Fake news και ευρωεκλογές: Τι κάνει το Facebook;

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές πολλοί εκφράζουν φόβους ότι οι ψηφοφόροι ενδέχεται να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης από πηγές εντός ή και εκτός της ΕΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Fake news και ευρωεκλογές: Τι κάνει το Facebook;

Πρόσφατα τα δημοσιογραφικά δίκτυα αποφυγής διασποράς ψευδών ειδήσεων Correktiv και dpa-faktencheck προειδοποίησαν με ειδική μνεία τους χρήστες του facebook για σειρά άρθρων του «Reconquista Nordschwaben» από τη Βαυαρία, ότι στρέφονταν κατά της προεκλογικής εκστρατείας των Πρασίνων με περιεχόμενο που προφανώς ήταν ψευδές και παραπλανητικό. Αυτές οι δύο δημοσιογραφικές εταιρείες είναι μόλις δύο από τα 40 συνεργαζόμενα δίκτυα με το Facebook, τα οποία ελέγχουν την αξιοπιστία ειδησεογραφικού υλικού που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αντίστοιχα παραδείγματα αναρτήσεων υπάρχουν πολλά και στόχο έχουν την παραπληροφόρηση ή τη στρεβλή διαμόρφωση πολιτικής γνώμης. Ωστόσο κατά πόσο αντίστοιχες προσπάθειες ή καμπάνιες είναι επιτυχείς παραμένει ακόμη αμφίβολο. Εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι εκλογικές διαδικασίες ενδέχεται να πέσουν θύματα αντίστοιχων εκστρατειών.

Σε τρεις εβδομάδες οι πολίτες των χωρών της ΕΕ καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της επόμενης Ευρωβουλής. Οι ευρωεκλογές προσφέρουν έτσι πρόσφορο έδαφος για επίδοξες εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσω Facebook, ενός μέσου κοινωνικού δικτύωσης με εκατομμύρια χρήστες ανά την ΕΕ.

Το απότομο ξύπνημα μετά τις αμερικανικές εκλογές

Το όλο θέμα ήρθε στην επιφάνεια κάπως αργά, με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές του 2016, όταν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πρόσφατα ο Σέμιον Ρενς υπεύθυνος σχεδιασμού του Facebook Γερμανίας-Αυστρίας-Ελβετίας σε μια συζήτηση στο Αμβούργο. Στο μεταξύ οι έρευνες του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μίλερ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως υπήρξε προσπάθεια επιρροής των αμερικανικών εκλογών από ρωσικούς παράγοντες. Έκτοτε το Facebook έχει συγκροτήσει ομάδες που στόχο έχουν την αποφυγή της παραπληροφόρησης. Όπως σημειώνει ο Ρενς, η μεγάλη πρόκληση ήταν να βρεθεί σε κάθε χώρα ο κατάλληλος δημόσιος φορέας με τον οποίο το FB θα ερχόταν σε επικοινωνία. Στη Γερμανία οι επαφές με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια στις Τεχνολογίες Επικοινωνίες ήρθαν εύκολα, σε άλλες χώρες υπήρξαν δυσκολίες.

Πάντως παρά τη σύγκλιση σε πολλούς τομείς η ΕΕ θεωρείται ακόμη πιο πολύπλοκη δομικά σε σχέση με τις ΗΠΑ. «Υπάρχουν εντελώς διαφορετικά εκλογικά συστήματα στα 28 κράτη-μέλη», ανέφερε ενδεικτικά ο Ρενς. Θεωρεί ωστόσο σημαντικό οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν πχ. ποιοι πληρώνουν τις διαφημιστικές εκστρατείες πολιτικών και κομμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τον λόγο αυτό πριν λίγες εβδομάδες το Facebook εγκαινίασε ένα εργαλείο, την Facebook Ad Library, όπου οι χρήστες του διάσημου μέσου κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενημερώνονται για το πώς χρηματοδοτούν τη διαφήμισή τους πολιτικοί παράγοντες. «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», εκτιμά ο Αλεξάντερ Σένγκερλαουμπ από το Ίδρυμα Neue Verantwortung του Βερολίνου.

Η πρόσβαση ανεξάρτητων ερευνητών στo Facebook

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι διαφημίσεις κομμάτων που αποτελούν πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο διακινείται μέσω Facebook. Σελίδες και αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου μπορούν να εμφανίζονται με διάφορες μορφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ζήτημα είναι λοιπόν πολύπλοκο κι έτσι σημαντική κρίνεται η ελεύθερη πρόσβαση στο Facebook ανεξάρτητων ερευνητών που εστιάζουν στη μελέτη φαινομένων παραπληροφόρησης. Ο Αλεξάντερ Σένγκερλαουμπ εκτιμά ότι οι ερευνητές θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν σε δημόσιες αναρτήσεις πολιτικών παραγόντων μέσω Facebook.

Mετά το πολύκροτο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, γνωστό ως Cambridge Analytica, το Facebook αυστηροποίησε την πολιτική του έναντι ανεξάρτητων ερευνητών. Ωστόσο τελευταία αρχίζει και πάλι να αναθεωρεί την αυστηρή πολιτική του. Εντούτοις η συζήτηση περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, περί ασφάλειας και ιδιωτικότητας στα μέσω κοινωνικής δικτύωσης παραμένει μέχρι σήμερα έντονη –ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους.

Ποιος ποστάρει fake news;

Ένα άλλο βασικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι τελικά είναι υπεύθυνοι για τη διάδοση fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συνήθως πρόκειται για ψεύτικους λογαριασμούς που ανήκουν σε ανύπαρκτα φυσικά πρόσωπα – πίσω από τους οποίους βέβαια κρύβονται φυσικά πρόσωπα. Το Facebook σβήνει τέτοιους λογαριασμούς.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο Σέμιον Ρενς στην πράξη είναι αδύνατο να σβηστούν όλα τα «fake accounts». Βέβαια οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παραπληροφόρηση δεν προέρχεται μόνο από οργανωμένες ή στοχευμένες καμπάνιες ή επιθέσεις τρολ. Ακόμη και συμβατικά, παραδοσιακά μίντια μπορεί να πέσουν θύματα διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, χωρίς να έχουν προβεί στην απαραίτητη δημοσιογραφική εξακρίβωσή τους. Εν τέλει μεγάλη ευθύνη για τη διασταύρωση των πληροφοριών έχουν και οι ίδιοι οι πολίτες-ψηφοφόροι, που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση την πληθώρα περιεχομένου που αναρτάται σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: DW

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΕΝ ΠΡΟΕΤΡΕΨΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ 20 Νοε 2020 | 16:29

Πετράκος για την εισαγγελική παρέμβαση για τα fake news: Ούτε στη δικτατορία δεν συμβαίνουν αυτά

Τι απαντά ο τραγουδιστής στα περί εισαγγελικής παρέμβασης για τις δηλώσεις του

ΜΕΣΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ 19 Νοε 2020 | 15:45

Κορονοϊός: Έρευνα εισαγγελέα σε βάρος του Γρηγόρη Πετράκου και εφημερίδων για fake news

Στο στόχαστρο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών τέθηκαν δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και τα όσα υποστηρίζει ο Γρηγόρης Πετράκος για τον κορονοϊό.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΗΣ ΕΙΔΗΣΗ 16 Νοε 2020 | 11:28

Ελληνικά Hoaxes: Fake news ότι επιβλήθηκε πρόστιμο σε άστεγο για μετακίνηση χωρίς έγγραφα

Fake news ήταν η επιβολή προστίμου σε άστεγο στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 12 Νοε 2020 | 07:28

Κορονοϊός: Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή –  Επιδημία fake news στα τηλεπαράθυρα και τα social media

Η πανδημία του κορονοϊού και τα fake news που διακινούνται σκοπίμως, τα βασικά ζητήματα της σημερινής συνεδρίασης με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10 Νοε 2020 | 16:24

Διοίκηση ΑΧΕΠΑ: Fake news η επιλογή ασθενών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

Η διοίκηση διαψεύψει τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών ο οποίος δήλωσε ότι το ΑΧΕΠΑ δεν απέχει πολύ από την επιλογή ασθενών λόγω κορονοϊού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10 Νοε 2020 | 13:47

Εισαγγελική έρευνα για τα απίθανα fake news Μυλόπουλου σχετικά με τα τεστ του ΕΟΔΥ

Εντολή για έρευνα έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά το σχόλιο του Γιάννη Μυλόπουλου για εικονικά τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ.

ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΣΕ 3 ΦΑΣΕΙΣ 03 Νοε 2020 | 15:45

Υπουργείο Μεταφορών: Τα 6 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τις αστικές συγκοινωνίες

Κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών ασκεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 01 Νοε 2020 | 14:31

Κορονοϊός: Ο Μόσιαλος καρφώνει ψεκασμένους και ανώνυμα τρολ

Ο Η. Μόσιαλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι με τους ψεκασμένους και τα τρολ δεν υπάρχει διάλογος.

ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 23 Νοε 2020 | 16:44

Σε καραντίνα Θεοχάρης και Κόνσολας - Θετικός στον κορονοϊό συνεργάτης του υπουργείου Τουρισμού

Παρότι φορούσαν μάσκα κατά τη συνάντηση και τα τεστ βγήκαν αρνητικά, υπουργός και υφυπουργός μπαίνουν σε καραντίνα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 23 Νοε 2020 | 16:38

Υπουργείο Παιδείας: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο - Οι 3 βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας παρουσιάστηκε σήμερα από την υπουργό Νίκη Κεραμέως

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ 23 Νοε 2020 | 16:13

Ερευνα Εισαγγελέα για τη διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο και τα "happening" Τσίπρα και Βαρουφάκη

Ερευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις διαδηλώσεις και τις τελετές την ημέρα του Πολυτεχνείου

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Νοε 2020 | 16:08

Οριστικό: Παρατείνεται το lockdown και την επόμενη εβδομάδα- Σκέψεις για περιορισμό των ατόμων στα "ρεβεγιόν"

Οι πληροφορίες λένε ότι το lockdown είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου ενώ οι ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς καθυστερούν

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ 23 Νοε 2020 | 16:05

Κορονοϊός: Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ ζητά άδεια για να εργαστεί εθελοντικά ως γιατρός κατά του κορονοϊού

Αίσθηση προκαλεί η κίνηση του Γιώργου Λαμπρούλη, πνευμονολόγου και αντιπρόεδρος της Βουλής για να ριχτεί στη μάχη κατά του κορονοϊού.