
Το αδιαχώρητο επικρατεί και πάλι στα νησιά του Αιγαίου, καθώς η Τουρκία δεν έχει κάνει το παραμικρό για να μειώσει τις προσφυγικές ροές όπως έχει δεσμευτεί, ενώ η ΕΕ παρέπεμωε και πάλι το πρόβλημα στο μέλλον, περιοριζόμενη σε μια απόφαση-εχυλόγιο για το μεταναστευτικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Λιμενικό μέσα σε ένα 24ωρο στη Λέσβο διασώθηκαν 2.090 πρόσφυγες ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταγράψει περισσότερα από 6.000 άτομα τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Στο Καστελόριζο οι λιγότεροι από 250 μόνιμοι κάτοικοι υποδέχθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα 750 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Οι ροές προσφύγων και μεταναστών αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να δράσουν στην κατεύθυνση του περιορισμού τους αλλά και της προστασίας της ζωής των ανθρώπων» είπε μιλώντας την Πέμπτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώτερο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος.
ΕΕ: Ευχές για υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία
Οπως δείχνει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εκφράζεται η βούληση των 28 για την διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σένγκεν, καθώς και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν και τονίζεται η... ελπίδα και η ανάγκη για υλοποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει έμφαση στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, καθώς όπως επισημαίνει στα συμπεράσματά του, «οι ροές προς την Ελλάδα παραμένουν υπερβολικά υψηλές», εναποθέτοντας έτσι στην Τουρκία, τις ελπίδες για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, προσκαλώντας τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές Μαρτίου στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Μέχρι τότε πιθανότατα δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από κράτη - μέλη, όπως το κλείσιμο συνόρων, ωστόσο στο κείμενο των συμπερασμάτων που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπάρχει ρητή δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να εντατικοποιηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, αλλά και η επαναπροώθηση σε τρίτες χώρες, ενώ τονίζει τη σημασία της λειτουργίας των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης.
Σχετικά με την Ελλάδα, χωρίς να αναφέρεται ρητά, επισημαίνεται ότι η σύσταση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής βελτιώνεται σταδιακά όσον αφορά την ταυτοποίηση, την καταγραφή, τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων και τους ελέγχους ασφαλείας επί προσώπων και ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, όπως τονίζεται, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να καταστούν πλήρως λειτουργικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr