε 2021 | 14:06

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: O "σκληρός" Κρίστιαν Λίντνερ υπουργός Οικονομικών - Η "Πράσινη" Αναλένα Μπέρμποκ στο ΥΠΕΞ

Ανακοινώνεται η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με το SPD, Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες. Ο Όλαφ Σολτς έτοιμος να αναλάβει την Καγκελαρία.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 21 Νοε 2021 | 09:39

Κλειδώνει η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Στον "σκληρό" Λίντνερ του FDP το υπουργείο Οικονομικών - Στους Πράσινους το ΥΠΕΞ

Ο αρχηγός του FDP Κ.Λίντνερ θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, ενώ στους Πράσινους θα ανατεθούν τα υπουργεία Οικονομίας-Κλίματος και Εξωτερικών, σύμφωνα με το Focus.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Νοε 2021 | 22:32

Κατρούγκαλος για ισπανοτουρκική συμφωνία: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν την επέτρεψε

Ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν απέτρεψε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες, επέρριψε ο Γ. Κατρούγκαλος.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Νοε 2021 | 13:47

Νέο βιβλίο από Αλογοσκούφη: Το ΔΝΤ ήταν επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου - Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει

"Το ΔΝΤ στην Ελλάδα το έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου 6 μήνες που ανέλαβε και ήταν επιλογή της να το φέρει", αναφέρει ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ 11 Νοε 2021 | 22:34

Τσίπρας από Κομοτηνή: Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι προοδευτική - Σε κλοιό Μητσοτάκη η χώρα

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ, ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 10 Νοε 2021 | 12:16

Στο τραπέζι νέα μέτρα: Επιστρέφει το πλαφόν στους πελάτες μέσα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Αποτελεσματικούς τρόπους αναχαίτισης της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, χωρίς την εφαρμογή ενός καθολικού lockdown, αναζητά η κυβέρνηση.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 09 Νοε 2021 | 10:48

Κύρτσος: Η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί τα λάθη και τις παραλείψεις της στην πανδημία

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος καλέι την κυβέρνηση να παραδεχτεί τα λάθη και τις παραλείψεις της στη μάχη κατά του κορονοϊού.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 08 Νοε 2021 | 07:29

Τρομάζει η επέλαση του 4ου κύματος της πανδημίας - Σύσκεψη στο Μαξίμου για την πρώτη αποτίμηση των μέτρων

Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους της εστίασης για την τήρηση των ελέγχων. Πρεμιέρα σήμερα των μέτρων για τις συναλλαγές σε δημόσιο και τράπεζες.

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ 05 Νοε 2021 | 12:02

Δυσφορία Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα για τα τεστ στις εκκλησίες- Μην μπλέκετε την Εκκλησία στις πολιτικές κόντρες

Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου μεταφέρουν δυσφορία του Προκαθήμενου της Εκκλησίας με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος των τεστ στις εκκλησίες