Follow us

F-35: Οι νέοι ιπτάμενοι φύλακες της Ελλάδος - Γατί ανησυχούν την Τουρκία - Τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα

Τα F-35 δεν είναι απλώς μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, αλλά ένα προηγμένο οπλοσύστημα ικανό να πλήξει τον εχθρό σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το F-35 του οποίου η αγορά τόσο έχει προβληματίσει την Τουρκία, είναι η επιτομή της σύγχρονης αεροπορικής τεχνολογίας. Ένα 5ης γενιάς μαχητικό stealth, στην ουσία ένα προηγμένο οπλοσύστημα, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα "πολυεργαλείο” ικανό να πλήξει στόχους παντού, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Τα F 35 κατασκευάζονται με τη συνεισφορά συνολικά οκτώ χωρών, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Κάτω Χώρες, Δανία και Αυστραλία.

Έκανε την πρώτη του πτήση το 1990, αλλά υπήρξαν τεχνικά προβλήματα για να μπει τελικά στη μαζική παραγωγή αρκετά αργότερα. Το F-35 Lightning II είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων (multi-role fighter), μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth).

Έχει την ικανότητα να συλλέγει στοιχεία από τους πολλαπλούς σένσορες που διαθέτει, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζεται με τον πανίσχυρο υπολογιστή του και τα διανέμει με τα συστήματα επικοινωνιών του.

Το μεγάλο του ατού είναι η ικανότητά του να εισέρχεται, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, σε εναέριο χώρο όπου ενεργοποιούνται συστήματα αεραμύνης και εντοπισμού αεροσκαφών και να πραγματοποιεί ή συντονίζει αποστολές καταστολής αεράμυνας (Suppression of Enemy Air Defenses-SEAD). Για αυτόν τον λόγο θεωρείται και ως "όπλο πρώτου πλήγματος" καθώς αφού καταστείλει την εχθρική αεράμυνα μπορεί να προβάλει σημαντικούς εχθρικούς στόχους (στρατηγικές προσβολές).

Διαβάστε Επίσης

Επιπλέον μπορεί να εκτελέσει αποστολές αεροπορικής υπεροχής, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης.

Μπορεί να μεταφέρει οπλικό φορτίο οκτώ και πλέον τόνων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά να ληφθεί υπόψη πως η χρήση εξωτερικών οπλικών φορτίων ή δεξαμενών καυσίμων μειώνουν σημαντικά τις δυνατότητες ελιγμών αλλά και τα stealth χαρακτηριστικά του.

Χάρη στις μοναδικές του ικανότητες της χαμηλής παρατηρησιμότητας, των πολλαπλών αισθητήρων και της διανομής πληροφοριών, επιχειρησιακής εικόνας και στοχοποίησης, το F-35 καθίσταται ένα "ιπτάμενο επιχειρησιακό κέντρο".

Τι εξοπλισμό διαθέτει

Το F-35 είναι εξοπλισμένο με το κορυφαίων επιδόσεων ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA (Active Electronically Scanned Arrays-ενεργητικό radar ηλεκτρονικής σάρωσης). Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS (Electro Optical Targeting System) και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική και πλήρη εικόνα (integrated picture) του πεδίου μάχης. Ο πιλότος έχει τη δυνατότητα να λάβει στο κράνος του πολλαπλά στοιχεία από τους αισθητήρες του αεροσκάφους μέσω των Distributed Aperture System (DAS) και Helmet Mounted Display System.

F-35

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα του F-35 κατάρτισαν ακριβές σχέδιο εκσυγχρονισμού του stealth μαχητικού με στόχο το μαχητικό να παραμείνει αξιόμαχο μέχρι το 2070, ενώ τα άλματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιο γρήγορους ρυθμούς και τον διαρκή εκσυγχρονισμό του F-35.

Διαβάστε Επίσης

Νέοι αισθητήρες, πρωτοποριακά συστήματα υπολογιστών, ψηφιακή μηχανική και κυβερνοπληροφορική φέρνουν μια νέα εποχή αλλάζοντας για πάντα το τοπίο. Πολλά στοιχεία της τεχνολογίας stealth όπως η διαχείριση του θερμικού ίχνους, το ειδικό υλικό επικάλυψης ή οι διάφορες κατασκευαστικές τεχνικές στις νέες τους εκδόσεις μπορούν να ενσωματωθούν στο F-35.

F-35

Στα πλεονεκτήματα του F-35 στην εναέρια μάχη, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το defencereview.gr:

– Τα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (VLO) από σχεδίασης που περιορίζουν τις αποστάσεις αποκάλυψης και εγκλωβισμού του από τα ραντάρ αεράμυνας και τα ραντάρ των μαχητικών του αντιπάλου.

– Η μεγάλη ποσότητα εσωτερικά μεταφερόμενου καυσίμου που επιτρέπει μεγάλη ακτίνα μάχης, ή μεγάλους χρόνους παραμονής στον αέρα σε αποστολές επιτήρησης, περιπολίας και κάλυψης φίλιων δυνάμεων. Παρέχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία, περιορίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης ιπτάμενων τάνκερ.

– Το προηγμένο συγκρότημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων με συνδυασμένη χρήση των DAS, EOTS και HDU (Gen III), εξασφαλίζει περιμετρική (360 μοιρών) παθητική στοχοποίηση αέρος και εδάφους σε μεγάλες αποστάσεις, που παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης του F-35 και ώς πλατφόρμα ISR που μπορεί να τροφοδοτεί με απόλυτη επάρκεια με στοιχεία στοχοποίησης και εικόνα σε πραγματικό χρόνο, φίλιες πλατφόρμες στον αέρα, το έδαφος και την επιφάνεια της θάλασσας.

– Η πολύ μεγάλη μεταφορική ικανότητα σε οπλικό φορτίο αέρος – αέρος (συγκρίσιμη με αυτή του F-15X) σε διαμόρφωση non stealth (beast mode). Ήτοι 14 AIM-120 και δύο AIM-9.

F-35

Οι αναλυτές εντοπίζουν και τα μειονεκτήματά του

Οι ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εντοπίσει πάντως και μειονεκτήματα του νέου "υπερόπλου". Ας τα δούμε αναλυτικά:

– Περιορισμοί κόστους, επιδόσεων και πτητικών χαρακτηριστικών στην εναέρια μάχη από μικρές αποστάσεις.

Εξαιρετικά περιορισμένη μεταφορική ικανότητα σε οπλικό φορτίο, σε διαμόρφωση VLO (stealth).

– Στην παρούσα έκδοση παραγωγής (Block 3), δεν έχουν ενσωματωθεί προηγμένοι πύραυλοι BVR μεγάλης ακτίνας, όπως ο AIM-120D και ο ευρωπαϊκός METEOR. Πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει την προμήθεια της τώρα, θα επιβαρυνθεί με σημαντικά κόστη αναβάθμισης στο επίπεδο Block 4 στο μέλλον, με όλες τις αναβαθμίσεις που αυτή θα περιλάβει.

– Οι υποδεέστερες κινηματικές επιδόσεις (επιτάχυνση, βαθμός ανόδου, μέγιστη ταχύτητα πλεύσης, αδυναμία Supercruise (https://www.reddit.com/r/aviation/comments/37twlx/busting_the_f35_can_supercruise_myth/) σε σχέση όχι μόνο με το F-15EX, αλλά και με τα Eurofighter, Rafale, F-16, F/A-18E, περιορίζουν με τη σειρά τους το "φάκελο” εκτόξευσης πυραύλων αέρος – αέρος.

– Αδυναμία πλεύσης με υπερηχητικές ταχύτητες για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα (https://www.defensenews.com/air/2020/04/24/the-pentagon-will-have-to-live-with-limits-on-f-35s-supersonic-flights/), αν και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποβαθμίζουν το γεγονός, επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως το F-35 δεν χρειάζεται να πετά υπερηχητικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Με πληροφορίες από defence-point.gr, ertnews.gr, defencereview.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 19 Ιουλ 2022 | 13:14

Αυτό είναι το υπερόπλο που θα αποκτήσει η Ελλάδα: Τα F-35 ήρθαν στη Σούδα, ο Παναγιωτόπουλος στην Ουάσινγκτον [εικόνες]

Το υπερόπλο αεροσκάφος F-35 που θα αποκτήσει η Ελλάδα, αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

ΚΡΟΥΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 19 Ιουλ 2022 | 09:03

Νεύρα στα τουρκικά ΜΜΕ για την ελληνική υπεροχή στους αιθέρες: "Οι Έλληνες προχωρούν γρήγορα με τα μαχητικά"

Τα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίζονται προβληματισμένα, καθώς ανησυχούν πως η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα έχει την υπεροχή στον αέρα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 13 Ιουλ 2022 | 12:11

Κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ στα FIR Τελ Αβιβ και Λευκωσίας - Γιατί ονομάστηκε "FRIZIS DAMAS"

Εντός των FIR Τελ Αβίβ και Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε αεροπορική άσκησης Ελλάδος και Ισραήλ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 13 Ιουλ 2022 | 11:26

Στο Fort Worth του Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα F-35, ο Aρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος [εικόνες]

Ο κ. Φλώρος επισκέφθηκε και τη γραμμή πτητικών δοκιμών του εργοστασίου, όπου φιλοξενούνται τα F-35 που ετοιμάζονται να παραδοθούν στους χρήστες τους.

ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ 13 Ιουλ 2022 | 09:24

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ κάνουν ασκήσεις στην Ελλάδα με τα F-35 που δεν μας δίνουν - Ενόχληση για την "Οργή του Ποσειδώνα"

Στο Haber Global σχολίασαν με αρνητικό τρόπο ακόμα και το όνομα της άσκησης "Όργη του Ποσειδώνα", καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό τους, ο Ποσειδώνας ήταν ο κυρίαρχος των θαλασσών.

ΘΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ 12 Αυγ 2022 | 22:49

Νίκος Ανδρουλάκης: Στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκαπενταύγουστο - Το πρόγραμμά της επίσκεψής του

Από την Κυριακή θα βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 12 Αυγ 2022 | 18:36

Ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές: Η απάντηση της κυβέρνησης στο άρθρο Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων - Το άρθρο Τσίπρα στην ΕφΣυν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 12 Αυγ 2022 | 18:07

Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με τον Γεωργιάδη: Σάλος με τη δήλωση στους New York Times για Ρωσία και Τουρκία

Η δήλωση Γεωργιάδη στους New York Times που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 12 Αυγ 2022 | 15:41

Απάντηση της Αθήνας σε Ακάρ και Τσαβούσογλου: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας, η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της έντασης

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα απαντήσει όταν εκείνη κρίνει, με τον τρόπο που θα κρίνει και στα όργανα που πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις, τονίζει η Αθήνα

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 12 Αυγ 2022 | 12:34

Νέο παραλήρημα Ακάρ: Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής

Αναφερόμενος στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Ακάρ απείλησε ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες.

ΝΔ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ 12 Αυγ 2022 | 10:59

ΝΔ:Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή του Μετρό στα Εξάρχεια είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς

"Για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν το μετρό που θα διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων, όπως έχει γίνει παντού όπου υπάρχουν σταθμοί, είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς" σχολιάζει η ΝΔ.

25.000 ΣΥΝΟΛΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ 12 Αυγ 2022 | 10:14

Σχολεία: Ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου με επιπλέον 8.500 εκπαιδευτικούς - Δηλώσεις Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι μόλις ολοκληρώθηκαν 8.500 μόνιμοι διορισμοί ανεβάζοντας σε 25.000 τον συνολικό αριθμό των μόνιμων διορισμών

ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 12 Αυγ 2022 | 06:39

Οι παρακολουθήσεις, το αυτογκόλ Αθανασίου και η αλλαγή ατζέντας από το Μαξίμου

Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου για την νέα εστία αντιπαράθεσης που προκάλεσε ο βουλευτής Λέσβου με αφορμή τις παρακολουθήσεις.