Φάμελλος:fast track οι διαδικασίες για αποκατάσταση σπιτιών σε πυρόπληκτους

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι αύριο (Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου) θα αναρτηθούν νέοι χάρτες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φάμελλος:fast track οι διαδικασίες για αποκατάσταση σπιτιών σε πυρόπληκτους

Διαδικασία fast track για χορήγηση της βεβαίωσης, που απαιτείται, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση των κατοικιών, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού σε Μάτι και Νέο Βουτζά, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση, η οποία υπεγράφη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, η βεβαίωση, την οποία θα μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν οι πολίτες πολύ πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών (χρονοβόρα προϋπόθεση που ίσχυε έως τώρα), αφορά τις κατοικίες με νόμιμη οικοδομική άδεια που βρίσκονται σε μη δασική περιοχή ή σε παλιά δάση, που άλλαξαν χρήση. Διευκρίνισε, δε, πως «ο σχεδιασμός της αποκατάστασης στην ανατολική Αττική θα γίνει έτσι, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον χρόνο των δυόμιση μηνών, που διανύθηκε έως ότου εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις («σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε χρειάζονταν χρόνια για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας» όπως σημείωσε), ο αναπληρωτής υπουργός κοινοποίησε πως στην ανατολική Αττική κηρύχθηκαν αναδασωτέα δημόσια, δημόσια διακατεχόμενα, ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.808 στρ. (1.449,13 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 4.359,10 στρ. εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018) επί συνόλου 14.313 στρ., στα οποία κινήθηκε η πυρκαγιά. Τα υπόλοιπα 8.504,77 είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

Στη δυτική Αττική, αντιστοίχως, η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε έκταση 52,909,16 στρ., εκ των οποίων αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065 (46.214,54 στρ. ήταν εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 2.850,53 στρ. ήταν εκτάσεις κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018). Τα υπόλοιπα 3.844,08 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι αύριο (Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου) θα αναρτηθούν νέοι χάρτες ως εξής:

- Στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για τις περιοχές των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Ραφήνας, Ν. Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων και Φιλοθέης.

- Στη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής για τον προκαποδιστριακό ΟΤΑ Μεγαρέων.

- Στη Διεύθυνση Δασών Δράμας για το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητάς της, πλην των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.

- Στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αδάμαντος (Μήλος), Ανάφης (Ανάφη), Άνω Μεράς (Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Θήρα), Σικίνου (Σίκινος), Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου (Φολέγανδρος).

- Στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης για χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.

Ειδικά για τους δασικούς χάρτες Ραφήνας και Ν. Μάκρης, από τις δηλώσεις των ΟΤΑ προέκυψε ότι:

1. Στη Ραφήνα η κατανομή της γης έχει ως εξής:

- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 4.448 στρ.

- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 1.504 στρ.

- Δασωμένοι αγροί είναι 149 στρ.

- Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 3.220 στρ.

- Παλιές χορτολιβαδικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση είναι 6 στρ.

- Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλεις είναι 3.502 στρ.

- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 2.762 στρ.

- Οικιστικές πυκνώσεις καλύπτουν 3.631 στρ.

2. Στη Ν. Μάκρη η κατανομή της γης έχει ως εξής:

- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 17.704 στρ.

- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 937 στρ.

- Δασωμένοι αγροί είναι 23 στρ.

- Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 494 στρ.

- Ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι 4 στρ.

- Παλιά χορτολίβαδα που άλλαξαν χρήση είναι ένα στρέμμα.

- Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης είναι 8.621 στρ.

- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 8.294 στρ.

Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι δεν δηλώθηκαν οικιστικές πυκνώσεις από τον συγκεκριμένο ΟΤΑ, υπενθυμίζοντας πως δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα να καταθέσουν στοιχεία οικιστικών πυκνώσεων μέσα στα όριά τους, αλλά περίπου 10% επί του συνόλου των ΟΤΑ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΥΠΕΝ. «Αυτοί οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν και την ευθύνη να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για οικιστική πύκνωση, εννοούμε ειδική εφαρμογή της νομοθεσίας των δασικών χαρτών».

Σε σχέση με τους δασικούς χάρτες των δύο ευαίσθητων περιοχών Ραφήνας και Ν. Μάκρης, διευκρινίστηκε ότι οι υπό κήρυξη αναδασωτέες εκτάσεις είναι 488 στρέμματα στη Ραφήνα και 962 στη Ν. Μάκρη, ενώ οι υπό επανακήρυξη 1.884 στρ. στη Ραφήνα και 1.943 στη Ν. Μάκρη.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι τον Νοέμβριο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες των Γλυκών Νερών, της Παιανίας, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αρτέμιδος, των Σπάτων και Λούτσας, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο θα αναρτηθούν οι χάρτες του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Ροδοπόλεως, της Ανοίξεως, της Σταμάτας, της Κρωπίας και της Κερατέας. Κλιμακωτά, από τις αρχές του 2019 θα αναρτώνται οι δασικοί χάρτες των Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Άνω Λιοσίων, Αυλώνος, Αφιδνών, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Λυκόβρυσης, Μαλακάσας, Μεταμορφώσεως, Παπάγου, Πεύκης, Πολυδενδρίου και Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Όπως επιπλέον ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος, έως τις 15 Ιανουαρίου του 2019 παρατείνεται ο χρόνος για υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών στις Διευθύνσεις Δασών Τρικάλων (για το σύνολο των περιοχών αρμοδιότητάς της), Καβάλας (για τον Δήμο Νέστου), Δυτικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μαγούλας, Ν. Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων ΠΕ Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού ΠΕ Πειραιώς) και Ανατολικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης Δήμου Παλλήνης και Ν. Ψυχικού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού).

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός, φορείς και υπηρεσίες που σχετίζονται με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ενισχυθούν με προσωπικό -τουλάχιστον 550 άτομα- το οποίο θα προέλθει από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 επιστήμονες, από 22 έως 29 ετών.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 08 Ιουλ 2020 | 16:00

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ύφεση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για σχέσεις με συμφέροντα.

«ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΟΧΗΣ» 08 Ιουλ 2020 | 15:42

Παρέμβαση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την Αγία Σοφία: Βαθιά η ανησυχία μας για την προωθούμενη αλλαγή

Ο Μακαριώτατος τονίζει ότι η Αγία Σοφία έχει μια ιστορία που εκτείνεται πολύ πίσω στη Χριστιανοσύνη από τον 6ο αιώνα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 08 Ιουλ 2020 | 15:31

Ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης: Απόψε η κεντρική εκδήλωση παρουσία Μητσοτάκη και ΠτΔ

Η κεντρική εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στις 20:15 στο Ναό του Ολυμπίου Διός

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 08 Ιουλ 2020 | 15:17

Tι απαντά η CCC για την υπόθεση Καλογρίτσα: Εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη

Η εταιρεία αναφέρει ότι εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη και εκφράζει τη λύπη της που το όνομά της συνδέεται με μια πολιτική αντιπαράθεση

Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ 08 Ιουλ 2020 | 15:01

Χρυσοχοΐδης σε Ραγκούση: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης

"Από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε, όχι για τα επεισόδια"

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 08 Ιουλ 2020 | 14:36

"Καμπανάκι" Χαρδαλιά για κορονοϊό: Δεν έχει τελειώσει τίποτα - Δείτε τι γίνεται στα Βαλκάνια

"Δεν ξέρει κανείς αν είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας ή στο τέλος"

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 08 Ιουλ 2020 | 13:30

Τσίπρας με προεδρείο ΟΙΕΛΕ: "Καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών σε βάρος των εκπαιδευτικών" το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

"Θεωρούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο αντιδραστικό και θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται κατακαλόκαιρο", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση.

"ΤΟ ΚΚΕ ΘΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ" 08 Ιουλ 2020 | 12:45
"ΠΩΣ Ο ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΤΟΤΕ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ"; 08 Ιουλ 2020 | 12:41

Γεραπετρίτης για Παππά: ΟΤσίπρας αποδέχεται παράλληλη δομή μέσα στην κυβέρνησή του;

Η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη σε ηθικά ζητήματα, δεν είναι όλοι ίδιοι, διεμήνυσε.

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ" 08 Ιουλ 2020 | 12:16

Πέτσας: Ο Τσίπρας πήρε αγκαλιά τον Παππά, άρα όλα ήταν σε γνώση του

"Ο κ. Τσίπρας είχε μια ευκαιρία να αποπέμψει τον κ. Παππά από την ΚΟ του κόμματος. Αντιθέτως, παίρνοντάς τον αγκαλιά δείχνει ότι όλα ήταν σε γνώση του", είπε.

"ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ" 08 Ιουλ 2020 | 12:12

Βίτσας στηρίζει Παππά: Όλοι μαζί κυβερνήσαμε

"Ήμασταν κυβέρνηση άρα όλοι μαζί το διαχειριστήκαμε".

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Ιουλ 2020 | 11:58

Απορρίφθηκε η ένταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για το νομοσχέδιο των διαδηλώσεων

"Το Σύνταγμα του 1975 δεν καθιέρωσε το δικαίωμα του συνέρχεσαι "κατόπιν αδειοδότησης της ΕΛΑΣ", όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης.