Φανερές αντιπολιτευτικές βολές για τα "μυστικά κονδύλια"

Σε πεδίο έντονων πολιτικών διαξιφισμών αναμένεται να εξελιχθεί την επόμενη περίοδο το θέμα των μυστικών κονδυλίων.

faneres-antipoliteutikes-boles-gia-ta-mustika-kondulia
SHARE THIS
0
SHARES

Σε πεδίο έντονων πολιτικών διαξιφισμών αναμένεται να εξελιχθεί την επόμενη περίοδο το θέμα των μυστικών κονδυλίων, με την αντιπολίτευση να σηκώνει το θέμα με τις διαρροές για τα όσα ειπώθηκαν και διαμείφθησαν μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, ο κ. Καμμένος φέρεται να κατηγόρησε για αδιαφάνεια στη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Από τη μεριά του, ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου έριχνε μέσω διαρροών κύκλων που βρίσκονταν κοντά του, τα δικά του “καρφιά”, υποστηρίζοντας ότι ενώ τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ ελέγχονται από τη Βουλή, δεν συμβαίνει το ίδιο για τα αντίστοιχα του υπουργείου Άμυνας.

ΝΔ: Μείζον πολιτικό ζήτημα

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει, προσθέτοντας πως το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας.

«Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις» τονίζει η ΝΔ.

Άμεσες εξηγήσεις για το θέμα των μυστικών κονδυλίων ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το κρατικό προϋπολογισμό του 2019. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «το προσχέδιο του προϋπολογισμού συζητείται σε μια αρνητική συγκυρία για τη κυβέρνηση και τη χώρα, στα απόνερα της παραίτησης Κοτζιά». «Υπάρχουν πρωτοφανή υπονοούμενα για τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις. Σαν να μην έφτανε η αποτυχία στην εξωτερική πολιτική, εσείς οι ίδιοι θέτετε ερωτήματα για τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μαξίμου: Να μην λαϊκίζει η ΝΔ

Από το 2017, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης, ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ΝΔ λοιπόν, αντί να λαϊκίζει, καλό θα ήταν να μας πει πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι.

Η κ. Μπακογιάννη και η ΝΔ είναι οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο, είτε στο Νίκο Κοτζιά είτε στον Πρωθυπουργό.

Ερώτηση από το ΚΙΝΑΛ σε Τσίπρα

Για το θέμα, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως αναφέρουν, «στη δημοσιότητα έρχονται συνεχώς κατηγορίες που ανταλλάχτηκαν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και 'Αμυνας, σχετικά με τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων, αλλά και τις επιχορηγήσεις παραγόντων των διεθνών αγορών, προκειμένου να επικυρωθεί τελικώς η συμφωνία των Πρεσπών και άλλα "ηχηρά" παρόμοια κι όλα αυτά ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού».

Ρωτούν δε τον πρωθυπουργό: «Αληθεύει πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πέραν των πολιτικών διαφωνιών η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την «προώθηση» της συμφωνίας των Πρεσπών; Αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική σας αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του Υπουργού των Εξωτερικών;».

Ποτάμι: 8 υπουργεία έχουν και μοιράζουν μυστικά κονδύλια

Να δώσει απαντήσεις για όλα τα μυστικά κονδύλια, για όλα τα υπουργεία κάλεσε την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Συμπλήρωσε, δε, πως «δεν είναι το πορτοφόλι των μπαμπάδων τους, είναι τα λεφτά των πολιτών».

«Δε με ενδιαφέρουν μόνο τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που άλλωστε είναι στον έλεγχο της Βουλής, με ενδιαφέρουν τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων» είπε και αποκάλυψε ότι 8 υπουργεία έχουν και μοιράζουν μυστικά κονδύλια. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θύμισε ότι ο ίδιος έχει θέσει δύο φορές το θέμα στη Βουλή: «Εμείς προτείναμε τα μυστικά κονδύλια να περιοριστούν μόνο στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και να ελέγχονται από τη Βουλή».

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί η Ένωση Κεντρώων

Την παρέμβαση του εισαγγελέα και για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων ζητά, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σημειώνοντας τα ακόλουθα: «Για την Ένωση Κεντρώων δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, υπάρχουν μόνο φανερά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία γιατί διαχειρίζονται κρατικό χρήμα. Επομένως, είναι όλοι υπόλογοι και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε όλα τα υπουργεία και να ελεγχθεί όλη η τελευταία δεκαετία, γιατί τα υπονοούμενα δεν αφορούν μόνο τον κ. Κοτζιά, αφορούν όλους που "είχαν το μαχαίρι και έκοβαν το καρπούζι"».

Κυβέρνηση: Κανένα ηθικό θέμα για τον Κοτζιά

Από την κυβέρνηση πάντως, υπουργοί και στελέχη διαμηνύουν ανοιχτά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ηθικό θέμα αναφορικά με τον Νίκο Κοτζιά.

«Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ καμία σκιά και έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υφίσταται σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του κ. Κοτζιά. Διαρροές τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό. Η συζήτηση είχε έναν χαρακτήρα που θα έπρεπε όλοι να δεσμευθούν ότι δεν θα συμπλεύσουν με τη ΝΔ και την άκρα δεξιά. Αυτό έγινε απόλυτα δεκτό ομοφώνως από το υπουργικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Νωρίτερα, αποστάσεις κράτησε ο Νίκο Βούτσης από τις καταγγελίες Πάνου Καμμένου κατά του Νίκου Κοτζιά. Ερωτηθείς πως κρίνει τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου περί κακοδιαχείρισης μυστικών κονδυλίων από το υπουργείο Εξωτερικών πέταξε το μπαλάκι στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Να ρωτηθεί ο ίδιος», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν έχω τέτοια εκτίμηση. Αυτή είναι μια συζήτηση που αφορά αυτούς που την κάνουν». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια σε άλλα υπουργεία.

Οι διάλογοι Κοτζιά-Καμμένου στο υπουργικό

Σημειώνεται ότι νέους διαλόγους από τα όσα έγιναν στο υπουργικό ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά φέρνει στο φως δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”.

“Προτείνω να ησυχάσουμε, να σιωπήσουμε όλοι και να περιμένουμε τις εξελίξεις στα Σκόπια” φέρεται να είπε σε ένα σημείο ο κ. Κοτζιάς, με τον Πάνο Καμμένο να απαντά ως εξής: “Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους το τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκ. ευρώ των “μυστικών κονδυλίων” και να τα σκορπίζει”.

“Ποια 45; 11 εκατ. ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη πες του σε παρακαλώ!…” ανταπάντησε ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα πάντα με τον “Ελεύθερο Τύπο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook